X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

CLO

Oceń ten wątek:
  • NIEPOKORNA Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    To absolutnie nie powinno sie brac lekow stymulujacych.

Inna sprawa jest torbiel endometrialna. One nie maja znaczenia przy stymulacji, bo to cos innego.

A co to takiego torbiel endometrialna?

linia-podzialu-ruchomy-obrazek-0012.gif
    2nn3vfxm0x0qzs5t.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:
    Mi się w tym miesiącu zrobiły 2 torbiele, jedna 3 cm, druga 3, 5 cm i nie czułam nic niezwykłego, nic mnie nie bolało, dlatego zdziwiłam się na USG:( A szkoda, bardzo chciałam już zacząć brać clo:(

Mnie jak sie zrobila to tez nie czulam i nie podejrzewalam nawet. Scarllet czula bol. Jak widac co osoba to przypadek.

Stymulowanie ich prawdopodobnie zaczeloby juz bolec.

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2015, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NIEPOKORNA wrote:
    A jaki to był rodzaj bólu? Gdzie Cię bolało? W jajniku?

W obu jajnikach, bo na obu byly torbiele. To bylo takie klucie silne, ucisk. Do przezycia, ale od razu mozna sie zorientowac ze cos jest nie tak.
    Kiedys tez pekla mi torbiel, ale to zupelnie cos innego. Potworny bol w calym brzuchu, nie moglam stanac na nogach. No i krwawienie zywa krwia przez tydzien....
    Ja mam sklonnosc do torbieli.

• Anatolka Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NIEPOKORNA wrote:
    A co to takiego torbiel endometrialna?

Torbiel bedaca skutkiem choroby endometriozy. Jest o niej caly watek. Jesli Cie zaciekawilo sugeruje przejrzec.

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • NIEPOKORNA Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    Torbiel bedaca skutkiem choroby endometriozy. Jest o niej caly watek. Jesli Cie zaciekawilo sugeruje przejrzec.

Tak, przejrzę :)

2nn3vfxm0x0qzs5t.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scarllet, cos tam wymyslila ostatnio? :) jakies pozytywy są?

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2015, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NIEPOKORNA wrote:
    Tak, przejrzę :)

Moze za duzo informacji na jeden wieczor ;-)

Dzis kolezanka w pracy smiala sie, ze powinnam wykladac na uczelni o nieplodnosci. Tak ja zasypuje informacjami. Smialam sie, choc w sumie malo to smieszne...

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2015, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    Scarllet, cos tam wymyslila ostatnio? :) jakies pozytywy są?

A ostatnio pije inofolic :-) moze od tej strony. I luzuje sie. Dziwnie mi bez mojego lekarza, w 14 dc powinnam juz u niego byc. Pewnie za mna teskni :-P ale skoro przerwa psychiczna to przerwa. Tylko Was nie potrafie opuscic

• NIEPOKORNA Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    scarllet wrote:
    Moze za duzo informacji na jeden wieczor ;-)

Dzis kolezanka w pracy smiala sie, ze powinnam wykladac na uczelni o nieplodnosci. Tak ja zasypuje informacjami. Smialam sie, choc w sumie malo to smieszne...

Dałyście mi wszystkie do myślenia. Poczytam o tym, ale już nie dzisiaj. Głowa mi paruje :D Chyba pójdę w coś pograć :P

2nn3vfxm0x0qzs5t.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    scarllet wrote:
    A ostatnio pije inofolic :-) moze od tej strony. I luzuje sie. Dziwnie mi bez mojego lekarza, w 14 dc powinnam juz u niego byc. Pewnie za mna teskni :-P ale skoro przerwa psychiczna to przerwa. Tylko Was nie potrafie opuscic

To dobrze :) ja sie zapisalam na joge :) juz raz bylam i bylo super :) ale moja endomenda wczoraj zmierzona jest okraglutka i ma 3cm. Rosnie parszywa :/ za miesiac robimy sztuczna menopauze na 3 miesiace w miedzyczasie mi ja odbarcza.

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • JagodaP Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NIEPOKORNA wrote:
    Czyli jak jest np. malutka jedna 1-2mm to wtedy lekarz przepisuje spokojnie CLO tak? Pewnie wtedy zakłada, że się wchłonie.

Małe pęcherzyki to nie torbiele. w PCOS są pecherzyki 4-8mm, duuuużo (ja miałam nawet do 16 w jednym jajniku, zresztą nawet w ciązy nadal je mam...).

I przyłaczam się do dziewczyn - to że jest lekarzem to jeszcze nie oznacza że wie co robi. Ale żeby móc kontrolować lekarza i wiedzieć kiedy mu się sprzeciwić czy zadać dodatkowe pytania to trzeba samemu miec dużą wiedzę. Czytaj, dowiaduj się.

