X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną AMH - jakie macie poziomy i jakie szanse?
Odpowiedz

AMH - jakie macie poziomy i jakie szanse?

Oceń ten wątek:
  • AniaT Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2015, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Walcząca wrote:
    Cześć Dziewczyny:)
    Na Waszym formum się nie udzielam ale postanowiłam napisać dla Tych, które są załamane swoim AMH tak jak ja. W maju miałam robione AMH wynik 0,67. Pani Doktor stwierdziła, że jest szansa na to aby podniosło się do 1 przy braniu DHEA. Zaczełam brać dawkę 75 mg. Powtórne badanie 0,51. Załamałam się. W ty czasie miałam dwie nieudane inseminacje i 19 Listopada mamy wizytę startową do in vitro.Jakiś czas temu zaświeciła mi się lampeczka, że jak pierwszy raz robilam badanie to wcześniej brałam witaminę D a jak robiłam badanie w sierpniu to przez 3 miesiące jej nie brałam. Poskakałam po forum i poczytałam, że niedobór witaminy D może zaniżać poziom AMH. Więc bez wiedzy mojej Pani Doktor zaczełam brać witaminę D w dawce 3000 j. Kolejne badanie miałam 2 tygodnie temu AMH 0,68 (z 0,51 wzrosło do 0,68). Ale to i tak za mało do tego aby mieć chociaż refundację leków (miejsc do programu finansowanego przez NFZ już dawno nie ma). Postanowiłam zwiększyć sobie dawkę (bez wiedzy lekarza) do 5000 j. I wynik dzisiejszego dnia 0,72:) Tak więc leki będą refundowane i na pewno pomogła w tym witaminka D :) Także polecam jakby co tą terapię:) Przetestowana na mnie i działa:)

Walcząca mam do Ciebie pytanko, wysłałam CI zaproszenie na priv bo chcę popytać o to Twoje amh i wyniki :)

• Saramago Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CZeść dziewczyny.
    Otóż moje AMH z marca wynosiło 1,8 potem miałam laparoskopie i bum - wczoraj odebralam wyniki i jest to raptem 0,65
    Wiedziałam, że każda ingerencja chirirgiczna obniża rezerwę, ale nie sądziłam że aż tak.
    Totalnie mnie to podłamało. W styczniu przystępujemy do In Vitro i mam nadzieję, że nas zakwalifikują. Zastanawiam się czy mogło dojść do błędnego badania (choć to bardziej moje łudzenie się niż fakt).

Pozdrawiam wszystkie staraczki i życzę mnóstwo wytrwałości

LUF, Hiperprolaktynemia, Endometrioza III stopnia,
    usunięty jajowód z wodniakiem
    Ciężka oligozoospermia
    ****************************7 lat walki.
    5 zarodków bardzo dobrej jakości.
    Pierwsze ICSI po dwóch latach przerwy.
    1 podana blastka
    Mamy dwie kreski <3
    CUDA się zdarzają :)
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saramango oczywiscie warto powtorzyc wynik...nieraz zdarzaja sie bledy.. A amh skika raz tak raz tak choc powinno byc stale... Ewentualnie malec...ale nie wiem czy az tak jak u Ciebie musieliby chyba jajowod wyciac by taka zmiana byla...

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raczej od wycięcia jajowodu amh nie spada ;-) naruszyć musieli jajnik/jajniki a nie jajowod...

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Saramago Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2015, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak to sprawdzić? oczywiście na opisie wszystko ładnie pięknie, choć torbiel była spora bo prawie 9 cm więc sporo wycieli, udrożnili jajowody... strasznie mnie podłamał taki spadek.

Ciężka oligozoospermia
    1 podana blastka
    Mamy dwie kreski <3
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2015, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak wycinali torbiel z jajnika to na pewno z kawałkiem miąższu jajnika. To dlatego spadło... Fizycznie usunęli z torbielą cześć jajeczek. Trudno, praktycznie niemożliwe jest odpreparowanie torbieli bez skutków dla rezerwy. Powinni Ci o tym powiedzieć wcześniej.

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Saramago Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2015, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    Jak wycinali torbiel z jajnika to na pewno z kawałkiem miąższu jajnika. To dlatego spadło... Fizycznie usunęli z torbielą cześć jajeczek. Trudno, praktycznie niemożliwe jest odpreparowanie torbieli bez skutków dla rezerwy. Powinni Ci o tym powiedzieć wcześniej.

Miałam świadomość tego, że po każdym takim zabiegu spada AMH, ale miałam 1,8 a teraz 0,65.Nie miałam świadomości, że aż tak spadnie. :( a operowaali mnie na cito, gdyż była to torbiel skrętna...
    teraz sobie myślę, że przecież poprzedni lekarz który widział tę torbiel mógł przecież w porę zareagować lekami, może wtedy by tak nie urosła, może... może...

ech....

Ciężka oligozoospermia
    1 podana blastka
    Mamy dwie kreski <3
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2015, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co to za torbiel była? Endometrioza pewnie skoro i jajowodu niedrozne? Jeśli endo, to leki tu nie pomagają raczej.

