Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się po 35 roku życia niskie AMH po 35 roku życia
Odpowiedz

niskie AMH po 35 roku życia

Oceń ten wątek:
  • Estrella Autorytet

Wysłany: 10 marca, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alauda wrote:
    Może załapię się na tą refundację, w sensie refundację procedury.
    A refundacji leków nie mam bo skończyłam 40 lat. Wydaje mi się, że pod tym względem tu się nic nie zmieni. Zobaczymy...
    Może jak się na coś załapię, to wtedy spróbujemy podejść do IVF jeszcze raz :)

I jak udało się uzyskać fajny zarodek?

alauda lubi tę wiadomość

AMH - 02.21 - 0.72, 10.21 - 0.49; 03.24 - 0.62
    nasienie - ok
    Ona: 36 lat, On: 36 lat
    12.05.2021 start 1 IVF ICSI
    08.08.2021 poronienie 9tc (puste jajo) 💔😥

23.10.2021(NATURALS) - 30,79 mIU/ml
    25.10.2021 - 90,38 mIU/ml, prog 23,7 ng/ml 🙏✊
    25.06.2022 - 2650 g i 50 cm (38+3) witaj Gwiazdeczko 😍😍

23.03.2024(NATURALS) - 28,4 mIU/ml
    25.03.2024- 80,8 mIU/ml, prog 20,2 ng/ml 🙏✊

preg.png
  • alauda Autorytet

Wysłany: 11 marca, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Estrella wrote:
    I jak udało się uzyskać fajny zarodek?

Jeszcze nie wiem. Dzisiaj będę coś wiedzieć przed 14. Boję się zadzwonić.... Dam znac :)

Edit. Mamy 5-dniowego mrozaczka ❄️ :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca, 13:38

Estrella lubi tę wiadomość

83; AMH 0,73

10.2021 -iui 👧🏻 ❤️ (AMH 0,95)

05.23 💔 9/10tc łyżeczkowanie

➡️1 IVF -> ❄️
    FET 06.08 (3BB) ❌
    ➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
    -> cienkie endo, brak możliwości transferu
  • Estrella Autorytet

Wysłany: 11 marca, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alauda wrote:
    Jeszcze nie wiem. Dzisiaj będę coś wiedzieć przed 14. Boję się zadzwonić.... Dam znac :)

Edit. Mamy 5-dniowego mrozaczka ❄️ :)

Super 😊 transfer w następnym cyklu?

nasienie - ok

preg.png
  • alauda Autorytet

Wysłany: 11 marca, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Estrella wrote:
    Super 😊 transfer w następnym cyklu?

Tak, jeśli endo będzie współpracowało. Po łyżeczkowaniu słabo rośnie.

83; AMH 0,73

10.2021 -iui 👧🏻 ❤️ (AMH 0,95)

05.23 💔 9/10tc łyżeczkowanie

➡️1 IVF -> ❄️
    FET 06.08 (3BB) ❌
    ➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
    -> cienkie endo, brak możliwości transferu
  • Estrella Autorytet

Wysłany: 12 marca, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alauda wrote:
    Tak, jeśli endo będzie współpracowało. Po łyżeczkowaniu słabo rośnie.

Trzymam kciuki żeby rosło ładnie. Ja powtórzyłam amh i mam wzrost a nie spadek. Wyszło że 0.62 mam. Wszystkie badania robiłam zawsze w tym samym labie. Jedyna zmienna że nie robiłam 3 dc a później.

Marulka99 lubi tę wiadomość

nasienie - ok

preg.png
  • Komanuss Ekspertka

Wysłany: 10 sierpnia, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bold wrote:
    Hej, wątek niskiego amh przewija się już w kilku innych miejscach, ale postanowiłam dodać go też tutaj. Mój wynik to 0.77. próbuję się otrząsnąć po początkowym szoku i szukam dziewczyn z podobnymi problemami. oprócz tego żadnych problemów zdrowotnych, dotychczasowe badania książkowe. Szukam osób, które przechodzą/przechodziły przez to samo.
    Hej jak duże fsh miałaś jak zaszłaś w ciaze ?

• Gama81 Przyjaciółka

Wysłany: 15 września, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Komanuss wrote:
    Hej jak duże fsh miałaś jak zaszłaś w ciaze ?
    Hej, ja mam niższe AMH. A w jakim jesteś wieku?

