SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • Komanuss Autorytet

Wysłany: 16 października 2025, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek wrote:
    Gdy byłam w szpitalu po stracie pierwszej ciąży, to powiedziałam ordynatorowi na obchodzie, że chcę zbadać materiał poronny. Spojrzał na mnie jak na wariatkę i powiedział, że „takie rzeczy się zdążają i co takie badanie wniesie w moje życie? Czy jeśli okaże się, że dziecko było chore, to zrezygnuję z kolejnych prób zajścia w ciążę?”
    Odpowiedziałam mu wtedy, że staraliśmy się o tę ciążę 10 lat i chcę wiedzieć, czy powodem poronienia była choroba dziecka czy mój organizm. Dzięki temu wiedziałabym, czy jeszcze bardziej pogłębiać moją diagnostykę.
    Już nie dyskutował i zrobiono badania genetyczne oraz histo-patologiczne.
    Moim zdaniem zawsze warto szukać przyczyny.
    a co wyszlo z histopatologii?

• Asssia Ekspertka

Wysłany: 16 października 2025, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek wrote:
    Gdy byłam w szpitalu po stracie pierwszej ciąży, to powiedziałam ordynatorowi na obchodzie, że chcę zbadać materiał poronny. Spojrzał na mnie jak na wariatkę i powiedział, że „takie rzeczy się zdążają i co takie badanie wniesie w moje życie? Czy jeśli okaże się, że dziecko było chore, to zrezygnuję z kolejnych prób zajścia w ciążę?”
    Odpowiedziałam mu wtedy, że staraliśmy się o tę ciążę 10 lat i chcę wiedzieć, czy powodem poronienia była choroba dziecka czy mój organizm. Dzięki temu wiedziałabym, czy jeszcze bardziej pogłębiać moją diagnostykę.
    Już nie dyskutował i zrobiono badania genetyczne oraz histo-patologiczne.
    Moim zdaniem zawsze warto szukać przyczyny.
    Ale te genetyczne to chyba na własny koszt? Bo ja za 1 razem badałam po naturalnej, a za drugim razem już nie...no i teraz szukam przyczyny. Przy czym ten rozwój spowolnił się jakoś na początku, a nie nagle zatrzymał i to mi daje do myślenia.

• KarolinaKika Autorytet

Wysłany: 16 października 2025, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baylee wrote:
    masz juz rozpisane co masz brac i w jakich dawkach?
    Mam estrofem 2x od 3 dc , potem od 5 dc 3x dziennie . Sprawdziłam w zapiskach ze przy udanym transferze dzień po punkcji miałam acard 75 i encorton 5 mg. Będę na wizycie 27.10 zapytam lekarza o to ( teraz byłam u innego lekarza bo do mojej nie było miejsca ) czy brać . Chciałbym bo wtedy się udało .
    27 dostanę doustnie i globulki jakiego proga

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2025, 12:43

Baylee, Asssia lubią tę wiadomość

1 IVF - 5 🥚- 2 zarodki / 29.07.2024 ET 2 zarodków ❌
    2 IVF -3 🥚- 1 zarodek /26.09.2024 ET 1 zarodek trzydniowy ❌
    3 IVF długi protokół - 4 🥚 - 2 zarodki
    Jeden zdegenerował
    22.02.2025 ET 4.1.2
    7dpt beta 52,8 9dpt beta 149 11dpt beta 410 13dpt beta 1205
    07.04 poronienie 7/9 tc 💔
    4 IVF czerwiec 2025 długi protokół - 3🥚-1 zarodek nie przetrwał . Brak transferu
    5 IVF KD ❄️❄️❄️❄️❄️
    18.12 FET 4.1.2
    7dpt ⏸️
    9dpt 164
    11 dpt 460

AMH 10.23 -0,65
    06.24 -0,47
    05.25 - 0,44
    On
    10.2023 azzospermia ( po odblokowaniu wszystkie wyniki wróciły do normy poza fragmentacją 30%)
  • glodia Autorytet

Wysłany: 16 października 2025, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badanie aktywności anty-Xa. Czy któraś robiła to badanie? Gdzie najlepiej? Czy synevo będzie ok?
    Co w sytuacji, gdy heparynę bierze się na noc (tak kazali w klinice), a badanie robić najlepiej 4 godziny po podaniu? Zmienić porę podawania?

• Baylee Autorytet

Wysłany: 16 października 2025, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki za odpowiedz
    no to juz niedlugo miejmy nadzieje bedziesz się cieszyc pozytywną betą
    trzymam kciuki

KarolinaKika lubi tę wiadomość

2017-endometrioza
    2018-POF/POI
    2018-decycja o KD , uzyskane 3 zarodki
    2019-udany drugi criotransfer 3 dniowego zarodka z KD invimed ( intralipid, encorton, neoparin, acard, estrofem, luteina, progesterone besins)

porod w 38 t, ciąża zagrożona ( krwiak, skrócona szyjka)

2025-decyzja o KD invicta, kwalifikacja do refundacji z MZ
  • Giosiek Autorytet

Wysłany: 16 października 2025, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Komanuss wrote:
    a co wyszlo z histopatologii?
    Nie znaleziono przyczyny poronienia. Zarówno badania genetyczne, jak i histopatologiczne nie wykazały żadnych nieprawidłowości.
    Nigdy nie poznałam przyczyny, dlaczego serce mojej córki przestało bić. A przestało w drugim trymestrze, już po badaniach prenatalnych, które też wyszły bez zarzutu.

age.png

preg.png
  • Giosiek Autorytet

Wysłany: 16 października 2025, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asssia wrote:
    Ale te genetyczne to chyba na własny koszt? Bo ja za 1 razem badałam po naturalnej, a za drugim razem już nie...no i teraz szukam przyczyny. Przy czym ten rozwój spowolnił się jakoś na początku, a nie nagle zatrzymał i to mi daje do myślenia.
    Ja nie płaciłam za żadne z badań, które były wykonywane po poronieniu. Ale ja mieszkam w Niemczech. Nie wiem jak jest w Polsce.

age.png

preg.png
  • Giosiek Autorytet

Wysłany: 16 października 2025, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    glodia wrote:
    Badanie aktywności anty-Xa. Czy któraś robiła to badanie? Gdzie najlepiej? Czy synevo będzie ok?
    Co w sytuacji, gdy heparynę bierze się na noc (tak kazali w klinice), a badanie robić najlepiej 4 godziny po podaniu? Zmienić porę podawania?
    Ja chodzę regularnie do mojego hematologa (co 2 miesiące) i tam mam pobieraną krew na to badanie. Mi zalecono, bym zastrzyk wzięła 3 godziny przed badaniem. Też brałam go wieczorem (z polecenia kliniki), ale podkreślano, że odstęp czasowy jest ważny, także zrobiłam go o godzinie 7 (wizytę miałam na 10) i teraz biorę rano.

age.png

preg.png
  • glodia Autorytet

Wysłany: 16 października 2025, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek wrote:
    Ja chodzę regularnie do mojego hematologa (co 2 miesiące) i tam mam pobieraną krew na to badanie. Mi zalecono, bym zastrzyk wzięła 3 godziny przed badaniem. Też brałam go wieczorem (z polecenia kliniki), ale podkreślano, że odstęp czasowy jest ważny, także zrobiłam go o godzinie 7 (wizytę miałam na 10) i teraz biorę rano.
    Też się przestawię na poranne podawanie, bo inaczej się chyba nie da. Mi kazali zrobić badanie w 12 i 24tc. Czy kiedykolwiek coś zmienili w dawkowaniu u Ciebie po tym badaniu?

• glodia Autorytet

Wysłany: 16 października 2025, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek wrote:
    Ja nie płaciłam za żadne z badań, które były wykonywane po poronieniu. Ale ja mieszkam w Niemczech. Nie wiem jak jest w Polsce.
    W Polsce za badanie genetyczne płaci się prywatnie. Badanie histopatol. - jest robione z automatu przez szpital na koszt nfz (przynajmniej przy późniejszych ciążach).

• Asssia Ekspertka

Wysłany: 16 października 2025, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek wrote:
    Nie znaleziono przyczyny poronienia. Zarówno badania genetyczne, jak i histopatologiczne nie wykazały żadnych nieprawidłowości.
    Nigdy nie poznałam przyczyny, dlaczego serce mojej córki przestało bić. A przestało w drugim trymestrze, już po badaniach prenatalnych, które też wyszły bez zarzutu.
    A Ty jak masz z immunologia? Mi powiedział wczoraj immunolog, że przy tych niezgodnościach cross match, allo mr ryzyko jest do 12 tyg. Ale u Ciebie w sumie drugi trymestr...ehhh...strasznie to przykre. Współczuję takiej straty:(

