Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • MałaMiMi Ekspertka

Wysłany: 21 czerwca, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi.nu wrote:
    Hej girls. Info dla tych które podchodzą do rządowego programu IVF. Jak będziecie korzystać z KD i w programie jest 6 komórek i jak powstaną zarodki w liczbie x to potem podchodzicie do transferów tyle razy ile powstało zarodków i cały ten proces jest traktowany jako jeden cykl. A z KD można podejść do dwóch takich cykli. I jeszcze jedno, jak np uda się transfer i będziecie w ciąży i potem byście chciały znów podejść do transferu bo macie jeszcze zarodki z tych 6 KD to nadal jest to traktowane jako jeden cykl.
    Kolejne info, jak macie zarodki które powstały przed uruchomieniem rządowego programu IVF to transfery takich zarodków też podlegają rzadowej refundacji i one nie wliczają się do tej puli tych 6 transferów zarodków. One są traktowane osobno. Ja dziś mam 2dc byłam w klinice i zaczynamy przygotowania do transferu. Od dziś przez 5 dni zastrzyki z Puregon 50j do stymulacji owulacji. Potem wizyta. Zobaczymy jak zareaguje i czy może endometrium też jakoś samo ruszy, jak nie to wlew z GCS-F będzie.

A jesteś w stanie potwierdzić, czy komórki z banku pochodzą od "zdrowych" dawczyń czy od leczących się kobiet?

• glodia Autorytet

Wysłany: 21 czerwca, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi.nu wrote:
    Hej girls. Info dla tych które podchodzą do rządowego programu IVF. Jak będziecie korzystać z KD i w programie jest 6 komórek i jak powstaną zarodki w liczbie x to potem podchodzicie do transferów tyle razy ile powstało zarodków i cały ten proces jest traktowany jako jeden cykl. A z KD można podejść do dwóch takich cykli. I jeszcze jedno, jak np uda się transfer i będziecie w ciąży i potem byście chciały znów podejść do transferu bo macie jeszcze zarodki z tych 6 KD to nadal jest to traktowane jako jeden cykl.
    Kolejne info, jak macie zarodki które powstały przed uruchomieniem rządowego programu IVF to transfery takich zarodków też podlegają rzadowej refundacji i one nie wliczają się do tej puli tych 6 transferów zarodków. One są traktowane osobno. Ja dziś mam 2dc byłam w klinice i zaczynamy przygotowania do transferu. Od dziś przez 5 dni zastrzyki z Puregon 50j do stymulacji owulacji. Potem wizyta. Zobaczymy jak zareaguje i czy może endometrium też jakoś samo ruszy, jak nie to wlew z GCS-F będzie.
    Mi dzisiaj powiedzieli tak samo, że "stare" zarodki będę transferowane w ramach mz i nie wliczają się w pulę. Ale! tylko transfery są refundowane, wizyty i badania już nie.

• mi.nu Ekspertka

Wysłany: 21 czerwca, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMiMi wrote:
    A jesteś w stanie potwierdzić, czy komórki z banku pochodzą od "zdrowych" dawczyń czy od leczących się kobiet?
    Jeszcze o to nie pytałam bo na razie mam swoje zarodki. Mogę w środę zapytać w klinice bo mam wizytę.

MałaMiMi lubi tę wiadomość

Ona i On '84
    2011 córka, ciąża naturalna bez żadnych problemów
    2013 I poronienie 8tc, TSH prawie niewykrywalne - Graves- Basedov
    08.2017 operacja całkowitego usunięcia tarczycy, Euthyrox do końca życia 😁
    11.2017 II poronienie 9tc
    02.2019 III poronienie 8tc
    09.2019 IV poronienie 9tc (zarodek z nieprawidłową liczbą chromosomów)
    V Leiden heterozygota, MTHFR homozygota, PAI-1 homozygota, on i ona kariotypy OK
    05.2021 trafiamy do Kliniki leczenia niepłodności
    AMH 0,3 decyzja o KD, parametry nasienia OK, 12KD ->mamy 5❄️
    07.2022 I FET beta 0, PGT-A ok; Acard, Clexane
    08.2023 II FET beta 0, PGT-A ok; Acard, Clexane
    01.2024 III FET beta 0, PGT-A ok, wlew GCS-F, Encorton, Accofil, Intralipid, Acard, Clexane
    04.07.2024 IV FET beta 0, wlew IG 15g, Encorton, Acard, Clexane
    31.07.2024 V FET beta 0, wlew IG 20g, Encorton,Acard, Ovitrelle, Clexane
  • mi.nu Ekspertka

