X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

CLO

Oceń ten wątek:
  • roma Autorytet

Wysłany: 30 marca 2015, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolaaa myślę, że nie masz się czym martwić.Ja też po Clo nie miałam obfitych miesiączek, krwawienia może 2-3 dni za to takiego budzenia jeszcze drugie tyle. Myślę, że jeśli endo jest prawidłowe to wszystko jest w porządku.

25.05.2010 Aniołek 9 tc
    03.10.2011 - Synuś, mój mały - wielki cud :-)
    17.04.2015 - Aniołek 8 tc
    03.01.2016 - Aniołek 8 tc
    29.04.2016 - Aniołek 9 tc
    25.07.2018 - Córcia :-)

Cuda się zdarzają, czasem nawet dwa razy :-)
  • myssss Autorytet

Wysłany: 30 marca 2015, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam do Was pytanie. Rozmawialam z lekarze wstępnie o inseminacji. Zostaly mi jeszcze dwa cykle na clo. Lekarz powiedzial ze przed inseminacja trzeba będzie wykonać badanie drożności jajowodow. I tutaj sie zastanawiam czy jest opcja zeby najpierw bez badania? Rozumiem ze nadal będę stymulowana do insemonacji skoro nie mam owulacji na naturalnym cyklu? Czy w takim razie konieczna będzie jakaś przerwa od clo?

gyxwqps6hogdm1kg.png
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2015, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zawsze robią drożność przed inseminacją, by nie stymulować Cię i nie robić inseminacji na próżno.

M&M
  • Mała_Mi79 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2015, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może się nie znam, ale po co drożność do inseminacji potrzebna, skoro ona jest domaciczna?!
    Możliwe, że chcą zrobić drożność na cyklu przed inseminacją i wtedy to ma sens...żeby ostatnia próba się powiodła i nie trzeba było inseminacji robić.
    Myssss - przerwy nie musisz robić - ja miałam hsg robione w 8 dc bodajże i byłam już po dawce Clo i kończyłam estrofem mite.
    Jajowody okazały się drożne i lekarz kazał działać od razu :) Niestety nam się nie udało...ale Tobie życzę zieloności i żeby inseminacja nie była potrzebna :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2015, 12:52

f2w33e3ks5gz12ky.png
    Jezu, Ty się tym zajmij !
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2015, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak to po co droznosc do inseminacji? A jak ma jajko dotrzec do macicy skoro moga byc niedrozne jajowody?

Robienie inseminacji nie majac pewnosci co do tego czy jajowody sa drozne moze okazac sie strata kasy. Pol biedy jak wydajesz 25zl na stymulacje clo i nie wiesz czy sa drozne jajowody czy nie, ale jak wydajesz tysiaka na IUI to juz troche kicha nie majac pewnosci...

Martoszka, tulipanna lubią tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • APS Ekspertka

Wysłany: 30 marca 2015, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    roma wrote:
    U mnie coraz gorzej. Po tym jak wczoraj kilka razy mocniej zakrwawiłam pobiegłam na betę - po równo 4 dobach wzrosła z 1257 do 2215. Dla wartości powyżej 1200 powinno podwajać się co 72-96 godzin, mój czas to 116 godzin. Dzwoniłam do mojej lekarki. Kazała wziąć zwolnienie, leżeć i w środę przyjechać. Mam też zwiększyć dawkę duphastonu 3x2. Powiedziała że nic więcej zrobić nie można i że na podstawie tego wyniku nie może powiedzieć czy jest dobrze czy nie.

Roma, jak robilas rowno po 4 dobach bete to jest 96 godz czyli wynik nie taki zly?

Gabryś 11tc [*] 6.08.2015
    Aniołek 9 tc [*] 19.04.2015
    Tęsknię za Wami moje Skarby :***
    22.7.16 IUI :(
    Mąż-Polimorfizm IGF-2 Apal homozygota
    4% prawidłowych plemników
  • roma Autorytet

Wysłany: 30 marca 2015, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tragedii nie ma z tym wzrostem ale krwawienia to już nic dobrego... Tym bardziej jeśli się nasilają. Koniecznie daj znać jutro co u Ciebie. Może już usłyszysz serduszko? :-)

25.05.2010 Aniołek 9 tc

• Martoszka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2015, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    Jak to po co droznosc do inseminacji? A jak ma jajko dotrzec do macicy skoro moga byc niedrozne jajowody?

Robienie inseminacji nie majac pewnosci co do tego czy jajowody sa drozne moze okazac sie strata kasy. Pol biedy jak wydajesz 25zl na stymulacje clo i nie wiesz czy sa drozne jajowody czy nie, ale jak wydajesz tysiaka na IUI to juz troche kicha nie majac pewnosci...
    Anatolka ma rację. I może to lepiej ujęła niż ja :)

M&M
  • roma Autorytet

Wysłany: 30 marca 2015, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i chyba ryzyko ciąży pozamacicznej - jeśli jajowody są niedrożne to taki właśnie może być skutek.

