Forum Starając się z pomocą medyczną Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.
Odpowiedz

Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.

Oceń ten wątek:
  • kar_mag Debiutantka
    Postów: 14 4

    Wysłany: 25 października, 15:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, pomóżcie! Jesteśmy umówieni na szczepienia w Łodzi. Dzisiaj okazało się, że oboje z partnerem mamy w gardle bakterię (pałeczkę ropy błękitnej). Czy orientujecie się czy jest to przeciwwskazanie do szczepień? Docent Paśnik mówił, że wszelkie kwestie wirusowe są przeciwskazaniem. O bakteriach nic nie wspomniał.
    W laboratorium mówili nam, że możemy być nosicielami tej bakterii i wtedy nie leczy się tego. Raczej nie mamy objawów. Robiliśmy wymazy w poszukiwaniu innej bakterii. Boję się, że antybiotykoterapia może być przeciwwskazaniem.

  • An33 Koleżanka
    Postów: 108 9

    Wysłany: 26 października, 13:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ile czekałyście na wynik ANA3 w apc Łódź?

  • Astereae Ekspertka
    Postów: 253 60

    Wysłany: 27 października, 14:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kar_mag wrote:
    Dziewczyny, pomóżcie! Jesteśmy umówieni na szczepienia w Łodzi. Dzisiaj okazało się, że oboje z partnerem mamy w gardle bakterię (pałeczkę ropy błękitnej). Czy orientujecie się czy jest to przeciwwskazanie do szczepień? Docent Paśnik mówił, że wszelkie kwestie wirusowe są przeciwskazaniem. O bakteriach nic nie wspomniał.
    W laboratorium mówili nam, że możemy być nosicielami tej bakterii i wtedy nie leczy się tego. Raczej nie mamy objawów. Robiliśmy wymazy w poszukiwaniu innej bakterii. Boję się, że antybiotykoterapia może być przeciwwskazaniem.


    Hej, antybiotykoterapia jest przeciwwskazaniem. Co najmniej tydz przerwy między antybiotykiem a szczepieniem musi być zachowany.

    kar_mag lubi tę wiadomość

    A1298C hetero
    APA +++
    Antytrombina III
    ↑ 128,0 / po szczepieniach 107 [83,0 — 120,0]
    Czynnik krzepnięcia VIII
    ↑ 152,00 / po szczepieniach 76 [50,00 — 150,00]


    starania od 2015r.
    5 poronień na etapie 6-8 tc
    Szczepienia limfocytami męża - Allo MLR 13%
    Szczepienia limfocytami mąż+pullowane - Allo MLR 44%🍀
  • Astereae Ekspertka
    Postów: 253 60

    Wysłany: 27 października, 14:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    GoldenLove wrote:
    Hej Dziewczyny, mam pytanie czy jak allo mlr wynik wyjdzie poniżej 40% to czy tylo Paśnik wysyła na szczepienia czy jak ktoś ma do nich mieszane uczucia to daje jakies altetnatywne leczenie?? I chciałam się Was podpytac czy to prawda że przy złym allo mlr wazne są duze dawki progesterpnu przy transferach??

    Dzięki za pomoc 😊

    Wszystko zależy od tego co wyjdzie w badaniach.
    Docent daje alternatywy do szczepień. Kiedy są konieczne, też o tym mówi. Decyzja zawsze zostaje tylko w naszej gestii.

    Co do progesteronu a wynikiem allo nie słyszałam takich zależności :)
    Jest opinia, że same nieudane transfery w jakiś sposób podnoszą allo.

    A1298C hetero
    APA +++
    Antytrombina III
    ↑ 128,0 / po szczepieniach 107 [83,0 — 120,0]
    Czynnik krzepnięcia VIII
    ↑ 152,00 / po szczepieniach 76 [50,00 — 150,00]


    starania od 2015r.
    5 poronień na etapie 6-8 tc
    Szczepienia limfocytami męża - Allo MLR 13%
    Szczepienia limfocytami mąż+pullowane - Allo MLR 44%🍀
  • kar_mag Debiutantka
    Postów: 14 4

    Wysłany: 27 października, 16:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Astereae wrote:
    Hej, antybiotykoterapia jest przeciwwskazaniem. Co najmniej tydz przerwy między antybiotykiem a szczepieniem musi być zachowany.

