X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną adopcja zarodków
Odpowiedz

adopcja zarodków

Oceń ten wątek:
  • Frendek Koleżanka

Wysłany: 19 października 2020, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morze_Bałtyckie wrote:
    Dziękuję wam dziewczyny z całego serca. <3 <3 Wasze wsparcie pomogło - byłam kompletnie wyluzowana.
    Jestem juz po transferze!!!!
    Doktor pokazał blastocyste na dużym monitorze. Wyglądala pięknie. Procedura kompletnie bez bolesna. Nawet zdziwiłam się, ze było tak szybko po wszystkim.

Mąz siedział obok i wraz ze mną oglądał cały proces na usg monitorku. Dostaliśmy wydruk macicy z naszą małą kropeczką.

Zostajemy tutaj do jutra rana żeby się wyluzować. A potem z powrotem do Anglii. 2 dni drogi. Ale z noclegiem i na luzie wszystko. Potem muszę siedzieć 14 dni w domu na kwarantannie i nie będę mogła zrobić bety aż do dnia 16 po transferze.

Więc spróbuje załatwić sikacza już stąd. Czy wiecie może jaki jest najlepszy? Pewnie wszystkie takie same, ale ja prosiła bym o taki co pokaże mi 2 kreseczki ;-)

Zocha - ja robiłam transfer w Brno, więc próbuje znaleść odpowiednik Ostrowskich frytek.
    A narazie ogrzewam stopy na termoforze.

Super że wszystko poszło gładko i bez komplikacji. Teraz relaks i odpoczynek 🙂 Spokojnej trasy wam życzę. Dla mnie szczęśliwy okazał się bobo test żółty, pokazał kreskę przy 10 jednostkach bety
    Kciuki ✊✊✊

Kaśkaaaa, One, Morze_Bałtyckie lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2020, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marmis dokładnie z tą Panią.
    Napisałam i mi odpisała że niby jeszcze jednego wyniku im nie przyslalam. Taki wał, mówiłam że tego badania nie mam..nie wiem czy faktycznie nie przeciągają trochę dla nowych pacjentek.. w sumie nie mam nic przeciwko, chce tylko info że potwierdzona kwalifikacja i zarodek czeka.

Kaśkaaaa lubi tę wiadomość

• One Autorytet

Wysłany: 19 października 2020, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Virginia wrote:
    Morze - super, ze tak wszystko gladko poszlo :) i fajnie, ze mozecie zostac na miejscu jeden dzien, bo jednak przed wami daleka droga. Najwazniejsze jednak, ze juz z kropkiem na pokladzie :)

Sywi - bedziesz robic sikance przed beta? :) ja kilka dni po transferze bylam bardzo wzdeta i to wzdecie zeszlo dopiero jakos w 3 tygodniu od transferu. Nie byl to bol, ale czasem ciezko bylo siedziec na krzesle... skorcze mialam tylko jednego dnia i potem sobie obliczylam, ze to bylo chyba w dzien implantacji, tak wiec mam nadzieje, ze u Ciebie to dobry znak :)

Nospy w Stanach nie ma i nie bralam, ale kolezanka, ktora brala bardzo duza dawke magnezu przez cala ciaze na skorcze wlasnie urodzila dziecko i lekarka jej powiedziala, ze jej maluch ma problemy ze ssaniem, bo ma obnizone napiecie miesniowe wlasnie przez wysoki magnez. Ale szukalam wiecej na ten temat i malo znalazlam. Co lekarz to opinia....

Przez mg??🤔🤔Gameta rekomenduje Magnez b6 przez całą ciążę. Ja brałam od et do dnia porodu 3x2 dziennie.
    Nie znalazłaś nic bo tych badań po prostu nie ma :) powstał jakiś mit wobec mg i nospy a prawda jest taka, że to leki podtrzymujące ciążę i gdy cokolwiek się dzieje to kobieta dostaje prg+mg i Nospę właśnie ;) też czytałam o tym w ciąży ale nie znalazłam nic. Odpuściłam gdy zapytałam o to neurologa dziecięcego :)
    Kiedy masz teraz wizytę?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2020, 17:46

Kla_Mum lubi tę wiadomość

18’córka❤️
  • Virginia Autorytet

Wysłany: 19 października 2020, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    One wrote:
    Przez mg??🤔🤔Gameta rekomenduje Magnez b6 przez całą ciążę. Ja brałam od et do dnia porodu 3x2 dziennie.
    Nie znalazłaś nic bo tych badań po prostu nie ma :) powstał jakiś mit wobec mg i nospy a prawda jest taka, że to leki podtrzymujące ciążę i gdy cokolwiek się dzieje to kobieta dostaje prg+mg i Nospę właśnie ;) też czytałam o tym w ciąży ale nie znalazłam nic. Odpuściłam gdy zapytałam o to neurologa dziecięcego :)
    Kiedy masz teraz wizytę?

