X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • Mati W. Autorytet

Wysłany: 24 marca 2024, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nefertiti89 wrote:
    Cześć Dziewczyny. Widziałam, że pytałyście co dalej postanowiliśmy. Tak więc robimy przerwę, potrzebujemy odpocząć. Zaczęłam brać te tabletki ryeqo. Będę je brać przez 3 miesiące, później przygotowania do transferu. Pani doktor zaleciła wziąć przed transferem profilaktycznie antybiotyk. Mówiła, żeby rozważyć zastosowanie accofilu, skoro stosując dwa razy się nie udało. Zalecilaby zostać przy encortonie i ewentualnie intralip 🤷‍♀️
    Mam teraz trochę czasu, żeby dojść do siebie i z nowymi siłami podejść do transferu 💪
    Pomyśleć, że jeszcze niedawno myślałam, że jak już podejmiemy decyzję o ak, to pójdzie z górki. A tu nawet z ak jest problem 🫣

Claudia przykro się czyta, to co piszesz. Dziewczyny chciały Ci pomóc, a Ty na każdym kroku chcesz im pokazać, że nie mają racji. Dałabym wiele, żeby móc się z Tobą zamienić...

U mnie było tak samo, bardzo liczyłam, że uda się pierwszy transfer Kd a "zaskoczyło" dopiero za 3 razem. Między drugim a trzecim transferem miałam aż 6mcy odpoczynku i w tym czasie wpadłam na pomysł z diphereliną. Na co dr R. się zgodziła, nie wiem czy akurat dipherelina pomogla ale na pewno nie zaszkodziła 😃
    Skup się teraz na sobie i może też wpadnie Ci coś do głowy, co jeszcze można byłoby zastosować albo zmienić. Czekam na Ciebie aż wrocisz z nową siłą i mocą 💪 🍀💪

42 lat
    kariotyp-ok,AMH-0,48,FSH-16mIU/ml,Kir Bx, NK-17%,cytokiny-ok.

Reprofit:5.06 ET ( biochem)☹️,13.07 FET - ☹️
    06.12 FET - ❤️🙏❤️
    2dpt - prog. 47.96 ng\ml
    5dpt - prog. 33.10 ng\ml
    7dpt - beta 85.02 mIU/ml, prog. 26.5 ng/ml
    9dpt - beta 225 mIU/ml, prog. 68 ng/ml
    12dpt - beta 1010 mIU/ml, prog. 45 ng/ml
    14dpt - beta 2930 mIU/ml
    22dpt - beta 24855 mIU/ml
    23dpt mamy ❤️
    9+6 - CRL 3.19cm
    15.02 prenatalne ok, będzie synuś 👶🥰
    17+6 - 233g chłopczyka 😍
    20+4 II prenatalne - 460g 😍

Klinika Bocian
    - 09.2022 - II procedura IVF, 2 zarodki
    FETx 2 😞
    - 06.2022- I procedura IVF , 2 zarodki
    FETx2 😞

age.png
  • WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 24 marca 2024, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nefertiti89 wrote:
    O właśnie zapomniałam, że doktor Rakosova zleciła też stosowanie probiotykow dopochwowych. Doutne też włączę. Wiem, że Ty stosowałaś dietę przeciwzapalną. Miałaś rozpisana przez dietetyka? Czy sama kombinowałaś? 🙂
    Na pewno czas szybko zleci, a ja skupię się teraz na sobie ❤️

Nie, u dietetyka nie byłam. Trzymałam się kilku zasad:

- wyeliminowałam cukier i wysoko przetworzone wędliny (zamiast kupować szynkę w mięsnym, sama upiekłam od czasu do czasu polędwiczkę czy pierś z kurczaka);
    - białe pieczywo zastąpiłam pełnoziarnistym żytnim;
    - włączyłam do jadłospisu tłuste ryby (wędzony halibut to moje odkrycie), orzechy, migdały, oliwę.
    - jadłam dużo więcej niż normalnie: soczewicy, ciecierzycy i fasoli;
    - zrezygnowałam z fast foodów, słonych przekąsek i alkoholu;
    - jadłam dużo więcej warzyw i owoców.