    Hej! Dziękuję za odpowiedź! Nie wiemy, co robić 😔. Nie mamy żadnych objawów bakterii w gardle. Gdyby nie przypadek, to nawet byśmy o nich nie wiedzieli. Więc może nie leczyć tego? Może faktycznie jesteśmy "tylko" nosicielami. Docent nie odpisuje. Dziś laryngolog - może coś podpowie.

  • Salome Autorytet
    Postów: 2659 3940

    Wysłany: 27 października, 17:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Astereae wrote:
    Wszystko zależy od tego co wyjdzie w badaniach.
    Docent daje alternatywy do szczepień. Kiedy są konieczne, też o tym mówi. Decyzja zawsze zostaje tylko w naszej gestii.

    Co do progesteronu a wynikiem allo nie słyszałam takich zależności :)
    Jest opinia, że same nieudane transfery w jakiś sposób podnoszą allo.

    Potwierdzam co do allo - nigdy nie byłam w ciąży, ale po nieudanym transferze allo było na poziomie 17%.

    Starania od 10.2018

    👩 zero ciąż
    AMH 1,6
    Hashimoto
    HSG, histeroskopia, laparoskopia - wszystko ok
    hormony w normie (insulina też)
    PAI-4 G homo, MTHFR hetero
    homocysteina ok
    lekko obniżone białko C i białko S
    panel antyfosfolipidowy, antykoagulant tocznia ok
    KIRy Bx, wszystkie implantacyjne
    NK 24%
    cytokiny - wysokie TNF alfa, interferon gamma
    kariotyp ok

    👦
    podstawowe wyniki nasienia w normie, duża liczba plemników (ponad 600mln)
    HBA 96%
    DFI 27%
    mioxsys 0,3
    kariotyp ok

    FET nr 1: 5.1.1 - 10.2020 :(
    FET nr 2: 3.2.2 - 03.2021 :(

    Brak jednoznacznej przyczyny niepowodzeń.

  • Ankaanna Nowa
    Postów: 5 0

    Wysłany: 27 października, 22:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny badanie KIR
    WYNIK
    HAPLOTYP HAMUJACY AA”    NIEWYKRYTO
    HAPLOTYPBx:   WYKRYTO

    To dobrze czy źle ? Bo kompletnie się na tym nie znam. Pomóżcie proszę 😊

  • MISIA88 Przyjaciółka
    Postów: 86 27

    Wysłany: 28 października, 09:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ankaanna wrote:
    dziewczyny badanie KIR
    WYNIK
    HAPLOTYP HAMUJACY AA”    NIEWYKRYTO
    HAPLOTYPBx:   WYKRYTO

    To dobrze czy źle ? Bo kompletnie się na tym nie znam. Pomóżcie proszę 😊

    Hej :)
    tak na szybko to ja miałam BX i z tego co mówił lekarz i z tego co czytałam tutaj na forum to jest dobrze :)
    ale może niech wypowiedzą się bardziej doświadczone koleżanki :)
    Pozdrawiam :)

  • Julianne93 Ekspertka
    Postów: 240 688

    Wysłany: 28 października, 19:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ankaanna wrote:
    dziewczyny badanie KIR
    WYNIK
    HAPLOTYP HAMUJACY AA”    NIEWYKRYTO
    HAPLOTYPBx:   WYKRYTO

    To dobrze czy źle ? Bo kompletnie się na tym nie znam. Pomóżcie proszę 😊

    Powinnaś mieć wyszczególnione konkretnie których KIRów nie wykryto, wtedy będzie można coś więcej powiedzieć

    Racja ze BX to ten lepszy, ale jak się nie ma kirów implantacyjnych to jest problem (ja mam bx i mam zalecone sterydy, accofil i intralipid)

    endometrioza III/IV stopień, podejrzenie adenomiozy
    2019 - histeroskopia (polip, niedrożny jajowód)
    05.2021 AMH: 1,63 ng/ml

    GYNCENTRUM Katowice
    07-09.2021 - Zoladex
    09-19.09.2021 - stymulacja Gonal F 900 225 j. Menopur 75 j. - 10 pęcherzyków
    21.09 punkcja - 25 komórek, 4 blastocysty AA, 3 prawidłowe po PGT-a
    06.11.2021 transfer (scratching, encorton, wlew accofil, intralipid), 4dpt beta 12, 6dpt beta 68,88, 9dpt 472,2, 11dpt 846,2, 14dpt 2163
    30.11 jest ❤️

