Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

CLO

Oceń ten wątek:
  • agania Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:
    Dziewczyny czy któraś z Was miała USG podczas miesiączki? Ja mam mieć w 3 dc, żeby zobaczyć czy te cholerne pęcherzyki się wchłonęły:/ Tylko jak to wygląda od strony "technicznej"? Ja mam dosyć obfite miesiączki. No i co, taka zakrwawiona do gina? Chyba ze wstydu spłonę:(

Ja nie miałam... ale myślę, że lekarz już na pewno nie jeden raz miał pacjentkę, która w tym czasie miała miesiączkę i dla niego to coś normalnego. Ale lekarz kazał przyjść Ci w 3dc, tak?
    Ja bym na Twoim miejscu miała tampona i zaraz przed samym wejściem go wyciągnęła, może akurat w tym czasie nic nie poleci i tak nie będzie widać...
    Wiadomo, to mało komfortowe, ale jak trzeba to trzeba.

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:
    Dziewczyny czy któraś z Was miała USG podczas miesiączki? Ja mam mieć w 3 dc, żeby zobaczyć czy te cholerne pęcherzyki się wchłonęły:/ Tylko jak to wygląda od strony "technicznej"? Ja mam dosyć obfite miesiączki. No i co, taka zakrwawiona do gina? Chyba ze wstydu spłonę:(

Ja bylam kilkukrotnie miedzy 1 a 3dc. W wielu klinikach to standard. Ja wybieram najczesciej pierwszy dzien zanim sie rozkreci. Nie mam obfitych okresow raczej. Tampon to dobry pomysl. W klinikach na ogol sa tez bidety, wiec mozna sie podmyc. Nie zauwazylam, zeby na lekarzu wrazenie to zrobilo. WYrzucil prezerwatywe z glowicy i juz.

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • myssss Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny! Pytałam już w osobnym wątku, ale nie uzyskałam zbyt wielu odpowiedzi. Otóż to był mój pierwszy cykl z CLO, w 12 dc brak pęcherzyka, lekarz powiedział, że raczej nic z tego nie będzie. W kolejnym cyklu mam brać 2x1. Ostatni okres miałam 30 listopada. Zapomniałam zapytać lekarza na wizycie czy brać nadal Luteinę (praktycznie każdą miesiączkę w ostatnim czasie musiałam wywoływać), więc postanowiłam że wezmę Luteine 26.12. żeby na Sylwestra mieć już okres i po Nowym Roku rozpocząć nowy cykl z CLO. ZAWSZE dostawałam okres w trakcie brania Luteiny po 4-6 dniach. Wczoraj natomiast minął 7 i ostatni dzień przyjmowania Luteiny (2x1), a dzisiaj jest pierwszy dzień odstawienia, a miesiączki brak i brak również jakichkolwiek objawów sugerujących, że powinna nadejść. W ciąży nie jestem, robiłam testy i betę w Sylwestra. Zastanawiam się, czy CLO mogło mieć jakiś wpływ na te zmiany. Być może panikuję... ale brałam już Luteine mnóstwo razy i za każdym okres pojawiał się w trakcie jej brania. Powiedzcie co o tym sądzicie.

gyxwqps6hogdm1kg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2015, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz CI chyba w innym temacie myssss odpisałam, ze u mnie w trakcie brania luteiny było roznie, wg mnie niekoniecznie musi byc co m-c tak samo, w kazdym cyklu. Na pewno raczej w ciagu 2 tygodni powinna przyjsc jak nie, trzeba isc do lekarza, byc moze cos innego wtedy daja.

• Sowaa Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myssss Aszka ma racje, może być rożnie. ja tez zawsze dostawałam @ w trakcie przyjmowania luteiny. Natomiast podczas clo dopiero po odstawieniu i to czasem czekam ładnych pare dni. O ile dobrze pamietam jak mi mówiła lekarka to @moze przyjść w trakcie przyjmowania lub po odstawieniu do 10 dni.