Wysłany: 21 czerwca, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    glodia wrote:
    Mi dzisiaj powiedzieli tak samo, że "stare" zarodki będę transferowane w ramach mz i nie wliczają się w pulę. Ale! tylko transfery są refundowane, wizyty i badania już nie.
    Jest jakaś liczba wizyt za darmo ale nie wiem ile. Ja na razie nie płaciłam. Hormony też są za darmo - takie mam info z dzisiejszej wizyty. Na pewno za progesteron i estradiol się nie płaci, za LH tak. Weryfikacje po transferze nie wszystkie są za darmo. Trzecia i piąta weryfikacja są bezpłatne, tzn wizyta i beta HCG za free a na piątej weryfikacji wizyta i USG są za free. Mam wszystko rozpisane przez klinikę odnośnie weryfikacji po transferze.

Ona i On '84
    V Leiden heterozygota, MTHFR homozygota, PAI-1 homozygota, on i ona kariotypy OK
    01.2024 III FET beta 0, PGT-A ok, wlew GCS-F, Encorton, Accofil, Intralipid, Acard, Clexane
  • glodia Autorytet

Wysłany: 21 czerwca, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi.nu wrote:
    Jest jakaś liczba wizyt za darmo ale nie wiem ile. Ja na razie nie płaciłam. Hormony też są za darmo - takie mam info z dzisiejszej wizyty. Na pewno za progesteron i estradiol się nie płaci, za LH tak. Weryfikacje po transferze nie wszystkie są za darmo. Trzecia i piąta weryfikacja są bezpłatne, tzn wizyta i beta HCG za free a na piątej weryfikacji wizyta i USG są za free. Mam wszystko rozpisane przez klinikę odnośnie weryfikacji po transferze.
    Twoja klinika jest za fajna ;) u mnie nic. Dobrze, że niedługo się pożegnam ze swoją... oczywiście dlatego, że będę w ciąży :D
    Minu powodzenia, niech endo ładnie rośnie!

Trinity_Nea, mi.nu, Nowa na forum lubią tę wiadomość

• Elka198321 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca, 00:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eliza888 wrote:
    A mówili jaki czas oczekiwania?
    Mi powiedzieli, że co najmniej kilka, kilkanaście miesięcy i nue dają gwarancji że znajdą z oasujacym fenotypowe. AZ praktycznie od ręki... Ja myślałam, że te komórki to z jakiegoś Banku typu ovubank 🤔
    W Invicta nająć swój bank, dovranue fenotypowe czekaliśmy 1 miesiąc i djstalusmy 4 dawczyni do wyboru

Eliza888 lubi tę wiadomość

• Elka198321 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca, 00:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMiMi wrote:
    W invicie na pewno ...Aby być u nich dawczyni trzeba przejść szereg badań i mieć odpowiedni wiek i tylko 5%z tych które chcą przechodzą..

Magdus46, MałaMiMi lubią tę wiadomość

• Raija86 Ekspertka

Wysłany: 22 czerwca, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elka198321 wrote:
    W Invicta nająć swój bank, dovranue fenotypowe czekaliśmy 1 miesiąc i djstalusmy 4 dawczyni do wyboru

Ja w Invicie we Wrocławiu weszłam sobie na stronę z dawczyniami, znalazłam taką, która mnie bardzo zainteresowała (na zasadzie "to jest to!". Poczułam to "coś" od razu jak przeczytałam opis), wykupiłam pakiet 6 komórek i już były moje :) zajęło mi to w zasadzie dwa dni. Niestety musiałam jeszcze dopłacić za transport, bo dawczyni jest z Warszawy. Kiedy przyjechały (po około tygodniu), mąż umówił się na oddanie nasienia i po 5 dniach mieliśmy trzy zarodki, które zostały zamrożone i tylko czekały na mnie.

