X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

Gameta Gdynia

Oceń ten wątek:
  • Aśka32 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2019, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiadomo kwestia indywidualna, ale ja rozważam urodzenie w swiss. Boję się normalnego szpitala, boję się traktowania tam, boję się braku znieczulenia ale przede wszystkim najbardziej boję się ludzi, którzy nie podchodzą do porodu indywidualnie tylko uważają, że każda kobieta jest w stanie urodzić - nie ważne ile godzin to już trwa, ma rodzić i koniec kropka choćby się razem z dzieckiem przekręcili. Wydaje mi się, że najwięcej komplikacji przy porodzie wynika właśnie z takiego jego przebiegu, poprawcie mnie jeżeli się mylę. A w swiss jednak nie czekają na zbawienie, nie idzie to cc. Swoją drogą uważam, że to jednak skandal że w kraju a nawet nie kraju tylko mieście w środku Europy trzeba zapłacić prywatnie za traktowanie jak człowieka! Bo w szpitalu publicznym to jak zło konieczne! Poza tym taka duża aglomeracja a w żadnym szpitalu nie ma możliwości wykupić położnej?? Dlaczego niby?? W Warsz jest to standardem, co moim zdaniem jednak daje jako takie poczucie bezpieczeństwa - wiesz na co się decydujesz, wiesz z góry z kim będziesz rodzić. Czasem poród wydaje mi się straszny, a czasem myślę, że tyle przede mną urodziło więc ja i my tu wszystkie zdrowo i szczęśliwie urodzimy bez względu gdzie to się odbędzie. To moje zdanie w tym temacie.
    Edit. a jakby na serio serio coś było nie tak to ze szpitala swiss do uck jest 1,2km, karetka będzie w jakieś 2min.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2019, 17:30

17u9wn156sojx8bm.png
    qdkkx1hpxlesbore.png
    starania od 09.2016 Gameta Gdynia
    18.07.2018 - 2 ICSI
    FET 05.10.2018 5dniowca - beteczki: 8dpt - 121,7; 10dpt - 299,4 ; 20dpt - 9491 <3
    FET 21.10.2020 - 9dpt 119 😍
  • Pini Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2019, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko spokojnie, masz jeszcze sporo czasu by martwić się miejscem w szpitalu. Dziś jest mało miejsca a za tydzień mogą być pustki. Przecież to nie jest tak że stale takie samo oblozenie. Jeśli nie Gdańsk to masz Gdynię, Wejherowo i Puck. Może inne stopie referencyjnosci ale czy w Twoim przypadku to ma aż takie znaczenie czy 2 czy 3. Halasianka to rozumiem, ale trzymam kciuki że dojedziesz do Łodzi. Tam będzie wszystko czego potrzeba.
    Doule chyba można mieć w każdym szpitalu jeśli komuś zależy.

Hałasianka lubi tę wiadomość

dqprqps6x517rzr2.png
  • Aśka32 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2019, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak ale doula to zupełnie coś innego niż położna, która pracuje w szpitalu do którego przyjeżdżasz, z którą masz normalną umowę podpisaną wcześniej a nie musisz wręczać pokrętne "kawy" w kącie...

Ciasteczko777 lubi tę wiadomość

17u9wn156sojx8bm.png
    qdkkx1hpxlesbore.png
    18.07.2018 - 2 ICSI
    FET 05.10.2018 5dniowca - beteczki: 8dpt - 121,7; 10dpt - 299,4 ; 20dpt - 9491 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2019, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pini - z cukrzyca ciążowa tylko 3 ref .. tak mi powiedzieli lekarze, więc chyba jednak to ma znaczenie ?? Nie wiem tylko skąd to wzięli (podstawę), bo szczerze to wolałabym już bukować ten prv i mieć spokój psychiczny ..
    jak masz doule (która nie może wtrącać się w procedury medyczne) to już partner nie może być obecny. Tylko zaspa oferuje usługę położnej „medycznej”.
    Chyba mam- z PTG - „Jednak ryzyko powikłań diabetologicznych, położniczych i noworodkowych jest wysokie i ciąża u tych kobiet powinna być bezwzględnie prowadzona w ośrodku specjalistycznym (III0 referencyjności), dysponującym odpowiednio wykształconą kadrą fachową i zapleczem diagnostyczno-leczniczym. Zespół ten powinien składać się z położnika, diabetologa, neonatologa oraz pielęgniarki edukacyjnej i dietetyka„

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2019, 17:56

• Aśka32 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2019, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko w swiss można się umówić na kwalifikację do porodu od 36tyg o ile dobrze pamiętam.

