Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się po 35 roku życia niskie AMH po 35 roku życia
Odpowiedz

niskie AMH po 35 roku życia

Oceń ten wątek:
  • alauda Autorytet

Wysłany: 30 września, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Keruj wrote:
    Dziewczyny w końcu doprosiłam się o raport i nie napawa optymizmem - degeneracja blasyocyty 1.2.2 i zarodka 9- blastometrowego w szóstej dobie. Czyli dobrze rozumiem, że dotrwać dotrwały do piątej doby, ale były mega słabej klasy?

Pytam tu bo lekarza oczywiście nie mogę, ale szukamy już alternatywy dla niego, zastanawiamy się nad zmianą w obrębie kliniki, ale też nad całkowitą zmianą - bo nie wiem czy ta w obrębie jednej kliniki z jej szefa (ten opryskliwy lekarz, który nas prowadzi to szef) na innego lekarza nie będzie zmianą kosmetyczną… wiecie jak jest i tak się wszyscy konsultują i kto ostatecznie powie szefowi, że nie ma racji..

A w ogóle robimy chyba miesiąc przerwy żeby psychicznie odpocząć. Suple w drodze, podbiorę je trochę i może za miesiąc spróbujemy.

Może pobierz suplementy przez trzy miesiące i wtedy spróbujcie. Wiem, że niskie AMH wywiera presję ale jeśli rzeczywiście suplementy mają wpływ na jakość komórek , to na efekt trzeba poczekać trochę dłużej niż miesiąc (komórka jajowa dojrzewa trzy miesiące).

A mogę zapytać czym byłaś stymulowana?

Ja w pierwszej procedurze miałam cztery pęcherzyki. Jeden pękł przed punkcją, a w trzech pobranych była jedną dojrzala komórka.
    W drugiej procedurze również cztery pęcherzyki i trzy komórki zdolne do zaplodnienia. Z nich mamy trzy zarodki.
    Jedyne co się zmieniło to leki do stymulacji + byłam od jakiegoś czasu na diecie przeciwzapalnej. W suplach nic nie zmieniałam.

Keruj lubi tę wiadomość

83; AMH 0,73

10.2021 -iui 👧🏻 ❤️ (AMH 0,95)

05.23 💔 9/10tc łyżeczkowanie

➡️1 IVF -> ❄️
    FET 06.08 (3BB) ❌
    ➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
    -> cienkie endo, brak możliwości transferu
  • pelnawiary Ekspertka

Wysłany: 30 września, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    joanka89 wrote:
    Kochane staraczki!

Mając swoje problemy i przeglądając internet natknęłam się na ta aplikacje i postanowiłam napisać.

Mam skończone 35 lat i od 2l z mężem staramy się o dziecko. Początkowo byłam dianozowana w Krk przez lekarza i w szpitalu, niestety błędnie. Na szczęście początkiem tego roku trafiłam na świetnego lekarza poza miastem, który od razu mnie zdiagnozował i rozpoczął leczenie.

Raz nam się udalo, ale niestety 21 mają 2024 ciąża pozamaciczna. Laparoskopia 🥺 na szczęście jajowody zachowane, ale odkryto endomwmmetrioze na otrzewnej.

Mam podwyższona prolaktyny więc zażywam duphaston.
    2x badanie drożności oba drozne
    Polipowate endometrium
    Skape miesiaczki
    Amh 0.478

Od dwóch miesięcy po raz kolejny jestem na stymulacji (Lacetta i clo) i później po USG zastrzyk zivafert i monitoring czy pękło. Niestety bez powodzenia 😔

Dodatkowo od tamtego meisiaca mam problem, zaczal mi sie skracac cykl (kiedys mialam 27dni) teraz tylko 23 dni, a miesiaczka trwa maksymalnie 3 dni (ale najczesciej 2). Odkad pamiętam zawsze moje miesiaczki nalezaly do skapych. Czy ktos spotkal sie z podobnym problemem?

Widzac Wasze porady postanowilam napisac i mam nadzieje ze znajde tu porade, ukojenie, pomoc i przyjaciol.

