X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

CLO

Oceń ten wątek:
  • Lonia1990 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina kochana nie wolno Ci tak ani myśleć ani mówić! Jesteś na właściwej drodze, już tak dużo przeszłaś i na mecie się będziesz poddawać? Potem będziesz miałą wyrzuty sumienia... szukaj lekarza, dobrej kliniki. Trafisz w końcu na dobrego lekarza.
    Popatrz na mnie, jak długo się starliśmy... 20 miesięcy... długa i kręta droga, nie jestem pierwsza na mecie, ale wykończona dojechałam :)

Tobie też sie uda !! Cycki do przodu i hejaa dalej!
    A dziś pobecz sobie, pobecz... tego też trzeba.

Tulę :*

Selina lubi tę wiadomość

Starania od X 2015 - PCOS, IO, Niedoczynność tarczycy
    16.01 - sonohsg 16.05 - laparoskopia - jajowody udrożnione
    5djypc0zkgziy9mr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loniu dziękuję za miłe słowa

• Nathi2468 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina nie dołuj się kochana. Poczytaj w necie o tych swoich wynikach i poszukaj co ludzie piszą, może ktoś coś doradzi. Nie wiem czy lekarze w klinikach niepłodności zajmują się badaniami genetycznymi - może dlatego cię zbył bo nie wiedział co doradzić hmmmm. Wydaje mi się, że oni mają swoje wytarte ścieżki i działają systemowo. Nie poddawaj się! Uda się nam prędzej czy później. Musi! Napisz jeszcze proszę jakie badania wam teraz jeszcze gin zlecił.

Starania od czerwca 2015r.
    - 1 IUI XII 2017r. - ciąża heterotopowa
    - 2 IUI III 2018r. - c.b.
    - VIII 2018r. usunięty lewy jajowód i 2 mięśniaki.
    - 3 IUI - X 2019 :(
    - 2020 r. 2 x IVF w Czechach nieudane
    - X 2021r. IVF ICSI - 8dpt beta HCG 88,6; 11 dpt 327,5; 13 dpt 961,8 ❤️❤️
    09.06.2022r. Milenka 1600g, 39cm; Martynka 1850g, 43cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nathi2468 wrote:
    Selina nie dołuj się kochana. Poczytaj w necie o tych swoich wynikach i poszukaj co ludzie piszą, może ktoś coś doradzi. Nie wiem czy lekarze w klinikach niepłodności zajmują się badaniami genetycznymi - może dlatego cię zbył bo nie wiedział co doradzić hmmmm. Wydaje mi się, że oni mają swoje wytarte ścieżki i działają systemowo. Nie poddawaj się! Uda się nam prędzej czy później. Musi! Napisz jeszcze proszę jakie badania wam teraz jeszcze gin zlecił.
    Wydawał się jakby dużo wiedział o tych mutacjach. Stwierdził że to nie istotne przy staraniach ani nawet przy poronieniach! Gdzie w prasie nr.temat czytam coś odwrotnego.
    Mężowi zlecił chromatyne nasienia, fragmentacja DNA czy coś takiego. U nich to 200zl kosztuje. Zrekne na moją kartkę później bo mi tam coś więcej naskrobal

• Nathi2468 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina kurcze nie wiadomo co robić :/ Może faktycznie spróbować jeszcze u innego. Jak będę u swojej gin w przyszłym cyklu to też zapytam co o tym myśli.

Starania od czerwca 2015r.
    - 1 IUI XII 2017r. - ciąża heterotopowa
    - 2 IUI III 2018r. - c.b.
    - VIII 2018r. usunięty lewy jajowód i 2 mięśniaki.
    - 3 IUI - X 2019 :(
    - 2020 r. 2 x IVF w Czechach nieudane
    - X 2021r. IVF ICSI - 8dpt beta HCG 88,6; 11 dpt 327,5; 13 dpt 961,8 ❤️❤️
    09.06.2022r. Milenka 1600g, 39cm; Martynka 1850g, 43cm
  • Lawendowa90 Nowa