25.05.2010 Aniołek 9 tc

• myssss Autorytet

Wysłany: 30 marca 2015, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Dziewczyny za odpowiedzi. Liczyłam na to że uniknę tego badania ;( jestem straszna panikarą :P a powiedzcie mi skoro do jajowodow wpuszcza się płyn to rozumiem że robią tym samym rtg żeby zobaczyć czy drozne? A to nie jest grozne dla przyszłej ciąży takie przeswietlanie przydatków?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2015, 15:01

gyxwqps6hogdm1kg.png
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2015, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HSG robi się do 10-12 dc. więc to nie ma nic do ciąży. bo jeszcze by jej nie było. Niektórzy lekarze mówią by starać się o dziecko w cyklu z hsg, a inni każą czekać do następnego.

M&M
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2015, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też się przygotowuję ( obecnie psychicznie tylko) do tego badania. Ale zdecydowałam się na sono hsg, a nie zwykłe.

M&M
  • myssss Autorytet

Wysłany: 30 marca 2015, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ile kosztuje to badanie?

gyxwqps6hogdm1kg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 marca 2015, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martoszka wrote:
    Ja też się przygotowuję ( obecnie psychicznie tylko) do tego badania. Ale zdecydowałam się na sono hsg, a nie zwykłe.
    ja mialam sono hsg, nawet w trakcie badania znosnie po badaniu gorzej, ale dało sie przezyc bez znieczulenia.

myssssprywatnie około 500-1000 zł zalezy czy ze znieczuleniem. Mozna na NFZ darmo.

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 marca 2015, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa84 wrote:
    myslisz ze inofem mogl wplynac na powstanie torbieli???
    ja bralam infofolic w zeszlym miesiacu, odstawilam, teraz tylko clo bralam i wychodowalam torbiel 43x60mm masakra - wielkie jajo ;/ nawet nie zakodowalam z tego wszystkiego co to za torbiel, ale raczej przetrwaly pecherzyk...
    a w poprzednim cyklu nie zanosilo sie na owulacje, wczesniej tez bralam clo i byly ladne pecherzyki bez ekscesow, a teraz w miesiac takie cos zastanawiam sie jak to mozliwe...
    inofem nie wpływa na torbiel. Masz torbiel bo pecherzyk nie pękł, niech lekarz teraz zapisze luteine. A nastepnym razem po clo luteine a nie samo clo.

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 marca 2015, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolaaa wrote:
    Roma trzymamy za Ciebie kciuki. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Odpoczywaj spokojnie !!! I daj znać jak się sprawy mają.

A ja mam do Was dziewczyny pytanie jak wyglądały Wasze miesiączki po CLO? Bo ja już dzisiaj nie mam praktycznie wcale krwawienia, a to mój 3 dc. Po przebudzeniu miałam kila kropelek krwi a w nocy nie było nic...
    Ogólnie po odsatwieniu tabletek anty moje miesiaczki były bardziej skąpe i krótsze ale myślałam, że dlatego, iż moje endo nie rosło zbyt duże. Dzień przed okresem miało grubość 15 mm i fakt, że w nocy gdy okres przyszedł krwawienie było dość mocne ale już wczoraj popołudniu wszystko się uspokoiło .... Czy to normalne?
    u mnie słabe ale ok. Endometrium 15 mm wskazuje na juz wieksze. Wg mnie powinnas to monitorowac za duze endo tez nie jest dobre, idealne endo wg wiekszosic lekarzy ma od 8-14 mm. Ale do 16 mm jeszcze jest dobre, wiec poki jakos nie krwawisz itd to raczej jest ok.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2015, 15:25

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 marca 2015, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:
    A u mnie poronienie zatrzymane pod koniec 8tc. W środę szpital :( Żyć się nie chce...
    wspolczuje

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 marca 2015, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:

wlasnie musi poleciec.

• myssss Autorytet

Wysłany: 30 marca 2015, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszka wrote:
    ja mialam sono hsg, nawet w trakcie badania znosnie po badaniu gorzej, ale dało sie przezyc bez znieczulenia.

myssssprywatnie około 500-1000 zł zalezy czy ze znieczuleniem. Mozna na NFZ darmo.

Ale jak chodzę do gina prywatnie to pewnie mi na nfz nie wystawi skierowania? :( przychodnia w której on przyjmuje ma umowę z nfz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2015, 15:31

gyxwqps6hogdm1kg.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2015, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    myssss wrote:
    Ale jak chodzę do gina prywatnie to pewnie mi na nfz nie wystawi skierowania? :( przychodnia w której on przyjmuje ma umowę z nfz.

Wystawi normalne skierowanie do szpitala. Przynajmniej moze. W szpitalach jest raczej hsg rtg. Sono robia w klinikach. Ja mialam zwykle w szpitalu ze znieczuleniem na nfz, ale to rzadkosc, ze ze znieczuleniem. Warto dopytac gdzie i jak robia w Twojej okolicy. Szpital, w ktorym robilam ma certyfikat "szpital bez bólu".

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2015, 15:44

Martoszka lubi tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
‹‹ 843 844 845 846 847 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