GENETYKA a trudności w zajściu w ciążę
-
WIADOMOŚĆ
-
Ania_84 masz wspaniałego męża.
Podczytuje was i dziękuje za wszystkie informacje. Jestem właśnie po 2 poronieniu i lekarka jest dość skłonna do badań, ale niestety nie jest z nfz. Nie wiem czy uda mi się wyciągnąć skierowanie do poradni genetycznej z nfz i nie wiem czy wytrzymam czekanie. W tej łodzi dalej kolejki są po 2tyg?Ania_84, inessa lubią tę wiadomość
Aniołek 12tc -18.04.2014 [*]
Aniołek 8tc -25.08.2014 [*]
Maks - ur 08.09.2015
Nataniel 18tc - 20.12.2017 [*] -
eM nie wiem jak jest terazz na koeljkach na str nFZ mniej wiecej jest czas oczkiwania wies zteraz sezon urlopowy ale trzeba zadzownic i sie zaptac..
co do skierownaia kochana idz do lekarza I kontaktu i popros
niestety kariotypy to koszt okolo 500 za os .. wiec juz masz 1000 zl wiem ze nie raz lepiej zaplacic i meic sybciej.. ale i tak na wyniki czekasz zawsze okolo 6-10 tyg ;/
my z newsów moge powiedziec tak
bylismy u dr w Wawie
maz dostal leki:) zaczynamy kuracje za 2 mieiace powtarzamy badania w momencie gdy testosteron wskoczy powyzej 400 robimy biopsje..
jedyny minus to kwota za biopsje..9 tys .. dlatego ciesze sie ze na genetyce zaoszczedzilismy w sumie okolo 2500 tys bo daje nam mozliwosc szybsxzego zainwestowania w biopsje -
nick nieaktualnyeM w minionym tygodniu pisałam z dziewczyna i podałam jej namiary na Łódź i ona odrazu sie zapisałam tam i z tego co pamietam własnie wciagu 2 tygodni miała termin. A najlepiej tam zadzwon jak radzi ANia
Aniu oby leczenie przyniosło owocny skutek
Wspieram każda z WasAnia_84 lubi tę wiadomość
-
Aniu trzymam mocno kciuki.
Właśnie dowiadywaliśmy się już mniej więcej z mężem jakie są koszty badań genetycznych i za taką kasę opłaca mi się jechać do łodzi bo to 200km w sumie. Zresztą z tego co piszecie fajni lekarze No nic mąż jest umówiony w czwartek do ogólnego lekarza może on wyciągnie te skierowanie, jak nie to pójdę ja. Cały czas myślałam że takie coś to tylko ginek może mi dać...
Dzięki dziewczyny że jesteście i że dzielicie się wiedząinessa lubi tę wiadomość
Maks - ur 08.09.2015
powiem Wam ze bałam sie ze ta wada genetyczna wykluczy nam szanse .. ale okazalo sie ze mamy wieksze szanse niz ci uktorych genetyka jest ok tylko wychodza mutacje AZF ..
no i co najwazniejsze to nie jest dziedziczne wiec nasze dzieciatko powinno byc zdroweinessa, eM, MisiaMisia lubią tę wiadomość
-
Mąż dzwonił dziś do genomu w rudzie śląskiej. Wizyta już w środę, ale na badanie kariotypu trzeba czekać ok 5m-cy W poniedziałek zadzwonię do zabrza i do łodzi, bo te czekanie w rudzie to nie dla mnie. Mam nadzieję że znajdę gdzieś szybciejAniołek 12tc -18.04.2014 [*]
Maks - ur 08.09.2015
nick nieaktualnyeM ja w Poznaniu czekałam od marca do sierpnia ale odrazu zrobili nam badania no i teraz tylko czas oczekiwania na wyniki. Ponoc w Łodzi też odrazu robią badania ale to juz niech kompetentne osoby sie wypowiedzą
niestety na NFZ sa straszne kolejki
powodzenie dla Was -
W Łodzi na I wizycie od razu pobieraja krew i jesli jestes z daleka to odrazu robia komplet pozniej tylko 6-10 tyg czekania na wyniki..i co wazne..jak juz sa wynikii potrzeba jest konsultacja to wpychaja cie wtedy miedzy pacjentow wiec dlugo na konsultacje nie czekacsz my czekalismy w sumie na konsultacje 7 dni
w piaek si dowiedzielismy ze jednak bedzie potrzebna konsultacja a next piatek byla wizytaWiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2014, 22:55
eM lubi tę wiadomość
-
eM, ja miałam badanie kariotypu w Łodzi..czekaliśmy na termin wizyty około miesiąca a potem 4 tygodnie badanie kariotypu a 6 na krzepliwość.. my jesteśmy z Lublina, więc jak wyniki już były miałam konsultację telefoniczną z panią genetyk, powiedziała co i jak, i powiedziała, że badania wyślą pocztą, by nie jechać tyle km.. więc ok.. kariotyp mamy w porządku ale wyszła mi mutacja genu MTHFR A1298C..więc kwas foliowy 5mg.. genetyk stwierdziła, że to raczej nie było przyczyną poronień.. a moja gin, że to mogła być przyczyna..
