X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

CLO

Oceń ten wątek:
  • JagodaP Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2014, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    12dpo na betę w sam raz, sikaniec może nie wyjść. Mój nie wyszedł pozytywny w 12dc.

Też myślę, że w 11dpo może jscze nie być, a pojawi sie później. U mnie na 1tbl pęcherzyk pojawiał się najwcześniej w 17dc a pękał 22-25, czyli zdecydowanie za późno. W pierwszym cyklu na 2 Clo owu była już 16dc iiii... się udało :) Jeszcze więc się nie martw tym brakiem, mądrego masz lekarza skoro od razu zaproponował 2tbl zamiast bujania się na jednej niewiadomo ile.

Mi jeden gin powiedział, żeby bbrać Luteine po potwierdzonej owu (3 dzień wysokich tempek) a drugi z kolei mówił, że jeśli nastepuje samoistna owulacja i nie było żadnych przesłanek o niedomodze lutealnej, to nie ma potrzeby brac Luteiny. I tego drugiego posłuchałam. Uważam, że im mniej leków tym lepiej, trzeb abrac tylko to co konieczne w odpowiedniej dawce a nie "na wszelki wypadek"

YCC3p2.png
    Z PCOS & Prl udało się! 24 miesiące, 19 cykl, 10 owulacyjny, 4 z Clo <3
    mLMjp2.png
    Przypadeczek, 2 cykl po powrocie miesiączek...
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2014, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    myssss wrote:
    Hej Dziewczyny! Czytam od jakiegoś czasu forum w poszukiwaniu odpowiedzi na nurtujące mnie pytania i w końcu postanowiłam dołączyć.
    Jestem w trakcie pierwszego cyklu stymulowanego CLO, brałam 1 tab dziennie. Dzisiaj jest 12 dc, byłam na monitoringu i niestety brak pęcherzyka dominującego :( załamka :( Lekarz kazał nie rezygnować ze starań, powiedział że może się okazać, że owulacja jednak będzie w tym cyklu(pewnie przypadek 1 na milion) :( W kolejnym cyklu mam brać po 2 tabletki dziennie.
    Zapomniałam zapytać czy mam brać w tym mcu Luteinę... Praktycznie co miesiąc konieczne było u mnie wywoływanie @...
    Hej. Ja w moim pierwszym cyklu z CLO miałam cykl bezowulacyjny. Też przeżyłam załamkę, @ wywołałam luteiną bo pewnie bym czekała wieki. Bez clo i luteiny mam cykle bezowulacyjne, czasami na @ czekałam pół roku ;).
    W drugim cyklu z CLO już wszystko normalnie było i nie potrzebowałam luteiny, bo jak pojawiła się owulacja to i @ przychodzi.
    Tylko że u mnie nie zmieniono dawki - czyli 1 tabletka i wszystko zadziałało. U Ciebie od razu zwiększyli dawkę - oby nie przestymulowali niczego a cykle bezowulacyjne zdarzają się każdej kobiecie 1-2 razy w roku.
    Tak więc głowa do góry!

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • myssss Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 01:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dziękuję za odpowiedzi. Mam nadzieję, że w kolejnym cyklu będę miała owulację, bo oczywiście wkręciłam sobie, że ten lek na mnie w ogóle nie zadziała i załamałam się po tym pierwszym cyklu :(
    Powiedzcie mi jeszcze kiedy powinnam wziąć Luteinę? Jak pisałam wcześniej zapomniałam zapytać lekarza, a do tej pory miałam wywoływane miesiączki Luteiną od 16 dc... Ale wtedy jeszcze nie było wiadomo, że moje cykle są bezowulacyjne...
    Czy w związku z tym, że mogę mieć owulację później... bo nie było widać pęcherzyka dominującego w 12 dc powinnam brać Luteinę później niż w 16 dc ?? Z jednej strony nie chcę żeby Luteina zahamowała owulację a z drugiej strony nie chcę czekać nie wiadomo ile na okres...

gyxwqps6hogdm1kg.png
  • fablous Ekspertka

Wysłany: 13 grudnia 2014, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja brałam CLO przez 3 cykle, najpierw 1x1 przez 5 dni, później 2x1 przez 7 dni. Ale niestety nie było reakcji, pęcherzyki nie rosly. Dopiero po zmianie na lek Clarzole udało mi się wyhodować ładny pęcherzyk. Ale ciąży i tak z tego nie było ;). Idę w przyszłym tyg na HSG bo może tutaj leży przyczyna

3i49p07w0kmpd0v3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2014, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    myssss wrote:
    Dziewczyny dziękuję za odpowiedzi. Mam nadzieję, że w kolejnym cyklu będę miała owulację, bo oczywiście wkręciłam sobie, że ten lek na mnie w ogóle nie zadziała i załamałam się po tym pierwszym cyklu :(
    Powiedzcie mi jeszcze kiedy powinnam wziąć Luteinę? Jak pisałam wcześniej zapomniałam zapytać lekarza, a do tej pory miałam wywoływane miesiączki Luteiną od 16 dc... Ale wtedy jeszcze nie było wiadomo, że moje cykle są bezowulacyjne...
    Czy w związku z tym, że mogę mieć owulację później... bo nie było widać pęcherzyka dominującego w 12 dc powinnam brać Luteinę później niż w 16 dc ?? Z jednej strony nie chcę żeby Luteina zahamowała owulację a z drugiej strony nie chcę czekać nie wiadomo ile na okres...
    skoro nie wiesz czy byla owulka lepiej brac dupka on nie hamuje owulacji ale szczerze moim zdaniem jesi w 12 dc nie bylo dominującego to już raczej nie będzie

• agusia1991 Koleżanka

Wysłany: 13 grudnia 2014, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj byłam na kolejnym monitoringu i 12dc pęcherzyk 17mm i okazalo sie ze jest jeszcze jeden 15 mm no i endo podrosło do 6,5. To dobrze?