Ja tez z przymruzeniem oka podchodze to tych komentarzy lekarzy. Czasem sie zastanawiam czy mowia tak, bo to lepiej brzmi jak dadza jakis powod na jakies tam male problemy zdrowotne.
    To tak jak z braniem innych suplementow - kazdy doradza co innego, ale znowu nie ma badan, ktore potwierdzilyby ich dzialanie (z malymi wyjatkami).
    Ale jak nospa i magnez pomagaja ze skorczami to ja tez wolabym brac niz nie i ryzykowac.

Mam zwykle usg 27 pazdziernika i wtedy mam tez dostac skierowanie na prenatalne. I w tym tyg mam tez juz odstawic Estrogen i Progresteron. Troche sie boje tak to zrobic z dnia na dzien.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2020, 17:53

ona 42 lat.
    3 IVF 😥
    AZ - 01.09.20, 13dpt - beta 1815, 15dpt -beta 3873, 23dpt - mamy ❤️, 8.10.20 - 8 tyg ❤️, BOBO- Maj 2021 :)

Starania o BOBO nr 2
    FET - 21.07.23 😢
    II FET - 19.10.23, 6dpt- II kreski, 11dpt -beta 726, 13dpt -beta 2137, 27dpt - mamy ❤️, 27.11.23 - 8 tyg ❤️ Nifty i usg polowkowe ok :)
    BOBO 2 jest juz z nami - lipiec 2024 ❤️
  • One Autorytet

Wysłany: 19 października 2020, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Virginia wrote:
    Ja tez z przymruzeniem oka podchodze to tych komentarzy lekarzy. Czasem sie zastanawiam czy mowia tak, bo to lepiej brzmi jak dadza jakis powod na jakies tam male problemy zdrowotne.
    To tak jak z braniem innych suplementow - kazdy doradza co innego, ale znowu nie ma badan, ktore potwierdzilyby ich dzialanie (z malymi wyjatkami).
    Ale jak nospa i magnez pomagaja ze skorczami to ja tez wolabym brac niz nie i ryzykowac.

Mam zwykle usg 27 pazdziernika i wtedy mam tez dostac skierowanie na prenatalne. I w tym tyg mam tez juz odstawic Estrogen i Progresteron. Troche sie boje tak to zrobic z dnia na dzien.
    Nie bój się. Estofem się teraz odstawia wcześniej bo wpływa na gospodarkę hormonalną u maluchów płci męskiej. (Na to z kolei się badania😉😀) a prg to już kwestia lekarza. Nic nie bój :) 🍀

Virginia lubi tę wiadomość

18’córka❤️
  • Kaśkaaaa Przyjaciółka

Wysłany: 19 października 2020, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amilka też napisałam ale późno więc jutro będę mieć odpowiedź. Trochę się już to przyciąga a ja sama już nie wiem jakie leki brać i co dalej robić

Amilka lubi tę wiadomość

• Marmis Autorytet

Wysłany: 19 października 2020, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amilka wrote:
    Marmis dokładnie z tą Panią.
    Napisałam i mi odpisała że niby jeszcze jednego wyniku im nie przyslalam. Taki wał, mówiłam że tego badania nie mam..nie wiem czy faktycznie nie przeciągają trochę dla nowych pacjentek.. w sumie nie mam nic przeciwko, chce tylko info że potwierdzona kwalifikacja i zarodek czeka.
    hmm... To nie wiem. U mnie ta komunikacji bardzo szybko szła. A w sumie też jestem nowa pacjentka :) Może mają miej zarodków - bo dawcy teraz może rzadziej przychodza. Bo Ty już miałas konsultacje online prawda?

