CLO
-
WIADOMOŚĆ
-
Amus87 wrote:ale co? oczekujesz odpowiedzi a jak Ci odpowiadam to Ci do śmiechu
rób jak uważasz Twoje zdrowie a zawsze można poszukać tańszego USG u kogoś innego, nie musi Ci robić lekarz prowadzący.
A to już śmiać się nie można? Spokojnie, ja podchodzę bardzo poważnie do swojego zdrowia. -
Anatolka wrote:Dostymulujesz torbiel, moze peknac i wywolac zapalenie otrzewnej. To z kolei moze spwodowac stan zapalny i w konsekwencji zrosty, ktore byc moze sprawia, ze Twojej jajowody nie beda drozne i o naturalnej ciazy bedziesz mogla zapomniec.
Powodzenia i pokory.
Rozumiem i bardzo dziękuję za informację. -
Paola87:
Wynik LH/FSH poniżej 0,6 może świadczyć o niewydolności przysadki. U mnie tak jest (0,57) i lekarka zaleciła zbadanie AMH, żeby sprawdzić rezerwę jajnikową.
Co do badań to robiłam:
tsh 3 gen.
testosteron
ft3, ft4
anty tpo
prolaktynę
fsh
lh
CLO gin przypisała mi po obejrzeniu wyników i usg (brak owulacji). -
No dobrze. A zakładając, że dziewczyna idzie do lekarza. Lekarz na USG stwierdza, że jest mały torbiel, ale mimo to przepisuje CLO i inne leki. Co wtedy? Ta dziewczyna powinna dyskutować z lekarzem i mówić mu, że nie powinna brać CLO? No chyba lekarz powinien wiedzieć lepiej prawda? Zwłaszcza taki zajmujący się niepłodnością.
-
Lemon_drop wrote:Paola87:
Wynik LH/FSH poniżej 0,6 może świadczyć o niewydolności przysadki. U mnie tak jest (0,57) i lekarka zaleciła zbadanie AMH, żeby sprawdzić rezerwę jajnikową.
Co do badań to robiłam:
tsh 3 gen.
testosteron
ft3, ft4
anty tpo
prolaktynę
fsh
lh
CLO gin przypisała mi po obejrzeniu wyników i usg (brak owulacji).
Mam dokładnie to samo. Te same badania również. Dodatkowo:
estradiol
progesteron
AMH -
NIEPOKORNA wrote:No dobrze. A zakładając, że dziewczyna idzie do lekarza. Lekarz na USG stwierdza, że jest mały torbiel, ale mimo to przepisuje CLO i inne leki. Co wtedy? Ta dziewczyna powinna dyskutować z lekarzem i mówić mu, że nie powinna brać CLO? No chyba lekarz powinien wiedzieć lepiej prawda? Zwłaszcza taki zajmujący się niepłodnością.
Jakbys przejrzala forum od poczatku to dowiedzialabys sie, ze to, ze ktos jest lekarzem nie znaczy, ze jest dobry w tym co robi. Kiepskich lekarzy jest na peczki, podobnie jak takich, ktorzy lecza na odwal sie.
Zaden rozsadny lekarz nie zacznie stymulacji, gdy jajniki nie sa czyste. -
nick nieaktualnyNIEPOKORNA wrote:No dobrze. A zakładając, że dziewczyna idzie do lekarza. Lekarz na USG stwierdza, że jest mały torbiel, ale mimo to przepisuje CLO i inne leki. Co wtedy? Ta dziewczyna powinna dyskutować z lekarzem i mówić mu, że nie powinna brać CLO? No chyba lekarz powinien wiedzieć lepiej prawda? Zwłaszcza taki zajmujący się niepłodnością.
ale jeśli chodzi o przerośniety pęcherzyk no to lekarz CLO nie przepisze da leki na wchłonięcie -
Anatolka wrote:Jakbys przejrzala forum od poczatku to dowiedzialabys sie, ze to, ze ktos jest lekarzem nie znaczy, ze jest dobry w tym co robi. Kiepskich lekarzy jest na peczki, podobnie jak takich, ktorzy lecza na odwal sie.
Zaden rozsadny lekarz nie zacznie stymulacji, gdy jajniki nie sa czyste.
Rozumiem.