4a5c6a0775295e3f855486a4d8d23caa.png
    i81xegz2mv1sp77g.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2014, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agusia jeszcze podorśnie endo:) póki co jest za małe
    a pęcherzyki ładne pewnie kolo 16 dc bedzie owulka

• myssss Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 tez mi się wydaje ze już raczej owulacji nie będzie, ale lekarz dał mi nadzieję mówiąc że zdarzało mu się ze przy dtwierdzonym braku pęcherzyka dominującego owulacja jednak wystąpiła. Stąd moja wątpliwość kiedy brać luteine. Niestety nie mam dupka tylko luteine pod ręką. Czy jak zacznę brac w 16 dniu cyklu jak wcześniej będzie ok?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2014, 10:32

gyxwqps6hogdm1kg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2014, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mysss a nie dasz rady skoczyc jeszcze raz na monitoring? albo testy owu robić? wiem ze monit to koszta hmm nie wiem co Ci poradzić

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2014, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agusia1991 wrote:
    Dzisiaj byłam na kolejnym monitoringu i 12dc pęcherzyk 17mm i okazalo sie ze jest jeszcze jeden 15 mm no i endo podrosło do 6,5. To dobrze?
    endo za male, powinno byc minimum 8 mm, pij wino, to pomoze, czerwone.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2014, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    myssss wrote:
    bo czasami trzeba zmienic na inny lek lub powtorzyc dawke.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2014, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    myssss wrote:
    Amus87 tez mi się wydaje ze już raczej owulacji nie będzie, ale lekarz dał mi nadzieję mówiąc że zdarzało mu się ze przy dtwierdzonym braku pęcherzyka dominującego owulacja jednak wystąpiła. Stąd moja wątpliwość kiedy brać luteine. Niestety nie mam dupka tylko luteine pod ręką. Czy jak zacznę brac w 16 dniu cyklu jak wcześniej będzie ok?
    wg mnie tez juz nie bedzie dlatego bym brala lutke.

• Ola_Ola Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny doradźcie :)

miałam teraz pierwszy cykl z CLO, wszystko pięknie, pęcherzyk 26 mm,17 dc byłam na monitoringu, lekarka powiedziała że pęcherzyk pękł z prawego jajnika, i na tym jajniku widzi 13 mm pęcherzyk (chyba to ciałko żółte? coś takiego powiedziała) dała receptę na Duphaston 2x1 przez 10 dni i miałam zacząć brać od 18 dc, tak też zrobiłam, ale od wczoraj( czyli 18 dc) pobolewa mnie podbrzusze i kłuje prawy jajnik, tak jakby na @ ale nie do końca. Czy może z tego powstać torbiel krwotoczna?

f2wl3e5evc7d67pj.png
    ex2bgu1rurd98nmh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2014, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola ale jakim cudem torbiel skoro pęcherzyk pękł?

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2014, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_Ola wrote:
    dziewczyny doradźcie :)

miałam teraz pierwszy cykl z CLO, wszystko pięknie, pęcherzyk 26 mm,17 dc byłam na monitoringu, lekarka powiedziała że pęcherzyk pękł z prawego jajnika, i na tym jajniku widzi 13 mm pęcherzyk (chyba to ciałko żółte? coś takiego powiedziała) dała receptę na Duphaston 2x1 przez 10 dni i miałam zacząć brać od 18 dc, tak też zrobiłam, ale od wczoraj( czyli 18 dc) pobolewa mnie podbrzusze i kłuje prawy jajnik, tak jakby na @ ale nie do końca. Czy może z tego powstać torbiel krwotoczna?
    raczej nie, ale po co nad tym rozmyslasz?

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2014, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oo to nie wiedzialam:)

• agusia1991 Koleżanka

Wysłany: 13 grudnia 2014, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszka wrote:
    endo za male, powinno byc minimum 8 mm, pij wino, to pomoze, czerwone.

To pomaga? Ale ono może jeszcze troche podrosnac no nie?

4a5c6a0775295e3f855486a4d8d23caa.png
    i81xegz2mv1sp77g.png
  • Ola_Ola Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    raz miałam torbiel krwotoczną i dlatego zaczynam panikować, bo też bolał brzuch, @ nie przychodziła...

dzięki dziewczyny :)

f2wl3e5evc7d67pj.png
    ex2bgu1rurd98nmh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2014, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agusia1991 wrote:
    To pomaga? Ale ono może jeszcze troche podrosnac no nie?
    pomaga ale przy clo czesto ulega zmniejszeniu a endometrium trzeba utrzymywac w dobrym stanie. Na pewno jak sie napijesz lampke wina do owulacji (po owulacji nie) to nie zaszkodzi co 2 dzien.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2014, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_Ola wrote:
    raz miałam torbiel krwotoczną i dlatego zaczynam panikować, bo też bolał brzuch, @ nie przychodziła...

dzięki dziewczyny :)
    aa, to zrozumiale, nie martw sie moze teraz tak nie bedzie.

‹‹ 739 740 741 742 743 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