Te nawyki tak mi weszły w krew, że można powiedzieć że dzięki temu zmieniłam zupełnie swoje nawyki żywieniowe i wiele tych dobrych zostało mi do dzisiaj. Oczywiście ptasie mleczko, Mc Donalda i chipsy też jadam od czasu do czasu - nie jestem żywieniowym "frikiem" ;)

Zerknij na YT na kanał "Agnieszka Mielczarek", dziewczyna inspiruje naprawdę fajnymi przepisami - jej sałatka z fasolą i fetą (ja zamiast fety używam tłustego twarogu) to "niebo w gębie".

OlaK88, Joanna1212, Trinity_Nea lubią tę wiadomość

Starania od 2019.
    ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
    FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
    FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
    31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
    8+1: CRL - 1,73cm;
    11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
    13+6: CRL - 7,97cm
    21+4: połowkowe (475g Człowieka)
    35+5: narodziny synusia - 2450g

age.png
  • SierpniowaJodła Ekspertka

Wysłany: 24 marca 2024, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nefertiti89 wrote:
    Cześć Dziewczyny. Widziałam, że pytałyście co dalej postanowiliśmy. Tak więc robimy przerwę, potrzebujemy odpocząć. Zaczęłam brać te tabletki ryeqo. Będę je brać przez 3 miesiące, później przygotowania do transferu. Pani doktor zaleciła wziąć przed transferem profilaktycznie antybiotyk. Mówiła, żeby rozważyć zastosowanie accofilu, skoro stosując dwa razy się nie udało. Zalecilaby zostać przy encortonie i ewentualnie intralip 🤷‍♀️
    Mam teraz trochę czasu, żeby dojść do siebie i z nowymi siłami podejść do transferu 💪
    Pomyśleć, że jeszcze niedawno myślałam, że jak już podejmiemy decyzję o ak, to pójdzie z górki. A tu nawet z ak jest problem 🫣

Claudia przykro się czyta, to co piszesz. Dziewczyny chciały Ci pomóc, a Ty na każdym kroku chcesz im pokazać, że nie mają racji. Dałabym wiele, żeby móc się z Tobą zamienić...

Nefertiti - poza tym odpoczynkiem i chwilą dla siebie, jak piszą dziewczyny - czytałam też tutaj kilka razy rok temu, że lato to dobry czas. Niech to w takim razie będzie właśnie Was czas ❤️

Ps Nefertiti miała 6 córek! 🤞🏻🤞🏻🤞🏻

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2024, 10:58

Mati W., Frankfurterka, WiosnyFanka, Trinity_Nea lubią tę wiadomość

On (30l) Ok
    Ona (29l) AMH 0.01
    Mezoterapia jajników i stymulacja - bez odpowiedzi.
    KD Ovobank: 09.12.23 - 3 dniowiec - beta 0
    KD Bank Polski: 05.02.24 / FET 4.1.2
    7dpt beta 47,7 ; 9dpt beta 122 ; 10dpt beta 272; 12dpt beta 514 ; 14dpt beta 1148;
    6w6d Mamy serduszko ❤️
    8w6d CRL 1.94cm ❤️
    Prenatalne I, II, III ok, NIPT ok ❤️