Sciskam
    J

Hejka☺️a doprecyzuj proszę bo napisałaś,że teraz zostałaś zdiagnozowana i co stwierdzono poza polipowatym endo?
    Bo krótsze cykle i skąpe @ plus Amh mogłoby wskazywać na wchodzenie w menopauzę ale to bardzo wcześnie…zbyt wcześnie…
    Oczywiście to luźna myśl,taka pierwsza która nasuwa.
    Jak u Ciebie z hormonami estradiolem,progesteronem,LH i fsh?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września, 15:22

• alauda Autorytet

Wysłany: 30 września, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Keruj wrote:
    Ja byłam na Gonalu dawka 400jednostek. Pęcherzyków mało, ale rosły w pierwszej procedurze 3 dojrzałe komórki i czwarta dojrzała po pobraniu, w drugiej dwie dojrzałe. Wiadomo, że dużo ich nie będzie przy takim amh, ale żeby były dobre. I w tym cała rzecz - lekar nie zalecił żadnej suplementacji, z jego podejścia wynika, że całkowicie jest to wina mojego wieku (36l), drugą stymulację przeprowadził dokładnie tak jak pierwszą, te same leki i te same dawki. I wiem, że jak pójdę do niego po raz kolejny to zrobi to samo, nie wyjdzie i tyle. Pisałam tutaj wcześniej że info od niego “biologii nie przeskoczymy” dosłownie…. Dodam, że poza tym amh nie mam nic innego, mąż zdrowy. Dietę przeciwzapalną wprowadziłam sama, bo poczytałam. Jego jedyne zalecenie to odstawić gluten… dzisiaj przyszły suple, więc już wzięłam bo po co marnować więcej czasu.

Ja też uważam, że wieku się nie oszuka. Ale Ty masz 36 lat, tu jeszcze można powalczyć. Ja w wieku 38 lat, z amh 0,95 zaszłam w ciążę po inseminacji.
    Uważam, że dopóki masz owulację, to jest nadzieja.
    Lekarza na Twoim miejscu na pewno bym zmieniła. Sama nie wiem czy suplementy pomagają ale jesli nie szkodzą, to zawsze warto spróbować. A lekarz, który nic nie kombinuje, nie szuka innych przyczyn, jest po prostu słaby😔

pelnawiary lubi tę wiadomość

83; AMH 0,73

➡️1 IVF -> ❄️
    FET 06.08 (3BB) ❌
    ➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
  • kicia_kocia Ekspertka

Wysłany: 30 września, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Keruj, a możesz podzielić się co to za klinika? Tak jeszcze myślę, może warto oznaczyć z krwi te wszystkie witaminy które chcesz suplementowac, może to wskaże kierunek. Ja np. miałam spory niedobór witaminy D, suplementowalam też DHA. Sama długo walczyłam o pierwszą ciążę i przeszlam 8 cykli stymulacji, ostatecznie nawet nie umiem powiedzieć, co konkretnie zadziałało, na pewno przeciwzapalna dieta + odpowiednio dobrane suple na pewno nie zaszkodzą.

PCOS, starania o drugiego 👶🏼
  • pelnawiary Ekspertka

Wysłany: 30 września, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Keruj wrote:
    Ja byłam na Gonalu dawka 400jednostek. Pęcherzyków mało, ale rosły w pierwszej procedurze 3 dojrzałe komórki i czwarta dojrzała po pobraniu, w drugiej dwie dojrzałe. Wiadomo, że dużo ich nie będzie przy takim amh, ale żeby były dobre. I w tym cała rzecz - lekar nie zalecił żadnej suplementacji, z jego podejścia wynika, że całkowicie jest to wina mojego wieku (36l), drugą stymulację przeprowadził dokładnie tak jak pierwszą, te same leki i te same dawki. I wiem, że jak pójdę do niego po raz kolejny to zrobi to samo, nie wyjdzie i tyle. Pisałam tutaj wcześniej że info od niego “biologii nie przeskoczymy” dosłownie…. Dodam, że poza tym amh nie mam nic innego, mąż zdrowy. Dietę przeciwzapalną wprowadziłam sama, bo poczytałam. Jego jedyne zalecenie to odstawić gluten… dzisiaj przyszły suple, więc już wzięłam bo po co marnować więcej czasu.

Ehhh….az mi ciśnienie skacze jak czytam o takim podejściu lekarza…najprościej zrzucić na wiek,podejść schematem,kasa do kieszeni i następni w kolejce.
    Aaa i na wypadek gdybys cierpiala na amnezję jeszcze raz przypomnieć ile masz lat🫣🙂
    Po co wysilać się w szukaniu przyczyny niepowodzeń.
    Czasami zastanawiam się po co oni są w tych klinikach?
    Zdaje się,ze mlode i zdrowe osoby przecież tam nie przychodzą z nudów?
    Chyba po to sa, dla takich par jak my.
    I jest dokładnie tak jak napisałaś,nie chodzi o ilość komórek a o jakość a jakość możemy poprawić, ja w to wierze…
    I nie tylko jakość komórek rozrodczych tylko ogólnie całego organizmu,bo jak w naczyniu połączonym jedno ma wpływ na drugie.
    W naszej sytuacji trzeba spróbować wszystkiego,przecież gorzej nie będzie?
    Fajnie,że już działasz,nie masz już nic do stracenia💪