• Komanuss Ekspertka

Wysłany: 15 września, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gama81 wrote:
    Hej, ja mam niższe AMH. A w jakim jesteś wieku?
    35 lat fsh 22 a twoje ?

• Gama81 Przyjaciółka

Wysłany: 15 września, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Komanuss wrote:
    35 lat fsh 22 a twoje ?
    Ja mam AMH 0,38, 2 miesiące temu niższe ale to pewnie dlatego że laboratorium było inne 0,36. FSH 17,22

• Komanuss Ekspertka

Wysłany: 16 września, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gama81 wrote:
    Ja mam AMH 0,38, 2 miesiące temu niższe ale to pewnie dlatego że laboratorium było inne 0,36. FSH 17,22
    Ja robiłam w tym samym tygodniu 2 razy amh i jest bardzo duża różnica.

• Gama81 Przyjaciółka

Wysłany: 16 września, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Komanuss wrote:
    Ja robiłam w tym samym tygodniu 2 razy amh i jest bardzo duża różnica.
    A jak duża? W tym samym laboratorium? Jeden ginekolog mi powiedział, że różnica może wynikać z tego. Ciekaw czy po stymulacji hormonem coś się zmieni

• Komanuss Ekspertka

Wysłany: 16 września, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie w tym samym różnica i w innym też całkiem inna.

• pelnawiary Ekspertka

Wysłany: 27 września, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Keruj wrote:
    Hej dziewczyny, piszę do Was po poradę.

Jak widać po tytule moje amh jest niskie, a nawet bardzo niskie -0,76… Mam 36lat, mój mąż tak samo. Wszystkie pozostałe wyniki ok - hormony, tarczyca cała, hsg - wszystko drożne, nasienie męża też bez zarzutu. Lekarz od razu skierował nas na in vitro. Ok, to też przyjęliśmy; uznaliśmy, ze jeżeli tak musi wyglądać nasza ścieżka to ok. Były dwie stymulacje: w pierwszej cztery pęcherzyki i cztery komórki, które były dobre, jedno zapłodnienie - dotrwało do czwartej doby. W drugiej były cztery pęcherzyki, z nich dwie dobre komórki i dwa zaplodnienia, w szóstej dobie zarodki zdegenerowały.

Lekarz twierdzi, że komórki są słabej jakości i nic z tym nie można zrobić… ok przyjmuję to. Choć uważam, że może jakieś suplementy albo dodatkowa diagnostyka mogłaby pomóc? Pytam o Wasze doświadczenia, bo trochę mnie opuściły nadzieję, a trochę złapał w!urw, że w sumie to nawet nie kazał mi brać kwasu foliowego ani nie zbadał jego poziomu, żadnych witamin, nic… dodam, że mamy dietę bez glutenu (robiliśmy badania jako element diagnostyki- nic nam nie wyszło, ale kazał taką trzymać), mam prawidłowe bmi i nie mamy złych nawyków typu używki itd.

Stymulację były gonalem w dawce 400jednostek…Poradźcie coś proszę, bo dzisiaj moc mnie opuściła.
    Dodam jeszcze, że fsh 8,24 - robione tak jak lekarz kazał, nie pamiętam jaki dzień cyklu to był dokładnie.
    Doktor uważa, że „biologii nie przeskoczymy”, wiecie co odechciewa mi się chodzić do niego z takim podejściem, skoro on nie wierzy w powodzenie…

Szczerze?Ja bym szukała innego lekarza,i to na wczoraj.
    Z takim podejściem to zamiast wsparcia będzie podcinanie skrzydeł,że wiek bla bla bla…
    Jakiej bilogii?!?
    To za przeproszeniem chrzanienie trzy po trzy i praca po najmniejszej linii zaangażowania.
    Bez przesady,36lat to nie 50.
    W dzisiejszych czasach to normalny wiek na zakładanie rodziny,to nie te czasy co 50 lat temu.
    Dwa,już to wie że komórki słabe….szybko,może jasnowidz i jakieś numery w totka😉
    Powodów niepowiedzenia może być milion pięćset….
    Niestety bardzo wielu pseudo „specjalistów” ma takie podejście,szkoda Twoich nerwów i pieniędzy,a na szczęście wybór gabinetów na tyle duży nie trzeba być skazanym na byle kogo.
    Ściskam mocno🍀