Marmis
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2020, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już mam zarodek wybrany ale od trzech tyg czekam na decyzję że lekarz podpisze kwalifikacje :>

• Virginia Autorytet

Wysłany: 19 października 2020, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze rzeczywiscie maja obsuwy zwiazane z Covidem. Albo tak jak bylo w kwietniu, nie do konca wiedza czy beda mogli robic procedury i troche biora was na przeczekanie :( U mnie wlasnie z tego powodu mialam transfer az 2 m-ce pozniej i caly czas bralam Estrofen, bo nie wiedzieli kiedy wszystko ruszy.

ona 42 lat.
    3 IVF 😥
    AZ - 01.09.20, 13dpt - beta 1815, 15dpt -beta 3873, 23dpt - mamy ❤️, 8.10.20 - 8 tyg ❤️, BOBO- Maj 2021 :)

Starania o BOBO nr 2
    FET - 21.07.23 😢
    II FET - 19.10.23, 6dpt- II kreski, 11dpt -beta 726, 13dpt -beta 2137, 27dpt - mamy ❤️, 27.11.23 - 8 tyg ❤️ Nifty i usg polowkowe ok :)
  • One Autorytet

Wysłany: 19 października 2020, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, Z ciekawości1czy kliniki, w których podchodzicie do Az w cyklu transferowym, wymagają badania e2 w przededniu kontroli endometrium? A jeśli tak- jaka jest granica minimalna? Poza obrazem usg oczywiście🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2020, 19:44

18’córka❤️
  • Sywi Autorytet

Wysłany: 19 października 2020, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Virginia wrote:
    Morze - super, ze tak wszystko gladko poszlo :) i fajnie, ze mozecie zostac na miejscu jeden dzien, bo jednak przed wami daleka droga. Najwazniejsze jednak, ze juz z kropkiem na pokladzie :)

Sywi - bedziesz robic sikance przed beta? :) ja kilka dni po transferze bylam bardzo wzdeta i to wzdecie zeszlo dopiero jakos w 3 tygodniu od transferu. Nie byl to bol, ale czasem ciezko bylo siedziec na krzesle... skorcze mialam tylko jednego dnia i potem sobie obliczylam, ze to bylo chyba w dzien implantacji, tak wiec mam nadzieje, ze u Ciebie to dobry znak :)

Nospy w Stanach nie ma i nie bralam, ale kolezanka, ktora brala bardzo duza dawke magnezu przez cala ciaze na skorcze wlasnie urodzila dziecko i lekarka jej powiedziala, ze jej maluch ma problemy ze ssaniem, bo ma obnizone napiecie miesniowe wlasnie przez wysoki magnez. Ale szukalam wiecej na ten temat i malo znalazlam. Co lekarz to opinia....
    Kochana cały czas uparcie trzymam się postanowienia zrpbienia dopiero bety w piątek😉
    Ja już nie wiem jak to jest z tymi bólami, raz są, raz nie- idzie zwariować😊
    Dzisiaj pół dnia pobolewał mnie brzuch a po południu cisza....i bądź tu mądra😉

Virginia, Maggi, Morze_Bałtyckie lubią tę wiadomość

w5wqe6ydj7x6qp9b.png

89cd46b71c.png

05.07.2021 Nasza naukochańsza Lilianka jest już z Nami💖
    Mamy jeszcze 2 mrozaczki❄❄
  • Virginia Autorytet

Wysłany: 19 października 2020, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sywi wrote:
    Kochana cały czas uparcie trzymam się postanowienia zrpbienia dopiero bety w piątek😉
    Ja już nie wiem jak to jest z tymi bólami, raz są, raz nie- idzie zwariować😊
    Dzisiaj pół dnia pobolewał mnie brzuch a po południu cisza....i bądź tu mądra😉

I te schizy potem tez sie nie koncza. Ja teraz tez ciagle wsluchuje sie w swoje cialo. Jak sie zle czuje to narzekam, ale jak mam jeden lepszy dzien to sie zaczynam martwic, ze brak obajawow to jest zly znak :) :)

ona 42 lat.
    3 IVF 😥

Starania o BOBO nr 2
    FET - 21.07.23 😢
  • Zocha Autorytet

Wysłany: 19 października 2020, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może wyjdę na ignoranta, ale powiedzcie mi proszę jak wygląda samo przygotowanie z lekami do AZ. Mam podejść w Reprofit w następnym cyklu i nue wiem od którego dnia cyklu dostanę leki (zastrzyki?), ile razy będę musiała pokazać się lekarzowi przed wyjazdem?

ufnip2.png
    29.03.21 transfer
    Beta-9dpt.318; 11dpt. 850; 13dpt.-2175; 21dpt 9357; 28dpt.-7,5mm człowieka ❤
  • Marmis Autorytet

Wysłany: 19 października 2020, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amilka wrote:
    Ja już mam zarodek wybrany ale od trzech tyg czekam na decyzję że lekarz podpisze kwalifikacje :>
    Aaa. Ja niczego takiego nie miałam. Nie kojarzę. Kurcze moze ta koordynatorka o czyms zapomniała.

