X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Artvimed Kraków In Vitro
Odpowiedz

Artvimed Kraków In Vitro

Oceń ten wątek:
  • Suomi Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale co Ci miałam napisać? Pisałam tyle ile sama wiedziałam. Miałam napisać,, dawajcie dziewczyny jedziemy wszystkie koczowac z rana przed klinika, moze nas przyjma! " a gdyby się nie udało to miałabyś pretensje do mnie, a nie do kliniki...
    Poza tym przeczytaj co pisałam w wcześniejszych postach. Miałam dokładnie taka sama informacje jak Ty! Inna z MZ a inna z kliniki.
    Naprawdę mi przykro z tego jak to się wszystko potoczyło. Tez chciałabym, żebyśmy wszystkie się dostały, ale wiadome było, że w tej sprawie MZ robi co chce.

Kayaa, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość

2014 - 8tc - puste jajo
    2017- synek
    2020 - córka

preg.png
  • vioris Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ComeToMeBaby wrote:
    Vioris, szkoda że nie wyszło...
    Jednak wątpliwości miałaś bo pytałaś o tą przerwę - pamiętam. I pamiętam, że pisałam ci że nie wiadomo jak to lekarz zakwalifikuje- czy jako całość czy od momentu wznowienia starań. To już było przecież jakiś czas temu. No nieważne.

Zaskoczona jestem natomiast szczerze, że nie znałaś tych czynników ze strony Artvimedu. Ja zanim zadzwoniłam do kliniki po raz pierwszy ich stronę internetową znałam już prawie na pamięć. Skupiłam się na opisie rządówki i kwalifikacji bo sama chciałam wiedzieć czy my mamy szansę. Czytałam też o programie na stronach rządowych. Być może miałabyś dodatkowy argument w ręce.

Może lekarz coś przeoczył albo zinterpretował inaczej. Nie wiem jak było - to już wie tylko lekarz w zasadzie, czym się kierował. Szkoda, naprawdę szkoda. Pozostaje mi życzyć Tobie udanego podejścia w komercyjnym programie <3
    Nie miałam nigdy wątpliwości. To nie ja pytałam, bo my nie mieliśmy nigdy przerwy w staraniach. Była ciąża a w kolejnym cyklu dalsze starania.

Jeśli chodzi o warunki to znałam je niby, czytałam na stronie ale szczerze mówiąc jak ten lekarz zaczął tak najezdzac na mojego, zaczął wymyślać, podważać itd to ja po prostu nie umiałam znaleźć argumentu tylko się zestresowalam. Chciało mi się tylko płakać. Za dużo emocji mnie to kosztowało wszystko.
    Moim zdaniem w naszym wypadku po swojemu zinterpretowal coś i tyle. Albo nie chciał serio nas zakwalifikować, bo też takie wrażenie miałam i ja i mój mąż.

Migotka przykro mi, rozumiem Cię jak nikt inny, bo też jestem w tym samym punkcie co Ty i mam żal. Wczoraj sobie popłakałam a dziś już z nowymi siłami zadzwoniłam do GC i umówiłam nas na wizytę w sprawie komercyjnego podejścia.

Kometa jeśli możesz to dopisz mnie do kalendarza na 10 lutego na 11.45. Wprawdzie na razie nie rozpoczniemy na pewno, ale chcemy obgadac z lekarzem kwestie finansowe, chcemy się dowiedzieć jak to wszystko wygląda i ewentualnie mając już tą wiedzę, szukać kasy na komercje. Na pewno będziemy atakować bank i myślimy chociaż o jednej procedurze. Zawsze to jakaś szansa.

ewlinaaa85, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość

f2w33e3k1gzh6o5u.png
    21 lipca 2014 - Igorek 8tc [*]
    IVF GC Transfer zarodka 8A :) jest <3
  • atka666 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cometka dzięki za wpisanie mnie do kalendarza kciukowego, ale jak widać nic z tego :( Suomi cieszę się, że Tobie się udało i jeśli chodzi o mnie, to wcale nie mam żalu a tym bardziej pretensji, że udało Ci się w ten sposób załatwić sprawę. Masz rację - każdy walczy o swoje :) JA niestety nawet jakbym chciała, to nie miałabym szans wcześniej tam pojechać, bo czekam na dokumentację medyczną z Invicty. Jakieś to wszystko pomieszane... pisałaś, że byłaś w piątek i lekarz powiedział, że dobrze, że przyjechaliście, to ostatni dzień a Vioris pisała, że była wczoraj i też miała szanse? Podpisali te aneksy, czy jeszcze nie?
    Przykre to bardzo i niesprawiedliwe...żeby najpierw dać ludziom nadzieje, a potem ją zabrać...JA nie wiem kiedy będę miała szanse na komercyjne IVF, mój zegar bardzo głośno daje o sobie znać - w tym roku skończyłam 36 lat i walczę o pierwsze dziecko... tym bardziej jestem rozgoryczona :(
    Dziewczynki - te którym sie udało i są w programie - będę za Was mocno trzymać kciuki :)
    Pozostałym, które nie miały tyle szczęścia bardzo współczuje, wiem co czujecie...nie traćcie nadziei <3

ewlinaaa85, Vanili, Suomi, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość

- starania o pierwszą dzidzię od 2007 r., 41 lat
    - PCOS, Hashimoto, Niedoczynność tarczycy, Wrogi śluz, Wysoka prolaktyna, Mutacja genu MTHFR, (homozygota TT), problem z zagnieżdżeniem, rozjechane cytokiny, haplotyp KIR AA, wysokie NK, ANA 3 dodatnie, allo MLR - 0%, po szczepieniach allo MLR – 49%
    - 4 x IUI – ciąża biochemiczna :(
    - styczeń 2018r. ICSI - krótki protokół - 3 blastki
    - grudzień 2018 r. - crio blastki - ciąża biochemiczna :(
    - styczeń 2020 r. - crio dwóch blastek :(
    - luty 2020 r. - zmiana kliniki - Invimed, immunologia doc. Paśnik
    - 01.06.2020 r. - IMSI - krótki protokół z antagonistą – 7 blastek
    - 04.08.2020r. - crio blastki - ciąża biochemiczna :(
    - 16.10.2020r. crio blastki - 💔 6 tc
    - 16.03.2021r. - crio blastki - 💔 6/7 tc
    - 25.05., 15.06., 13.07.2021r. - szczepienia limfocytami męża
    - 30.09.2021r. - crio blastki
    - 29.10.2021r. - jest <3
    - Nifty pro - chłopczyk
    pjBmp1.png
  • vioris Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atka Suomi pisała że była wczoraj a nie w piątek.

f2w33e3k1gzh6o5u.png
    21 lipca 2014 - Igorek 8tc [*]
    IVF GC Transfer zarodka 8A :) jest <3
  • Vanili Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa84 wrote:

Vanili: mnie już chyba nic nie zdziwi jeśli chodzi o szpitale... Byłaś na Polnej? Bo to akurat niby dobry szpital :)

Mi chyba znowu włączyły się nocne przerwy od snu :p masakra

A gdzieżby indziej...;/ Tylko tam się lansuję ostatnio :D

A tak serio, zakręceni tam są na maxa... chwalą się ze mają akredytacje co oznacza:
    1. ze nie pomylą ci leków
    2. leki dla ciebie to tylko dla ciebie
    3. wszystko regulaminowo o czasie i wogole...

Yhy... w marzeniach... Bywało ze wielokrotnie musiałam:
    1. Po minionej godzinie podania leku (ja zasnełam, a piguły przegapiły porę) przypominać się ze chyba powinnam godzine temu wziąć tabsy...
    2. 40 razy się dopytywać co to za leki ( biorę letrox na tarczycę - na zmianę raz 50 raz 75... day by day musiałam weryfikowac czy danego dnia mi db dawkę przyniosły)
    3. no i... zdarzyło sie ze dostałam tabsy, ktorych nie powinnam wogole dostać, nie wiem na co to było ale dla innej pacjentki, nawet nie z mojego pokoju... ;/

Także ten tego... nawet w szpitalu 3ba mieć oczy i uszy szeroko otwarte, być czujnym i zadawać miliony pytań, co to, po co i na co...

mhsvi09kqjxi6wyb.png
    18.11/ 28.11/ 03.12/ 06.12 --> 08.12 [12/8 szt] -->13.12 [ 6/6 szt] / 14.12 mamy 4 śnieżynki ♥
    BHCG: 3dpt - 1,6 / 5dpt- 12 / 8dpt - 90 / 10dpt - 242 / 15dpt - 1874 / 23dpt - 13653
  • atka666 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vioris wrote:
    Atka Suomi pisała że była wczoraj a nie w piątek.
    Ok, już widzę - zamieszałam :)