• pelnawiary Ekspertka

Wysłany: 30 września, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Keruj wrote:
    Poznań MedA*t, dr specyficzny, ale straciłam do niego zaufanie...
    Wit d mam robiona dwa mce temu i była na poziomie 34 (norma od 30). Ale to generalnie zawsze biorę. A dołożyć chce ubiquinol 200mg, dha i tenFertil Ona - zbiór witamin, ale nic się nie powtarza.[/QUOTE

I inozytol,poprawia odpowiedź na stymulację i są na to kliniczne badania z potwierdzonymi wynikami.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września, 15:50

Keruj lubi tę wiadomość

• pelnawiary Ekspertka

Wysłany: 30 września, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Keruj wrote:
    Wit d mam robiona dwa mce temu i była na poziomie 34 (norma od 30). Ale to generalnie zawsze biorę. A dołożyć chce ubiquinol 200mg, dha i tenFertil Ona - zbiór witamin, ale nic się nie powtarza.

Kochana,d przy staraniach to 60…
    Najmniej 50,jak zaczynam miałam 52 i dobijalismy na cito.

Keruj lubi tę wiadomość

• pelnawiary Ekspertka

Wysłany: 30 września, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Keruj wrote:
    Wit d mam robiona dwa mce temu i była na poziomie 34 (norma od 30). Ale to generalnie zawsze biorę. A dołożyć chce ubiquinol 200mg, dha i tenFertil Ona - zbiór witamin, ale nic się nie powtarza.

Kochana,d przy staraniach to 60…
    Najmniej 50,jak zaczynam miałam 52 i dobijalismy na cito do 60🙂

• alauda Autorytet

Wysłany: 30 września, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Keruj wrote:

Może dorzuć sobie jeszcze melatoninę 3mg na noc. Podobno ma pozytywny wpływ na komórki.

83; AMH 0,73

➡️1 IVF -> ❄️
    FET 06.08 (3BB) ❌
    ➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
  • alauda Autorytet

Wysłany: 30 września, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Keruj wrote:
    No widzisz, widział przecież te wyniki i stwierdził, że ok… ręce mi opadają dziewczyny, ferrytyna też ok 3,5 - norma od 4 i o to pytałam lekarza bo było oznaczone jako niskie, ale stwierdził, że nie wymaga leczenia.

Jestem w szoku 😳

Keruj lubi tę wiadomość

83; AMH 0,73

➡️1 IVF -> ❄️
    FET 06.08 (3BB) ❌
    ➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
  • alauda Autorytet

Wysłany: 30 września, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pelnawiary wrote:
    Keruj wrote:
    Wit d mam robiona dwa mce temu i była na poziomie 34 (norma od 30). Ale to generalnie zawsze biorę. A dołożyć chce ubiquinol 200mg, dha i tenFertil Ona - zbiór witamin, ale nic się nie powtarza.[/QUOTE

I inozytol,poprawia odpowiedź na stymulację i są na to kliniczne badania z potwierdzonymi wynikami.

Odpowiednie proporcje inozytolu (mio i d-chiro)są już w TenFertil Ona 👍🏼☺️

83; AMH 0,73

➡️1 IVF -> ❄️
    FET 06.08 (3BB) ❌
    ➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
  • kicia_kocia Ekspertka

Wysłany: 30 września, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Keruj wrote:
    No widzisz, widział przecież te wyniki i stwierdził, że ok… ręce mi opadają dziewczyny, ferrytyna też ok 3,5 - norma od 4 i o to pytałam lekarza bo było oznaczone jako niskie, ale stwierdził, że nie wymaga leczenia.
    Szkoda słów na taką postawę. Ale słyszałam już o przypadkach, gdzie lekarze średnio patrzą na wszystko poza standardowym leczeniem, nie mówiąc już o tematach jak dieta czy fizjoterapia 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
    Dobrze że działasz ✊️
    Też się leczę w Poznaniu, zastanawiam się który lekarz ma tutaj odpowiednio wnikliwe podejście, ale jestem przekonana że jest sporo takich, którzy podejdą poważnie do tematu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września, 16:11

pelnawiary lubi tę wiadomość

• Keruj Znajoma

Wysłany: 30 września, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kicia_kocia wrote:
    Szkoda słów na taką postawę. Ale słyszałam już o przypadkach, gdzie lekarze średnio patrzą na wszystko poza standardowym leczeniem, nie mówiąc już o tematach jak dieta czy fizjoterapia 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
    Dobrze że działasz ✊️
    Też się leczę w Poznaniu, zastanawiam się który lekarz ma tutaj odpowiednio wnikliwe podejście, ale jestem przekonana że jest sporo takich, którzy podejdą poważnie do tematu.
    A gdzie się leczysz?

