X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

CLO

Oceń ten wątek:
  • Marlena88 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2017, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lonia1990 wrote:
    Ja będę dalej Cię namawiała do laparoskopii albo histeroskopii.
    Daj się otworzyć... boże masz jakieś zrosty albo endometriozę?

ale to musiałabym zapytać sama doktorka, bo na tyle wizyt jeszcze mi nic o tym nie wspominał, na razie jedzie z samymi lekami.

będę następnym razem to mu powiem i zapytam co o tym sądzi.

początek starań sierpień 2014
    początek leczenia sierpień 2015- bromergon, cyclo-progynova, clo, ovarin, suplementy. Jajowody drożne.
    Lipiec 2017 ruszamy z duphastonem
    Październik 2017 aromek-duphaston
    Co dalej???
  • Nathi2468 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2017, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lonia1990 wrote:
    Dziewczyny gdzie WY się podziewacie? Wątek umiera :(

Marlena, Mamma mia, Nathi, Joanna, Zielona, Perselek i inni?
    Meldować się, co u Was?

Hej :) Nie było mnie kilka dni bo jakoś tak na chwilę udało mi się zapomnieć o wszystkim ;p Jestem po scratchingu, pomimo że pierwszy raz nie czuję po clo żeby coś rosło to myślę, że będzie dobrze. Po urlopie trochę się uspokoiłam wewnętrznie. W środę monitoring więc zobaczymy czy coś udało się wyhodować;) A ty jak się czujesz kochana?

Starania od czerwca 2015r.
    - 1 IUI XII 2017r. - ciąża heterotopowa
    - 2 IUI III 2018r. - c.b.
    - VIII 2018r. usunięty lewy jajowód i 2 mięśniaki.
    - 3 IUI - X 2019 :(
    - 2020 r. 2 x IVF w Czechach nieudane
    - X 2021r. IVF ICSI - 8dpt beta HCG 88,6; 11 dpt 327,5; 13 dpt 961,8 ❤️❤️
    09.06.2022r. Milenka 1600g, 39cm; Martynka 1850g, 43cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2017, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlena no jesteś wreszcie! :D szukałam Cię po różnych wątkach i nic a Ty leniuchowalas ;) i bardzo dobrze :)
    Z tym dupkiem to tak, może jak najbardziej przesunąć owu i cykl wydłużyć. Niektórzy Finowie twierdzą, że przy staraniach lepsza lutka niż dupek, może lekarz Ci zmieni? A co do tego że 24dc i nic na teście, to się nie martw :) różnie może być ;)
    Ja mam dziś 28dc i powinnam @ dostac, ale bankowo przyjdzie jutro...jak zawsze na weekend :/ mam ochotę zatestowac, ale u mnie zawsze testowanie wywołuje @

Marlena88 lubi tę wiadomość

• Parsleyek Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2017, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lonia1990 wrote:
    Dziewczyny gdzie WY się podziewacie? Wątek umiera :(

Marlena, Mamma mia, Nathi, Joanna, Zielona, Perselek i inni?
    Meldować się, co u Was?

Chyba mnie tu wymieniłaś? :D dziękuję za pamięć <3 u mnie kompletnie nic nowego, a i ostatnio starań mało bo to wyjazd, to rodzice u nas. I tak o, leci dzień za dniem!

Lonia a jak Twoje samopoczucie? :)

29 lat. Moja historia [blog]: waiting4.pl
    l22nkrhmpu973w26.png
    "Im bardziej w życiu ma się pod górkę, tym piękniejsze będą później widoki"
  • Lonia1990 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2017, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochr zmieniłam Twoj nick :D ale grunt, ze wiedziałaś o kogo chodzi :)
    A jakie dalsze plany? Co lekarz mysli? Ktory to cykl po laparo?

Dziewczyny ja dobrze sie mam. Do tej pory tylko 2 razy mialam zwroty jedzenia, czasami lekkie mdlosci. Brzuch pobolewa w zasadzie od początku ciąży. Mam sie dobrze, byle tak do konca ;)

Czekam na Was teraz :(

Starania od X 2015 - PCOS, IO, Niedoczynność tarczycy
    16.01 - sonohsg 16.05 - laparoskopia - jajowody udrożnione
    5djypc0zkgziy9mr.png
  • Malwa09 Znajoma

Wysłany: 19 sierpnia 2017, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :)

może mi któraś prosze napisać która szkoła Clo jest lepsza: 3-7 dc czy 5-9 dc? Czy ta pierwsza mogłaby skrócić cykl?