A jakie są objawy, kiedy coś się dzieje złego jak już się bierze CLO mając torbiel? Jak można wywnioskować, że coś jest nie tak? -
Amus87 wrote:wątpie że lekarz tak zrobi nie wiem o co chodzi z małą torbielą bo ja mam pcos wiec mam ich i 12 ale mają po 1-2mm to norma
ale jeśli chodzi o przerośniety pęcherzyk no to lekarz CLO nie przepisze da leki na wchłonięcie
Czyli jak jest np. malutka jedna 1-2mm to wtedy lekarz przepisuje spokojnie CLO tak? Pewnie wtedy zakłada, że się wchłonie. -
NIEPOKORNA wrote:No dobrze. A zakładając, że dziewczyna idzie do lekarza. Lekarz na USG stwierdza, że jest mały torbiel, ale mimo to przepisuje CLO i inne leki. Co wtedy? Ta dziewczyna powinna dyskutować z lekarzem i mówić mu, że nie powinna brać CLO? No chyba lekarz powinien wiedzieć lepiej prawda? Zwłaszcza taki zajmujący się niepłodnością.
-
NIEPOKORNA wrote:Rozumiem.
A jakie są objawy, kiedy coś się dzieje złego jak już się bierze CLO mając torbiel? Jak można wywnioskować, że coś jest nie tak?
Pewnie pobolewa. A jesli pęknie to przypuszczam, ze ból jest potworny. Z autopsji Ci nie odpowiem, bo ja przy niewchlonietej torbieli dostalam tabletki antykoncepcyjne, dzieki ktorym tez sie wchlaniaja. -
paola87 wrote:Myślę, że warto powiercić wtedy trochę tego gina i pozadawać mu kilka trudnych pytań żeby upewnić się że wie co robi. A jeśli jest możliwość to skonsultować to z innym ginekologiem. Nie znam się, może jest coś co sprawia że lekarz jest taki pewny że nie porobią Ci się torbiele, ale lekarzowi też do końca wierzyć nie można, chociażby dlatego, że czasem kilku, a każdy mówi co innego, a przecież każdy nie może mieć racji:) Trudny temat:) Ja jestem pacjentką kliniki, w której w razie takich wątpliwości mogę skonsultować się telefonicznie z innymi lekarzami, ale i tak częściej korzystam z bogatej wiedzy koleżanek z forum:)
Hmm... faktycznie trudny temat. -
NIEPOKORNA wrote:Czyli jak jest np. malutka jedna 1-2mm to wtedy lekarz przepisuje spokojnie CLO tak? Pewnie wtedy zakłada, że się wchłonie.
To nie sa torbiele. To sa pcosowe pecherzyki. Nazywaja sie jak sie nie myle antralne. Takie, ktore przygotowuja sie do wzrostu. Wtedy normalnie daja CLO. -
Anatolka wrote:Pewnie pobolewa. A jesli pęknie to przypuszczam, ze ból jest potworny. Z autopsji Ci nie odpowiem, bo ja przy niewchlonietej torbieli dostalam tabletki antykoncepcyjne, dzieki ktorym tez sie wchlaniaja.
No to ta dziewczyna jeśli nic ją nie pobolewa to pewnie może spać spokojnie z nadzieją, że nic się złego nie dzieje. -
nick nieaktualnyNiepokorna ja mialam 4 cykle z clo. Za kazdym razem lekarz ciagal mnie po przychodniach, szpitalach, byle tylko 2-3 razy w miesiacu mnie obejrzec. I dobrze, bo o ile pierwsze 3 cykle byly ok, to w 4tym uroslo mi 3 jajka, a z dwoch zrobily sie duze torbiele, ktore bolaly przy siedzeniu, chodzeniu, sikaniu. A to wszystko mimo ze wzielam tylko 3 tabletki clo, bo.czulam ze jajniki za mocno pracuja. Reasumujac, balabym sie brac clo 3 miesiace ciagiem bez kontroli nad tym
-
scarllet wrote:Niepokorna ja mialam 4 cykle z clo. Za kazdym razem lekarz ciagal mnie po przychodniach, szpitalach, byle tylko 2-3 razy w miesiacu mnie obejrzec. I dobrze, bo o ile pierwsze 3 cykle byly ok, to w 4tym uroslo mi 3 jajka, a z dwoch zrobily sie duze torbiele, ktore bolaly przy siedzeniu, chodzeniu, sikaniu. A to wszystko mimo ze wzielam tylko 3 tabletki clo, bo.czulam ze jajniki za mocno pracuja. Reasumujac, balabym sie brac clo 3 miesiace ciagiem bez kontroli nad tym
A jaki to był rodzaj bólu? Gdzie Cię bolało? W jajniku? -
NIEPOKORNA wrote:A jak torbiel ma około 3cm np.?