AMH - jakie macie poziomy i jakie szanse?
-
WIADOMOŚĆ
-
Walcząca wrote:Cześć Dziewczyny:)
Na Waszym formum się nie udzielam ale postanowiłam napisać dla Tych, które są załamane swoim AMH tak jak ja. W maju miałam robione AMH wynik 0,67. Pani Doktor stwierdziła, że jest szansa na to aby podniosło się do 1 przy braniu DHEA. Zaczełam brać dawkę 75 mg. Powtórne badanie 0,51. Załamałam się. W ty czasie miałam dwie nieudane inseminacje i 19 Listopada mamy wizytę startową do in vitro.Jakiś czas temu zaświeciła mi się lampeczka, że jak pierwszy raz robilam badanie to wcześniej brałam witaminę D a jak robiłam badanie w sierpniu to przez 3 miesiące jej nie brałam. Poskakałam po forum i poczytałam, że niedobór witaminy D może zaniżać poziom AMH. Więc bez wiedzy mojej Pani Doktor zaczełam brać witaminę D w dawce 3000 j. Kolejne badanie miałam 2 tygodnie temu AMH 0,68 (z 0,51 wzrosło do 0,68). Ale to i tak za mało do tego aby mieć chociaż refundację leków (miejsc do programu finansowanego przez NFZ już dawno nie ma). Postanowiłam zwiększyć sobie dawkę (bez wiedzy lekarza) do 5000 j. I wynik dzisiejszego dnia 0,72:) Tak więc leki będą refundowane i na pewno pomogła w tym witaminka D Także polecam jakby co tą terapię Przetestowana na mnie i działa:)
Walcząca mam do Ciebie pytanko, wysłałam CI zaproszenie na priv bo chcę popytać o to Twoje amh i wyniki -
CZeść dziewczyny.
Otóż moje AMH z marca wynosiło 1,8 potem miałam laparoskopie i bum - wczoraj odebralam wyniki i jest to raptem 0,65
Wiedziałam, że każda ingerencja chirirgiczna obniża rezerwę, ale nie sądziłam że aż tak.
Totalnie mnie to podłamało. W styczniu przystępujemy do In Vitro i mam nadzieję, że nas zakwalifikują. Zastanawiam się czy mogło dojść do błędnego badania (choć to bardziej moje łudzenie się niż fakt).
Pozdrawiam wszystkie staraczki i życzę mnóstwo wytrwałościLUF, Hiperprolaktynemia, Endometrioza III stopnia,
usunięty jajowód z wodniakiem
Ciężka oligozoospermia
****************************7 lat walki.
5 zarodków bardzo dobrej jakości.
Pierwsze ICSI po dwóch latach przerwy.
1 podana blastka
Mamy dwie kreski
CUDA się zdarzają
-
A jak to sprawdzić? oczywiście na opisie wszystko ładnie pięknie, choć torbiel była spora bo prawie 9 cm więc sporo wycieli, udrożnili jajowody... strasznie mnie podłamał taki spadek.LUF, Hiperprolaktynemia, Endometrioza III stopnia,
Ciężka oligozoospermia
1 podana blastka
Mamy dwie kreski
CUDA się zdarzają
-
Jak wycinali torbiel z jajnika to na pewno z kawałkiem miąższu jajnika. To dlatego spadło... Fizycznie usunęli z torbielą cześć jajeczek. Trudno, praktycznie niemożliwe jest odpreparowanie torbieli bez skutków dla rezerwy. Powinni Ci o tym powiedzieć wcześniej.
-
Anatolka wrote:Jak wycinali torbiel z jajnika to na pewno z kawałkiem miąższu jajnika. To dlatego spadło... Fizycznie usunęli z torbielą cześć jajeczek. Trudno, praktycznie niemożliwe jest odpreparowanie torbieli bez skutków dla rezerwy. Powinni Ci o tym powiedzieć wcześniej.
Miałam świadomość tego, że po każdym takim zabiegu spada AMH, ale miałam 1,8 a teraz 0,65.Nie miałam świadomości, że aż tak spadnie. a operowaali mnie na cito, gdyż była to torbiel skrętna...
teraz sobie myślę, że przecież poprzedni lekarz który widział tę torbiel mógł przecież w porę zareagować lekami, może wtedy by tak nie urosła, może... może...
ech....LUF, Hiperprolaktynemia, Endometrioza III stopnia,
Ciężka oligozoospermia
1 podana blastka
Mamy dwie kreski
CUDA się zdarzają
-
Anatolka wrote:A co to za torbiel była? Endometrioza pewnie skoro i jajowodu niedrożne? Jeśli endo, to leki tu nie pomagają raczej.
no właśnie na wypisie nie ma słowa o endometriozie, jajowód miałam jeden neidorżny.Przetkali.