Ja stosowałam Clo 2 cykle od 5 do 9 dnia, w drugim urósł mi pęcherzyk i pekł i się udało. Niestety poroniłam w 5 tyg ciązy. Ale winą na 99% jest progesteron, którego nie miałam suplementacji i nikt nie kazał mi sprawdzać.. Końcem roku chciałabym spróbowac zajść z CLo jeszcze raz,ale to jeszcze sporo czasu. I właśnie sie zastanawiam czemu sa 2 szkoły stosowania tego leku. Ktoś może wie?

dziekuję <3

Malwa09
  • Lonia1990 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2017, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malwa, ja to w ogole mialam clo od 2-4dc więc jeszcze inaczej. Nie wiem od czego to zalezy, chyba tylko mysli lekarza :)

Starania od X 2015 - PCOS, IO, Niedoczynność tarczycy
    16.01 - sonohsg 16.05 - laparoskopia - jajowody udrożnione
    5djypc0zkgziy9mr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2017, 23:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dawka Clo zależy od indywidualnego wywiadu, od długości cykli, długości @ itd. Także to jest dostosowywane do każdej z nas. Jeśli lekarz kaze brać 3-7dc, to tak trzeba łykać :)

• Marlena88 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2017, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina wrote:
    Marlena no jesteś wreszcie! :D szukałam Cię po różnych wątkach i nic a Ty leniuchowalas ;) i bardzo dobrze :)
    Z tym dupkiem to tak, może jak najbardziej przesunąć owu i cykl wydłużyć. Niektórzy Finowie twierdzą, że przy staraniach lepsza lutka niż dupek, może lekarz Ci zmieni? A co do tego że 24dc i nic na teście, to się nie martw :) różnie może być ;)
    Ja mam dziś 28dc i powinnam @ dostac, ale bankowo przyjdzie jutro...jak zawsze na weekend :/ mam ochotę zatestowac, ale u mnie zawsze testowanie wywołuje @

Selina dzieki za pamiec :) no leniuchowalam troche a teraz wielka zmiana i lece do nowej pracy:) koniec tych nerwow. W pon ide z papierami do za chwile bylego szefa :) moze to cos zmieni :). A ten test tak wczesnie robilam dlatego, zey przy tej zmianie nie wladowac sie wbrew pozorom na mine:) gdyby byly 2 kreski to chyba bym nie przechodzila. A poza tym dupek nic nie zmienil. Mialam powtarzac test ale mierzylam tempke i jest 36,27 wiec szkoda kasy na ten test. @ przyjdzie pewnie w tygodniu.

I jeszcze jedna kwestia. Moj doktorek mial przepisac mi dupka na 3 mies a chyba sie walnal i zapisal mi 2 opakowania, ktore wlasnie mi sie skonczyly. Co teraz? Wizyta u niego to 300 zl i srednio usmiecha mi sie isc tylko po recepte. A mam doktorka w luxmedzie ale ma urlop. Moze isc do mojego i niech daje co innego? Albo niech szuka innego rozwiazania?? Nie wiem co robic

Joannanml lubi tę wiadomość

początek starań sierpień 2014
    początek leczenia sierpień 2015- bromergon, cyclo-progynova, clo, ovarin, suplementy. Jajowody drożne.
    Lipiec 2017 ruszamy z duphastonem
    Październik 2017 aromek-duphaston
    Co dalej???
  • Parsleyek Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2017, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lonia1990 wrote:
    Trochr zmieniłam Twoj nick :D ale grunt, ze wiedziałaś o kogo chodzi :)
    A jakie dalsze plany? Co lekarz mysli? Ktory to cykl po laparo?

Dziewczyny ja dobrze sie mam. Do tej pory tylko 2 razy mialam zwroty jedzenia, czasami lekkie mdlosci. Brzuch pobolewa w zasadzie od początku ciąży. Mam sie dobrze, byle tak do konca ;)

Czekam na Was teraz :(

Domyśliłam się że to chyba o mnie chodzi :D :P
    A co do starań to nie mam żadnych planów. Jedyne co mi sugerują to IUI a ja na razie się nie wybieram. Także tak leci po prostu. Do gina też się nie wybieram. Od laparo minęło 5 i pół miesiąca już.