Marzenia to realne cele z odroczonym terminem realizacji...

34bwyx8dfkd7ouw5.png
  • KathleenPL Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi ginka przy Clo powiedziala żeby nie brać lutki żeby sprawdzić potem progesteron itp. A z ta Lutka to roznie jest. Raz mialam po 10dniach, raz następnego, a raz jeszcze w trakcie brania.

atdciei3o1k6xtk1.png
    relgk6nl74aaqa70.png
  • katarynka27 Koleżanka

Wysłany: 2 stycznia 2015, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny jestem juz po drugic cyklu clo teraz od 6 mam brac luteine ciekawa jestem czy cos z tego wyjdzie okres mam dopiero dostac 20 od wczoraj mam dni plodne jak myslicie czy mogła bym test zrobic za tydzien czy to nie ma sensu

katarynka27
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2015, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:
    Nie Ty pierwsza i ostatnia która idzie na usg w czasie miesiączki ;) będzie dobrze nie ma się czym przejmować. Ja wyszłam z założenia, że skoro mój gin kazał mi przyjść na usg 2 czy 3 dc to raczej wie, że będę miała miesiączkę :)

tulipanna, Anatolka, Beata.D lubią tę wiadomość

• Triszkaaa Koleżanka

Wysłany: 2 stycznia 2015, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam USG wczoraj i tez byłam skrępowana tym ze krwawie, myslalam ze wszystko ubrudze i w ogole, a nic takiego nie bylo, tez mialam obfite, nawet troche skrzepów, a usg bylo dopochwowe , ale wiedzialam ze jesli chodzi o walke o dziecko czy cos, to jestem w stanie przelamac wstyd. I racja, nie ty pierwsza, a co z pacjentkami po porodzie tez zapewne krwawia :)

czekam,czekam
  • Triszkaaa Koleżanka

Wysłany: 2 stycznia 2015, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a tak apropo dziewczyny, wizyte mam 15tego, to bedzie jakos czas mojej owulacji, czy jak od wtedy zaczne brac progesteron to bedzie w porządku? wczesniej nie moge się dostac, a zal mi wydac 150 zł zeby jechać po recepte.. bo rozumiem że tylko ginekolog mi ją wystawi..

czekam,czekam
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Triszkaaa wrote:
    a tak apropo dziewczyny, wizyte mam 15tego, to bedzie jakos czas mojej owulacji, czy jak od wtedy zaczne brac progesteron to bedzie w porządku? wczesniej nie moge się dostac, a zal mi wydac 150 zł zeby jechać po recepte.. bo rozumiem że tylko ginekolog mi ją wystawi..

tak i tak

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • JagodaP Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja brałam Clo i Bromergon razem, wieczorem.

Musisz, jeżeli nie było pęcherzyka w 12dc to Nie znaczy, że owu w ogóle nie bedzie - pęcherzyka ml ze pojawić się później i pęknąć, ale po to się bierze Clo by dojrzewaly szybciej. Czyli po prostu dawka jest prawdopodobnie za małą. Czekaj spokojnie na @, tak jak dziewczyny pisały - nie każdy cykl musi być taki sam.

Btw. Clo to nie są hormony...

Triszka, jeśli bardzo chcesz to ja mam dużo Luteiny na składzie i mogę Ci wysłać... to grosze kosztuje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2015, 20:04

YCC3p2.png
    Z PCOS & Prl udało się! 24 miesiące, 19 cykl, 10 owulacyjny, 4 z Clo <3
    mLMjp2.png
    Przypadeczek, 2 cykl po powrocie miesiączek...
  • Sowaa Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dziś na monicie i mam jeden pęcherzyk dominujący 2,49 mam nadzieje ze lada moment pęknie.
    Dziwi mnie tylko to ze dominujący miałam na prawym jajniku 1,04 cm i dwa małe 0,68 i 0,60 cm i ten dzisiejszy dominujący pojawił się na lewym a z prawego przepadł, lekarka tez była zaskoczona ta zmiana dominacji. Jak widać natura lubi sobie płatać figle ;-)

Anatolka, tulipanna lubią tę wiadomość

34bwyx8dfkd7ouw5.png
  • Triszkaaa Koleżanka

Wysłany: 2 stycznia 2015, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepraszam ze jestem taka nieobeznana ale luteran a progesteron to to samo tak? Kiedyś czytałam ze ktoś bierze luteine i progesteron i dlatego pytam, i czytałam tez ze luteine cs tam moze namieszać.. Hm Jagoda jaka cena by była??