Jeden ❄️
  • Ada23 Przyjaciółka

Wysłany: 24 marca 2024, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mati W. wrote:
    U mnie było tak samo, bardzo liczyłam, że uda się pierwszy transfer Kd a "zaskoczyło" dopiero za 3 razem. Między drugim a trzecim transferem miałam aż 6mcy odpoczynku i w tym czasie wpadłam na pomysł z diphereliną. Na co dr R. się zgodziła, nie wiem czy akurat dipherelina pomogla ale na pewno nie zaszkodziła 😃
    Skup się teraz na sobie i może też wpadnie Ci coś do głowy, co jeszcze można byłoby zastosować albo zmienić. Czekam na Ciebie aż wrocisz z nową siłą i mocą 💪 🍀💪
    Neferiti89 mogę Ci napisać jak bylo u mnie,tez liczyłam na to,że jak zarodki zdrowe to nie powinno być problemu z implantantacją jednak nie bylo tak łatwo.Pierwszy transfer beta nie ruszyła,drugi poronienie na wczesnym etapie byl za duży pęcherzyk żółtkowy ,trzeci i czwarty transfer beta nie ruszyła ,dopiero piąty załapał.Jestem na początku więc podchodzę ostrożnie.W drugim ,trzecim,czwartym transferze przed wlew domaciczny z Accofilu,wlew domac. C-Rh,,i tak jak wszystkie dziewczyny Estrofem,progesteron,steryd doustny i Accofil w zastrzykach do robienia w brzuch,aha jeszcze Clexane i zarodki sie nie implantowały.Przy piątym transferze niby udanym bo dalej nie dowierzam wszystkie leki te same poza wlewem domacicznym z Accofilu przed transferem.Więc nie wiadomo co zadziałało.Trzeba próbować jak są zarodki.Moj lekarz tez nie wiedział dlaczego tyle razy nie załapało a wszystko wygladało dobrze.Moze pomyśl o tym wlewie domacicznym CRH przed transferem.Tak jak dziewczyny w przed tym transferem aplikowałam probiotyki dopoch.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2024, 13:02

WiosnyFanka lubi tę wiadomość

• marcowa2023 Debiutantka

Wysłany: 24 marca 2024, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za którym razem się udało ? Jakieś rady 🍀

• Ada23 Przyjaciółka

Wysłany: 24 marca 2024, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,a czy w ciąży do no-spa można dołożyc Buscopan tabletki?

• Frankfurterka Autorytet

Wysłany: 24 marca 2024, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buscopan to to samo co no spa. Mnie mój polskojęzyczny gin w De polecił buscopan zamiast nospy której tu nie ma.

Ada23 lubi tę wiadomość

Everything will be good in the end. If it's not good, it's not the end.

5 nieudanych transferów na własnych komórkach.
    KD: 02.2024
    VI Transfer: FET 3d, cp 💔, 11dpr 16 ml/UI; 14dpt 64ml/UI; 18 dpt 151 ml/UI; 21dpt 53ml/ UI; 32 dpt 300ml/UI; 33dpt 265ml/UI; 33dpt 158ml/UI 35dpt laparoskopia cp
    VII transfer 03.08. FET 5 d. 💔
    VII transfer 04.11, 5dpt beta <0.2
  • monester Autorytet

Wysłany: 24 marca 2024, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marcowa2023 wrote:
    U mnie 4 transfer z kd.

• monester Autorytet

Wysłany: 24 marca 2024, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada23 wrote:
    Dziewczyny,a czy w ciąży do no-spa można dołożyc Buscopan tabletki?
    Wg mojej wiedzy już na Twoim etapie nie można buscopanu- to jest inna substancja czynna niż w nospa. Zaraz po transferze ok ale później już nie.

Ada23 lubi tę wiadomość

• WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 24 marca 2024, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marcowa2023 wrote:

U mnie udał sie 5 transfer z komórką dawczyni.

