HSG
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyCześć dziewczyny jestem nowa na forum
Od roku staramy się z mężem o dzidzie. Dostałam właśnie skierowanie od dr P.C na badanie HSG do MSWiA w Szczecinie.
Chciałabym się dowiedzieć ile trwa takie badanie i czy po jego wykonaniu trzeba leżeć na oddziale czy można od razu iść do domu? -
Kasia 32 wrote:Cześć dziewczyny jestem nowa na forum
Od roku staramy się z mężem o dzidzie. Dostałam właśnie skierowanie od dr P.C na badanie HSG do MSWiA w Szczecinie.
Chciałabym się dowiedzieć ile trwa takie badanie i czy po jego wykonaniu trzeba leżeć na oddziale czy można od razu iść do domu?
ja rano zostalam przyjeta na oddzial, pobrano mi krew, zrobiono wywiad, bylo usg i badanie na fotelu.potem zabrano mnie do pokoju rtg.
samo badanie trwa kilka minut.
najpierw doktor zakłada ci wziernik , potem montuje urzadzenie do wstrzykniecia kontrastu. nastepnie wstrzykuje kontrast i robi zdjecie rtg i tak trzy razy. samo wstrzykiwanie i zdjecia lacznie trwaja moze z 3 minuty.
po badaniu zostalam w szpitalu troche ponad godzine i zostalam wypisana do domu.
6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna 2 IUI
3IUI grudzień 2016 serduszko bije pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga
-
Kasia 32 wrote:Cześć dziewczyny jestem nowa na forum
Chciałabym się dowiedzieć ile trwa takie badanie i czy po jego wykonaniu trzeba leżeć na oddziale czy można od razu iść do domu?
Moje badanie trwalo moze 20 min, razem z przebieraniem sie, wyjasnieniami lekarza jak to bedzie wygladac i moim zastanawianiem, czy jednak nie nawiac i nie zrobic tego badania pozniej
Po badaniu poszlam od razu do domu. Nie mialam zadnych krwawien ani plamien, czulam sie super caly dzien. -
Tyczka wrote:
Po badaniu poszlam od razu do domu. Nie mialam zadnych krwawien ani plamien, czulam sie super caly dzien.
szczęściara. ja krwawiłam do końca dnia. pozniej przez 3 czy 4 dni plamiłam.6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
-
nick nieaktualny
-
efta wrote:szczęściara. ja krwawiłam do końca dnia. pozniej przez 3 czy 4 dni plamiłam.
Wiem, ze mialam szczescie Po badaniu dali mi jednak taka wielka podpaske, o grubosci chyba 2 cm (nawet w 1 dzien @ takiej nie uzywam). Nawet jej nie zakladalam, poczekalam do wieczora i wyrzucilam.
Lekarz mowil, ze kobitki roznie reaguja na badanie - niektorych nie boli wcale, inne boli, a jeszcze inne boli tylko troszke. Podobno boli bardziej kiedy ktorys jajowod jest niedrozny, ale na szczescie nie bylo mi dane tego doswiadczyc.
W kazdym razie, jezeli jeszcze bede musiala powtorzyc to badanie, to juz nie bede sie bac -
Dopytaj się w szpitalu dokładnie jakie badania są potrzebne, w Warszawie na Karowej wymagają: posiew (tlen.,beztlen. i drożdże) ważne 1 miesiąc oraz cytologię ważną rok - te 2 bezwzględnie, oprócz tego grupę krwi i badanie nasienia.
Mnie trochę bolało, ale na szczęście badanie trwa krótko, plamiłam w śladowych ilościach przez pierwszy dzień. Po pół godzinie czułam się bardzo dobrze - tylko byłam wykończona, bo bardzo się stresowałam tym o czym czytałam w internecie i przez to nie spałam całą noc
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
KASIKK wrote:hej dziewczyny prosze o opinie jutro mam miec hsg czy trzeba przed tym sie szczepic na zoltaczke ?mysza89
Leczenie od 2012 roku ,stymulacja clo 8 cykli ciąża biochemiczna 11 .10.2013 . 5.2014 clo 6 cykli bez rezultatu, maj 2015 kwalifikacja,12.06.15 @ -zaczynamy anty 10.07 start stymulacji -Menopur +gonapeptyl,20.07 pick up,ET 25.07 blastusi 4BB 5.11 crio 4 BB luty-3BC:(
2018 córeczka
2023 córeczka -
nick nieaktualny
-
KASIKK wrote:hej ja mialam dzisiaj hsg ogolnie nie bylo by az tak zle gdyby nie to ze obydwa jajowody niedrożnemysza89
Leczenie od 2012 roku ,stymulacja clo 8 cykli ciąża biochemiczna 11 .10.2013 . 5.2014 clo 6 cykli bez rezultatu, maj 2015 kwalifikacja,12.06.15 @ -zaczynamy anty 10.07 start stymulacji -Menopur +gonapeptyl,20.07 pick up,ET 25.07 blastusi 4BB 5.11 crio 4 BB luty-3BC:(
2018 córeczka
2023 córeczka -
KASIKK wrote:Jestem załamana, co prawda staram sie o drugie dziecko ale i tak jest to dla mnie coś strasznego ((
tak mi przykro...
w jaki sposób rodziłaś? pewnie miałaś cesarke , skoro masz juz 1 dziecko to aż dziwne żeby obydwa były niedrożne...6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
-
KASIKK wrote:Tak mialam cesrke bo miałam zatrucie ciążowe .Nie wiem dziewczyny jestem w ciezkim szoku może lapaaroskopia mi pomoze ale nie ludze sie czy zdolaja mi je w do konca. " naprawic " a czy wy też po hsg jak siusiaalyscie to czasami z krwia troszke ?
ja po HSG do końca dnia krwawiłam z dróg rodnych. Potem jeszcze kilka dni plamiłam. to normalne.
Mam nadzieje, że laparoskopia ci pomoże. Może uda się udrożnić jajowody. Długo starałas sie zajść w pierwszą ciąże ? a teraz ile sie starasz?6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota