X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • Nowa na forum Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2023, 06:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elka198321 wrote:
    Szczepanek;-)..Ja będę mieć cc bo w 2021 miałam operacje kręgosłupa dolny odcinek,operowali mnie na cito Bo jakby mi się przepuklina rozlała to mogła bym w najgorszym wypadku wyladować na wózku inwalidzkim, lekarze obawiali się że może mi czucie w nogach po rozlaniuprzepukliny kręgosłupa niewrócić albo zostaną zmiany nieodwracalna których nieda się cofnąć...wylądowałam że skierowaniem na cito w czwartek o 11 w szpitalu a o 22 już mnie operowali..
    Poza tym bardzo boję że mogą naprzykłqd wystąpić jakieś komplikację przy porodzie naturalnym,dlatego lekarz stwierdził że po tylu latach walki o dziecko nieryzykował by..W rodzinie mamy dziecko gdzie kazali dziewczynie rodzić SN i okazało się że chłopak ważył 5kg+ co prawda było to kilkanaście lat trmu ale niezmienia to faktu że dziecko jest niepełnosprawne...przez ucisk na rdzeń...
    Lekarz powiedział że na ostatniej prostej w moim wypadku nieryzykowałby,a gwarancji niedają że poród naturalny pójdzie gładko dla mnie i dla maluszka...
    Chyba strach o maluszka jest w moim przypadku największy i dlatego wolę dmuchać na zimno...
    Nie przejmujcie się cc, niektóre dziewczyny różnymi sposobami "załatwiają" cc, bo nie chcą rodzić sn.

Elka198321 lubi tę wiadomość

37+3: 2600 g 🥰

age.png
  • WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2023, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    glodia wrote:
    Dziewczyny, czy któraś miała łączoną procedurę? stymulacja własna + komórki dawczyni?

Ja miałam taką procedurę.

Starania od 2019.
    ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
    FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
    FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
    31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
    8+1: CRL - 1,73cm;
    11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
    13+6: CRL - 7,97cm
    21+4: połowkowe (475g Człowieka)
    35+5: narodziny synusia - 2450g

age.png
  • Giosiek Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2023, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elka198321 wrote:
    Szczepanek;-)..Ja będę mieć cc bo w 2021 miałam operacje kręgosłupa dolny odcinek,operowali mnie na cito Bo jakby mi się przepuklina rozlała to mogła bym w najgorszym wypadku wyladować na wózku inwalidzkim, lekarze obawiali się że może mi czucie w nogach po rozlaniuprzepukliny kręgosłupa niewrócić albo zostaną zmiany nieodwracalna których nieda się cofnąć...wylądowałam że skierowaniem na cito w czwartek o 11 w szpitalu a o 22 już mnie operowali..
    Poza tym bardzo boję że mogą naprzykłqd wystąpić jakieś komplikację przy porodzie naturalnym,dlatego lekarz stwierdził że po tylu latach walki o dziecko nieryzykował by..W rodzinie mamy dziecko gdzie kazali dziewczynie rodzić SN i okazało się że chłopak ważył 5kg+ co prawda było to kilkanaście lat trmu ale niezmienia to faktu że dziecko jest niepełnosprawne...przez ucisk na rdzeń...
    Lekarz powiedział że na ostatniej prostej w moim wypadku nieryzykowałby,a gwarancji niedają że poród naturalny pójdzie gładko dla mnie i dla maluszka...
    Chyba strach o maluszka jest w moim przypadku największy i dlatego wolę dmuchać na zimno...
    Oczywiście, że Szczepanek! 🤦‍♀️ Coraz gorzej ze mną 😅
    Dziękuję za odpowiedź.
    Kiedyś naiwnie myślałam, że cc to takie „miłe rozwiązanie”, by nie musieć męczyć się podczas porodu siłami natury 🫣
    O święta naiwności! 🙄
    Teraz już wiem, że obie te opcje mają swoje plusy i minusy. A czasem los nie zostawia nam wyboru. Np obie moje siostry zaczynały poród sn, ale w jego trakcie następowały komplikacje i u każdej z nich poród skończył się cesarką.
    Zdrowie dziecka jest najważniejsze, także gdybym była w takiej sytuacji, to też chciałabym wyeliminować każde możliwe zagrożenie.