Marmis
  • Marmis Autorytet

Wysłany: 19 października 2020, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zocha wrote:
    Może wyjdę na ignoranta, ale powiedzcie mi proszę jak wygląda samo przygotowanie z lekami do AZ. Mam podejść w Reprofit w następnym cyklu i nue wiem od którego dnia cyklu dostanę leki (zastrzyki?), ile razy będę musiała pokazać się lekarzowi przed wyjazdem?
    Ja zaczynam od 1 dnia cykluestrofem i globulki dopochwowe. Potem 8 dnia jade na pierwszy podglad. ale u mnie teraz troche inaczej - bo ja bylam teraz na wyciszaniu diperhline. Przy poprzednich transferach to ok. 2-3 dnia cyklu zaczynalam.brac estrofem, potem ok. 12 dnia pierwszy podglad endo. I w zaleznisci od grubosci endo albo jeszcze kilka dni estrofem.i zniwu usg, albo wyznaczanie dnia transferu. I zaczynasz oprocz estrofemu proga brac. Ja mam jeszcze sterydy, neoparin i acard.

Zocha lubi tę wiadomość

Marmis
  • Virginia Autorytet

Wysłany: 19 października 2020, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie bylam na tabletkach anty, i dzien po odlozeniu mialam usg, zeby zobaczyc czy jajniki na pewno sie wyciszyly. Potem po 2 tyg brania Estrogenu byl podglad endometrium i przy dobrym wyniku zaczelam brac proga. Po 5 dniach transfer :)

Zocha lubi tę wiadomość

ona 42 lat.
    3 IVF 😥

Starania o BOBO nr 2
    FET - 21.07.23 😢
  • Zocha Autorytet

Wysłany: 19 października 2020, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Dziewczyny za odpowiedź, a jak to praktycznie wygląda z Czechami ( reprofit ostrawa)? Prześlą mi tutaj receptę i tutaj wykupuję i biorę? Leki mają tę samą nazwę czy są jakieś zamienniki?

ufnip2.png
    29.03.21 transfer
    Beta-9dpt.318; 11dpt. 850; 13dpt.-2175; 21dpt 9357; 28dpt.-7,5mm człowieka ❤
  • Maggi Autorytet

Wysłany: 20 października 2020, 06:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morze_Bałtyckie wrote:
    Dziękuję wam dziewczyny z całego serca. <3 <3 Wasze wsparcie pomogło - byłam kompletnie wyluzowana.
    Jestem juz po transferze!!!!
    Doktor pokazał blastocyste na dużym monitorze. Wyglądala pięknie. Procedura kompletnie bez bolesna. Nawet zdziwiłam się, ze było tak szybko po wszystkim.

Mąz siedział obok i wraz ze mną oglądał cały proces na usg monitorku. Dostaliśmy wydruk macicy z naszą małą kropeczką.

Zostajemy tutaj do jutra rana żeby się wyluzować. A potem z powrotem do Anglii. 2 dni drogi. Ale z noclegiem i na luzie wszystko. Potem muszę siedzieć 14 dni w domu na kwarantannie i nie będę mogła zrobić bety aż do dnia 16 po transferze.

Więc spróbuje załatwić sikacza już stąd. Czy wiecie może jaki jest najlepszy? Pewnie wszystkie takie same, ale ja prosiła bym o taki co pokaże mi 2 kreseczki ;-)

Zocha - ja robiłam transfer w Brno, więc próbuje znaleść odpowiednik Ostrowskich frytek.
    A narazie ogrzewam stopy na termoforze.
    Fajnie, że wszystko się udało. Będzie dobrze ✊✊✊✊✊🍀🍀🍀🍀.
    Jak będziecie wracać pamiętaj o przystankach co 2-3 godziny. Musisz zmieniać pozycję i trochę pochodzić, tak z 10 minut i głęboko oddychać, żeby pobudzić krążenie i ułatwić implantację. Dostałam kiedyś takie rady od mojego akupunkturzysty, który też jest ginekologiem. Przed Tobą jednak mega długa podróż.