    WYNIKI:
    Stosunek CD4/CD8: 3,8 (0,9-1,9) zapalenie zęba -> 2,32 (0,8-2,5) po wyleczeniu
    Komórki NK : 17% zapalenie zęba -> 10,5% po wyleczeniu
    Aktywność komórek NK: 26,9%
    KIR BX: bez 2DL2, 2DL5 gr.2, 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 3DP1var
  • Ankaanna Nowa
    Postów: 5 0

    Wysłany: 29 października, 18:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julianne93 wrote:
    Powinnaś mieć wyszczególnione konkretnie których KIRów nie wykryto, wtedy będzie można coś więcej powiedzieć

    Racja ze BX to ten lepszy, ale jak się nie ma kirów implantacyjnych to jest problem (ja mam bx i mam zalecone sterydy, accofil i intralipid)

    Dodatkowo miałam jeszcze badania
    Flow cytometry cross-match (FCXM)
    Odsetek limfocytów T (CD3+)
    wiążących p/ciała p/limfocytom
    (CD3+/IgG+) 13,5 %.

    Test IMK (MultiTest)
    Limfocyty T % 81,0 % 60,0 — 82,0
    Limfocyty B % ↓ 6,0 % 7,0 — 23,0
    Limfocyty helper CD3+/CD4+ % 46,0 % 30,0 — 51,0
    Limfocyty supresor CD3+/CD8+ % 30,0. % 19,0 — 39,0
    Współczynnik (h/s) CD4/CD8 1,5 ratio 0,8 — 2,5
    Komórki NK % (CD3-/CD16+56+) 12,0 % 7,0 — 24,0

    Czy na ten temat też coś możesz powiedzieć ? 😊

  • Julianne93 Ekspertka
    Postów: 240 688

    Wysłany: 29 października, 19:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ankaanna wrote:
    Dodatkowo miałam jeszcze badania
    Flow cytometry cross-match (FCXM)
    Odsetek limfocytów T (CD3+)
    wiążących p/ciała p/limfocytom
    (CD3+/IgG+) 13,5 %.

    Test IMK (MultiTest)
    Limfocyty T % 81,0 % 60,0 — 82,0
    Limfocyty B % ↓ 6,0 % 7,0 — 23,0
    Limfocyty helper CD3+/CD4+ % 46,0 % 30,0 — 51,0
    Limfocyty supresor CD3+/CD8+ % 30,0. % 19,0 — 39,0
    Współczynnik (h/s) CD4/CD8 1,5 ratio 0,8 — 2,5
    Komórki NK % (CD3-/CD16+56+) 12,0 % 7,0 — 24,0

    Czy na ten temat też coś możesz powiedzieć ? 😊

    Badania cross-match nie miałam, niestety nie mogę się wypowiedzieć czy wynik ok

    Z testu IMK masz lekko podwyższone komórki nk, powinny być tak do 10%, ale nie jestem pewna czy twoje 12% kwalifikuje do leczenia

    endometrioza III/IV stopień, podejrzenie adenomiozy
    2019 - histeroskopia (polip, niedrożny jajowód)
    05.2021 AMH: 1,63 ng/ml

    GYNCENTRUM Katowice
    07-09.2021 - Zoladex
    09-19.09.2021 - stymulacja Gonal F 900 225 j. Menopur 75 j. - 10 pęcherzyków
    21.09 punkcja - 25 komórek, 4 blastocysty AA, 3 prawidłowe po PGT-a
    06.11.2021 transfer (scratching, encorton, wlew accofil, intralipid), 4dpt beta 12, 6dpt beta 68,88, 9dpt 472,2, 11dpt 846,2, 14dpt 2163
    30.11 jest ❤️

    WYNIKI:
    Stosunek CD4/CD8: 3,8 (0,9-1,9) zapalenie zęba -> 2,32 (0,8-2,5) po wyleczeniu
    Komórki NK : 17% zapalenie zęba -> 10,5% po wyleczeniu
    Aktywność komórek NK: 26,9%
    KIR BX: bez 2DL2, 2DL5 gr.2, 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 3DP1var
  • Ankaanna Nowa
    Postów: 5 0

    Wysłany: 29 października, 19:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julianne93 wrote:
    Badania cross-match nie miałam, niestety nie mogę się wypowiedzieć czy wynik ok

