X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

HSG

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lipca 2016, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny jestem nowa na forum
    Od roku staramy się z mężem o dzidzie. Dostałam właśnie skierowanie od dr P.C na badanie HSG do MSWiA w Szczecinie.
    Chciałabym się dowiedzieć ile trwa takie badanie i czy po jego wykonaniu trzeba leżeć na oddziale czy można od razu iść do domu?

• efta Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2016, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia 32 wrote:
    Od roku staramy się z mężem o dzidzie. Dostałam właśnie skierowanie od dr P.C na badanie HSG do MSWiA w Szczecinie.
    Chciałabym się dowiedzieć ile trwa takie badanie i czy po jego wykonaniu trzeba leżeć na oddziale czy można od razu iść do domu?

ja rano zostalam przyjeta na oddzial, pobrano mi krew, zrobiono wywiad, bylo usg i badanie na fotelu.potem zabrano mnie do pokoju rtg.

samo badanie trwa kilka minut.
    najpierw doktor zakłada ci wziernik , potem montuje urzadzenie do wstrzykniecia kontrastu. nastepnie wstrzykuje kontrast i robi zdjecie rtg i tak trzy razy. samo wstrzykiwanie i zdjecia lacznie trwaja moze z 3 minuty.
    po badaniu zostalam w szpitalu troche ponad godzine i zostalam wypisana do domu.

6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 :) mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
    1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna :( 2 IUI :(
    3IUI grudzień 2016 :) serduszko bije :) pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga
    km5sio4phtw80xcg.png
  • Tyczka Ekspertka

Wysłany: 28 lipca 2016, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KASIKK wrote:
    no wlasnie ja tez zrobilam ten błąd i czytam to wszystko jak bardzooo boli :(

Kasikk, mnie bardziej boli badanie piersi przez gina :D

• Tyczka Ekspertka

Wysłany: 28 lipca 2016, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia 32 wrote:

Moje badanie trwalo moze 20 min, razem z przebieraniem sie, wyjasnieniami lekarza jak to bedzie wygladac i moim zastanawianiem, czy jednak nie nawiac i nie zrobic tego badania pozniej :P

Po badaniu poszlam od razu do domu. Nie mialam zadnych krwawien ani plamien, czulam sie super caly dzien.

• efta Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2016, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyczka wrote:

Po badaniu poszlam od razu do domu. Nie mialam zadnych krwawien ani plamien, czulam sie super caly dzien.

szczęściara. ja krwawiłam do końca dnia. pozniej przez 3 czy 4 dni plamiłam.

6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 :) mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
    km5sio4phtw80xcg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 lipca 2016, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za informacje :)
    Badanie mam umówione dopiero na początek września, ale po Waszych postach widzę, że nie ma się co bać.

• Tyczka Ekspertka

Wysłany: 29 lipca 2016, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    efta wrote:
    szczęściara. ja krwawiłam do końca dnia. pozniej przez 3 czy 4 dni plamiłam.

Wiem, ze mialam szczescie :) Po badaniu dali mi jednak taka wielka podpaske, o grubosci chyba 2 cm (nawet w 1 dzien @ takiej nie uzywam). Nawet jej nie zakladalam, poczekalam do wieczora i wyrzucilam.

Lekarz mowil, ze kobitki roznie reaguja na badanie - niektorych nie boli wcale, inne boli, a jeszcze inne boli tylko troszke. Podobno boli bardziej kiedy ktorys jajowod jest niedrozny, ale na szczescie nie bylo mi dane tego doswiadczyc.

W kazdym razie, jezeli jeszcze bede musiala powtorzyc to badanie, to juz nie bede sie bac ;)

• daisy123 Ekspertka

Wysłany: 29 lipca 2016, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dopytaj się w szpitalu dokładnie jakie badania są potrzebne, w Warszawie na Karowej wymagają: posiew (tlen.,beztlen. i drożdże) ważne 1 miesiąc oraz cytologię ważną rok - te 2 bezwzględnie, oprócz tego grupę krwi i badanie nasienia.
    Mnie trochę bolało, ale na szczęście badanie trwa krótko, plamiłam w śladowych ilościach przez pierwszy dzień. Po pół godzinie czułam się bardzo dobrze - tylko byłam wykończona, bo bardzo się stresowałam tym o czym czytałam w internecie i przez to nie spałam całą noc ;)

uwo93e3kkpq6y3qt.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 lipca 2016, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Szczecinie wymagają aby przynieść ze sobą wyniku z Chlamydia Trachomatis IgA i IgG. Tylko takie zalecenie dostałam od lekarza.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 lipca 2016, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia ja miałam hsg pod koniec lutego w Policach. Od rana byłam na oddziale, pobrali krew, zrobili wymaz z pochwy i do 12 czekanie na wynik. Po 12 badanie hsg, troszkę bolesne ale trwa chwilę. Później poczekałyśmy na wypis i do domu ;)