Rad tutaj w wątku jest całe mnóstwo - od tych mówiących na co zwracać uwagę przy wyborze kliniki, poprzez przygotowanie do transferu po nazwiska konkretnych lekarzy. Polecam prześledzić wątek, to skarbnica wiedzy, wiele dziewczyn na różnych etapach dzieliło się swoimi historiami i radami.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2024, 18:42

Starania od 2019.
    ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
    FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
    FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
    31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
    8+1: CRL - 1,73cm;
    11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
    13+6: CRL - 7,97cm
    21+4: połowkowe (475g Człowieka)
    35+5: narodziny synusia - 2450g

age.png
  • Saimi Autorytet

Wysłany: 24 marca 2024, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja brałam przed transferem i po transferze buscopan. Po pierwszej pozytywnej becie miałam go odstawić. W razie potrzeby brać tylko i wyłącznie nospe i relanium. Teraz od 20 tyg biorę non stop nospe 3x1 przeciw ewen skurczom.

U mnie pierwszy transfer z kd udany. U nas ewidentnie wina były moje złej jakości komórki bo wcześniej mimo kilku stymulacji i punkcji nie udało się uzyskać zarodkow.

Ada23 lubi tę wiadomość

Starania od 2017 r.
    Ona - 36l, mthfr, hashimoto, b. niskie amh, b. duży problem z endo
    On - 36l, wszystko ok

1 ivf i A na świecie ❤️
    Troszkę komplikacji (niewydolność szyjki i stan przedrzucawkowy) ale w
    36+6 - zdrowiutka A. uszczęśliwiła rodziców ! 🥰💓

age.png
  • mi.nu Ekspertka

Wysłany: 24 marca 2024, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    Nie, u dietetyka nie byłam. Trzymałam się kilku zasad:

- wyeliminowałam cukier i wysoko przetworzone wędliny (zamiast kupować szynkę w mięsnym, sama upiekłam od czasu do czasu polędwiczkę czy pierś z kurczaka);
    - białe pieczywo zastąpiłam pełnoziarnistym żytnim;
    - włączyłam do jadłospisu tłuste ryby (wędzony halibut to moje odkrycie), orzechy, migdały, oliwę.
    - jadłam dużo więcej niż normalnie: soczewicy, ciecierzycy i fasoli;
    - zrezygnowałam z fast foodów, słonych przekąsek i alkoholu;
    - jadłam dużo więcej warzyw i owoców.

Te nawyki tak mi weszły w krew, że można powiedzieć że dzięki temu zmieniłam zupełnie swoje nawyki żywieniowe i wiele tych dobrych zostało mi do dzisiaj. Oczywiście ptasie mleczko, Mc Donalda i chipsy też jadam od czasu do czasu - nie jestem żywieniowym "frikiem" ;)

Zerknij na YT na kanał "Agnieszka Mielczarek", dziewczyna inspiruje naprawdę fajnymi przepisami - jej sałatka z fasolą i fetą (ja zamiast fety używam tłustego twarogu) to "niebo w gębie".
    Ja właśnie po trzecim nieudanym transferze przebadanego zarodka odstawiłam cukier. Zjem może z raz na tydzień kostkę gorzkiej czekolady i dodaję łyżeczkę miodu do płatków owsianych, to tyle cukru jaki aktualnie stosuje. Zawsze starałam się zdrowo odżywiać ale moją słabością były słodycze. Teraz w ogóle nie jem słodyczy. Od lutego odstawiłam cukier. Mam nadzieję że to pomoże przy kolejnym transferze. Zostały nam 2 zarodki ❄️.
    U nas ewidentnie problem z implantacja. Trzy zarodki przebadane i za każdym razem beta zero 😥 Teraz czekam na histeroskopie i powtórke CD138. W środę wizyta w klinice. Zobaczymy czy w tym cyklu uda się zrobić tą histeroskopię.
    Dziewczyny, pytanie z innej beczki, czy bierzecie pod uwagę podchodzenie do kolejnych prób z tym rządowym programem który ma ruszyć w czerwcu? Czytałam ostatnio wywiad z Martą Górna ze Stowarzyszenia Nasz Bocian (ona jest w tym zespole który opracowuje wszystkie te procedury w tym rządowym programie ivf) i było napisane że dla kobiet po 40 też ma być ten program i też że ma być adopcja komórek jajowych a nawet zarodków. Ja po cichu liczę że jak się nie uda z tymi naszymi dwoma ostatnimi zarodkami to może się jeszcze na ten rządowy program załapię.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2024, 22:51