Cieszę się, że w miarę dobrze znosisz ciążę, zatem oby tak dalej! :)

Lonia1990 lubi tę wiadomość

29 lat. Moja historia [blog]: waiting4.pl
    l22nkrhmpu973w26.png
    "Im bardziej w życiu ma się pod górkę, tym piękniejsze będą później widoki"
  • Valentia Nowa

Wysłany: 20 sierpnia 2017, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, podczytuje forum od dawna i postanowiłam napisać :) Od tego miesiąca zaczęłam swoją przygodę z Clo (3-7 dc, 1x1 tabletka). Mam zdiagnozowane pcos - brak owulacji, typowe pęcherzyki na obu jajnikach i wskazujące na to wyniki badań. Jajniki ładnie zareagowały na clo i pecherzyk dominujący w 15 dc miał 21 mm, endo prawie centymetrowe. Nie dostałam zastrzyku na pęknięcie tak od razu, ponieważ to dopiero pierwsze cykl z Clo, a doktor podniosła mnie na duchu mówiąc że powinien sam peknac i aby przez dwa dni się starać. Niestety wczoraj przez cały dzień źle się czułam.. Nie mogę chodzić, dotknąć brzucha, siadanie i wstawanie powodują łzy w oczach, a podczas starań czułam niemiłosierny ból :( wspomnę o tym, że wczoraj w południe test owulacyjny pokazał dwie mocne kreski. Czy miałyście aż takie bóle związane z owulacją, czy jednak powinnam się martwić? Doktor zaleciła już od wczorajszego dnia włączenie luteiny - naczytalam się, że hamuje ona owulacje, a nie mam pojęcia czy pęcherzyk pękł. Z tego co zauważyłam zdania co do luteiny przed owulacją są podzielone a wg mojej lekarki może ona wręcz pomoc. Będę wdzięczna za pomoc. :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2017, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlena poszłabym poprostu do lekarza rodzinnego 1go kontaktu by Ci przepisał dupka, na pewno to zrobi jak mu wszystko wytłumaczysz :) Ewentualnie zadzwoniłbym tam dziewczyny Twój lekarz przyjmuje i sytuację wyjaśniła, powinni mieć możliwość wypisania recepty, żebyś sobie tylko odebrała bez wizyty. Zwykle to koszt k.30zl

Valentia tak, takie bóle przy owu na początku się zdarzają, też tak miałam. Przy 3 cyklu z Clo jednak nie czułam zupełnie nic.
    Lutka jak najbardziej, ale po owu. Nie masz możliwości pójść gdzieś na monitoring by sprawdzić czy pęcherzyk pękł?

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2017, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej..gratuluje wszystkim przyszłym mamą ktorym się udało.Ja mialam testowac 22.08 ale dziś dostalam okres i koniec złudzeń...odpuszczam na jakiś czas...powodzenia życzę wszystkim staraczką aby ich marzenia o byciu mamą się spełniły.

• Valentia Nowa

Wysłany: 20 sierpnia 2017, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina jutro będę na monitoringu :) ale doktor kazała brać luteine już od dnia wczorajszego i ponoć miała pomóc w tym żeby ten pęcherzyk pękł. Czytałam dużo o tym dzisiejszy cały dzień, bo oczywiście ciekawość mnie zżerała i faktycznie są inforamcje, ze progesteron może zahamować owulacje, ale podany wcześnie np. tydzien przed. Natomiast jak już jest dojrzały pęcherzyk jest to alternatywa dla zastrzykow typu Pregnyl, ma zastopowac żeby nie rósł i pomoc mu peknac. No nic, wzięłam.. Zaufanie do lekarza to podstawa, ale wiadomo że każda się boi i musi wyczytać wszystko w internetach :P wczoraj test owu pokazał dwie mocne kreski i dosłownie miałam mokro.. dzisiaj już mniej mnie boli i jest bardziej sucho to może już pękł i po wszystkim..? :)

ulaaaa myśl pozytywnie! :* Każdej się w końcu uda. Każdy organizm jest inny i od razu reaguje lub trzeba niestety troszkę poczekać i pocierpiec. Może akurat to dobrze zrobi, odpuścisz sobie a natura sama Cie zaskoczy! :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2017, 17:18