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina wrote:
    Jestem po wizycie w klinice niepłodności u nowego lekarza. Jestem załamana, nie wiemy nadal nic z mężem :( był razem ze mną. Doktor sugeruje inseminację, mąż ma zrobić jeszcze 1 badanie a ja kilka innych. W ogóle nie wziął pod uwagę mutacji. Dopiero jak go o to zapytałam, to powiedział że nie udowodniono by to miało jakikolwiek wpływ na zajście i starania, dopiero później ma wpływ na ciaze. Nie kazał badać homocysteiny, nie przepisał odpowiedniego kwasu foliowego ani heparyny, nic! Zrobił mi usg i po owu jestem tuż, jest ciałko żółte i dobre endo. On uważa że wszystko jest ok, że y zbić tylko trochę prolaktynę no i że jeszcze 1 cykl stymulowany z monitoringiem i następnie inseminacja... Nie czułam by chciał nam pomóc, był jakiś zmęczony i gadał od niechcenia. Wszystko o co zapytaliśmy jakoś tak się madrzyl, bo mówiliśmy też rzeczy co inni lekarze nam mówili, on na wszystko machal ręką, że to nic. To nic że mi rosną duże pecherzyki, testosteronu wcale nie mam za dużego, to że mam czasem plamienia w środku cyklu to też nic (to może być nadżerka a nie musi może być endometrioza a nie musi i w zasadzie wtedy miałbym w każdym cyklu plamienie i a nie co kilka). Odebraliśmy z mężem takie samo wrażenie, że jakoś tak nas zbył i zachęcał do inseminacji niebawem. Nie wiem co robić nadal :( wiązałam z nim duże nadzieje, bo polecano mi go tutaj i też ma super opinie w necie...
    Na koniec miesiąca jestem umówiona jeszcze do innego specjalisty od niepłodności w innej klinice, echh mam już dość tego szukania i łażenia, mówienia wkolko to samo :(
    Nie wiem co robić z tą mutacja , czy iść do hemstologa czy co... Odpadłam z sił

To przykre, że człowiek kieruje się do specjalisty (i to w tak delikatnym temacie!) i na dzień dobry czuje się jakby dostał pięścią w twarz :(
    Współczuję Ci, może rozważcie zmianę lekarza? Bo w końcu łaski Wam nie robi....

Ja rozpoczęłam czwarty i ostatni cykl z CLO. Po nim również wybieramy się do kliniki ... Moja lekarka powiedziała, że wg niej inseminacja powinna wystarczyć, może nie pierwsza, ale któraś przyniesie oczekiwane efekty. Ciekawe -.-

• olciaa Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina jeśli masz wizytę u innego lekarza to warto na nią iść. Zobaczysz co powie ten drugi. Czy ich opinia będzie zbieżna, a może będzie miał jakiś inny pomysł.
    Moja endokrynolog wręcz mi na poprzedniej wizycie zasugerowała ze są badania genetyczne i inne jej pacjentki je robią, szukają przyczyny niepowodzeń i się dziwiła se moj ginekolog nic mi o nich nie mówił i Nie kazał wykonać. :(

U mnie 10dc i plamienie :( niepokoi mnie to :(. Najpierw pojawił się śluz jak galareta przezroczysty ale zabarwiony na brązowo. Rozciągliwy ale nie tak jak śluz płodny. Wieczorem pojawił się już taki lekko czerwonawy. Na owulacje za wcześnie. To nie jest plamienie tez spowodowane przez torbiel, bo oba pecherzyki w poprzednim cyklu pękły.
    Dziwne ze temperatura dość drastycznie spadła :( śluzu płodnego brak :( jeśli będzie u mnie owulka to tak najwcześniej ok 16dc czyli jeszcze trochę :(

Zrobiłam tez test owulacyjny (został mi jeden) i raczej negatywny niby pojawiła się kreska, ale raczej kontrola ciemniejsza

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olciaa ja miałam plamienie w 14dc, tylko że takie brunatne że śluzem i jakby odrobina błony śluzowej czy coś... ofkors to lekarz też zbagatelizował. Miałam wrażenie że w ogóle go męczę tymi pytaniami. Musisz też wyjaśnić przyczynę tych plamienia, to się z niczego nie bierze

Nathi lukam na kartkę i mam do zrobienia:
    Anty hbc
    Hbs
    Hcv
    Różyczka IgG
    Vdrl
    Czyli to takie badania na choroby zakaźne głównie. Pewnie to takie przygotowujące pod IUI ;] mogę się założyć, że po to jest zlecił. Najlepsze że nie wiedziałam co zleca, na komputerze coś tam postukał i wyszliśmy z gabinetu do recepcji a tam pielęgniarka dała nam ta kartę. Bez sensu to było. Zawsze od lekarzy słyszałam jakieś mile słowo na koniec, że trzymają kciuki, że będzie dobrze, żeby się szybko starać bo jest owu itd. a tu zostałam potraktowana taśmowo i od niechcenia :/ Sory że Wam tak marudzę, ale do ten pory się nie mogę ogarnąć

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lawendowa tu nawet nie ma co rozważać, więcej do niego nie pójdę co za tym idzie szukamy dalej...
    Idziesz na monitoring niebawem?