• kicia_kocia Ekspertka

Wysłany: 30 września, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w Pastelovej

Keruj lubi tę wiadomość

• kicia_kocia Ekspertka

Wysłany: 1 października, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, patrzę na Tenfertil Ona AMH. Ile tego przyjmujecie na dobę? Ja biorę też inne suple, zastanawiam się jak to pogodzić biorąc pod uwagę, że kwas foliowy, B12 i żelazo się powtarzają

• pelnawiary Ekspertka

Wysłany: 1 października, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kicia_kocia wrote:
    Dziewczyny, patrzę na Tenfertil Ona AMH. Ile tego przyjmujecie na dobę? Ja biorę też inne suple, zastanawiam się jak to pogodzić biorąc pod uwagę, że kwas foliowy, B12 i żelazo się powtarzają

Nie wiem czy będę wstanie pomóc bo nie kupuję gotowych zestawów,nie jestem ich zwolenniczką ze względu na to,że dawki są zwykle za małe.
    Przy oddzielnych produktach można sobie manewrować w zależności od potrzeb i tego co wychodzi w badaniach.
    Tak patrzę,że ten produkt ma nac ale tylko 200,ja biore 1200 na dobę 3-7dc,kwasu foliowego ma 400,ja biore 600 metylowanego a w dniach kiedy pije zielona herbatę zwiększam do 700/800,koenzymu też znacznie więcej…w tym produkcie jest tylko 100 ja biore 800 a zaczynam od dawki nawet 1000 plus glutation,resweratrolu też trochę mało…
    C nie suplementuje bo może utwardzać otoczkę pęcherzyka co może utrudniać pękanie.
    Nie ma w ogóle dha…
    A sprawdzałaś jaki masz poziom np kwasu foliowego?

• alauda Autorytet

Wysłany: 1 października, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rownież biorę TenFertil Ona (zwykły) - 4 tabletki na dobę + ubichinol + DHA + melatonina. Jeszcze dodatkowo biorę magnez. witamine d3 i zelazo, ale to juz nawet nie względu na starania.

Chociaż ostatnio moja staraniowa suplementacja kuleje, bo już nie mogę patrzeć na te tabletki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października, 11:37

83; AMH 0,73

➡️1 IVF -> ❄️
    FET 06.08 (3BB) ❌
    ➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
  • kicia_kocia Ekspertka

Wysłany: 1 października, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie ja zamowilam wersję AMH, widzę że ona już ma koenzym. Keruj ja też nie jem mięsa i przyjmuję suple dla wegetarian i właśnie tu mi się cześć powtarza. Chyba będę musiała podsumowac wszystko z supli żeby zobaczyć, czy coś mi nie przekracza zapotrzebowania. Ja mam akurat PCOS i widzę olbrzymią różnicę w tym jak funkcjonuję przy suplach i bez. Bez supli cykle nieprzewidywalne i bezowulacyjne, na suplach może nieidealnie ale przynajmniej w miarę regularne 35 dni i raz na jakiś czas zdarzy się naturalna owulacja.

• kicia_kocia Ekspertka

Wysłany: 1 października, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pelnawiary wrote:
    Nie wiem czy będę wstanie pomóc bo nie kupuję gotowych zestawów,nie jestem ich zwolenniczką ze względu na to,że dawki są zwykle za małe.
    Przy oddzielnych produktach można sobie manewrować w zależności od potrzeb i tego co wychodzi w badaniach.
    Tak patrzę,że ten produkt ma nac ale tylko 200,ja biore 1200 na dobę 3-7dc,kwasu foliowego ma 400,ja biore 600 metylowanego a w dniach kiedy pije zielona herbatę zwiększam do 700/800,koenzymu też znacznie więcej…w tym produkcie jest tylko 100 ja biore 800 a zaczynam od dawki nawet 1000 plus glutation,resweratrolu też trochę mało…
    C nie suplementuje bo może utwardzać otoczkę pęcherzyka co może utrudniać pękanie.
    Nie ma w ogóle dha…
    A sprawdzałaś jaki masz poziom np kwasu foliowego?
    Pełna wiary wlasnie jak czytam o tym to mysle sobie ze dawno nie oznaczałam kwasu foliowego, wiec jutro skoczę na badania.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października, 11:41

• pelnawiary Ekspertka

Wysłany: 1 października, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kicia_kocia wrote:
    Pełna wiary wlasnie jak czytam o tym to mysle sobie ze dawno nie oznaczałam kwasu foliowego, wiec jutro skoczę na badania.

☺️dobry pomysł i według tego co wyjdzie dobraćdawkowanie😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października, 12:47

kicia_kocia lubi tę wiadomość

‹‹ 4 5 6 7 8
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