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2017, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Valentia skoro tak, to pewnie pękł :) trzymam więc kciuki. Nie wiedziałam natomiast, że blisko owu lutka może przyspieszyć pękanie pęcherzyka. U mnie by to mogło zadziałać, bo mam wiecznie za duże pęcherzyki (przy Clo w czerwcu to nawet do 29mm urósł :/ ).
    Idę 30ego na wizytę do nowego gina, zobaczymy co zaleci

• Ironiczna Znajoma

Wysłany: 22 sierpnia 2017, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.. Brałam clo 2x1 od5xo9dc. Na monitoringu w 10tc pęcherzyki 2 dominującej ale tylko 11mm (poprzedni cykl bez clo 1pecherzyk 22mm w 13dc i pękł dzień później). Wieczorem idę znów na monitoring (dziś 12dc)sa szansę że urosły? Bo to już mój termin na owu a nie sądzę by w 55h urosły porządne :(od jakiej wielkości są zdolne do pęknięcia? Pomocy.. To mój 1wszzy cykl z clo a już kolejny staranek:(

A.
  • mglica Znajoma

Wysłany: 22 sierpnia 2017, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostałam od lekarza Clostilbegyt. Do tej pory brałam Duphaston 16-25 dc 2x1, teraz mam dołożyć Clo. Zmartwiłam się trochę, bo lekarz powiedział, że mam małą macicę i nie wiem czy te leki (bądź co bądź hormony) mogą wpłynąć na jej powiększenie?

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2017, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ironiczna wrote:
    Hej.. Brałam clo 2x1 od5xo9dc. Na monitoringu w 10tc pęcherzyki 2 dominującej ale tylko 11mm (poprzedni cykl bez clo 1pecherzyk 22mm w 13dc i pękł dzień później). Wieczorem idę znów na monitoring (dziś 12dc)sa szansę że urosły? Bo to już mój termin na owu a nie sądzę by w 55h urosły porządne :(od jakiej wielkości są zdolne do pęknięcia? Pomocy.. To mój 1wszzy cykl z clo a już kolejny staranek:(
    11mm w 10dc to mało trochę, aż tyle do pęknięcia chyba nie podrosły. Może lekarz zmieni dawkowanie od 2 lub 3dc, bo 5ty to widocznie u Ciebie trochę za późno. Nie martw się jednak na zapas :)
    Z tego co wiem zdolne do pęknięcia są powyżej 20mm

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2017, 09:40

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2017, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mglica wrote:
    Dostałam od lekarza Clostilbegyt. Do tej pory brałam Duphaston 16-25 dc 2x1, teraz mam dołożyć Clo. Zmartwiłam się trochę, bo lekarz powiedział, że mam małą macicę i nie wiem czy te leki (bądź co bądź hormony) mogą wpłynąć na jej powiększenie?
    Ale co ma do tego w ogóle mała macica? Ani Clo ani dupek nie mają na to wpływu. Clo działa na przysadkę mózgowa by stymulować owulację. Lekarz poprostu tak stwierdził że macica mała i tyle? Czy powiedział że to może być problem w ewentualnej ciąży?
    Może nie ma się czym martwić

• Paulas Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2017, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olciaa wrote:
    Ja nie przytyłam ani grama, chociaż moja endokrynolog ostrzegała. Jem normalnie (a nawet nieco lepiej bo uważam by jeść zdrowo). Powodzenia :)

Ja nie wiem czy przytyłam, jeśli tak to jakoś niedużo, bo nie zauważyłam ;)
    W sumie naczytałam się o różnych skutkach ubocznych po clo, że o możliwym tyciu nawet nie myślałam, bo bałam się innych. Biorę drugi cykl clo (z przerwą), dziś ostatnia tabletka. Nic bardzo, odpukać, mi się nie działo i modlę się, żeby tak zostało, bo podobno skutki mogą być nawet kilka dni po skończeniu brania tabletek. Ale dużo dziewczyn tu pisało, że też nie miało żadnych niepokojących objawów.

‹‹ 2576 2577 2578 2579 2580 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