X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną AMH - jakie macie poziomy i jakie szanse?
Odpowiedz

AMH - jakie macie poziomy i jakie szanse?

Oceń ten wątek:
  • AniaT Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2015, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Walcząca wrote:
    Cześć Dziewczyny:)
    Na Waszym formum się nie udzielam ale postanowiłam napisać dla Tych, które są załamane swoim AMH tak jak ja. W maju miałam robione AMH wynik 0,67. Pani Doktor stwierdziła, że jest szansa na to aby podniosło się do 1 przy braniu DHEA. Zaczełam brać dawkę 75 mg. Powtórne badanie 0,51. Załamałam się. W ty czasie miałam dwie nieudane inseminacje i 19 Listopada mamy wizytę startową do in vitro.Jakiś czas temu zaświeciła mi się lampeczka, że jak pierwszy raz robilam badanie to wcześniej brałam witaminę D a jak robiłam badanie w sierpniu to przez 3 miesiące jej nie brałam. Poskakałam po forum i poczytałam, że niedobór witaminy D może zaniżać poziom AMH. Więc bez wiedzy mojej Pani Doktor zaczełam brać witaminę D w dawce 3000 j. Kolejne badanie miałam 2 tygodnie temu AMH 0,68 (z 0,51 wzrosło do 0,68). Ale to i tak za mało do tego aby mieć chociaż refundację leków (miejsc do programu finansowanego przez NFZ już dawno nie ma). Postanowiłam zwiększyć sobie dawkę (bez wiedzy lekarza) do 5000 j. I wynik dzisiejszego dnia 0,72:) Tak więc leki będą refundowane i na pewno pomogła w tym witaminka D :) Także polecam jakby co tą terapię:) Przetestowana na mnie i działa:)

Walcząca mam do Ciebie pytanko, wysłałam CI zaproszenie na priv bo chcę popytać o to Twoje amh i wyniki :)

• Saramago Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CZeść dziewczyny.
    Otóż moje AMH z marca wynosiło 1,8 potem miałam laparoskopie i bum - wczoraj odebralam wyniki i jest to raptem 0,65
    Wiedziałam, że każda ingerencja chirirgiczna obniża rezerwę, ale nie sądziłam że aż tak.
    Totalnie mnie to podłamało. W styczniu przystępujemy do In Vitro i mam nadzieję, że nas zakwalifikują. Zastanawiam się czy mogło dojść do błędnego badania (choć to bardziej moje łudzenie się niż fakt).

Pozdrawiam wszystkie staraczki i życzę mnóstwo wytrwałości

LUF, Hiperprolaktynemia, Endometrioza III stopnia,
    usunięty jajowód z wodniakiem
    Ciężka oligozoospermia
    ****************************7 lat walki.
    5 zarodków bardzo dobrej jakości.
    Pierwsze ICSI po dwóch latach przerwy.
    1 podana blastka
    Mamy dwie kreski <3
    CUDA się zdarzają :)
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saramango oczywiscie warto powtorzyc wynik...nieraz zdarzaja sie bledy.. A amh skika raz tak raz tak choc powinno byc stale... Ewentualnie malec...ale nie wiem czy az tak jak u Ciebie musieliby chyba jajowod wyciac by taka zmiana byla...

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raczej od wycięcia jajowodu amh nie spada ;-) naruszyć musieli jajnik/jajniki a nie jajowod...

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Saramago Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2015, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak to sprawdzić? oczywiście na opisie wszystko ładnie pięknie, choć torbiel była spora bo prawie 9 cm więc sporo wycieli, udrożnili jajowody... strasznie mnie podłamał taki spadek.

Ciężka oligozoospermia
    1 podana blastka
    Mamy dwie kreski <3
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2015, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak wycinali torbiel z jajnika to na pewno z kawałkiem miąższu jajnika. To dlatego spadło... Fizycznie usunęli z torbielą cześć jajeczek. Trudno, praktycznie niemożliwe jest odpreparowanie torbieli bez skutków dla rezerwy. Powinni Ci o tym powiedzieć wcześniej.

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Saramago Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2015, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    Jak wycinali torbiel z jajnika to na pewno z kawałkiem miąższu jajnika. To dlatego spadło... Fizycznie usunęli z torbielą cześć jajeczek. Trudno, praktycznie niemożliwe jest odpreparowanie torbieli bez skutków dla rezerwy. Powinni Ci o tym powiedzieć wcześniej.

Miałam świadomość tego, że po każdym takim zabiegu spada AMH, ale miałam 1,8 a teraz 0,65.Nie miałam świadomości, że aż tak spadnie. :( a operowaali mnie na cito, gdyż była to torbiel skrętna...
    teraz sobie myślę, że przecież poprzedni lekarz który widział tę torbiel mógł przecież w porę zareagować lekami, może wtedy by tak nie urosła, może... może...

ech....

Ciężka oligozoospermia
    1 podana blastka
    Mamy dwie kreski <3
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2015, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co to za torbiel była? Endometrioza pewnie skoro i jajowodu niedrozne? Jeśli endo, to leki tu nie pomagają raczej.