Morze_Bałtyckie lubi tę wiadomość

Wiek 41 lat, MTHFR 677C-T ukł. hetero, PAI-1 4G ukł. homo
    Niedrożny prawy jajowód
    Początek starań z pomocą 11.2017, AMH 2.17
    3 cykle z clo 😢
    07.2018 AMH 2.32
    08.2018 krótki protokół lCSI 1 zarodek 3-dniowy 8A, beta <1 😢
    10.2018 krótki protokół lCSI 4BB i 3BB, beta <1 😢
    02.2019 długi protokół - 2 oocyty ❄️
    03.2019 start aku, supli itp.
    03.2019 AMH 1.16
    04.2019 krótki protokół - 2 oocyty, ICSI 4 oocytów - 4 CC,
    06.2019 transfer 4CC, beta <1😢
    07.2019 kwalifikacja do AZ
    07.2019 naturalny cud, beta 156 😍, 48h po beta 93,5, dzień później beta 66,7- ciąża biochemiczna 😢
    06.2020 AZ 4BB, 8 dpt. beta 40,1; 10 dpt. beta 51,3; 12 dpt. beta 94,3; 14 dpt. beta 246; 16 dpt. beta 596, 19 dpt jest pęcherzyk, 27 dpt puste jajo 💔
    09.2020 AZ 6AA, 8dpt. beta 165, 10 dpt. beta 382, 12 dpt. beta 660, 14 dpt. beta 1279, 27 dpt. ❤️...🙏🙏🙏
    9ewnflw1wegxal6g.png
  • Maggi Autorytet

Wysłany: 20 października 2020, 06:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zocha wrote:
    Dzięki Dziewczyny za odpowiedź, a jak to praktycznie wygląda z Czechami ( reprofit ostrawa)? Prześlą mi tutaj receptę i tutaj wykupuję i biorę? Leki mają tę samą nazwę czy są jakieś zamienniki?
    A oni Cię przygotowują do transferu czy Twój lekarz? Jeśli jedziesz do nich tylko na transfer to Twój lekarz rozpisuje Ci schemat leczenia i wypisuje recepty. Im musisz tylko powiedzieć jaki będzie schemat, kiedy masz 1 dc, od kiedy zaczynasz brać poszczegolne leki. Potem wysyłasz im fotkę usg z kontroli endo po tym jak Twój lekarz uzna, że jesteś gotowa do transferu i wtedy oni wyznaczają dzień transferu i mówią Ci od kiedy masz zacząć brać progesteron, w dawce i schemacie przepisanym przez Twojego lekarza. Oni nie mieszają się w schemat leczenia, dawki itd zakecone przez lekarza. Koordynują tylko pracę i podają zarodek. Po transferze pytają się czy potrzebujesz jakieś leki, czy wszystko masz, to Ci wtedy wypiszą receptę.
    Ale jeśli to oni mają Cię przygotować do transferu to musisz do nich jeździć na wizyty przygotowujące i wtedy oni Ci opracowują cały schemat leczenia.

Zocha lubi tę wiadomość

Wiek 41 lat, MTHFR 677C-T ukł. hetero, PAI-1 4G ukł. homo
    Niedrożny prawy jajowód
    Początek starań z pomocą 11.2017, AMH 2.17
    3 cykle z clo 😢
    07.2018 AMH 2.32
    08.2018 krótki protokół lCSI 1 zarodek 3-dniowy 8A, beta <1 😢
    10.2018 krótki protokół lCSI 4BB i 3BB, beta <1 😢
    02.2019 długi protokół - 2 oocyty ❄️
    03.2019 start aku, supli itp.
    03.2019 AMH 1.16
    04.2019 krótki protokół - 2 oocyty, ICSI 4 oocytów - 4 CC,
    06.2019 transfer 4CC, beta <1😢
    07.2019 kwalifikacja do AZ
    07.2019 naturalny cud, beta 156 😍, 48h po beta 93,5, dzień później beta 66,7- ciąża biochemiczna 😢
    06.2020 AZ 4BB, 8 dpt. beta 40,1; 10 dpt. beta 51,3; 12 dpt. beta 94,3; 14 dpt. beta 246; 16 dpt. beta 596, 19 dpt jest pęcherzyk, 27 dpt puste jajo 💔
    09.2020 AZ 6AA, 8dpt. beta 165, 10 dpt. beta 382, 12 dpt. beta 660, 14 dpt. beta 1279, 27 dpt. ❤️...🙏🙏🙏
    9ewnflw1wegxal6g.png
  • Kaśkaaaa Przyjaciółka

Wysłany: 20 października 2020, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amilka mi nawet nie odpisali . Ale wczoraj po długich rozmowach z mężem podjelismy decyzje ze spróbujemy jeszcze raz in vitro. Ciągle mam nadzieję że może się uda tym razem. Biorę koenzym q10, ovarain, olej z wiesiołka. Czy coś jeszcze brać? Może któraś z Was brała inne suplementy. Ostatnio miałam procedurę pod koniec sierpnia, po jakim czasie najlepiej zaczynać jeszcze raz ?

‹‹ 147 148 149 150 151 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