• Janis Koleżanka

Wysłany: 16 października 2025, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, mam pytanie do dziewczyn, które podchodziły do in vitro w Gyncentrum.
    Wczoraj byliśmy z mężem na wizycie kwalifikacyjnej i dziś już otrzymałam telefon z kliniki, że mają dla nas propozycje dwóch dawczyń 🫣 W przyszłym tygodniu lekarz przedstawi nam szczegóły (cechy fenotypowe) i będziemy podejmować ostateczną decyzję. I tutaj moje pytanie - jeśli podczas tej wizyty wybierzemy dawczynię, to czy już w tym samym dniu mąż będzie musiał oddać nasienie, czy umówią nas na inny termin? Co z jakimiś dodatkami badaniami? (Edit - w planach jest kriotransfer.)
    I jeszcze jedna kwestia - ile zarodków otrzymałyście po zapłodnieniu 6 komórek? Wiem, że może być różnie, ale jestem ciekawa, jak to u Was wyglądało. IVF na moich komórkach niestety średnio wychodziło (miałam mało komórek po stymulacji).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2025, 16:06

• Baylee Autorytet

Wysłany: 16 października 2025, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie jestem w gyncentrum ale ani w invikcie ani w invimedzie nie wymagali oddania nasienia w dniu wyboru dawczyni
    raczej nasienie jest oddawana przed zaplodnieniem komórek czyli dopiero w cyklu w którym ma sie odbyc transfer
    co do ilosci zarodkow na 6 komorek to jak patrzylam kiedys na wypowiedzi to najczęstszy wynik to 2-3 zarodki, ale bywa ze i 0 albo i 6.
    Ja tez jestem po kwalifikacji i wyborze dawczyni i liczę wlasnie na chociaz 2-3 zarodki.
    Ja tez nie mam juz czasu i sil powtarzac x transferów, stwierdzilam ze jedna procedura i transfery z niej sie nie udadzą i z kolejnej raczej rezygnujemy

Janis lubi tę wiadomość

2017-endometrioza
    2018-POF/POI
    2018-decycja o KD , uzyskane 3 zarodki
    2019-udany drugi criotransfer 3 dniowego zarodka z KD invimed ( intralipid, encorton, neoparin, acard, estrofem, luteina, progesterone besins)

porod w 38 t, ciąża zagrożona ( krwiak, skrócona szyjka)

2025-decyzja o KD invicta, kwalifikacja do refundacji z MZ
  • Janis Koleżanka

Wysłany: 16 października 2025, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedź :) Też mocno liczę na to, że uda się uzyskać 2-3 zarodki.
    Zapomniałam wcześniej napisać, że u nas w planach jest kriotransfer.

• Asssia Ekspertka

Wysłany: 16 października 2025, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek wrote:
    To zależy ile macie zarodków i jak bardzo możecie sobie pozwolić na transferowanie w ciemno.
    W moim przypadku było tak, że umówiłam się do immunologa w czasie, gdy czekałam na wyniki badań genetycznych. Dostałam listę badań, ale nie mogłam wykonać ich od ręki, bo niektóre musiały być w odpowiednim dniu cyklu. Umówiłam termin tych badań i kolejny termin, by skonsultować ich wyniki z immunologiem.
    W między czasie dostałam informację, że wszystkie wysłane do badania zarodki są zdrowe, więc postanowiliśmy zaryzykować i zrobić jeden transfer w ciemno. A dopiero po jego niepowodzeniu zrobić badania immuno i wdrożyć ewentualne leczenie.
    Tamten transfer się udał ☺️
    Odwołałam termin badań oraz konsultacji i ostatecznie już nigdy nie wróciłam do tematu immunologii 😅
    Także w naszym przypadku ryzyko się opłaciło. Zaoszczędziliśmy parę tysięcy, które musielibyśmy wydać na badania, dalsze konsultacje oraz ewentualne leczenie 😉

Ale gdyby okazało się, że mamy tylko jeden zdrowy zarodek, to na pewno chciałabym podejść do transferu już po badaniach. Chciałabym mieć pewność, że zrobiłam wszystko co w mojej mocy, by dać maluszkowi szansę na implantację.
    Mam 2 zarodki jeszcze. Z najlepszym 4.1.1 wyszło poronienie, ale ten rozwój się spowolnił, a nie nagle zatrzymał. Z jednej strony już się nastawiłam trochę na transfer teraz. Ale zaczęłam mocno myśleć o tej niezgodności. Bo jak znowu coś nie pójdzie to potem znowu 3-4 miesiące czekania. Teraz, miałam transfer w końcowe kwietnia. A łyżeczkowanie w czerwcu. Byłabym już w miejscu w którym są teraz co najmniej dwie Dziewczy tu, za które mocno trzymam kciuki;) A jestem już w plecy tyle miesięcy...niby przesunięcie o miesiąc już mnie nie zbawi. Trochę jestem zdziwiona ta konsultacja, bo immunolog powiedziała że nie ma wskazań do encortonu. A mam podwyższone NK we krwi i macicy. Też mu się nie podobał do końca poziom cd4/cd8. Poprzednio brała ten encorton ale może za późno. Nie pamiętam czy po transferze czy przed te 5 dni. A może już powinnam zacząć brać? Ale mam autoimmunologiczne tematy bo i hashimoto i może PoF. Ana podwyższone. Czekam na wynik Ana2 i Ana3. Mówił, że zależnie od wyniku może coś przypisze jeszcze przed tym potencjalnym transferem. Ale najbardziej weszło mi w głowę to, że niezgodność immunologiczna partnerów to ryzyko do 12tyg.