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Saramago Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2015, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    A co to za torbiel była? Endometrioza pewnie skoro i jajowodu niedrożne? Jeśli endo, to leki tu nie pomagają raczej.

no właśnie na wypisie nie ma słowa o endometriozie, jajowód miałam jeden neidorżny.Przetkali.
    Torbiel była czynnościowa, ale duża i skrętna. i z bólem trafiłam do szpitala

Ciężka oligozoospermia
    1 podana blastka
    Mamy dwie kreski <3
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2015, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saramago wrote:
    no właśnie na wypisie nie ma słowa o endometriozie, jajowód miałam jeden neidorżny.Przetkali.
    Torbiel była czynnościowa, ale duża i skrętna. i z bólem trafiłam do szpitala

Hmm, to faktycznie lekarz powinien zareagować. Raz miałam czynnosciowa i dostałam opakowanie antyków i się wchłonęła. Szkoda, ale już nic się nie poradzi. Niestety. Ale dobrze, że nie ma endometriozy. Tylko problem może być z refundacją leków do ivf, bo amh musi być na poziomie 0.7 nie mniej. Może powtórz w zupełnie innym labie (nie w klinice). Czasem takie niewielkie różnice wychodzą a u Ciebie finansowo byłoby to bardzo na korzyść.

Saramago lubi tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Saramago Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2015, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    Hmm, to faktycznie lekarz powinien zareagować. Raz miałam czynnosciowa i dostałam opakowanie antyków i się wchłonęła. Szkoda, ale już nic się nie poradzi. Niestety. Ale dobrze, że nie ma endometriozy. Tylko problem może być z refundacją leków do ivf, bo amh musi być na poziomie 0.7 nie mniej. Może powtórz w zupełnie innym labie (nie w klinice). Czasem takie niewielkie różnice wychodzą a u Ciebie finansowo byłoby to bardzo na korzyść.

ale do samego programu nie może być mniej niż 0,5 prawda?

a czy z tymi ref.lekami nie jest tak że albo FSH albo AMH. czy muszą te dwa wyniki być zgodne z zasadą przyznania refundacji?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2015, 10:16

Ciężka oligozoospermia
    1 podana blastka
    Mamy dwie kreski <3
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2015, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saramago wrote:
    ale do samego programu nie może być mniej niż 0,5 prawda?

0,5 wg starych odczynników, 0,7 wg nowych. I do.programu i do refundacji leków. Pewnie masz nowe skoro niedawno robiłaś.

Większość klinik chce oba wyniki. Bardzo rzadko chcą jednego z badań.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2015, 10:17

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Saramago Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2015, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to już teraz zgupiałam bo w programie rządowym czytam o 0,5 nic nie ma wzmianki jakie odczynniki :( (albo nie doczytałam)
    zatem mogą mnie nie zakwalifikować do programu?

Ciężka oligozoospermia
    1 podana blastka
    Mamy dwie kreski <3
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2015, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saramago wrote:
    No to już teraz zgupiałam bo w programie rządowym czytam o 0,5 nic nie ma wzmianki jakie odczynniki :( (albo nie doczytałam)
    zatem mogą mnie nie zakwalifikować do programu?

Patrz: http://www.invitro.gov.pl/kto-moze-uczestniczyc-w-programie/

Jest wyraźnie napisane, że 0,5 lub 0,7. W zakładce "udział uniemożliwia".

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2015, 10:21

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2016, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Mam prawie 24 lata i amh z poprzedniego cyklu 2,17. Czy to nie za mało na ten wiek i na naturalne poczęcie?

M&M
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest ok ;)

Martoszka lubi tę wiadomość

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z niskim amh, natchne nadzieja Was ;) po imo bardzo niskiego amh zaszlam w pierwsza ciaze a teraz po jednym jedynym strzale i to na samym poczatku dni plodnych jestem w kolejnej ciazy ;) niesamowite wiec jak relax czysta glowa od stresu i parcia na dziecko potrafi zrobic psikusa i na przekor wszystkim tym jakze zlym wynikom dac ciaze ;) buziaki i pamietajcie, to co w glowie blokuje Was najbardziej ;)

Martoszka, AgaL, AniaT, Bianka4, Bella93 lubią tę wiadomość

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje :)

M&M
  • cookiemonster Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny! Czy wynik AMH 3,77 (normy 1,3-7,00) - przy LH 6,38 i FSH 6,2 to jest ok? Na USG mam obraz jajników policystycznych, ale wagowo jajniki nie są powiększone i ich ilość jest na granicy.

3cb, 24 cykle starań o Młodą
    3i49uay3wi97o5xz.png
    nqtktv731lxj1cxm.png
  • AgaL Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bella84 wrote:
    Dziewczyny z niskim amh, natchne nadzieja Was ;) po imo bardzo niskiego amh zaszlam w pierwsza ciaze a teraz po jednym jedynym strzale i to na samym poczatku dni plodnych jestem w kolejnej ciazy ;) niesamowite wiec jak relax czysta glowa od stresu i parcia na dziecko potrafi zrobic psikusa i na przekor wszystkim tym jakze zlym wynikom dac ciaze ;) buziaki i pamietajcie, to co w glowie blokuje Was najbardziej ;)

Bella dziękuje za te słowa! i serdecznie gratuluje!!!

bella84 lubi tę wiadomość

<3 Kiedy nie wszystko idzie po Twojej myśli, po prostu czekaj...i miej wiarę <3
‹‹ 49 50 51 52 53 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