Ciasteczko777 lubi tę wiadomość

17u9wn156sojx8bm.png
    qdkkx1hpxlesbore.png
    18.07.2018 - 2 ICSI
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2019, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aśka32 wrote:
    Ciasteczko w swiss można się umówić na kwalifikację do porodu od 36tyg o ile dobrze pamiętam.
    Kurczaki - odrzucą mnie przez tą cholerna cukrzycę :( to jakaś paranoja - nie dostanę się do szpitala z 3 stopniem -mimo że powinnam- a nie mogę wybrać sobie szpitala prv :( zadzwonię i dopytam - kwalifikacja to 600 zł -szkoda płacić jeżeli na wstępie mnie odrzucą :(

• Aśka32 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2019, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze to do dupy, że cukrzyca jest tak dużym zagrożeniem przy samym porodzie :( ale spokojnie Ciasteczko, popytaj jeszcze np. dr. L o to. A jak nie będą Cię chcieli ostatecznie przyjąć do uck to żądaj przewiezienia karetkà na zaspę. Ale serio spokojnie, myślę że za 10 tyg sytuacja w uck powinna się unornować, przyzwyczają się do nowego miejsca, wypracują sposób działania i zaczną przyjmować już pełną parą, głowa do góry :)

Ciasteczko777, kinga27.30 lubią tę wiadomość

17u9wn156sojx8bm.png
    qdkkx1hpxlesbore.png
    18.07.2018 - 2 ICSI
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2019, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :D musieliby zatrudnić nowe położne :) problem jest w ilości personelu - brak.
    Tak - ta „franca” niestety jest poważnym obciążeniem .. noworodek też przechodzi dodatkowe badania, pobyt dłuższy .. wolę o tym nie myśleć :(

• Aśka32 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2019, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To współczuję :(
    Swoją drogą po co im tyle sal porodowych skoro nie ma personelu?? no absurd...

17u9wn156sojx8bm.png
    qdkkx1hpxlesbore.png
    18.07.2018 - 2 ICSI
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2019, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aśka32 wrote:
    To współczuję :(
    Swoją drogą po co im tyle sal porodowych skoro nie ma personelu?? no absurd...
    Nie zatrudnili nowych.. pewnie brak $$$ dramaaaa

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2019, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko, ja tez miałam cukrzyce ciążowa, w dodatku dodatni gbs. Nie ma dłuższego pobytu w szpitalu z tego powodu. Dziecko ma badany cukier co kilka godz przez 48 godz i to wszystko. W ciąży byłam u wielu lekarzy i nikt mi nie powiedział, ze mam iść do szpitala o 3 st ref.

Asiu, zaskoczę cię ale i ja, i moje koleżanki trafiliśmy na wspaniale położne które miały naprawdę super podejście, były wsparciem. Można trafić tez na takie ;) Miałam identyczne podejście do Twojego i wierze, ze jak ja, zmienisz zdanie i będziesz dobrze wspominać pobyt w szpitalu ;) sam poród tez ;)

Z przyjemniejszych kwestii - od 1 lipca 500+ na każde dziecko ;)

Aśka32, Izka37, HanaMontana, kinga27.30, 4me lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2019, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko777 wrote:
    Nie zatrudnili nowych.. pewnie brak $$$ dramaaaa

Mysle ze po prostu nie ma chętnych do pracy. Położne zarabiają bardzo, bardzo mało. Koleżanka pracowała w Wojewódzkim i żeby zarobić jako takie pieniądze musiała przepracować 200 godz. A to naprawdę ciężka praca. Przekwalifikowała się, skończyła Politechnikę i teraz zarabia dużo więcej, a pracuje tyle ile powinna.

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2019, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czara - tzn że mogę rodzić w swissmed :) idealnie ! A pytałaś o to lekarzy/ dziecko nie było dodatkowo badane itp ?? Jestes 10000% pewna? Cholera potrzebuje podstawy prawnej, żeby mieć argument.
    W którym szpitalu rodziłaś i czy był problem z przyjęciem???

Co do 500... :( ja jestem anty socjal itp .. wolałabym dofinansowanie do żłobków, wspieranie powrotu matki do pracy itp a nie rozdawnictwo na lewo i prawo ..