Elka198321, Trinity_Nea lubią tę wiadomość

age.png

9.06. FET
    5 dpt ⏸️
    14 dpt: ß-HCG - 1571
    16 dpt: pęcherzyk ciążowy i żółtkowy 😍
    25 dpt (6+2): serduszko ❤️
  • Giosiek Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2023, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    Ja miałam taką procedurę.
    O! Nie wiedziałam.
    Zaciekawiłaś mnie teraz. Opowiesz coś więcej? W jakiej to było klinice i jakie były efekty? Mam na myśli ilości uzyskanych komórek Twoich oraz dawczyni, a później zarodków.

age.png

9.06. FET
    5 dpt ⏸️
  • Mati W. Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2023, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elka198321 wrote:
    Dziewczyny ja po wizycie u dr.
    Mały waży 923gramy.Mamy wyznaczony termin cc pierwsza połowa listopada;-).
    Włoski rosną,ładnie przybiera na wadze.
    https://zapodaj.net/plik-wproMzjrO4
    Mało wyraźne zdjęcie ale jedyne które udało się zrobić;-)
    Pozdrawiamy

Super , że maluch tak pięknie rośnie 💚💚💚

Elka198321 lubi tę wiadomość

42 lat
    kariotyp-ok,AMH-0,48,FSH-16mIU/ml,Kir Bx, NK-17%,cytokiny-ok.

Reprofit:5.06 ET ( biochem)☹️,13.07 FET - ☹️
    06.12 FET - ❤️🙏❤️
    2dpt - prog. 47.96 ng\ml
    5dpt - prog. 33.10 ng\ml
    7dpt - beta 85.02 mIU/ml, prog. 26.5 ng/ml
    9dpt - beta 225 mIU/ml, prog. 68 ng/ml
    12dpt - beta 1010 mIU/ml, prog. 45 ng/ml
    14dpt - beta 2930 mIU/ml
    22dpt - beta 24855 mIU/ml
    23dpt mamy ❤️
    9+6 - CRL 3.19cm
    15.02 prenatalne ok, będzie synuś 👶🥰
    17+6 - 233g chłopczyka 😍
    20+4 II prenatalne - 460g 😍

Klinika Bocian
    - 09.2022 - II procedura IVF, 2 zarodki
    FETx 2 😞
    - 06.2022- I procedura IVF , 2 zarodki
    FETx2 😞

age.png
  • WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2023, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek wrote:
    O! Nie wiedziałam.
    Zaciekawiłaś mnie teraz. Opowiesz coś więcej? W jakiej to było klinice i jakie były efekty? Mam na myśli ilości uzyskanych komórek Twoich oraz dawczyni, a później zarodków.

Procedurę przechodziłam w Gamecie.
    Ilość moich komórek - 4;
    Ilość komórek dawczyni (mrożone) - 6;
    Wynik - jedna blastocysta z KD. Transfer nieudany.

Starania od 2019.
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);

age.png
  • Aguśka Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2023, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś sie orientuje?
    Mamy wszystkie wyniki (teoretycznie, bo nikt nic nie wie :D ) jest zmiana dawczyni.

Cykl zacznie się pewnie przed 20.

Czy dr może dać zlecenie na nową dawczynie (jest już znaleziona w labo i zarezerowane są jajeczka) i od razu zrobić kwalifikacje??

Historia starań:
    - start 2018 r.
    - 03.2019 CP 💔
    - 09.2019 HSG - niedrożność w jednym jajowodzie :(
    - 11.2020 -> 1 IVF
    ~ 1 pęcherzyk dominujący, odroczono punkcję 😔
    - 12.2020 -> 2 IVF:
    ~ 1 zarodek, brak dzielącej się komóreczki 😔
    - 03.2021 -> 3 IVF
    ~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
    - 04.2021 kwalifikacja do 4 IVF
    ~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
    - 08.2023 - 5 IVF z KD
    ~ cykl sztuczny, transfer blastocysty 2.09.2023
    ~ 10dpt 259 mIU/ml; 12 dpt 700 mIU/ml
    ~ 20 dpt pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym
    ~ 31 dpt 💓 i zarodek 6,7 mm (6Hbd4)
    ~ 4,7 cm maluszek (11Hbd)
    - prenatalne i połowkowe OK; dziewczynka !
    ~ 24.05.24 -> 3390 g szczęścia
    - w zapasie ❄️ 2

AMH: 0,8.
    Wykryto: konflikt serologiczny, niski czynnik VII krzepliwości krwi (30%).

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2023, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To wychodzi na to, że będziesz pierwsza transferować Wiosnyfanka ;) ja czekam na wyniki, w międzyczasie wakacje i zobaczymy kiedy ruszamy.
    Która wam wychodzi grupa w cytologii ? Ja robiłam płynna i wyszła druga, w zeszłym roku zrobiłam do tego wszystkie wymazy i wyszło ok to już chyba oleje temat i uznam że ten stan zapalny to z powodu bycia aktywna seksualnie (tak jak mówi google;)).