    Z testu IMK masz lekko podwyższone komórki nk, powinny być tak do 10%, ale nie jestem pewna czy twoje 12% kwalifikuje do leczenia

    Ja to jestem jakaś dziwna🤣 nigdy nie mam jednoznacznych wyników. Kurcze to się nigdy nie skończy 😔

  • anulla91 Autorytet
    Postów: 469 169

    Wysłany: 3 listopada, 13:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny:) mam juz wynik allo po szczepieniach i wyszedł 54,5%.
    Za dwa tyg wizyta już u ginekologa i będziemy działać.
    Hm jeszcze chce sobie zrobić krzywą cukrową i insulinową 3 punktową - słyszałam że jeśli wynik jest troche podwyższony to mogą być złej jakości komórki - idę w sobotę na badanie.
    I mam nadzieję że z tego coś dobrego już wyniknie.

    Anulaa
    Wiek 30 lat
    Allo 0% po szczepieniach 54,5%
    Kir Bx brak najważnieszych kirów
    22.11 pierwszy cykl accofil
    Mąż 30 lat
    słaba ruchliwość
    01.2022 przerwa później plan in vitro
  • MISIA88 Przyjaciółka
    Postów: 86 27

    Wysłany: 3 listopada, 13:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulla91 wrote:
    Hej dziewczyny:) mam juz wynik allo po szczepieniach i wyszedł 54,5%.
    Za dwa tyg wizyta już u ginekologa i będziemy działać.
    Hm jeszcze chce sobie zrobić krzywą cukrową i insulinową 3 punktową - słyszałam że jeśli wynik jest troche podwyższony to mogą być złej jakości komórki - idę w sobotę na badanie.
    I mam nadzieję że z tego coś dobrego już wyniknie.


    super - mega gratuluje :) ja 10.11 ostatnie szczepienie i 30.11 badanie także będę sie stresować też :D
    a miałaś na poczatku 0 % ?

  • anulla91 Autorytet
    Postów: 469 169

    Wysłany: 3 listopada, 13:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MISIA88 wrote:
    super - mega gratuluje :) ja 10.11 ostatnie szczepienie i 30.11 badanie także będę sie stresować też :D
    a miałaś na poczatku 0 % ?

    Tak startowałam z 0%. No teraz żeby się tylko udało w końcu bo ja to jakoś w te szczepienia do końca nie wierzę więc nie wiem ale oby oby coś pomogły.

    Anulaa
    Wiek 30 lat
    Allo 0% po szczepieniach 54,5%
    Kir Bx brak najważnieszych kirów
    22.11 pierwszy cykl accofil
    Mąż 30 lat
    słaba ruchliwość
    01.2022 przerwa później plan in vitro
  • MISIA88 Przyjaciółka
    Postów: 86 27

    Wysłany: 3 listopada, 13:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulla91 wrote:
    Tak startowałam z 0%. No teraz żeby się tylko udało w końcu bo ja to jakoś w te szczepienia do końca nie wierzę więc nie wiem ale oby oby coś pomogły.

    Trzymam kciuki :) Nadzieja umiera ostatnia pamiętaj ! :) Już tyle zrobiłaś żeby się udało więc teraz musi się udać :)

  • anulla91 Autorytet
    Postów: 469 169

    Wysłany: 3 listopada, 13:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MISIA88 wrote:
    Trzymam kciuki :) Nadzieja umiera ostatnia pamiętaj ! :) Już tyle zrobiłaś żeby się udało więc teraz musi się udać :)

    No oby. Choc my chyba będziemy podchodzić do inseminacji zobaczymy co na to ginekolog ale oby się zgodził.

    Anulaa
    Wiek 30 lat
    Allo 0% po szczepieniach 54,5%
    Kir Bx brak najważnieszych kirów
    22.11 pierwszy cykl accofil
    Mąż 30 lat
    słaba ruchliwość
    01.2022 przerwa później plan in vitro
  • An33 Koleżanka
    Postów: 108 9

    Wysłany: 3 listopada, 16:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej :)
    przyszły mi wyniki ANA3:
    Antygeny jądrowe (IgG) - ANA Profil 3
    Anty - RNP/Sm nie wykryto
    Anty - Sm nie wykryto
    Anty - SS-A natywne nie wykryto
    Anty - Ro-52 rekombinant nie wykryto
    Anty - SS-B nie wykryto
    Anty Scl - 70 nie wykryto
    Anty - PM Scl 100 nie wykryto
    Anty - JO-1 nie wykryto
    Anty - centromer protein B nie wykryto
    Anty - PCNA wykryto (+)
    Anty - dsDNA nie wykryto
    Anty - nukleosomy nie wykryto
    Anty - histony nie wykryto
    Anty - rybosomalne białka P nie wykryto
    Anty - AMA M2 nie wykryto
    Anty - DFS70 nie wykryto.

    Czy komuś tak wyszło? Co zalecił lekarz? co może oznaczać wynik?

  • Milka85 Autorytet
    Postów: 908 2049

    Wysłany: 3 listopada, 21:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulla91 wrote:
    Hej dziewczyny:) mam juz wynik allo po szczepieniach i wyszedł 54,5%.
    Za dwa tyg wizyta już u ginekologa i będziemy działać.
    Hm jeszcze chce sobie zrobić krzywą cukrową i insulinową 3 punktową - słyszałam że jeśli wynik jest troche podwyższony to mogą być złej jakości komórki - idę w sobotę na badanie.
    I mam nadzieję że z tego coś dobrego już wyniknie.
    Gratuluję wyniku 😊 Teraz do dzieła 😁

    02.07. - start stymulacji:
    ⚪Gonal F 150 IU 💉
    ⚪Mensinorm 75 IU💉
    ⚪Fostimon 75 IU💉
    ⚪Cetrotide 0,25 💉
    ⚪Gonapeptyl 0,10
    ⚪Encorton 10 mg 💊
    12.07. - punkcja
    Hiperstymulacja:
    ⚪ Cetrotide 0,25 💉
    ⚪ Fraxiparine 0,4💉
    ⚪ Dostinex 0,5 💊
    Mamy 4 ❄️❄️❄️❄️ 😁
    03.08, 24.08, 14.09. - szczepienia limfocytami
    06.10. - allo mlr (58,9%)
    🍍koniec listopada transfer

    Z każdą stratą umiera kawałek serca 😢

    04.2021 💔 💔 9 tc 😢
    09.2020 💔 10 tc 😢

    01.2018 rozpoczęcie starań

    Złe kiry, cytokiny, komórki NK, mutacja PAI-1, mthfr a1298c, za duży poziom homocysteiny - diagnoza: odrzucanie zarodka
  • Mama8latka Autorytet
    Postów: 3148 2183

    Wysłany: 4 listopada, 10:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    An33 wrote:
    hej :)
    przyszły mi wyniki ANA3:
    Antygeny jądrowe (IgG) - ANA Profil 3
    Anty - RNP/Sm nie wykryto
    Anty - Sm nie wykryto
    Anty - SS-A natywne nie wykryto
    Anty - Ro-52 rekombinant nie wykryto
    Anty - SS-B nie wykryto
    Anty Scl - 70 nie wykryto
    Anty - PM Scl 100 nie wykryto
    Anty - JO-1 nie wykryto
    Anty - centromer protein B nie wykryto
    Anty - PCNA wykryto (+)
    Anty - dsDNA nie wykryto
    Anty - nukleosomy nie wykryto
    Anty - histony nie wykryto
    Anty - rybosomalne białka P nie wykryto
    Anty - AMA M2 nie wykryto
    Anty - DFS70 nie wykryto.

    Czy komuś tak wyszło? Co zalecił lekarz? co może oznaczać wynik?
    Wg mnie nie ma sie do czego czepić, słabo dodatni PCNA praktycznie o niczym nie świadczy - nie skłania do leczenia..

    02.2019 15tc 💔/07.2019 9 tc💔
    05.2020 CB /10.2020 CB
    ❌Toczeń Układowy-NIE aktywny ✔️
    ❌ANA 4 (RNP/Sm+++, SS-A +++,Ro-52 +++, SS-B +)
    ❌ MTHFR A1298C -homozygota
    ❌ IO -> Gluk 82, Ins-6,7 ->H 1,36 ✔️(poprawa)
    ➖TSH 0,40 --> 2,06😕
    ➖LH/FSH -> 15,21/7,98 -> 1,90
    ✔️AMH 2,26
    ✔️Prolaktyna 3dc 16,00ng/ml
    ✔️Badanie nasienia
    f2wlru1d3ak9ghh9.png
‹‹ 1545 1546 1547 1548 1549 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