Anulka15, Elka198321, Nowa na forum lubią tę wiadomość

preg.png[/url]
    Rocznik 86
    Mąż 74 (wszystkie wyniki ok)
    Bardzo niskie AMH: 0,5
    Luty 2023: 1. in vitro na własnych komórkach
    Słaba odpowiedź, pobrano 3 komórki, do transferu przetrwała jedna.
    Beta 0
    Luty 2024: decyzja o in vitro z KD
    Kwiecień: wybór idealnej dawczyni, transport komórek z Warszawy do klinki Invicta we Wrocławiu.
    Maj 2024: mąż oddaje nasienie, jego wyniki dają nam gwarancję 1 blastocyty.
    Po 5 dniach mamy 3 z 6! Mrożenie.
    3 czerwca transfer.
    5dpt: beta 9, niski progesteron, więcej leków
    10dpt: beta 239, trochę wyższy progesteron
    12 dpt: beta 457.4, nie mierzyłam progesteronu
    14dpt: beta 1377 (!), ładny progesteron
    14dpt: widać pęcherzyk
    21dpt: beta 18130 (!!), super progesteron
    6t2d: 5 mm i serduszko <3
    11t3d: badania Nifty ok, będzie dziewczynka :)
    20t5d: badanie połówkowe: wszystko w porządku
  • Raija86 Ekspertka

Wysłany: 22 czerwca, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W praktyce sama się "dobrałam" fenotypowo. Jeszcze mi zaproponowali inną, której nie było w bazie (ale była z Wrocławia), jednak nie wiem, kto to wybierał, bo była totalnie inna :/ odrzuciłam od razu. Zależało mi na dziewczynie wysokiej, szczupłej z ciemnymi, kręconymi/falowanymi włosami. Tamta była dużo niższa i grubsza.

preg.png[/url]
    Rocznik 86
    Beta 0
    Kwiecień: wybór idealnej dawczyni, transport komórek z Warszawy do klinki Invicta we Wrocławiu.
    3 czerwca transfer.
  • Magdus46 Koleżanka

Wysłany: 22 czerwca, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elka198321 wrote:
    Elka skąd wiesz o tych 5 %?

Moje 2 blastki od dawczyni z Invicta tez juz na mnie od 3 miesiecy czekają :)

Raija86, Anulka15, spineczka, Elka198321 lubią tę wiadomość

• Anulka15 Debiutantka

Wysłany: 22 czerwca, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdus46 wrote:

Ja rowniez jestem w Invicta i Elka ma racje, ze tylko malutki odsetek ostatecznie zostaje dawczynia. Z moich informacji od koordynatora, lekarza wynika ze jest to 3%. Tak czy inaczej czy jest to 3% czy 5% maja bardzo
    rygorystyczne kryteria jesli chodzi o zostanie dawcznia. Sama ankieta medyczna ma ponad 1000 pytan a jest to pierwszy etap

Magdus46, Elka198321 lubią tę wiadomość

• Anulka15 Debiutantka

Wysłany: 22 czerwca, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, u nas taka sytuacja...
    Dzis rano w banku pojawila sie nowa dawczyni, wszystkie moje cechy fenotypowe wlacznie z kreconymi wlosami (jesli chodzi o wlosy to wczesniej juz sie poddalam i powiedzialam, ze proste tez moga byc). Po dokonaniu wplaty okazalo sie, ze dopiero dzisiaj rano pobrano od niej komorki jajowe. Tak sie ludzimy ze to szczesliwy omen i uzyskamy piekne zarodki🤞
    W czwartek wizyta konsultacyjna na zoomie i mamy nadzieje, ze od nastepnego cyklu zaczynamy przygotowania do transferu

monester, WiosnyFanka, Magdus46, glodia, MałaMiMi, Trinity_Nea, Hope_89, spineczka, Saimi, Chmurka87, mi.nu, Raija86, Elka198321, Nowa na forum lubią tę wiadomość

• mi.nu Ekspertka

Wysłany: 22 czerwca, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    glodia wrote:
    Twoja klinika jest za fajna ;) u mnie nic. Dobrze, że niedługo się pożegnam ze swoją... oczywiście dlatego, że będę w ciąży :D
    Minu powodzenia, niech endo ładnie rośnie!
    Glodia wszystkie Kliniki które są realizatorami rządowego programu IVF podlegają tym samym regułom, kliniki przecież nic od siebie za darmo nie dają. Wszystko co jest za darmo wynika z programu.
    I na to liczę, że się pożegnasz ze swoją kliniką bo będziesz w ciąży 🤞 wiesz jak Ci kibicuję ☺️

Elka198321 lubi tę wiadomość

Ona i On '84
  • Elka198321 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdus46 wrote:

Ba rozmowie z doradcą od dastwa taja i formacje uzyskałem bo pytałam jak to wygląda czy dawczynie są przebadane itp.

