Artvimed Kraków In Vitro
-
WIADOMOŚĆ
-
ewa84 wrote:Lonia a więc kolejny cykl jest Twój ))
Jak ja lubię takich lekarzy stynulujacych duphastonem lub luteina też takiego miałam na początkuComeToMeBaby, Julita76, Kayaa, Bydgoszczanka lubią tę wiadomość
-
ComeToMeBaby wrote:Ewa, wysyłam list gończy. Mam nadzieję, że jutro rano wróci do ciebie cała zapłakana.
Mam nadzieję że się przestraszy iPotulnie pojawi się z rana
Jedyny plus to moje cycki wyglądają jakby po botoksie:p
ComeToMeBaby, Lonia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJessssst zrobiłam dziś pierwszy zastrzyk a paniki przy tym nasaiłam hihi mąż mi chciał zrobić ale, przeraziła mnie jego satysfakcja jak trzymał tego pena i ten błysk w oku hihi nie taki diabeł straszny
Ewka Ty to chyba koniecznie chcesz na święta się do kliniki wybrać albo na sylwestra hihi
Mam nadzieję że, @ w końcu przyjdzieComeToMeBaby lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNo proszę następna już w rządku idzie gęsiego po swojego maluszka brawo Ewelinka, trzymam kciuki za pozytywne efekty stymulacji.
Tak się teraz zastanawiam, dziewczyny które mogą mieć zapłodnionych tylko 6 zarodków, co oni robią z pozostałymi oocytami? mrożą??
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2015, 08:02
ewlinaaa85 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Julita76 wrote:No proszę następna już w rządku idzie gęsiego po swojego maluszka brawo Ewelinka, trzymam kciuki za pozytywne efekty stymulacji.
Tak się teraz zastanawiam, dziewczyny które mogą mieć zapłodnionych tylko 6 zarodków, co oni robią z pozostałymi oocytami? mrożą??
Standardowo niszczą. Powinni Was zapytać co chcecie z nimi zrobić. Z tymi nadprogramowymi jajkami jeśli takie będą. Możecie też same wyraźnie zaznaczyć. Mrożenie jajek przy dzisiejszych osiągnięciach jest mało efektywne. Właściwie to nawet nie mrożenie ale rozmnażanie. Jajka źle je znoszą i duży odsetek "psuje się", że tak powiem.
Co do płacenia za embryo glue to powinno być bezpłatne w ramach programu podobnie jak nacięcie otoczki i scratchingi. Miałam AH, i EG dwukrotnie w programie i nie placilam. Nie placilam również za scratching przed kriotransferem.
Stanowisko MZ w tym temacie jest takie, że "wszystko co lekarz uzna za konieczne dla przeprowadzenia skutecznej procedury jest refundowane przez MZ". Jak napiszecie do MZ to też dostaniecie to na piśmie. Wiecie gdzie pisać?Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2015, 08:57
ewlinaaa85, Julita76, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość
-
Piszę się przez ten formularz: http://www.invitro.gov.pl/kontakt/
Odpowiadają dość szybko, w ciągu 2-3 dni najczęściej miałam odpowiedź. Możecie zwyczajnie wprost zapytać czy istnieje możliwość dopłaty za X albo czy istnieje możliwość, żeby X było refundowane w ramach programu ministerialnego.ewlinaaa85, Julita76, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Hej dziewczyny, jak długo was bolaly brzuchy, jajniki po punkcji?
U mnie kolejny dzień i boli jak cholera...
Chyba po laparoskopii tak mnie podbrzusze nie bolało. -
Vanili, gdzieś czytałam, ze może się to i koło tygodnia utrzymywać. Wiesz- każdy inaczej reaguje. Ale jeśli "boli jak cholera" to może skonsultuj? Nie jest powiedziane, ale jak każdy zabieg może mieć powikłania. Zapytać nie zaszkodzi.
Zerknij w te papiery od Artvimedu- na str 4 jest opisane 2.4 Po punkcji jajników.
Ból podbrzusza można uśmierzyć paracetamolem (Panadol, Apap) w dawce 500- 1000 mg co 8 godzin.
W przypadku niepokojących objawów (silny ból brzucha, ból w okolicy obojczyków, gorączka, omdlenie, krwawienie z dróg rodnych) pacjentka powinna natychmiast skontaktować się z Centrum (tj. Artvimedem), ewentualnie z najbliższym oddziałem ginekologiczno- położniczym. -
nick nieaktualny