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

czekam,czekam
  • Triszkaaa Koleżanka

Wysłany: 2 stycznia 2015, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A od kiedy można brać ? I jak dawkować? Po prostu chciałam bym wziąć przed 15 tym, zanim pójdę do lekarza, póki co tylko Cło, Inofem i wiesiolka..

czekam,czekam
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Triszkaaa wrote:
    A od kiedy można brać ? I jak dawkować? Po prostu chciałam bym wziąć przed 15 tym, zanim pójdę do lekarza, póki co tylko Cło, Inofem i wiesiolka..

Bierze się w 2 fazie cyklu, więc skoro w połowie cyklu mniej-więcej będziesz u lekarza to nie ma potrzeby samej kombinować. Wypisze recepte i powie co i jak. W pierwszej fazie nie bierze się żadnych leków z progesteronem (czyli m.in. luteiny), bo zaburzy cykl.

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Sowaa Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Triszka nie trać głowy ;-) Bierz to co masz brać w pierwszej połowie cyklu do owu, a jak sama piszesz wtedy tez będziesz u lekarza i jego podpytają o luteinę, bo to on powinien zadecydować czy masz wsiąść progesteron.

34bwyx8dfkd7ouw5.png
  • Triszkaaa Koleżanka

Wysłany: 2 stycznia 2015, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok tak tez zrobię , dziękuje za pomoc :)

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

czekam,czekam
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2015, 00:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sowaa wrote:
    Byłam dziś na monicie i mam jeden pęcherzyk dominujący 2,49 mam nadzieje ze lada moment pęknie.
    Dziwi mnie tylko to ze dominujący miałam na prawym jajniku 1,04 cm i dwa małe 0,68 i 0,60 cm i ten dzisiejszy dominujący pojawił się na lewym a z prawego przepadł, lekarka tez była zaskoczona ta zmiana dominacji. Jak widać natura lubi sobie płatać figle ;-)
    moze tak byc ze raz na lewym raz na prawym. Trzymam kciuki :)

Sowaa lubi tę wiadomość

• Anatolka Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2015, 00:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Triszkaaa wrote:
    Ok tak tez zrobię , dziękuje za pomoc :)

Nie ma sprawy :) Triszka, wiesz co, tak sobie dziś pomyślałam... bo my się tu wszystkie znamy a o Tobie nic nie wiemy w zasadzie :) poza tym, że mieszkasz w okolicach Poznania i że ktoś Ci auto skasował niedawno... Napisałabyś coś o sobie :) ile masz lat? Co w życiu porabiasz? :)

KathleenPL, pabelka88, nick nieaktualny, Yousee, Andzia1984, Miu95 lubią tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
‹‹ 754 755 756 757 758 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak interpretować wynik testu ciążowego i co robić dalej?

Testy ciążowe są jednymi z najczęściej stosowanych narzędzi diagnostycznych w warunkach domowych. Choć ich obsługa wydaje się prosta, interpretacja wyniku może wzbudzać wiele pytań - zwłaszcza gdy rezultat jest niejednoznaczny, pojawia się wcześniej niż zaleca producent lub gdy towarzyszą mu objawy wymagające szerszej oceny medycznej. Zrozumienie działania testów wykrywających gonadotropinę kosmówkową (hCG), a także świadomość ograniczeń tych metod pozwala trafniej ocenić sytuację i podjąć odpowiednie kroki.

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