WiosnyFanka, Trinity_Nea lubią tę wiadomość

Ona i On '84
    2011 córka, ciąża naturalna bez żadnych problemów
    2013 I poronienie 8tc, TSH prawie niewykrywalne - Graves- Basedov
    08.2017 operacja całkowitego usunięcia tarczycy, Euthyrox do końca życia 😁
    11.2017 II poronienie 9tc
    02.2019 III poronienie 8tc
    09.2019 IV poronienie 9tc (zarodek z nieprawidłową liczbą chromosomów)
    V Leiden heterozygota, MTHFR homozygota, PAI-1 homozygota, on i ona kariotypy OK
    05.2021 trafiamy do Kliniki leczenia niepłodności
    AMH 0,3 decyzja o KD, parametry nasienia OK, 12KD ->mamy 5❄️
    07.2022 I FET beta 0, PGT-A ok; Acard, Clexane
    08.2023 II FET beta 0, PGT-A ok; Acard, Clexane
    01.2024 III FET beta 0, PGT-A ok, wlew GCS-F, Encorton, Accofil, Intralipid, Acard, Clexane
    04.07.2024 IV FET beta 0, wlew IG 15g, Encorton, Acard, Clexane
    31.07.2024 V FET beta 0, wlew IG 20g, Encorton,Acard, Ovitrelle, Clexane
    12.2024 KD, 6 komórek, brak zarodków
    01.2025 KD, 6 komórek, brak zarodków
    ❌02.2025 adenomioza-antybiotyki,Diphereline->AZ
  • Claudia Ferrari Autorytet

Wysłany: 24 marca 2024, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy dawczynie tez maja badany kariotyp jak nasi mężowie ? Bo nu z tego co pamietam to nie musiałyśmy

I transfer - 0 efektu
    II transfer - puste jajo płodowe
    III transfer - jest zarodek i 🤍 23/10/2024
    5/11/2024 8+4 💔
  • monester Autorytet

Wysłany: 24 marca 2024, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Claudia Ferrari wrote:
    Czy dawczynie tez maja badany kariotyp jak nasi mężowie ? Bo nu z tego co pamietam to nie musiałyśmy
    Z tego co się orientuję to u nas w kraju to nie jest wymagane prawnie- ale często kliniki badają. Najlepiej zapytać u źródła - czyli w invimed. Bo wiesz jeśli komórki daruje osoba, która sama korzystała z ivf a nie robiła kariotypu to kto ją zmusi i opłaci te badania ? Co innego dawczynie że tak powiem zawodowe - one są badane.

• Frankfurterka Autorytet

Wysłany: 25 marca 2024, 06:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Claudia powodzenia na dzisiejszym USG. Trzymam kciuki i czekam z niecierpliowsia na wynik! Myślę o tobie dużo!

Claudia Ferrari lubi tę wiadomość

Everything will be good in the end. If it's not good, it's not the end.

5 nieudanych transferów na własnych komórkach.
    KD: 02.2024
    VI Transfer: FET 3d, cp 💔, 11dpr 16 ml/UI; 14dpt 64ml/UI; 18 dpt 151 ml/UI; 21dpt 53ml/ UI; 32 dpt 300ml/UI; 33dpt 265ml/UI; 33dpt 158ml/UI 35dpt laparoskopia cp
    VII transfer 03.08. FET 5 d. 💔
    VII transfer 04.11, 5dpt beta <0.2
  • Mati W. Autorytet

Wysłany: 25 marca 2024, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Z tego co się orientuję to u nas w kraju to nie jest wymagane prawnie- ale często kliniki badają. Najlepiej zapytać u źródła - czyli w invimed. Bo wiesz jeśli komórki daruje osoba, która sama korzystała z ivf a nie robiła kariotypu to kto ją zmusi i opłaci te badania ? Co innego dawczynie że tak powiem zawodowe - one są badane.