Torbiel była czynnościowa, ale duża i skrętna. i z bólem trafiłam do szpitalaLUF, Hiperprolaktynemia, Endometrioza III stopnia,
Ciężka oligozoospermia
1 podana blastka
Mamy dwie kreski
CUDA się zdarzają
-
Saramago wrote:no właśnie na wypisie nie ma słowa o endometriozie, jajowód miałam jeden neidorżny.Przetkali.
Torbiel była czynnościowa, ale duża i skrętna. i z bólem trafiłam do szpitala
Hmm, to faktycznie lekarz powinien zareagować. Raz miałam czynnosciowa i dostałam opakowanie antyków i się wchłonęła. Szkoda, ale już nic się nie poradzi. Niestety. Ale dobrze, że nie ma endometriozy. Tylko problem może być z refundacją leków do ivf, bo amh musi być na poziomie 0.7 nie mniej. Może powtórz w zupełnie innym labie (nie w klinice). Czasem takie niewielkie różnice wychodzą a u Ciebie finansowo byłoby to bardzo na korzyść.Saramago lubi tę wiadomość
-
Anatolka wrote:Hmm, to faktycznie lekarz powinien zareagować. Raz miałam czynnosciowa i dostałam opakowanie antyków i się wchłonęła. Szkoda, ale już nic się nie poradzi. Niestety. Ale dobrze, że nie ma endometriozy. Tylko problem może być z refundacją leków do ivf, bo amh musi być na poziomie 0.7 nie mniej. Może powtórz w zupełnie innym labie (nie w klinice). Czasem takie niewielkie różnice wychodzą a u Ciebie finansowo byłoby to bardzo na korzyść.
ale do samego programu nie może być mniej niż 0,5 prawda?
a czy z tymi ref.lekami nie jest tak że albo FSH albo AMH. czy muszą te dwa wyniki być zgodne z zasadą przyznania refundacji?Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2015, 10:16
LUF, Hiperprolaktynemia, Endometrioza III stopnia,
Ciężka oligozoospermia
1 podana blastka
Mamy dwie kreski
CUDA się zdarzają
-
Saramago wrote:ale do samego programu nie może być mniej niż 0,5 prawda?
0,5 wg starych odczynników, 0,7 wg nowych. I do.programu i do refundacji leków. Pewnie masz nowe skoro niedawno robiłaś.
Większość klinik chce oba wyniki. Bardzo rzadko chcą jednego z badań.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2015, 10:17
-
No to już teraz zgupiałam bo w programie rządowym czytam o 0,5 nic nie ma wzmianki jakie odczynniki (albo nie doczytałam)
zatem mogą mnie nie zakwalifikować do programu?LUF, Hiperprolaktynemia, Endometrioza III stopnia,
Ciężka oligozoospermia
1 podana blastka
Mamy dwie kreski
CUDA się zdarzają
-
Saramago wrote:No to już teraz zgupiałam bo w programie rządowym czytam o 0,5 nic nie ma wzmianki jakie odczynniki (albo nie doczytałam)
zatem mogą mnie nie zakwalifikować do programu?
Patrz: http://www.invitro.gov.pl/kto-moze-uczestniczyc-w-programie/
Jest wyraźnie napisane, że 0,5 lub 0,7. W zakładce "udział uniemożliwia".Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2015, 10:21
-
Dziewczyny z niskim amh, natchne nadzieja Was po imo bardzo niskiego amh zaszlam w pierwsza ciaze a teraz po jednym jedynym strzale i to na samym poczatku dni plodnych jestem w kolejnej ciazy niesamowite wiec jak relax czysta glowa od stresu i parcia na dziecko potrafi zrobic psikusa i na przekor wszystkim tym jakze zlym wynikom dac ciaze buziaki i pamietajcie, to co w glowie blokuje Was najbardziej
Martoszka, AgaL, AniaT, Bianka4, Bella93 lubią tę wiadomość
-
bella84 wrote:Dziewczyny z niskim amh, natchne nadzieja Was po imo bardzo niskiego amh zaszlam w pierwsza ciaze a teraz po jednym jedynym strzale i to na samym poczatku dni plodnych jestem w kolejnej ciazy niesamowite wiec jak relax czysta glowa od stresu i parcia na dziecko potrafi zrobic psikusa i na przekor wszystkim tym jakze zlym wynikom dac ciaze buziaki i pamietajcie, to co w glowie blokuje Was najbardziej
Bella dziękuje za te słowa! i serdecznie gratuluje!!!bella84 lubi tę wiadomość
Kiedy nie wszystko idzie po Twojej myśli, po prostu czekaj...i miej wiarę