Aśka32, Marzenka85 lubią tę wiadomość

• Aśka32 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2019, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko popieram Cię w 100%! Niech budują nowe żłobki i przedszkola za te pieniądze a nie kupują głosy wyborców!

Ciasteczko777, Ciasteczko777, Ciasteczko777, Marzenka85 lubią tę wiadomość

17u9wn156sojx8bm.png
    qdkkx1hpxlesbore.png
    18.07.2018 - 2 ICSI
  • Izka37 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2019, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko 3 ref jest dla osób z cukrzyca występująca przed ciąża. Z cukrzyca ciążową(bez insuliny) z tego co wiem rekomenduja 2 ref.Poniżej cytat z rekomendacji PTG.

1.1. Cukrzyca występująca przed ciążą
    – PGDM
    Rokowanie, co do długości życia i ogólnego stanu zdrowia
    osób chorujących na cukrzycę na przestrzeni ostatnich
    kilkunastu lat uległo tak znacznej poprawie, że kobiety
    chorujące na cukrzycę mogą bezpiecznie zachodzić w ciążę
    i rodzić zdrowe dzieci.
    Jednak ryzyko powikłań diabetologicznych,
    położniczych i noworodkowych jest wysokie i ciąża
    u tych kobiet powinna być bezwzględnie prowadzona
    w ośrodku specjalistycznym (III° referencyjności),
    dysponującym odpowiednio wykształconą kadrą
    fachową i zapleczem diagnostyczno-leczniczym.

HanaMontana lubi tę wiadomość

ug3773sblvjhwzbs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2019, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rodziłam na klinicznej. Nie było problemu z przyjęciem chociaż 2 dni wvzesniej odsyłali. Leżałam 7 nocy na sali 3 osobowej z czego 3 - z jedną dziewczyną, 2 - sama, 2 - z dwoma ( czyli był komplet). Wiec jak widać to ruletka i możesz trafić na przepełniony szpital albo pusty. Teraz zaspa miała komplet ale za kilka dni może się uspokoi.

Dodatkowe badania robili dziecku przez to ze nie miałam pełnej profilaktyki przy gbs. W związku z moją cukrzycą badano tylko cukier.

Koleżanka miała cukrzyce, przyjmowała insulinę i identycznie jak u nas.

Izka37 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2019, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czara ale przecież Kliniczna to 3 :-) czyli dobrze trafiłaś .. myślałam że przyjęli Cie do szpitala z ref 2 czy 1?
    Izka - ja chyba tam zadzwonię i podpytam... ale coś czuję, że odwalą. A majówka - to dopiero będzie dramat ... :) Połowa personelu itp?

Lenonki - co ustaliłaś z dr L w sprawie zaspy ??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2019, 19:02

Izka37 lubi tę wiadomość

• Izka37 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2019, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko-Teraz jest boom bo wszystko nowe i rozreklamowane. W maju wszyscy pojada na długi weekend majowy a nie na porodówke;), gorzej kiedy będzie pełnia.

Czara mam pytanko, czy maluszek miał robione dodatkowe usg brzuszka i mózgu w związku z Twoją cukrzycą, czy do porodu wzywamy był neonatolog?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2019, 19:00

ug3773sblvjhwzbs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2019, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko, ale ja tam poszłam ze względu na możliwość odwiedzin na sali a nie stopnia ref ;) z innych szpitalach dokładnie takie same procedury są odnośnie cukrzycy. Żałowałam tez ze nie poszłam rodzic do wojewódzkiego bo tam chirurdzy są na miejscu a tak musiałam czekać na lekarza z zewnątrz który co jakiś czas się pojawiał.

Izka37 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2019, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza, każde dziecko po porodzie ma robione usg główki i brzuszka. Tak mi się wydaje bo z mojej sali każde dziecko brali. Koleżanki syn w wojewódzkim tez był badany a cukrzycy nie miała.

Wiesz co, po porodzie taki tłum się zrobił ze nie wiem czy był neonatolog, ale chyba był... Bo wydaje mi się ze to lekarz określa ile dziecko punktów dostaje. Podeszła do mnie tez kobieta jak byłam przerażona tymi paluszkami i wytłumaczyła co sie robi w takim przypadku i żebym sie nie denerwowała. Wyglądała na lekarza ;)

Jak już parłam to w sali był naprawdę tłok. Pod ścianą stały z 4 osoby ;)

Ciasteczko777, Izka37 lubią tę wiadomość

‹‹ 1104 1105 1106 1107 1108 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