• Komanuss Autorytet

Wysłany: 16 października 2025, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asssia wrote:
    Mam 2 zarodki jeszcze. Z najlepszym 4.1.1 wyszło poronienie, ale ten rozwój się spowolnił, a nie nagle zatrzymał. Z jednej strony już się nastawiłam trochę na transfer teraz. Ale zaczęłam mocno myśleć o tej niezgodności. Bo jak znowu coś nie pójdzie to potem znowu 3-4 miesiące czekania. Teraz, miałam transfer w końcowe kwietnia. A łyżeczkowanie w czerwcu. Byłabym już w miejscu w którym są teraz co najmniej dwie Dziewczy tu, za które mocno trzymam kciuki;) A jestem już w plecy tyle miesięcy...niby przesunięcie o miesiąc już mnie nie zbawi. Trochę jestem zdziwiona ta konsultacja, bo immunolog powiedziała że nie ma wskazań do encortonu. A mam podwyższone NK we krwi i macicy. Też mu się nie podobał do końca poziom cd4/cd8. Poprzednio brała ten encorton ale może za późno. Nie pamiętam czy po transferze czy przed te 5 dni. A może już powinnam zacząć brać? Ale mam autoimmunologiczne tematy bo i hashimoto i może PoF. Ana podwyższone. Czekam na wynik Ana2 i Ana3. Mówił, że zależnie od wyniku może coś przypisze jeszcze przed tym potencjalnym transferem. Ale najbardziej weszło mi w głowę to, że niezgodność immunologiczna partnerów to ryzyko do 12tyg.
    Może poczekaj faktycznie ten miesiąc jeżeli tak czujesz. Dla świętego spokoju. Z tym encortonem to też czytałam że jak się bierze z kolein beż przeciwwskazań to też może zaszkodzić.

• Asssia Ekspertka

Wysłany: 16 października 2025, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Komanuss wrote:
    Może poczekaj faktycznie ten miesiąc jeżeli tak czujesz. Dla świętego spokoju. Z tym encortonem to też czytałam że jak się bierze z kolein beż przeciwwskazań to też może zaszkodzić.
    Tyle że jak mam jakieś przeciwciała to już wygląda jak wskazanie. A tu słyszę nie, że mam wskazań...można się pogubić. A z tego co czytałam przy tych niezgodnościach, oczywiście zależnie od poziomu, też dają encorton. Ale też są inne "poważniejsze" leki.

• Komanuss Autorytet

Wysłany: 16 października 2025, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asssia wrote:
    Tyle że jak mam jakieś przeciwciała to już wygląda jak wskazanie. A tu słyszę nie, że mam wskazań...można się pogubić. A z tego co czytałam przy tych niezgodnościach, oczywiście zależnie od poziomu, też dają encorton. Ale też są inne "poważniejsze" leki.
    A może umow się do Jarosz podobno dobra jest

• Giosiek Autorytet

Wysłany: 16 października 2025, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    glodia wrote:
    Też się przestawię na poranne podawanie, bo inaczej się chyba nie da. Mi kazali zrobić badanie w 12 i 24tc. Czy kiedykolwiek coś zmienili w dawkowaniu u Ciebie po tym badaniu?
    Nie. Wyniki mam zawsze w normie, więc dawka ciągle pozostaje ta sama (biorę Clexane 4000).

age.png

preg.png
  • Giosiek Autorytet

Wysłany: 16 października 2025, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asssia wrote:
    A Ty jak masz z immunologia? Mi powiedział wczoraj immunolog, że przy tych niezgodnościach cross match, allo mr ryzyko jest do 12 tyg. Ale u Ciebie w sumie drugi trymestr...ehhh...strasznie to przykre. Współczuję takiej straty:(
    Dziękuję!
    Już pisałam dziś wcześniej, że tak się złożyło, że ostatecznie nie badałam immunologii. Ale lekarz, u którego byłam na konsultacji (Paśnik) też mówił, że immunologia ma wpływ w pierwszym trymestrze, więc u nas to raczej nie to było przyczyną.
    Z drugiej strony myślę sobie, że może dzięki pierwszej ciąży mój organizm poznał DNA męża i udało mi się donosić ciążę z córką. Któż to wie? 🤷‍♀️

age.png

preg.png
‹‹ 782 783 784 785 786 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