- starania o pierwszą dzidzię od 2007 r., 41 lat
    - PCOS, Hashimoto, Niedoczynność tarczycy, Wrogi śluz, Wysoka prolaktyna, Mutacja genu MTHFR, (homozygota TT), problem z zagnieżdżeniem, rozjechane cytokiny, haplotyp KIR AA, wysokie NK, ANA 3 dodatnie, allo MLR - 0%, po szczepieniach allo MLR – 49%
    - 4 x IUI – ciąża biochemiczna :(
    - styczeń 2018r. ICSI - krótki protokół - 3 blastki
    - grudzień 2018 r. - crio blastki - ciąża biochemiczna :(
    - styczeń 2020 r. - crio dwóch blastek :(
    - luty 2020 r. - zmiana kliniki - Invimed, immunologia doc. Paśnik
    - 01.06.2020 r. - IMSI - krótki protokół z antagonistą – 7 blastek
    - 04.08.2020r. - crio blastki - ciąża biochemiczna :(
    - 16.10.2020r. crio blastki - 💔 6 tc
    - 16.03.2021r. - crio blastki - 💔 6/7 tc
    - 25.05., 15.06., 13.07.2021r. - szczepienia limfocytami męża
    - 30.09.2021r. - crio blastki
    - 29.10.2021r. - jest <3
    - Nifty pro - chłopczyk
    pjBmp1.png
  • Vanili Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewlinaaa85 wrote:
    Ewka bo oni wiedzieli że, im wskaźnik w klinice podwyższysz :) i że uda się wam za pierwszym podejściem hihihi

Coś w tym musi być, bo mój gin, nam powiedział, że przy kiepskich wynikach męża, moja endo + lata starań jesteśmy wymarzoną parą dla kliniki, bo czynnik męski bardzo dobrze sie sprawdza w ivf, skuteczność jest wysoka...

ewlinaaa85, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość

mhsvi09kqjxi6wyb.png
    18.11/ 28.11/ 03.12/ 06.12 --> 08.12 [12/8 szt] -->13.12 [ 6/6 szt] / 14.12 mamy 4 śnieżynki ♥
    BHCG: 3dpt - 1,6 / 5dpt- 12 / 8dpt - 90 / 10dpt - 242 / 15dpt - 1874 / 23dpt - 13653
  • ewa84 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No może może
    Ja właśnie też czytałam że najlepszy to czynnik jajowodowy i jajnikowy, później męski a najgorzej jak jeSt idiopatyczna...
    Aczkolwiek jak widać u niektórych dziewczyn przy czynniku męskim jest problem z zarodkami - niektóre przestają się rozwijać, ale to też pewnie kwestia problemu

ComeToMeBaby lubi tę wiadomość

iv094x39ir3hgbzx.png
  • ewa84 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vanili wrote:
    A gdzieżby indziej...;/ Tylko tam się lansuję ostatnio :D

A tak serio, zakręceni tam są na maxa... chwalą się ze mają akredytacje co oznacza:
    1. ze nie pomylą ci leków
    2. leki dla ciebie to tylko dla ciebie
    3. wszystko regulaminowo o czasie i wogole...

Yhy... w marzeniach... Bywało ze wielokrotnie musiałam:
    1. Po minionej godzinie podania leku (ja zasnełam, a piguły przegapiły porę) przypominać się ze chyba powinnam godzine temu wziąć tabsy...
    2. 40 razy się dopytywać co to za leki ( biorę letrox na tarczycę - na zmianę raz 50 raz 75... day by day musiałam weryfikowac czy danego dnia mi db dawkę przyniosły)
    3. no i... zdarzyło sie ze dostałam tabsy, ktorych nie powinnam wogole dostać, nie wiem na co to było ale dla innej pacjentki, nawet nie z mojego pokoju... ;/

Także ten tego... nawet w szpitalu 3ba mieć oczy i uszy szeroko otwarte, być czujnym i zadawać miliony pytań, co to, po co i na co...

No to niezły brudel tam mają;p

Moją babcia i ciotka leżały na Polnej i bardzo sobie chwalily ten szpital, no Ale w porównaniu z tym z mojego rodzinnego miasta to pewnie i tak rewelacja :p

iv094x39ir3hgbzx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2016, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa84 wrote:
    No może może
    Ja właśnie też czytałam że najlepszy to czynnik jajowodowy i jajnikowy, później męski a najgorzej jak jeSt idiopatyczna...
    Aczkolwiek jak widać u niektórych dziewczyn przy czynniku męskim jest problem z zarodkami - niektóre przestają się rozwijać, ale to też pewnie kwestia problemu
    No widzisz mi Dr też mówił że, nie powinnam mieć problemów bo podchodzę z czynnika jajowodowego a jednak się nie udało :)sama już nie wiem co było nie tak że, beta spadła :/ czasami mi się wydaje że, to ja zawiniłam. Bo po transferze strasznie bolały mnie jajniki było mi duszno i ogólnie nic z tym nie zrobiłam bo myślałam że, przejdzie może to była przyczyna tego że mi się nie powiodło. Zobaczymy jak będzie po crio :)