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września, 13:39

Keruj lubi tę wiadomość

• pelnawiary Ekspertka

Wysłany: 27 września, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Keruj wrote:
    Dzięki🙏 pocieszyłaś mnie trochę, bo nigdy nie czułam się tak stara jak teraz. Też po takim słowach i podejściu przystałam mu ufać, niby szanowana klinika w Poznaniu, doktor ekscentryk, ale jako całokształt mają dobre opinie, a tu takie podejście. Mam mętlik w głowie i czuję się przegrana na starcie, a raczej nie należę do słabeuszy. Przyjęłam amh na klatę i pomyślałam, że skoro reszta jest ok to coś się uda prędzej czy później…

Jasne,że tak!!!
    Nie daj sobie wmówić,że nie ma szans…i uciekaj jak najdalej do innej kliniki.
    Musicie czuć wsparcie i wiarę w sukces bo tak jak mówisz..z takim podejściem to można mieć podstawy do podważania jakości usług,czy on się w ogóle przykłada jak należy??
    Po takim nastawieniu to raczej wątpię…
    A to gra zespołowa i musisz się czuć zaopiekowana…
    O biologii to totalne bzdury,czasy się zmieniły i kobiety rodzą około 40,40 plus a facet widać zatrzymał się w innej epoce i nie chce mu się kiwnąć palcem,żeby pomyśleć.
    Suplementujesz q10 i D,duże dawki?
    Ps.poczytaj tu na forum o amh,serio…to tylko jakaś informacja ale o niczym nie świadczy i nie z takim wynikiem się udaje🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września, 13:48

Keruj lubi tę wiadomość

• kicia_kocia Ekspertka

Wysłany: 27 września, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Keruj, moje doświadczenie z lekarzami od niepłodności jest takie, że oni rzadko zwracają większą uwagę na czynniki typu dieta itp. Myślę, że tym się lepiej zająć "na własną rękę". Ja mogę polecić dziewczyny z Akademii płodności, one daja sporo wskazówek, co wpływa pozytywnie na jakość oocytow i nasienia. Chodzi o dodatki typu olej z czarnuszki, jakieś cynamony, goździki kurkuma, żeby dieta była maksymalnie przeciwzapalna. W moim przypadku tez było tak, że jak pytałam lekarza o tematy typu dieta czy suplementy, to jego reakcja była taka, że jak pani chce to niech pani bierze🤷🏻‍♀️

Keruj, pelnawiary lubią tę wiadomość

PCOS, starania o drugiego 👶🏼
  • pelnawiary Ekspertka

Wysłany: 27 września, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Keruj wrote:
    Nieczego nie suplementuje, bo on mi niczego nie zalecił. Zapytałam teraz czy może brać kwas foliowy - odpisał, że mogę brać folian, ale w zbyt dużych ilościach to też jest szkodliwy. No ludzieee. To ja mam wiedzieć? To może zbadajmy poziom, a tu nic, no nic. Mówię Wam, nie wiem co robić.

Szkoda słów…ale to niestety dosyć częste ze wiemy więcej i proponujemy co można zrobić za lekarzy.
    Wystarczy poczytać trochę to forum i można dowiedzieć się więcej niż po wielu wizytach za miliony monet,a potem zdziwienie że ludzie “leczą” się w internecie,no ciekawe dlaczego🤦‍♀️🥲
    Wprowadź suplementację,nie zaszkodzi a ogólnie poprawi nie tylko kondycję komórek ale ogólnie stanu zdrowia:NAC,inozytol,l-karnityna,cynk,selen,koenzym najlepiej w wersji Ubiquinol,ja dodatkowo mam kwas alfa-liponowy i glutation ,koniecznie D,B12 i B6,resweratrol,DHA,metylowany kwas foliowy,
    jem mleczko pszczele i rano na czczo pije pylek pszczeli,na aktywność jajników fajnie też wpływają Zioła Ojca Sroki,od niedawna na noc dorzucam adaptogeny jak MACA.
    Zrób badania z pierwszej strony,z 3dc i 7dpo - możesz to zrobić bez skierowania,poczytaj o suplach,mniej więcej czego po wynikach może potrzebować Twój organizm w pierwszej kolejności i do dzieła.
    I szukaj innego lekarza,proszę☺️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września, 19:25