WiosnyFanka lubi tę wiadomość

• Jatosia Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2023, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elka super ze mały rośnie jak na drożdżach 😍

WiosnyFanka myśle ze za tydzień powinnam mieć już wszystkie wyniki. Pod koniec sierpnia mam wizytę u Sydora zobaczymy co zaleci.

Monester ja robiłam cytologię (tez płynna) i nie mam w opisie grupy tylko ze wynik w granicach normy

monester, WiosnyFanka, Elka198321 lubią tę wiadomość

❌3 procedury na własnych komórkach: 7 blastocyst, jedna ciąża poroniona w 8tc przez krwiaka, jedna ciąża biochemiczna, 5 razy beta nie drgnęła.
    ❎Badania immunologiczne
    Kir AA
    Zalecenia: encorton, accrofil, heparyna
    ❌Reprofit KD - 4 transfery blastocyst beta nie drgnęła
    ✅ KD program rządowy - 1 blastocysta po PGTa, włączone immunoglobiny, ciąża 💪🏼
  • WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2023, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    To wychodzi na to, że będziesz pierwsza transferować Wiosnyfanka ;) ja czekam na wyniki, w międzyczasie wakacje i zobaczymy kiedy ruszamy.
    Która wam wychodzi grupa w cytologii ? Ja robiłam płynna i wyszła druga, w zeszłym roku zrobiłam do tego wszystkie wymazy i wyszło ok to już chyba oleje temat i uznam że ten stan zapalny to z powodu bycia aktywna seksualnie (tak jak mówi google;)).

U mnie cytologia jest opisywana w dwojaki sposób (w zależności jakie laboratorium robi): zawsze miałam albo grupa II, albo "wynik w granicach normy bez komórek nowotworowych".

monester lubi tę wiadomość

Starania od 2019.

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2023, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzicie a ja mam że grupa II, w normie, plus informacje że widoczny stan zapalny z cechami regeneracji 🤔 ale już podczytalam w google że najczęściej właśnie takie coś wychodzi jeśli się współżyje i to nie znaczy nic złego

• Giosiek Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    Procedurę przechodziłam w Gamecie.
    Ilość moich komórek - 4;
    Ilość komórek dawczyni (mrożone) - 6;
    Wynik - jedna blastocysta z KD. Transfer nieudany.
    Dziękuję za odpowiedź 🙂
    Faktycznie ta procedura wyszła słabo, skoro z 6 komórek dawczyni udało się uzyskać tylko 1 blastocystę 😐
    Zwłaszcza, że Twój mąż ma prawidłowe nasienie. Mojego nie jest idealne i w pierwszej procedurze KD udało się uzyskać 4 blastocysty (teraz 5). U nas obie procedury były na świeżych komórkach.

age.png

9.06. FET
    5 dpt ⏸️
  • Giosiek Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka wrote:
    Mamy wszystkie wyniki (teoretycznie, bo nikt nic nie wie :D ) jest zmiana dawczyni.

Czy dr może dać zlecenie na nową dawczynie (jest już znaleziona w labo i zarezerowane są jajeczka) i od razu zrobić kwalifikacje??
    Aguśka, nie mam pojęcia jakie zasady ma Twoja klinika, ale na zdrowy rozum, to nie powinno być z tym problemu. Trzymam kciuki, by tak faktycznie było 😊
    A tak w ogóle, to super, że znaleźli Wam nową dawczynię 😊
    Czy ta nowa ma Twoją grupę krwi i jest lepiej dopasowana fenotypowo?

age.png

9.06. FET
    5 dpt ⏸️
  • Giosiek Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Ja robię cytologię w Niemczech i mam dość długi opis, który można podsumować tak: pałeczki Döderleina (czyli kwasu mlekowego) w normie, grupa PAP 1.
    Jak wcześniej robiłam cytologię w Polsce, to przeważnie wychodziła mi grupa 2 i lekarz mówił, że to normalne i nie ma się czym przejmować.

monester lubi tę wiadomość

age.png

9.06. FET
    5 dpt ⏸️
  • WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek wrote:
    Dziękuję za odpowiedź 🙂
    Faktycznie ta procedura wyszła słabo, skoro z 6 komórek dawczyni udało się uzyskać tylko 1 blastocystę 😐
    Zwłaszcza, że Twój mąż ma prawidłowe nasienie. Mojego nie jest idealne i w pierwszej procedurze KD udało się uzyskać 4 blastocysty (teraz 5). U nas obie procedury były na świeżych komórkach.