• mysza89 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2016, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KASIKK wrote:
    hej dziewczyny prosze o opinie jutro mam miec hsg czy trzeba przed tym sie szczepic na zoltaczke ?
    Ja miałam w środe pytali o szczepienia ja miałam 3 ale to z innych względów nie bolało nic dostałam dolargan plamiłam i nadal lekko.plamie mogłam tego samego dnia wyjść do domu ale była reakcja uczuleniowa na kontrast zostałam na noc a szpitalu wymaz zrobiłam sama wcz3śniej i chcieli jeszcze cytologie dodaj tylko,że samo badanie to 3 minuty tylko czułam kontrast oba jajowody drożne i żałuje ,że tak późno to badanie zrobiłam

mysza89
    Leczenie od 2012 roku ,stymulacja clo 8 cykli ciąża biochemiczna 11 .10.2013 . 5.2014 clo 6 cykli bez rezultatu, maj 2015 kwalifikacja,12.06.15 @ -zaczynamy anty :) 10.07 start stymulacji -Menopur +gonapeptyl,20.07 pick up,ET 25.07 blastusi 4BB :( 5.11 crio 4 BB :( luty-3BC:(
    2018 córeczka
    2023 córeczka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 lipca 2016, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę, że co szpital to inaczej. W takim razie po weekendzie przedzwonię jeszcze do MSWiA na Jagiellońskiej i się upewnię czy poza wynikiem na chlamydię będą żądać czegoś dodatkowo, żeby nie było jakiejś niespodzianki:)

• KASIKK Ekspertka

Wysłany: 29 lipca 2016, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej ja mialam dzisiaj hsg ogolnie nie bylo by az tak zle gdyby nie to ze obydwa jajowody niedrożne :(

c176900d96ca5acc9fc01211f7895690.png
  • mysza89 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2016, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KASIKK wrote:
    hej ja mialam dzisiaj hsg ogolnie nie bylo by az tak zle gdyby nie to ze obydwa jajowody niedrożne :(
    Współczuje :(

mysza89
    Leczenie od 2012 roku ,stymulacja clo 8 cykli ciąża biochemiczna 11 .10.2013 . 5.2014 clo 6 cykli bez rezultatu, maj 2015 kwalifikacja,12.06.15 @ -zaczynamy anty :) 10.07 start stymulacji -Menopur +gonapeptyl,20.07 pick up,ET 25.07 blastusi 4BB :( 5.11 crio 4 BB :( luty-3BC:(
    2018 córeczka
    2023 córeczka
  • Tyczka Ekspertka

Wysłany: 29 lipca 2016, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KASIKK wrote:

Przykro mi :( Jakis plan na udroznienie?

• KASIKK Ekspertka

Wysłany: 30 lipca 2016, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No moj lekarz zaproponował mi laparoskopie ale to dopiero za miesiac a teraz nie wiem czy udało sie choc troszke je przetkac

• KASIKK Ekspertka

Wysłany: 30 lipca 2016, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem załamana, co prawda staram sie o drugie dziecko ale i tak jest to dla mnie coś strasznego :(((

• efta Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2016, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KASIKK wrote:
    Jestem załamana, co prawda staram sie o drugie dziecko ale i tak jest to dla mnie coś strasznego :(((

tak mi przykro...
    w jaki sposób rodziłaś? pewnie miałaś cesarke , skoro masz juz 1 dziecko to aż dziwne żeby obydwa były niedrożne...

km5sio4phtw80xcg.png
  • KASIKK Ekspertka

Wysłany: 30 lipca 2016, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak mialam cesrke bo miałam zatrucie ciążowe .Nie wiem dziewczyny jestem w ciezkim szoku :-( może lapaaroskopia mi pomoze ale nie ludze sie czy zdolaja mi je w do konca. " naprawic " a czy wy też po hsg jak siusiaalyscie to czasami z krwia troszke ?

• efta Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2016, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KASIKK wrote:
    Tak mialam cesrke bo miałam zatrucie ciążowe .Nie wiem dziewczyny jestem w ciezkim szoku :-( może lapaaroskopia mi pomoze ale nie ludze sie czy zdolaja mi je w do konca. " naprawic " a czy wy też po hsg jak siusiaalyscie to czasami z krwia troszke ?

ja po HSG do końca dnia krwawiłam z dróg rodnych. Potem jeszcze kilka dni plamiłam. to normalne.
    Mam nadzieje, że laparoskopia ci pomoże. Może uda się udrożnić jajowody. Długo starałas sie zajść w pierwszą ciąże ? a teraz ile sie starasz?

km5sio4phtw80xcg.png
‹‹ 111 112 113 114 115 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