• Maugo Przyjaciółka

Wysłany: 10 sierpnia 2017, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,

Jestem po pierwszym monitoringu i ogólnie po ponad miesięcznej kuracji Bromergonem (hiperprolaktynemia czynnościowa).
    Po miesiącu brania Bromergonu prolaktyna spadła z 45 - 65 do 6,79, więc wartość przy dolnej granicy. Muszę powtórzyć za kolejny miesiąc, żeby ni espadła poniżej normy.

Co do monitringu:
    7 dc - 3 pęcherzyki: 10 mm, 11mm, 11mm
    11 dc - 1 pęcherzyk 21 mm,
    14 dc - widać już ciałko żółte.
    Lekarz określił, że prawdopodobnie owulacja była w 13dc, a to była środa - 2 sierpnia. W tym dniu też odczuwałam bardzo silne bóle w podbrzuszu po prawej stronie - prawy jajnik miał pęcherzyki.
    Wczoraj, czyli 8 sierpnia zrobiłam progesteron (bo tak kazał lekarz 8 i 11 sierpnia).
    Wyszedł 22,94 ng/ml. Według różnych norm wygląda ok, a laboratorium w którym robiłam oznaczyło normę do 20 ng/ml. Jak to zinterpretować? Czy wg Was jest w porządku?
    Wg mnie nie ma wątpliwości, że owulacja była. Nie brałam w tym cyklu żadnej luteiny. To wszystko naturalnie.

Lekarz mówił, że jak nie będzie ciąży to żebym brała Clostilbegyt od 2 dnia cyklu do 6, co spowoduje większą liczbę pęcherzyków, czyli większe szanse. Czytałam natomiast, że ten lek bierze się, kiedy nie ma owulacji wcale i ma różne skutki uboczne. Nie zaszkodzę sobie tym? Jak uważacie? Macie jakieś doświadczenia z tym? Skutki uboczne?

Endometrioza
    02.2018 - laparoskopia, usunięcie ognisk endometriozy, jajowody drożne,
    Cykl z laparoskopią szczęśliwy - 2 kreski
    Mam synka :)
  • ewelina1991 Przyjaciółka

Wysłany: 10 sierpnia 2017, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, piszę tutaj bo na innym wątku nie uzyskałam odpowiedzi, a na Was zawsze można liczyć :)

Dzisiejszy progesteron 8 dpo = 12,95 ng/ml. Czy to jest wskazaniem do stosowania luteiny? Mam i mogę wziąć nawet zaraz. Drugie moje pytanie - czy w związku z takim niskim wynikiem powinnam się pogodzić z faktem, że ten cykl będzie nieudany?

17.07. 2017-> 2 cs z clo
    19.08.2017-> cykl bez stymulacji
    30.09.2017 - > 3 cykl z clo bez owulacji
    26.10.2017 - 4 cykl z clo

W 2017-2018 - stymulacje cykli + dwie inseminacje

2018- 2020 starania naturalne

2020 - nieudane stymulacje + propozycja in vitro od lekarza
    01.2021 - stymulacja do IVF
    02.2021 - punkcja, transfer odroczony
    Transfer 1 - nieudany
    Transfer 2 - poronienie zatrzymane w 10tc
    Transfer 3 - ciąża biochemiczna
    Transfer 4 - nieudany
  • olciaa Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2017, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maugo a lekarz czasem nie przygotowuje Cię do inseminacji ? . Zwykle wtedy lekarze podają leki stymulujące by zwiększyć szanse.
    Skutków ubocznych nie czytaj...po co się denerwować. Ja nie miałam żadnych skutków.
    Powodzenia! :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2017, 19:27

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

• olciaa Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2017, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewelina1991 wrote:
    Hej, piszę tutaj bo na innym wątku nie uzyskałam odpowiedzi, a na Was zawsze można liczyć :)

Dzisiejszy progesteron 8 dpo = 12,95 ng/ml. Czy to jest wskazaniem do stosowania luteiny? Mam i mogę wziąć nawet zaraz. Drugie moje pytanie - czy w związku z takim niskim wynikiem powinnam się pogodzić z faktem, że ten cykl będzie nieudany?
    Jakie są normy dla fazy lutealnej? Z niczym się nie godz :) bo dziewczyny zachodzą w ciąże nawet z bardzo niskim progesteronem.
    Luteinę nie zaszkodzi brać. Możesz pomyśleć tez o cynku i witaminie c bo one wspomagają wydajność ciskają żółtego. A ciałko żółte jest odpowiedzialne za wytwarzanie progesteronu.