Dawczynie w Reprofit na pewno mają badane kariotypy ale to są jak je nazwałaś " zawodowe "😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2024, 08:08

42 lat
    kariotyp-ok,AMH-0,48,FSH-16mIU/ml,Kir Bx, NK-17%,cytokiny-ok.

Reprofit:5.06 ET ( biochem)☹️,13.07 FET - ☹️
    06.12 FET - ❤️🙏❤️
    2dpt - prog. 47.96 ng\ml
    5dpt - prog. 33.10 ng\ml
    7dpt - beta 85.02 mIU/ml, prog. 26.5 ng/ml
    9dpt - beta 225 mIU/ml, prog. 68 ng/ml
    12dpt - beta 1010 mIU/ml, prog. 45 ng/ml
    14dpt - beta 2930 mIU/ml
    22dpt - beta 24855 mIU/ml
    23dpt mamy ❤️
    9+6 - CRL 3.19cm
    15.02 prenatalne ok, będzie synuś 👶🥰
    17+6 - 233g chłopczyka 😍
    20+4 II prenatalne - 460g 😍

Klinika Bocian
    - 09.2022 - II procedura IVF, 2 zarodki
    FETx 2 😞
    - 06.2022- I procedura IVF , 2 zarodki
    FETx2 😞

age.png
  • Claudia Ferrari Autorytet

Wysłany: 25 marca 2024, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:

To trochę nie fajnie jeśli nie badają nie ? :/ bo w takim razie po co karzą robić mężczyznom, skoro żeby nie było "sprzężeń " to trzeba znać obydwie strony. To tak jak kobiety ze swoich komórek jak maja in vitro to musza zrobić, żeby zobaczyć czy nie Brdzie żadnych "błędów" w połączeniu ich komórek z męskim nasieniem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2024, 08:31

I transfer - 0 efektu
    II transfer - puste jajo płodowe
    III transfer - jest zarodek i 🤍 23/10/2024
    5/11/2024 8+4 💔
  • monester Autorytet

Wysłany: 25 marca 2024, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mati W. wrote:
    Dawczynie w Reprofit na pewno mają badane kariotypy ale to są jak je nazwałaś " zawodowe "😉
    Bo w Czechach jest pakiet obowiązkowych badań narzucone ustawa, ale u nas nie ma takiego obowiązku, a przynajmniej gdy ja byłam na etapie wyboru dawczyni i kliniki to nie było. Ale to nie znaczy że u nas się nie bada, trzeba pytać w klinice, ja wiem że invicta i Gyncentrum badają dawczynie, może inne kliniki też.

• monester Autorytet

Wysłany: 25 marca 2024, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Claudia Ferrari wrote:
    To trochę nie fajnie jeśli nie badają nie ? :/ bo w takim razie po co karzą robić mężczyznom, skoro żeby nie było "sprzężeń " to trzeba znać obydwie strony. To tak jak kobiety ze swoich komórek jak maja in vitro to musza zrobić, żeby zobaczyć czy nie Brdzie żadnych "błędów" w połączeniu ich komórek z męskim nasieniem.
    Ja nie powiedziałam, że nie badaja , tylko że nie ma takiego obowiązku, musisz dopytać w swojej klinice czy była przebadana. Co do błędów to zdarzają się spontanicznie przy podziałach i nic nie możesz z tym zrobić, bo to jest zupełnie normalne. Chyba, że badać zarodki.

• monester Autorytet

Wysłany: 25 marca 2024, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiosnyfanka - z ciekawości pytanie - myśleliście co zrobicie z tymi zarodkami w polskiej klinice ? Oddajecie do adopcji czy na razie opłacacie? Ile ich jeszcze jest ?

‹‹ 447 448 449 450 451 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