Anatolka, Amus87 lubią tę wiadomość

YCC3p2.png
    Z PCOS & Prl udało się! 24 miesiące, 19 cykl, 10 owulacyjny, 4 z Clo <3
    mLMjp2.png
    Przypadeczek, 2 cykl po powrocie miesiączek...
  • NIEPOKORNA Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki :)

2nn3vfxm0x0qzs5t.png
  • Ola_Ola Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NIEPOKORNA wrote:
    Rozumiem.
    A jakie są objawy, kiedy coś się dzieje złego jak już się bierze CLO mając torbiel? Jak można wywnioskować, że coś jest nie tak?

Ja raz miałam torbiel krwotoczną, 4 cm z hakiem, jajnik mnie bolał strasznie, brzuch był spuchnięty,myślałam że oszaleję i pojadę na pogotowie, nie polecam przeżyć, na szczęście nie pękła i nie rozlała się, za to opóźniła mi okres o jakieś 2 tygodnie, dostałam Orgametril, dodam że zdarzyło się to przed braniem CLO bez żadnych stymulacji. Więc nie ryzykuj, jak to jedna z koleżanek napisała na tym forum "CLO to nie są cukierki".
    Wiesz ja np. leczę się u lekarki która pracuje w szpitalu i tam do niej przyjeżdżam na monitoring i nie płacę za to.

f2wl3e5evc7d67pj.png
    ex2bgu1rurd98nmh.png
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny miałyście drożność przed przyjmowaniem clo? A no i w którym dniu cyklu badałyście prolaktynę, dowiem się czy nie:)? No i co z tym LH i FSH? Naprawdę mam zle (3, 03 i 9, 91). To może być wina torbieki?

• Anatolka Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:
    Dziewczyny miałyście drożność przed przyjmowaniem clo? A no i w którym dniu cyklu badałyście prolaktynę, dowiem się czy nie:)? No i co z tym LH i FSH? Naprawdę mam zle (3, 03 i 9, 91). To może być wina torbieki?

Badanie droznosci wykonuje sie najczesciej w okolicach roku od rozpoczecia staran jesli nie ma efektu. Niekoniecznie przed CLO.

LH i FSH - niewlasciwy stosunek nie jest wina torbielki na 100%

Prl mozesz sprawdzic w watku o prl, ja nie pamietam.

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2015, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:
    Cześć Dziewczyny. Miałam wczoraj wizytę u mojego lekarza, no i TSH mi poskoczyło, dodatkowa badania potwierdziły hashimoto, no i kazała się wstrzymać ze staraniem dopoki nie unormujemy tarczycy:( Miałam zacząć brać clo w styczniu, to się okazało że torbiele się porobiły, dostałam orgametril na wyciszenie jajników i miałam zacząć clo w lutym, to okazuje się że najprawdopodobniej trzeba będzie jeszcze poczekać;(
    A tak z innej beczki to w którym dniu cyklu badałyście prolaktynę? I powiedzcie mi o co chodzi z tym LH i FSH? Bo mi wyszły w normach, ale podobno to się patrzy ich stosunek do siebie?? Mam FSH 9, 91, LH 3, 03, badania w 3 dc. To dobrze czy nie?
    A w ogóle to jakie badania miałyście robione zanim przepisano Wam clo?
    ja tez mam problem z tarczyca i w zwiazku z tym brak owulacji mimo ze mam niby unormowana. Dlatego mi zapisali clo, badania przed to prolaktyna, fsh, lh, progesteron, glukoza, insulina, testosteron. Jak maz FSH okolo 9 to moze byc obnizona rezerwa jajnikowa ale nie musi, trzeba pamietac ze to sa ogolne wytyczny i nie zawsze sie psrawdzaja w badaniach dlatego juz sie odchodzi od stosunku lh i fsh na rzecz badania glownie fsh plus amh. Poleciałabym Ci zrobic AMH -badanie rezerwy jajnikowej.

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2015, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:
    ja prolaktyne badalam w 3 d c. Co do droznosci to mozna zrobic przed clo, ale jak napisala Anatolka zazwyczaj po roku dopiero robia.

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2015, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    kliknęłam lubie to zamiast cytuj
    moja droga to nie tylko "sex na zawołanie" a co jak pęcherzyków urośnie 7?? też ok?? a co jeśli zrobią się torbiele? też ok?? ehmmmmmmmmmmm
    hahaha usmialam sie :D Tak najlepiej seks non stop i łykac clo bez monitow :D

• agania Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszka wrote:
    to zle ze nie kazał robic montoringu bo bez luteiny mozna dostac torbieli i skonczyc nieprzyjemnie. Tym bardziej ze w ulotce leku jest napisane konieczny jeden monitoring w cyklu.

Ja mam clo i duphaston od 16dc, też nie miałam mieć w tym cyklu monitorignu. Co daje w takim razie luteina/duphaston w razie gdyby torbiel się pojawił?
    Jeśli mi się uda to umówię się na usg w piątek, tak w razie czego.

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A prolaktyna w 3 dc 14, 51 to ok, orientuje się ktoś? Jakoś przestałam już wierzyć normom.

‹‹ 772 773 774 775 776 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