Keruj lubi tę wiadomość

• Lwica_Lewka Autorytet

Wysłany: 27 września, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też dodam od siebie, że trzeba brać dużo koenzymu, najlepiej w postaci ubichinolu - 600 mg na dobę! Tak to bardzo dużo i bardzo droga kuracja, do tego kwas alfaliponowy. Mi lekarka zaleciła Tenfertil Ona Amh, zawiera powyższe składniki - 2x2 tabl. plus jeszcze ja dodatkowo dodaję koenzym. Intensywna suplementacja minimum 3 m-ce przed stymulacją. Oczywiście kwas foliowy metylowany 800 mg, resweratrol, inozytol, NAC, wit D, cynk, magnez, DHA i in.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września, 16:41

Keruj, pelnawiary lubią tę wiadomość

11.2021 - rozpoczęcie starań naturalnych
    09.2022 - 1. ciąża 💔 8t 6d
    05.2023 - 2. ciąża 💔 9t 2d
    11.2023 - 3. cb 💔 4t 4d

05.2022 - HyCoSy - oba jajowody drożne
    - niedoczynność tarczycy - Euthyrox
    - hipoglikemia na czczo - metformina

✅genetyka: kariotypy, CFTR, mutacja w genie protrombiny
    ✅zespół antyfosfolipidowy
    ✅hormony, wit D, wit B12, homocysteina, panel tarczycowy
    ✅AMH -3,24
    ✅badanie nasienia + fragmentacja DNA
    ✅HLA-C męski C1/C1
    ✅allo MLR - 44,7%
    ✅test IMK - NK 12%
    ❌rozjechane cytokiny
    ❌cross match - 31,2% - po antybiotykoterapii wzrost 😡 33,4%
    ❌KIR AA (HLA-C - C1/C2)
    ❌ brak kirów implantacyjnych

I IVF
    • stymulacja w 2 fazie cyklu: Menopur 225, Gonapeptyl, Ovitrelle
    • 19.08.2024 - punkcja 11x 🥚
    • 2x ❄️ 5.2.2 - czekamy na wyniki badan 🧬
    • 1 zdrowy ❄️ po pgt-a

16.11 transfer ❄️ (accofil, encorton, heparyna, acard)
  • pelnawiary Ekspertka

Wysłany: 27 września, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lwica_Lewka wrote:
    Też dodam od siebie, że trzeba brać dużo koenzymu, najlepiej w postaci ubichinolu - 600 mg na dobę! Tak to bardzo dużo i bardzo droga kuracja, do tego kwas alfaliponowy. Mi lekarka zaleciła Tenfertil Ona Amh, zawiera powyższe składniki - 2x2 tabl. plus jeszcze ja dodatkowo dodaję koenzym. Intensywna suplementacja minimum 3 m-ce przed stymulacją. Oczywiście kwas foliowy metylowany 800 mg, resweratrol, inozytol, NAC, wit D, cynk, magnez, DHA i in.

O właśnie😊dziękuję kochana,jakoś tak ładnie i składnie to napisałaś niż ten mój misz masz😉
    Dobrze,że wspomniałaś o intensywności,dawki duuuze….nie jakieś tam posmyranie tylko dawka jak dla konia.
    Przed chwilą odebrałam suple na nowy miesiąc,600zl🫣i to jeszcze nie wszystko,ale pocieszam się,że każde kolejne podejście inv będzie jeszcze droższe a przynajmniej może dłużej pożyje tak będę zakonserwowana😉😊
    I tak jak tu Dziewczyny piszą,dieta i suple ile wlezie,niestety większość lekarzy patrzy na to z powątpiewaniem,żeby nie powiedzieć politowaniem ale na swoim przykładzie widzę zmiany.
    Czuje piękną pracę jajników i pojawił się książkowy śluz płodny ,którego nie widziałam 10 lat.
    Poza tym to terapia głowy bo ma się wrażenie,że mamy sprawczośc,że działamy,że jest plan…a to uspokaja i powoduje,że skupiamy się na działaniu a nie popadaniu w rozpacz.
    A dobrze wiemy,że głowa w tym procesie bywa kluczowa.
    Mamy sprawczosc a nie wrażenie,że jesteśmy tylko biernym uczestnikiem tej nierównej walki a to bardzooooo dużo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września, 18:05

Keruj, Gama81, Lwica_Lewka lubią tę wiadomość

• joanka89 Nowa

Wysłany: 28 września, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane staraczki!

Mając swoje problemy i przeglądając internet natknęłam się na ta aplikacje i postanowiłam napisać.

Mam skończone 35 lat i od 2l z mężem staramy się o dziecko. Początkowo byłam dianozowana w Krk przez lekarza i w szpitalu, niestety błędnie. Na szczęście początkiem tego roku trafiłam na świetnego lekarza poza miastem, który od razu mnie zdiagnozował i rozpoczął leczenie.