• ewa84 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina: w naturalnym cyklu u pełni zdrowej pary też nie odrazu się udaje, biologia- ale jestem pewna ze drugiej procedury nie będziesz miała ;)
    Nie wydaje mi się żebyś czymkolwiek zawinila i nic nie zlekcewazylas!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2016, 16:58

ewlinaaa85 lubi tę wiadomość

iv094x39ir3hgbzx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2016, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa84 wrote:
    ale jestem pewna ze drugiej procedury nie będziesz miała ;)
    No ja mam taką nadzieję :D

• Lonia Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny proszę o interpretacje wyników. W piatek robiłam estradiol wynik 554 i wedlug norm jest ok jak na środek cyklu ale nie wiem intetpretować progesteron wynik 0,30. Czy któraś miała podobny wynik?

3jvz73sbpxjphhug.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2016, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lonia wydaje mi się że, to jest dobry wynik przed punkcją, gdyby był za wysoki jak w przypadku comety to nie doszło by do świeżego transferu. Dziś właśnie czytałam na wątku ivf i tam dziewczyny przed punkcją też miały poniżej 1

Lonia, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość

• Lola79 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej czytam teraz dyskusje z dnia dzisiejszego. Kurcze dziewczyny tak na dobrą sprawę nie wydaje mi się żeby klinika celowo zapisywala pary wiedząc ze nie będą miały szansy na kwalifikacje przez decyzje MZ. Ja byłam na 1 wizycie w listopadzie i też nie było pewności że się uda z kasą dla nas na procedury. Bo jeszcze nie mieli przedziałów na konkretne kliniki. Mimo tego zaryzykowalismy i wydaliśmy kasę na wszystkie zalecane badania. Nie mając gwarancji żadnej.
    Co do warunków kwalifikacji to myślę że dr nie kieruje się sympatią czy antypatia do kogokolwiek. Ma jasno wyznaczone kryteria i tego musi się trzymać. Ja na 1 wizycie nie miałam fsh bo lekarz z innej kliniki twierdził że samo amh wystarczy. I co? Musiałam zapłacić za wizytę i czekać na @ żeby zrobić fsh. Nikt nie przymrużyl oka. A pretensję mogę mieć do siebie bo niedopytalam niestety.
    Co do wrażenia odnośnie lekarza. No cóż dr może nie sprawia wrażenia uśmiechniętego wesołego doktorka który pamięta każda pacjentke u zna każdego po imieniu. Ale chyba nie to jest ważne. Najważniejsze to jego wiedza doświadczenie i skuteczność. .
    Co mi po lekarzu który się uśmiecha a od początku przekonuje sugerujac delikatnie mnie żeby lepie
    j adoptować zarodek bo nasze parametry daja male szanse na powodzenie ivf...
    A ja tak miałam i to lekarz z polecenia był.
    Bez sensu trochę uważam wzajemne pretensje że ktoś pojechał do KRK ktoś nie. W końcu każda z nas toczy własną walkę o dziecko. I każda z nas wie ze trzeba walczyć rękami i nogami czasem. Ja sama Wam pisałam żeby dzwonić pisać do MZ i się dowiadywać co i jak. Ale chyba nikt za Was nie będzie myślał i nikt Was do auta nie wsadzi wpisując adres Artvimedu do GPS-a.
    Sorki może zbyt bezpośrednio. Ale ja w życiu nauczyłam się po prostu liczyć sama na siebie :)
    Tak czy inaczej życzę każdej z nas powodzenia w staraniach, wiary w sukces i cierpliwości.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2016, 18:19

