X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

CLO

Oceń ten wątek:
  • Linka05 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asienka_wisienka wrote:
    Tulipanna nie bój sie, będziemy myślami z Tobą.
    Dziewczyny wytłumaczcie mi, bo ja niedoświadczona, co sie stanie z tymi moimi pozostałymi pęcherzykami, skoro pękł tylko jeden ten 20mm a zostały jeszcze 18, 17 i 2x16mm? Czy jest ryzyko, ze zrobią mi sie z nich torbiele? Od ovitrelle minęło juz 60 godzin i nie wiem czy jest jeszcze szansa ze one pękną. Lekarz sam nie wiedział co ze mną zrobic, w efekcie kazał dalej sie starać tak jakby miały jeszcze pęknąć. Czy to wogole mozliwe?

Nie martw się reszta powinna się po prostu wchłonąć, po owulacji działa progesteron i on blokuje dalszy porost pęcherzyków. Powodzenia :-)

zem3wn15az3szllg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 maja 2015, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka dzięki za wytłumaczenie, podobnie to rozumiałam. Dziwne tylko, że kazał nam dalej działać przez kolejne dwa dni. Może nie był pewien czy ten 20mm pękł i dlatego. Na USG go nie widział a jak zapytałam czy owu była to nie potwierdził i zrozumiałam, że nie widzi ciałka żółtego. Jak wróciłam do domu, zajrzałam w kartę monitoringu i tam mam wpisane pod pęcherzykiem, który miał w 12dc. 20mm "cż" (czyli chyba ciałko żółte) a pod pozostałymi ich obecne wymiary. Jutro znowu tam idę to go o to dopytam. Test owulacyjny pozytywny miałam dopiero wczoraj wieczorem ale po tym zastrzyku to już nie wiem czy mam się w ogóle testami sugerować czy nie.

• Asiasia Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz powoli nic nie wiem…Po tym jak podano mi zastrzyk brevacid 3000, poproszono mnie o przyjscie po 4dniach na "dozastrzykowanie" brevacidem 1500 na ewentualne podtrzymanie zarodka. Pozniej juz tylko poszlam w 8dniu po owu po pobranie krwi i wynik progesteronu byl pozytywny. Czy w zwiazku z tym moge naprawde zalozyc ze owu byla? Dlaczego, cholera jasna, lekarze w DE nie patrza pozniej jakos czy pecherzyk pekl!

Asiasia
    p19us65gzsjdhk9r.png
  • PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asienka_wisienka, mam podobną sytuację do Twojej - trochę się podłamałam :(

Na monitoringu dzisiaj wyszło, że mam dalej na lewym jajniku pęcherzyk 24mm. Dostałam zastrzyk z ovitrelle w piątek.
    Lekarz mówi, że jego zdaniem owulacja była, bo było trochę płynu z zatoce i mam grube ładne endo, wszytko jak na drugą fazę. Tylko o co chodzi z tym pęcherzykiem? Lekarz mówi, że to albo ciałko krwotoczne albo inny pęcherzyk tak szybko urósł albo ten został, a pękł na prawym jajniku jakiś.
    Kazał być dobrej myśli, ale już mi dał instrukcje co robić w następnym cyklu, więc czułam, że nie ma nadziei raczej.
    Ech smutno :(

dd33bf3125525685d704e02b1b3d1bc6.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 maja 2015, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Peggy - współczuję. Teraz ta niepewność co dalej, czy zrobi się torbiel, czy owu już była czy dopiero przyjdzie. Moje endo w 12dc. 9,5cm (czyli przed zastrzykiem) i w 15dc też 9,5cm. Nie było skoku temperatury a testy owulacyjne przed 15dc. nie wychodziły pozytywne, więc mam jednak nadzieję, że owulacja jeszcze przede mną, albo że była wczoraj lub dzisiaj. Tylko co się stało z moim największym pęcherzykiem w takim razie. Wydawało mi się, że lekarz powiedział że nie widzi ciałka żółtego po tym pęcherzyku a zapisał w karcie co innego. A pęcherzyka nie ma. Są inne cztery, które od 12dc. praktycznie nie urosły, co wskazywać może że owu już była i progesteron je wyhamował dlatego są cały czas prawie tej samej wielkości.
    A znowu lekarz kazał cały czas działać, tak jakby owulacja miała dopiero nadejść. Z jednej strony mam nadzieję, że może jednak jeszcze cos z tego będzie a z drugiej jakoś tak podświadomie czuję, że znowu się nie uda.
    Peggy, chyba za bardzo to wszystko analizujemy. Nie zna ktoś sposobu jak wyłączyć myślenie? :)

• PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech, masz rację. Już nic nie zrobimy, trzeba się chyba wyluzować i czekać co będzie :)Skoro lekarz nie wie o co chodzi, to my też chyba nie dojdziemy :)
    Miłego dnia!

dd33bf3125525685d704e02b1b3d1bc6.png

• natalica06 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    byłam dziś na monitoringu, mój 11 dc i są dwa pęcherzyki 19 mm, to chyba dobrze? Dr była w sumie bardzo zadowolona, że po 1 tabletce Clo tak szybko urosły, w czwartek kolejna wizyta, czy pękł chociaż jeden. O endo nic nie mówiła, ale skoro nie mówiła to raczej z nim wszystko ok

201602111680.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 maja 2015, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalica06 - dobrze, pod warunkiem że bierzesz pod uwagę ryzyko ciąży mnogiej:) Piszę ryzyko, nie dlatego, że może nie każdy chce mieć bliźniaki lub wieloraczki ale dlatego ponieważ taką ciążę trudniej jest donosić.
    Ryzyko lub też szansa, jak kto woli, na ciążę mnogą jest niewielka ale jednak trzeba brać to pod uwagę. Ja jak wyhodowałam 5 pęcherzyków to lekarz zapytał mnie czy zdaję sobie z tego sprawę i powiedział, że jeśli nie biorę pod uwagę takiej opcji to mam wybór, czyli po prostu możemy odpuścić sobie ten cykl. A tak poza tym to gratuluję:) Ja bym się cieszyła na Twoim miejscu.

• tulipanna Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiasia wrote:
    Hejka dziewczyny! Mam do Was kochane kolejne pytanie... Czy Wy macie monitoringi po podaniu pregnylu? U mnie go nie bylo, ale wynik progesteronu na 8dniach byl ok. Czy moge naprawde zalozyc tymsamym ze doszlo do owu?
    Asia, ile razy ja mam Ci pisać że wynik progesteronu to nic wiarygodnego..tylko przed pęknięciem i po zastrzyku monit daje gwarancję.. już tyle razy pisałam...luteinizujący sie pęcherzyk też powoduje wzrost poziomu progesteronu!!!:)Ja miałam przy pierwszym podaniu tak, że lekarz sprawdził czy pregnyl zadziałał, ta najmniejsza dawka 5000j. Własnie jakieś 2 dni po zastrzyku. Później już nie sprawdzaliśmy, bo wiadomo bylo, że pęka, z resztą, mnie tak rwie, że czuję jak pęka, bo ból na ogół jest nie do zniesienia.

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy ktoras wie jak wyglada poziom estradiolu w przypadku torbieli?

4c3t9n73nr884ilb.png
    01.03.2016- test HARMONY- zdrowa dziewucha :*
    15.08.2016- WITAJ KSIĘŻNICZKO :-)
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja po wizycie u gina. Stymulacja do inseminacji: 1 tabletka clo 3-7 dc, zakładając że jutro będzie 1dc to w piątek po bozym ciele (10dc) mam wizytę i sprawdzamy co i jak, dajemy pregnyl i po około 36 godzinach inseminacja.No, zobaczymy jak to będzie..Poza tym, jajniki czyściutkie, żadnych torbieli, endometrium 13 mm (jak to gin powiedział albo ciąża, albo @ :))Cytologia wzorowa. U mnie tyle.

Sowaa lubi tę wiadomość

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • Amarylis Przyjaciółka

Wysłany: 26 maja 2015, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie znów słaba reakcja na CLO.. W tamtym cyklu, czyli czwartym miałam taką sytuację,że 11 dc gin mi powiedziała,że nie widzi reakcji CLO,ale ja czułam kłucie jajników jak zawsze przy owulacji,miałam śluz płodny, ale że powiedziała mi,że cykl bezowulacyjny to myślałąm ,że tak będzie. jak się okazało na monitoringu tydzien później , czyli 18dc owulacja była. Tym razem jest tak samo-poszłam wczoraj na monitoring i usłyszałam,że nie ma pęcherzyka dominującego..ale czuje znów to kłucie jajników i widzę zmieniający się śluz ku płodnemu.. myślicie,że może owulacja u mnie zachodzi,ale pęcherzyk jest za mały/ za późno rośnie? już nie wiem co mam o tym myśleć..

f2w3krntoe238by8.png
    381e78656e.png
  • Linka05 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asienka_wisienka wrote:
    Linka dzięki za wytłumaczenie, podobnie to rozumiałam. Dziwne tylko, że kazał nam dalej działać przez kolejne dwa dni. Może nie był pewien czy ten 20mm pękł i dlatego. Na USG go nie widział a jak zapytałam czy owu była to nie potwierdził i zrozumiałam, że nie widzi ciałka żółtego. Jak wróciłam do domu, zajrzałam w kartę monitoringu i tam mam wpisane pod pęcherzykiem, który miał w 12dc. 20mm "cż" (czyli chyba ciałko żółte) a pod pozostałymi ich obecne wymiary. Jutro znowu tam idę to go o to dopytam. Test owulacyjny pozytywny miałam dopiero wczoraj wieczorem ale po tym zastrzyku to już nie wiem czy mam się w ogóle testami sugerować czy nie.

Myślę, że kazał działać bo nie wiedział kiedy pęcherzyk pękł a przecież komórka jajowa może żyć do 24 godzin :)

zem3wn15az3szllg.png
  • Linka05 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amarylis wrote:
    U mnie znów słaba reakcja na CLO.. W tamtym cyklu, czyli czwartym miałam taką sytuację,że 11 dc gin mi powiedziała,że nie widzi reakcji CLO,ale ja czułam kłucie jajników jak zawsze przy owulacji,miałam śluz płodny, ale że powiedziała mi,że cykl bezowulacyjny to myślałąm ,że tak będzie. jak się okazało na monitoringu tydzien później , czyli 18dc owulacja była. Tym razem jest tak samo-poszłam wczoraj na monitoring i usłyszałam,że nie ma pęcherzyka dominującego..ale czuje znów to kłucie jajników i widzę zmieniający się śluz ku płodnemu.. myślicie,że może owulacja u mnie zachodzi,ale pęcherzyk jest za mały/ za późno rośnie? już nie wiem co mam o tym myśleć..

Może po prostu rośnie wolniej... Nie u wszystkich przecież owulacja musi wystąpić w 14dc. To ile ma Twój największy pęcherzyk i który to dc?
    Ja w pierwszym cyklu z clo miałam owulację 14dc a w drugim w tym dniu pęcherzyk miał tylko 15.2, myślałam, że nic z tego a po 3 dniach nagle miał 22. Nie przewidzisz tego, nie można od razu zakładać najgorszego tylko dalej obserwować.

Amarylis lubi tę wiadomość

zem3wn15az3szllg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 maja 2015, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm, chyba nie dlatego. Byłam u niego o 8 rano, a on kazał działać "dzis wieczorem i jutro wieczorem" a "jutro wieczorem" to byłoby juz 36 h po monitoringu- mysle, ze tutaj o cos innego chodzi a nie zakładam, ze pękał tuż przed monitoringiem.
    Tulipanna, Ty sie znasz na tych wszystkich hormonach, pytałam o to w innym temacie, po co gin mi zlecił progesteron w 1-2 dniu po owu? Jesli on nie potwierdza przebytej owu to o czym bedzie świadczył wynik?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2015, 17:44

• Linka05 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi gin jak stwierdza owulację to zawsze mówi, żeby jeszcze dzisiaj działać :)

zem3wn15az3szllg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 maja 2015, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj to sie zgodzę, bo wtedy te 24h mają sens ale czemu jeszcze jutro...

• Linka05 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hmmm no to nie wiem, taki miałam pomysł na to :)

zem3wn15az3szllg.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tulipanna wrote:
    Asia, ile razy ja mam Ci pisać że wynik progesteronu to nic wiarygodnego..tylko przed pęknięciem i po zastrzyku monit daje gwarancję.. już tyle razy pisałam...luteinizujący sie pęcherzyk też powoduje wzrost poziomu progesteronu!!!:)Ja miałam przy pierwszym podaniu tak, że lekarz sprawdził czy pregnyl zadziałał, ta najmniejsza dawka 5000j. Własnie jakieś 2 dni po zastrzyku. Później już nie sprawdzaliśmy, bo wiadomo bylo, że pęka, z resztą, mnie tak rwie, że czuję jak pęka, bo ból na ogół jest nie do zniesienia.

Tulipanna mi ten zjebany gin tez powiedzial ze progesteron dla niego nie jest potwierdzeniem a z kolei gin u którego bylam w zeszlym tygodniu powiedzial ze i owszem ale jezeli wynik to 5, 10 czy nawet 20. A jak ja w pewnym cyklu mialam wynik 45 przy normie do ok 27 to nie ma mozliwosci aby owu nie bylo bo z lutenizujacego pecherzyka nie moze sie wytworzyc tak wysoki poziom
    I badz tu czlowieku mądry....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2015, 21:19

Asiasia lubi tę wiadomość

4c3t9n73nr884ilb.png
    01.03.2016- test HARMONY- zdrowa dziewucha :*
    15.08.2016- WITAJ KSIĘŻNICZKO :-)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 maja 2015, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka05 wrote:
    hmmm no to nie wiem, taki miałam pomysł na to :)
    Ehhh, byłam u innego gina, bo mój na urlopie, moze mu sie cos pomyliło.

‹‹ 907 908 909 910 911 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