Raz nam się udalo, ale niestety 21 mają 2024 ciąża pozamaciczna. Laparoskopia 🥺 na szczęście jajowody zachowane, ale odkryto endomwmmetrioze na otrzewnej.

Mam podwyższona prolaktyny więc zażywam duphaston.
    2x badanie drożności oba drozne
    Polipowate endometrium
    Skape miesiaczki
    Amh 0.478

Od dwóch miesięcy po raz kolejny jestem na stymulacji (Lacetta i clo) i później po USG zastrzyk zivafert i monitoring czy pękło. Niestety bez powodzenia 😔

Dodatkowo od tamtego meisiaca mam problem, zaczal mi sie skracac cykl (kiedys mialam 27dni) teraz tylko 23 dni, a miesiaczka trwa maksymalnie 3 dni (ale najczesciej 2). Odkad pamiętam zawsze moje miesiaczki nalezaly do skapych. Czy ktos spotkal sie z podobnym problemem?

Widzac Wasze porady postanowilam napisac i mam nadzieje ze znajde tu porade, ukojenie, pomoc i przyjaciol.

Sciskam
    J

• Lwica_Lewka Autorytet

Wysłany: 28 września, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pelnawiary wrote:
    O właśnie😊dziękuję kochana,jakoś tak ładnie i składnie to napisałaś niż ten mój misz masz😉
    Dobrze,że wspomniałaś o intensywności,dawki duuuze….nie jakieś tam posmyranie tylko dawka jak dla konia.
    Przed chwilą odebrałam suple na nowy miesiąc,600zl🫣i to jeszcze nie wszystko,ale pocieszam się,że każde kolejne podejście inv będzie jeszcze droższe a przynajmniej może dłużej pożyje tak będę zakonserwowana😉😊
    I tak jak tu Dziewczyny piszą,dieta i suple ile wlezie,niestety większość lekarzy patrzy na to z powątpiewaniem,żeby nie powiedzieć politowaniem ale na swoim przykładzie widzę zmiany.
    Czuje piękną pracę jajników i pojawił się książkowy śluz płodny ,którego nie widziałam 10 lat.
    Poza tym to terapia głowy bo ma się wrażenie,że mamy sprawczośc,że działamy,że jest plan…a to uspokaja i powoduje,że skupiamy się na działaniu a nie popadaniu w rozpacz.
    A dobrze wiemy,że głowa w tym procesie bywa kluczowa.
    Mamy sprawczosc a nie wrażenie,że jesteśmy tylko biernym uczestnikiem tej nierównej walki a to bardzooooo dużo.
    Wszystko w punkt, to co napisałaś! Ja też odkąd przykładam ogromną wagę do zdrowego stylu życia plus wszystkie suplementy czuję się bardzo dobrze, wręcz idealnie i myślę, że już tak będę się „prowadzić”

pelnawiary lubi tę wiadomość

11.2021 - rozpoczęcie starań naturalnych
    09.2022 - 1. ciąża 💔 8t 6d
    05.2023 - 2. ciąża 💔 9t 2d
    11.2023 - 3. cb 💔 4t 4d

05.2022 - HyCoSy - oba jajowody drożne
    - niedoczynność tarczycy - Euthyrox
    - hipoglikemia na czczo - metformina

✅genetyka: kariotypy, CFTR, mutacja w genie protrombiny
    ✅zespół antyfosfolipidowy
    ✅hormony, wit D, wit B12, homocysteina, panel tarczycowy
    ✅AMH -3,24
    ✅badanie nasienia + fragmentacja DNA
    ✅HLA-C męski C1/C1
    ✅allo MLR - 44,7%
    ✅test IMK - NK 12%
    ❌rozjechane cytokiny
    ❌cross match - 31,2% - po antybiotykoterapii wzrost 😡 33,4%
    ❌KIR AA (HLA-C - C1/C2)
    ❌ brak kirów implantacyjnych

I IVF
    • stymulacja w 2 fazie cyklu: Menopur 225, Gonapeptyl, Ovitrelle
    • 19.08.2024 - punkcja 11x 🥚
    • 2x ❄️ 5.2.2 - czekamy na wyniki badan 🧬
    • 1 zdrowy ❄️ po pgt-a

16.11 transfer ❄️ (accofil, encorton, heparyna, acard)
‹‹ 4 5 6 7 8
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