ewlinaaa85, szurusiowa, ComeToMeBaby, Bydgoszczanka, Suomi lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2016, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola79 wrote:
    Ojej czytam teraz dyskusje z dnia dzisiejszego. Kurcze dziewczyny tak na dobrą sprawę nie wydaje mi się żeby klinika celowo zapisywala pary wiedząc ze nie będą miały szansy na kwalifikacje przez decyzje MZ. Ja byłam na 1 wizycie w listopadzie i też nie było pewności że się uda z kasą dla nas na procedury. Bo jeszcze nie mieli przedziałów na konkretne kliniki. Mimo tego zaryzykowalismy i wydaliśmy kasę na wszystkie zalecane badania. Nie mając gwarancji żadnej.
    Co do warunków kwalifikacji to myślę że dr nie kieruje się sympatią czy antypatia do kogokolwiek. Ma jasno wyznaczone kryteria i tego musi się trzymać. Ja na 1 wizycie nie miałam fsh bo lekarz z innej kliniki twierdził że samo amh wystarczy. I co? Musiałam zapłacić za wizytę i czekać na @ żeby zrobić fsh. Nikt nie przymrużyl oka. A pretensję mogę mieć do siebie bo niedopytalam niestety.
    Co do wrażenia odnośnie lekarza. No cóż dr może nie sprawia wrażenia uśmiechniętego wesołego doktorka który pamięta każda pacjentke u zna każdego po imieniu. Ale chyba nie to jest ważne. Najważniejsze to jego wiedza doświadczenie i skuteczność. .
    Co mi po lekarzu który się uśmiecha a od początku przekonuje sugerujac delikatnie mnie żeby lepie
    j adoptować zarodek bo nasze parametry daja male szanse na powodzenie ivf...
    A ja tak miałam i to lekarz z polecenia był.
    Bez sensu trochę uważam wzajemne pretensje że ktoś pojechał do KRK ktoś nie. W końcu każda z nas toczy własną walkę o dziecko. I każda z nas wie ze trzeba walczyć rękami i nogami czasem. Ja sama Wam pisałam żeby dzwonić pisać do MZ i się dowiadywać co i jak. Ale chyba nikt za Was nie będzie myślał i nikt Was do auta nie wsadzi wpisując adres Artvimedu do GPS-a.
    Sorki może zbyt bezpośrednio. Ale ja w życiu nauczyłam się po prostu liczyć sama na siebie :)
    Tak czy inaczej życzę każdej z nas powodzenia w staraniach, wiary w sukces i cierpliwości.
    AMEN :)

szurusiowa, Saramago, Lola79, ComeToMeBaby, Suomi lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2016, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ze tak zapytam, nie myślałyście o założeniu zamkniętej(tajnej) grupy naszego watku na fb? Kazda by wiedziała jak wyglada i nie było by domyślania sie w klinice czy to moze byc ona czy nie ;P ?

ewlinaaa85, Vanili lubią tę wiadomość

• ewa84 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O fajny pomysł ;) o ile inni maja fb :)

iv094x39ir3hgbzx.png
  • gwiazdeczka88 Ekspertka

Wysłany: 2 lutego 2016, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy ja dobrze rozumię? Są tu takie które pomimo tego że dostały z artvimedu info że już nie kwalifikują pojechały tam i zostały zakwalifikowane ? Ja też dostałam w niedziele od ch info że nie kwalifikują bo mają zakaz z MZ a dziś za pośrednictwem nasz bocian dowiedziałam się że "mamy informację z MZ, faktycznie ośrodki realizujące program rządowy są w trakcjie podpisywania aneksów, zgodnie z którymi nie mogą kwalifikować nowych par. Sytuacja wynika najprawdopodobniej z konieczności zabezpieczenia miejsc dla osób już zakwalifikowanych do programu.
    Dowiedzieliśmy się również, że podpisywanie aneksów jest w toku, nie wszyscy realizatorzy już podpisali dokument. Oznacza to, że jeżeli jakaś klinika dysponuje jeszcze środkami a nie zdążyła podpisać aneksu, nie ma przeszkód w kawalifikacji.

Mam nadzieję, że powyższe informacje będą pomocne,
    pozdrawiam w imieniu zespołu -"

Czuje się oszukana, na każdym kroku....

Endometrioza IV stopnia, LUF, laparo 04-2015 i 07-2015,
    HSG w grudniu 2015 - oba drożne, histeroskopia - macica dwurożna, niedoczynność tarczycy, adenomioza.
    AMH 1,98
    06-2016 - I procedura in vitro nieudana bez mrozaków :-(
    13-09-2016 - II procedura, 29 trans. 2 zarodków :-(, brak mrozaków
  • Lola79 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gwiazdeczka jest tak jak piszesz. Pretensje można mieć do klinik które kwalifikowaky ponad normę i teraz zabierają szanse przez to takim dziewczynom jak Migotka czy Vioris np.
    A największy żal powinniśmy mieć do naszego cudownego rządu i obywateli którzy na nich głosowali. Bo gdyby nie minister zdrowia obecny, to program trwałby kolejne 3 lata.
    Taka prawda.

ewlinaaa85, Vanili, Bydgoszczanka lubią tę wiadomość

‹‹ 276 277 278 279 280 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