AMH - jakie macie poziomy i jakie szanse?
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnysylwiaśta159 wrote:Robilam w diagnostyce i nie bylo podanych norm a to stad bierze sie to dzielenie na 2? Liczac wg starych norm? powymyslaja, zmieniaja a czlowiek glupieje
Anna255, sylwiaśta159 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyaszka wrote:poprawiłam post. Tzn tak jak ja badałam AMH to niby nie dzieli, ale tez wyciagali mediane była na wyniku, troche był wynik obnizony. Nowe sie dzieli patrzac ze nowe maja zawyzone w sensie ze maja nowe odczynniki i u wiekszosci wychodza wyzsze, wiec jak masz 6 wg nowych to polowa 3. Dlatego trzeba patrzec na swoje normy na wyniku i na mediane. Ale tak czy siak masz dobry wiec nie masz sie o co martwic. Lepiej miec wyzszy niz nizszy. Natomiast wysokie AMH nie oznacza zawsze PCOS.
hej kochana... o co chodzi z ta mediana? u mnie po prostu pisze AMH 12.76 ng/ml
normy :
<=0.30 znacznie obniżona płodność
0.31 - 1.20 obniżona płodność
> 1.20 prawidłowa płodność
Badanie wykonano metodą ECLIA, testem II generacji firmy Roche.
Jak mam to w moim przypadku rozumiec. Czy faktycznie mam te 12,76 czy jednak 6,38 (kiedy podziele ten wynik na 2)
bo juz sie pogubilam w tych obliczeniach ten drugi wynik 6,38 jest dla mnie bardziej optymistyczny
-
nick nieaktualnyvintoyra wrote:Właśnie odebralam wynik amh 0.06 ... mam 33 lata i wynik 0.06. JESTEM ZROZPACZONA. Czy w procedurze invitro przy takiej wartosci Amh da sie cokolwiek osiągnąć ?
kochana zapytaj na watku IVF, tam dziewczyny na pewno cos wiecej sie wypowiedza... -
Anna255 wrote:hej kochana... o co chodzi z ta mediana? u mnie po prostu pisze AMH 12.76 ng/ml
normy :
<=0.30 znacznie obniżona płodność
0.31 - 1.20 obniżona płodność
> 1.20 prawidłowa płodność
Badanie wykonano metodą ECLIA, testem II generacji firmy Roche.
Jak mam to w moim przypadku rozumiec. Czy faktycznie mam te 12,76 czy jednak 6,38 (kiedy podziele ten wynik na 2)
bo juz sie pogubilam w tych obliczeniach ten drugi wynik 6,38 jest dla mnie bardziej optymistyczny
Ja robiłam chyba w tym samym lab - mam dokładnie ten sam opis i normy... nawet mi nie wspominaj o dzieleniu przez 2 bo kopnę... mój wynik to 1,28 - i jakbym go podzieliła przez 2 to juz będzie niefajnie...
z resztą po co pisać zakres referencyjny na wyniku, jeśli jest on z założenia błędny... widziałam na tym forum w wyniki z normami powyżej 1,4; powyżej 1,5; powyżej 1,8 - i co mamy je teraz wszystkie wrzucić do jednego worka i dzielić przez 2 - jakoś mi to nie pasuje...
2020
2023 -
nick nieaktualny
-
Morisek28... Kolezanka z amh 0,2 a w zasadzie 2 bo jedna moja realna a druga wirtualna zaszly w ciaze w sposob naturalny i urodzily piekne zdrowe dzieci... Wiec mozna... To nie prawda ze zostaje przy takim wyniku komorka dawczyni a lekarza ktory rak mowi zmieniaj od razu.. Jesli miesiaczkujesz bez tabletek a do tego masx owulacje potwierdzona monitoringiem to szanse na ciaze z Twojej wlasnej komorki sa caly czas!! Mi to mowilo 3 lekarzy z klinik nieplodnosci jeden z nich mnie co prawda na ivf slal ale lekarz z ktorym zostalam i ktory tez prowadzil moja ciaze nigdy nie przekreslal szans na dziecko z mojej komorki ani szans ze naturalnie je uzyskam.. To ja bylam tym niedowiarkiem i chcialam miec iui ( u mnie dodatkowo byl wrogi sluz)
-
nick nieaktualnyJak już wcześniej pisałam, moje AMH wynosi 6,990 ng/ml.