Magdus46 lubi tę wiadomość

• Elka198321 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raija86 wrote:
    Ja w Invicie we Wrocławiu weszłam sobie na stronę z dawczyniami, znalazłam taką, która mnie bardzo zainteresowała (na zasadzie "to jest to!". Poczułam to "coś" od razu jak przeczytałam opis), wykupiłam pakiet 6 komórek i już były moje :) zajęło mi to w zasadzie dwa dni. Niestety musiałam jeszcze dopłacić za transport, bo dawczyni jest z Warszawy. Kiedy przyjechały (po około tygodniu), mąż umówił się na oddanie nasienia i po 5 dniach mieliśmy trzy zarodki, które zostały zamrożone i tylko czekały na mnie.
    Ja też mam dawczynie z Warszawy...obecnie 2 zarodek czeka na Nas.Malwgo odstawiłam od mojego mleka. Wzięłam leki na wyciszenie laktacji i ba jesień wracamy do kliniki po 2 zarodka...

Raija86, Saimi, Magdus46, glodia, Nowa na forum, Trinity_Nea lubią tę wiadomość

• Hope_89 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elka198321 wrote:
    Ja też mam dawczynie z Warszawy...obecnie 2 zarodek czeka na Nas.Malwgo odstawiłam od mojego mleka. Wzięłam leki na wyciszenie laktacji i ba jesień wracamy do kliniki po 2 zarodka...
    Ela to jaki czas będzie od porodu do kolejnego transferu?

Elka198321 lubi tę wiadomość

event.png[/url]
  • Eliza888 Ekspertka

Wysłany: 23 czerwca, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raija86 wrote:

Czy ta rezerwacja była z programu rządowego czy pelnoplatna? Weszłam ciekawości sprawdzić według swoich cech fenotypowych i też znalazłam osobe, która od razu wpadła mi w oko ale czy to będzie podlegało pod program rzadowy? Mam niestety wątpliwości bo jest napisane, że 13tys. Koszt pakietu 6 komórek kosztuje... wiecie może jak to wygląda w praktyce?

• Raija86 Ekspertka

Wysłany: 23 czerwca, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eliza888 wrote:
    Czy ta rezerwacja była z programu rządowego czy pelnoplatna? Weszłam ciekawości sprawdzić według swoich cech fenotypowych i też znalazłam osobe, która od razu wpadła mi w oko ale czy to będzie podlegało pod program rzadowy? Mam niestety wątpliwości bo jest napisane, że 13tys. Koszt pakietu 6 komórek kosztuje... wiecie może jak to wygląda w praktyce?

Niestety nie wiem, jak to wygląda z programem rządowym :( ja zapłaciłam sama, 13 tyś za sześć komórek. Możesz zawsze ją zarezerwować na 24h i jutro zadzwonić i się dowiedzieć.

preg.png[/url]
    Rocznik 86
    Beta 0
    3 czerwca transfer.
  • Mysza123 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Was czytam i jezeli w Polsce dawczyni kosztuje 13 tys zl to mega malo ... Ja w Czechach placilam 30....
    Nawet jezeli by bylo poza programem rzadowym to warto, ale mysle ze sie teraz wszystko bedzie lapac.

🐭 28- endometrioza/ POF
    10.2016- córka 👧🏼

Reprofit Ostrava
    11.2022- ET- cb 🤍
    02.2023- FET- 🧡✨
    10.2023- 37tc- 2770g, 51 cm 🧸🎀🦋

age.png
  • Elka198321 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope_89 wrote:
    Ela to jaki czas będzie od porodu do kolejnego transferu?
    Około 11 miesiąc...ale kd lekarza dostałam zielone światło ..od września zacznę robić badania sprawdzimy endometrum i latanie czy okres do tego czasu dostanę...
    Chciałabym w październiku zrobić transfer...Co prawda Szczepan słabo śpi w nocy ale damy radę...
    Lekarz mi mówił że optymalnie jest tak ok roku od porodu,ale u Nas twierdził ze możemy już wcześniej zacząć.
    Z kolei endokrynolog mój powiedział że 3 miechy mój organizm musi odpocząć, ciało musi się zregenerować dlatego miałam najpóźniej początek lipca niunia odstawić...dodatkowo chce parę kd zrzucić, bo przy mojej hiperprolaktynemii karmiąc piersią tyłam zamiast chudnąć...

‹‹ 489 490 491 492 493 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