-
karolinka85 wrote:eM, ja miałam badanie kariotypu w Łodzi..czekaliśmy na termin wizyty około miesiąca a potem 4 tygodnie badanie kariotypu a 6 na krzepliwość.. my jesteśmy z Lublina, więc jak wyniki już były miałam konsultację telefoniczną z panią genetyk, powiedziała co i jak, i powiedziała, że badania wyślą pocztą, by nie jechać tyle km.. więc ok.. kariotyp mamy w porządku ale wyszła mi mutacja genu MTHFR A1298C..więc kwas foliowy 5mg.. genetyk stwierdziła, że to raczej nie było przyczyną poronień.. a moja gin, że to mogła być przyczyna..
Prywatnie w Inviccie w Gdańsku czekaliśmy ok 4 tygodni. Też mam mutację genu MTHFR i pomimo, że niektórzy genetycy i ginekolodzy twierdzili, że nie jest to wielki problem, to mój lekarz prowadzący z tym się nie zgadza. Tak trafiłam do genetyk-ginekolożki w Bydgoszczy i ona potwierdza, że to jest problem. Moja mama poroniła 3 razy a ja obecnie jestem w pierwszej ciąży z IVF. Myślę, że ta mutacja ma większe znaczenie, niż niektórym się wydaje. -
MisiaMisia wrote:Prywatnie w Inviccie w Gdańsku czekaliśmy ok 4 tygodni. Też mam mutację genu MTHFR i pomimo, że niektórzy genetycy i ginekolodzy twierdzili, że nie jest to wielki problem, to mój lekarz prowadzący z tym się nie zgadza. Tak trafiłam do genetyk-ginekolożki w Bydgoszczy i ona potwierdza, że to jest problem. Moja mama poroniła 3 razy a ja obecnie jestem w pierwszej ciąży z IVF. Myślę, że ta mutacja ma większe znaczenie, niż niektórym się wydaje.
-
nick nieaktualnyKarolinko mam pytanie a dlaczego Ty bierzesz tylko w tych dnaich co napisałaś Encorton?
przepraszam,ze pytam ale ja pierwszy raz słysze o takim braniu zwykle sie go bierze cały czas aż jak sie uda do któregoś tygodnia ciaży.
Ja brałam Encorton z innego powodu ale też cały czas przez kilka miesiecy aby zadziałał ,aby organizm sie wysycił lekiem.
Nie chce wnikać w kompetencje lekarza oczywsiscie ale mzoe ma jakiś argument ( a moze tak podpowiem mojemu lekarzowi ) ja biore tylko wrazie pootrzeby Metypred bo mój lekarz uważa,ze jest o niebo lepszy niz ENcorton nie szkodzi zwłaszcza nażoładek. -
A więc tak, obdzwoniliśmy kilka klinik z mężem:
-w Łodzi terminy na grudzień, pobranie krwi na 1 wizycie
-w Zabrzu na listopad, ale badania dopiero w lipcu
-w rudzie śląskiej terminy na już, badania za 4-5m-cy
-Wrocław - wrzesień 2015Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2014, 10:43
Maks - ur 08.09.2015
nick nieaktualny
-
karolinka85 wrote:kochana możesz coś więcej napisać o tym? bo ja już sama nic nie wiem mam też Ana 1:160 , w tym cyklu biorę encorton od 5-25dc.. niby bierze się go przy dodatnim Ana.. a na tą naszą mutację jedynie tylko wyższa dawka kwasu foliowego?
Tak, dawka 5 mg kwasu no i profilaktyka przeciwzakrzepowa. Ja biorę Acard i Heparyny podskórnie. To najlepiej ustalić z lekarzem prowadzącym. Pisałam też, że tego typu mutacja oznacza zwiększone ryzyko wystąpienia hiperhomocysteinemii. Chyba na pierwszej stronie. Niby dość często spotykany problem ale może mieć wpływ na płodność i rozwój zarodka. Warto dbać o suplementację witaminy B6 i B12. Ja dodatkowo łykam żelazo. -
inessa wrote:O matko eM to najlepiej ta Łódź dla Was !!! mimo,ze to grudzien!!!
no ale to sa nasze warunki na NFZ ale cieszmy sie,ze wogóle tak jest bo za granica wogóle by nam nic nie zrobili w kierunku poronien wg relacji innych kobietek.
Wspieraminessa, MisiaMisia lubią tę wiadomość
Maks - ur 08.09.2015
zai2014 wrote:Matko, jakie terminy
A czy któraś z Was nie orientuje się jaki jest koszt zrobienia dwóch kariotypów w GynCentrum?