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

Wysłany: 10 sierpnia 2017, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olciaa wrote:
    Jakie są normy dla fazy lutealnej? Z niczym się nie godz :) bo dziewczyny zachodzą w ciąże nawet z bardzo niskim progesteronem.
    Luteinę nie zaszkodzi brać. Możesz pomyśleć tez o cynku i witaminie c bo one wspomagają wydajność ciskają żółtego. A ciałko żółte jest odpowiedzialne za wytwarzanie progesteronu.

Dziękuję za odpowiedź! :*
    Normy dla fazy lutealnej:
    1,83 - 23,9 ng/ml

Ale im nie ufam, bo przecież poniżej 3 świadczy o braku owulacji... Jestem zaskoczona, bo temperatura mi pięknie rośnie i byłam pewna, że progesteron też będzie wysoki... W maju mierzyłam i miałam 18 ng/ml.

17.07. 2017-> 2 cs z clo

Transfer 1 - nieudany
    Transfer 4 - nieudany
  • Maugo Przyjaciółka

Wysłany: 10 sierpnia 2017, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewelina1991 wrote:

Wydaje mi się, że w tym cyklu już za późno na luteinę. Powinno ją się brać od 16 dnia jakoś, przez 10 dni. Teraz w niczym nie pomoże.

Endometrioza
  • Maugo Przyjaciółka

Wysłany: 10 sierpnia 2017, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olciaa wrote:
    Maugo a lekarz czasem nie przygotowuje Cię do inseminacji ? . Zwykle wtedy lekarze podają leki stymulujące by zwiększyć szanse.
    Skutków ubocznych nie czytaj...po co się denerwować. Ja nie miałam żadnych skutków.
    Powodzenia! :)
    Inseminacja jeszcze nie teraz :) Powiedział, że można najpierw wypróbować symulację samą. Inseminacja to kolejny krok jak i to nie zadziała. Ten lekarz też się tym zajmuje i wykonuje inseminacje w swoim gabinecie.
    Tylko nie wiem czy czekać jeszcze kilka cykli, bo być może prolaktyna mi blokowałaby owulacje, czy próbować już za dwa.
    A u Ciebie jak wygląda sytuacja?

Endometrioza
  • Lonia1990 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2017, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina ja przy takim wyniku dostalam luteine, 3 dni po owulacji przez 9 dni

Starania od X 2015 - PCOS, IO, Niedoczynność tarczycy
    16.01 - sonohsg 16.05 - laparoskopia - jajowody udrożnione
    5djypc0zkgziy9mr.png
  • olciaa Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2017, 00:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maugo wrote:
    Wydaje mi się, że w tym cyklu już za późno na luteinę. Powinno ją się brać od 16 dnia jakoś, przez 10 dni. Teraz w niczym nie pomoże.
    mi się zdarzyło brać luteinę od 7dpo, wiec za późno nie jest :)

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

Wysłany: 11 sierpnia 2017, 06:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olciaa wrote:
    mi się zdarzyło brać luteinę od 7dpo, wiec za późno nie jest :)
    Olciaa ile dni brałaś w takiej sytuacji? Przedłużyła Ci się faza lutealna? Ja zaczęłam wczoraj wieczorem o teraz nie wiem kiedy skończyć :)

17.07. 2017-> 2 cs z clo

Transfer 1 - nieudany
    Transfer 4 - nieudany
  • Maugo Przyjaciółka

Wysłany: 11 sierpnia 2017, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a konsultowałyście to z lekarzem? Mi powiedział, żeby pod żadnym pozorem nie brać luteiny bez robienia monitoringu, bo jeśli nie wystąpiła owulacja, to ta luteina może zaszkodzić zamiast pomóc. Powinno się ją brać jeli występuje jakaś niedomoga ciałka żółtego np. Ona ma pomóc w zagnieżdżeniu się zarodka i trzeba ją wziąć koniecznie po owulacji i w konkretnym czasie po niej.

Endometrioza
‹‹ 2573 2574 2575 2576 2577 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