Tak, to była fatalna procedura (jedyna na komórkach mrożonych).

Dlatego jak tylko mogę to wszystkim odradzam komórki mrożone w procedurze z AK (chociaż oczywiście wiem, że się niektórym udają).

Giosiek lubi tę wiadomość

Starania od 2019.

age.png
  • SierpniowaJodła Ekspertka

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,

któraś z was miała toksoplazmozę ? Ile trze czekać aż objawy przejdą ? W wynikach z maja było czysto, a teraz zadzwonili, że jest wynik reaktywny :/
    W necie piszą, że min. 17 tygodni !!

On (30l) Ok
    Ona (29l) AMH 0.01
    Mezoterapia jajników i stymulacja - bez odpowiedzi.
    KD Ovobank: 09.12.23 - 3 dniowiec - beta 0
    KD Bank Polski: 05.02.24 / FET 4.1.2
    7dpt beta 47,7 ; 9dpt beta 122 ; 10dpt beta 272; 12dpt beta 514 ; 14dpt beta 1148;
    6w6d Mamy serduszko ❤️
    8w6d CRL 1.94cm ❤️
    Prenatalne I, II, III ok, NIPT ok ❤️

Jeden ❄️
  • Hope_89 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SierpniowaJodła wrote:
    Dziewczyny,

któraś z was miała toksoplazmozę ? Ile trze czekać aż objawy przejdą ? W wynikach z maja było czysto, a teraz zadzwonili, że jest wynik reaktywny :/
    W necie piszą, że min. 17 tygodni !!
    A słuchaj bo ja miałam problem z cytomegalia, miałam dodatni wynik. Ale jak sprawdziłam awidnosc i wyszły mi wysokie przeciwciała co świadczyło o przebytym zakażeniu. I taki wynik faktycznie utrzymywał mi się do roku czasu.
    Czy można to dodatkowo właśnie sprawdzić?

event.png[/url]
  • monester Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka wrote:

Też mi się wydaje, że jeśli i dawczyni i Wy macie wszystkie badania to powinnien być start od razu. Jesteście małżeństwem? Jeśli nie to zorientuj się o papier z urzędu czy potrzebny nie będzie, bo tak jescze mi przyszło do głowy, że to też dokument.
    Aguska bo może mnie coś ominęło - czemu była zmiana dawczyni ? I jak to, na pierwszą czekaliście tyle czasu a druga od ręki ?

• SierpniowaJodła Ekspertka

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope_89 wrote:
    A słuchaj bo ja miałam problem z cytomegalia, miałam dodatni wynik. Ale jak sprawdziłam awidnosc i wyszły mi wysokie przeciwciała co świadczyło o przebytym zakażeniu. I taki wynik faktycznie utrzymywał mi się do roku czasu.
    Czy można to dodatkowo właśnie sprawdzić?

Tak, można to sprawdzić - wysłałam krew na badanie, ale jeśli w Maju był ujemny a teraz jest dodani, to nawet jeśli mam przeciwciała, to znaczy, że zakażenie jest świeże.
    Jedyna nadzieja, ze nie ma przeciwciał - wtedy wynik jest fałszywie pozytywny, ale mała szansa

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2023, 17:51

On (30l) Ok
    Ona (29l) AMH 0.01
    Mezoterapia jajników i stymulacja - bez odpowiedzi.
    KD Ovobank: 09.12.23 - 3 dniowiec - beta 0
    KD Bank Polski: 05.02.24 / FET 4.1.2
    7dpt beta 47,7 ; 9dpt beta 122 ; 10dpt beta 272; 12dpt beta 514 ; 14dpt beta 1148;
    6w6d Mamy serduszko ❤️
    8w6d CRL 1.94cm ❤️
    Prenatalne I, II, III ok, NIPT ok ❤️

Jeden ❄️
  • monester Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SierpniowaJodła wrote:
    Tak, można to sprawdzić - wysłałam krew na badanie, ale jeśli w Maju był ujemny a teraz jest dodani, to nawet jeśli mam przeciwciała, to znaczy, że zakażenie jest świeże.
    Jedyna nadzieja, ze nie ma przeciwciał - wtedy wynik jest fałszywie pozytywny, ale mała szansa
    Kurde ale pech, a gdzie się zaraziłas nie wiesz ? Masz koty? Czy może jakieś owoce z lasu ?

‹‹ 136 137 138 139 140 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