Byłam z tym i innymi wynikami badań hormonalnych u swojej lekarki.
Dopytałam się czy moja AMH nie jest za wysokie. Wszędzie przecież pisze, że normy optymalne są do 3 ng/ml, a powyżej może występować zespół policystycznych jajników. Ja nie mam policystycznych jajników, owulację mam w każdym cyklu (3 kolejne monitoringi potwierdzają owu).
Lekarka moje AMH uznała za piękny wynik, świadczący o wysokiej rezerwie jajnikowej Stwierdziła, że mam tak piękne wyniki, że nic tylko w ciążę zachodzić.. tiaaa...
Dalej nie wiem jednak czemu się nam nie udaje Mąż ma dobre nasienie (badał w kwietniu), ja hormony w porządku...
Dostałam skierowanie na hsg (badanie drożności jajowodów). Ten cykl jest ostatnim przed hsg. W tym cyklu jeszcze zbadamy czy nie jestem zakażona mycoplasma/ureaplasma/chlamydia. -
Witajcie. W październiku zrobiłam badanie amh wynik 1,88 ng/ml poza tym moje jajniki produkują mało jajeczek tylko 4-5 na jajniku i nie mam przez to owulacji. Wystraszyłam sie, bo miałam wtedy tylko 26 lat i myslalam, ze mam jeszcze duzo czasu, a lekarz bardzo mnie nastraszył, ze jednak nie. W następnym cyklu zaszłam w ciąże niestety ja straciłam. Teraz znow jestem w ciąży i modlę sie zeby tym razem wszystko dobrze sie skończyło. Chciałam tylko potwierdzić poprzednie wpisy, ze wynik wynikiem, a życie życiem dziewczyny nie poddawać sie
agulas, bella84 lubią tę wiadomość
-
sandra80 wrote:mój wynik 2,39 wydaje mi się, że mało ale gin mówi że w porządku, sama nie wiem, teraz będzie szukał endometriozy:(
Twój wynik jest bdb:)
ja mialam 1,5 roku temu prawie 5 a lutym mialam juz 0.80...teraz czekam na kolejny wynik stresuje sie bardzo, żeby był powyzej 0,5endometrioza- moj maly koszmar...
2 ivf - -
Wika! wrote:Twój wynik jest bdb:)
ja mialam 1,5 roku temu prawie 5 a lutym mialam juz 0.80...teraz czekam na kolejny wynik stresuje sie bardzo, żeby był powyzej 0,5
Wika nie możliwe aby tak spadł, musiał być błąd, będzie dobrze, ps. ja miałam wynik po godzinie:) -
hej dżola;)....jestem tu nowa i tak czytam i czytam te wszystkie posty...i generalnie mam juz bałagan w głowie-więc postanowiłam napisać do ekspertki tj Ciebie-chodzi mi mianowicie o AMH-mam 1,3-badanie robiłam prywatnie 15.07.15. normy sa od (0.7-7) czy mam juz sie zacząć martwić????pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedzKarioke
-
prosze o interpretacje wyniku:
AHM ( ICD -9:--) 0,750
Mediana ( 95% RI ng/ml )
18-25lat 3,71 ( 0,96-13,34 )
26-30lat 2,27 ( 0, 17-7,37 )
31-35 1,88 ( 0,07- 7,35 )
36-40 1,62 ( 0,03- 7,15 )
41- 45 0,29 ( 0,00 -3,27 )
46+ 0,01 ( 0,00 - 1,15 )
Lat 27. Dobrze czy nie, mi sie wydaje że kiepsko..
Karioke