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Saramago Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2015, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    A co to za torbiel była? Endometrioza pewnie skoro i jajowodu niedrożne? Jeśli endo, to leki tu nie pomagają raczej.

no właśnie na wypisie nie ma słowa o endometriozie, jajowód miałam jeden neidorżny.Przetkali.
    Torbiel była czynnościowa, ale duża i skrętna. i z bólem trafiłam do szpitala

Ciężka oligozoospermia
    1 podana blastka
    Mamy dwie kreski <3
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2015, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saramago wrote:
    no właśnie na wypisie nie ma słowa o endometriozie, jajowód miałam jeden neidorżny.Przetkali.
    Torbiel była czynnościowa, ale duża i skrętna. i z bólem trafiłam do szpitala

Hmm, to faktycznie lekarz powinien zareagować. Raz miałam czynnosciowa i dostałam opakowanie antyków i się wchłonęła. Szkoda, ale już nic się nie poradzi. Niestety. Ale dobrze, że nie ma endometriozy. Tylko problem może być z refundacją leków do ivf, bo amh musi być na poziomie 0.7 nie mniej. Może powtórz w zupełnie innym labie (nie w klinice). Czasem takie niewielkie różnice wychodzą a u Ciebie finansowo byłoby to bardzo na korzyść.

Saramago lubi tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Saramago Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2015, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    Hmm, to faktycznie lekarz powinien zareagować. Raz miałam czynnosciowa i dostałam opakowanie antyków i się wchłonęła. Szkoda, ale już nic się nie poradzi. Niestety. Ale dobrze, że nie ma endometriozy. Tylko problem może być z refundacją leków do ivf, bo amh musi być na poziomie 0.7 nie mniej. Może powtórz w zupełnie innym labie (nie w klinice). Czasem takie niewielkie różnice wychodzą a u Ciebie finansowo byłoby to bardzo na korzyść.

ale do samego programu nie może być mniej niż 0,5 prawda?

a czy z tymi ref.lekami nie jest tak że albo FSH albo AMH. czy muszą te dwa wyniki być zgodne z zasadą przyznania refundacji?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2015, 10:16

Ciężka oligozoospermia
    1 podana blastka
    Mamy dwie kreski <3
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2015, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saramago wrote:
    ale do samego programu nie może być mniej niż 0,5 prawda?

0,5 wg starych odczynników, 0,7 wg nowych. I do.programu i do refundacji leków. Pewnie masz nowe skoro niedawno robiłaś.

Większość klinik chce oba wyniki. Bardzo rzadko chcą jednego z badań.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2015, 10:17

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Saramago Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2015, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to już teraz zgupiałam bo w programie rządowym czytam o 0,5 nic nie ma wzmianki jakie odczynniki :( (albo nie doczytałam)
    zatem mogą mnie nie zakwalifikować do programu?

Ciężka oligozoospermia
    1 podana blastka
    Mamy dwie kreski <3
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2015, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saramago wrote:
    No to już teraz zgupiałam bo w programie rządowym czytam o 0,5 nic nie ma wzmianki jakie odczynniki :( (albo nie doczytałam)
    zatem mogą mnie nie zakwalifikować do programu?

Patrz: http://www.invitro.gov.pl/kto-moze-uczestniczyc-w-programie/

Jest wyraźnie napisane, że 0,5 lub 0,7. W zakładce "udział uniemożliwia".

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2015, 10:21

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2016, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Mam prawie 24 lata i amh z poprzedniego cyklu 2,17. Czy to nie za mało na ten wiek i na naturalne poczęcie?

M&M
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest ok ;)

Martoszka lubi tę wiadomość

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z niskim amh, natchne nadzieja Was ;) po imo bardzo niskiego amh zaszlam w pierwsza ciaze a teraz po jednym jedynym strzale i to na samym poczatku dni plodnych jestem w kolejnej ciazy ;) niesamowite wiec jak relax czysta glowa od stresu i parcia na dziecko potrafi zrobic psikusa i na przekor wszystkim tym jakze zlym wynikom dac ciaze ;) buziaki i pamietajcie, to co w glowie blokuje Was najbardziej ;)

Martoszka, AgaL, AniaT, Bianka4, Bella93 lubią tę wiadomość

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje :)

M&M
  • cookiemonster Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny! Czy wynik AMH 3,77 (normy 1,3-7,00) - przy LH 6,38 i FSH 6,2 to jest ok? Na USG mam obraz jajników policystycznych, ale wagowo jajniki nie są powiększone i ich ilość jest na granicy.

3cb, 24 cykle starań o Młodą
    3i49uay3wi97o5xz.png
    nqtktv731lxj1cxm.png
  • AgaL Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bella84 wrote:
    Dziewczyny z niskim amh, natchne nadzieja Was ;) po imo bardzo niskiego amh zaszlam w pierwsza ciaze a teraz po jednym jedynym strzale i to na samym poczatku dni plodnych jestem w kolejnej ciazy ;) niesamowite wiec jak relax czysta glowa od stresu i parcia na dziecko potrafi zrobic psikusa i na przekor wszystkim tym jakze zlym wynikom dac ciaze ;) buziaki i pamietajcie, to co w glowie blokuje Was najbardziej ;)

Bella dziękuje za te słowa! i serdecznie gratuluje!!!

bella84 lubi tę wiadomość

<3 Kiedy nie wszystko idzie po Twojej myśli, po prostu czekaj...i miej wiarę <3
‹‹ 49 50 51 52 53 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