X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • Asssia Przyjaciółka

Wysłany: 16 października, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek wrote:
    Dziękuję!
    Już pisałam dziś wcześniej, że tak się złożyło, że ostatecznie nie badałam immunologii. Ale lekarz, u którego byłam na konsultacji (Paśnik) też mówił, że immunologia ma wpływ w pierwszym trymestrze, więc u nas to raczej nie to było przyczyną.
    Z drugiej strony myślę sobie, że może dzięki pierwszej ciąży mój organizm poznał DNA męża i udało mi się donosić ciążę z córką. Któż to wie? 🤷‍♀️
    Tak, czytam Twoją historię.
    Też miałam poradę z dr Paśnik. I mówił też o tym poznaniu DNA partnera, no ale u mnie akurat było za wcześnie poronienie, więc raczej u mnie nic się nie zmieniło.

• Mery0211 Przyjaciółka

Wysłany: 16 października, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy ktoras z was jest w reprofit i miała propozycje dawczyń ? Mam od razu termin podany punkcji i transferu na za miesiąc, ale nie mam żadnej wiedzy o dawczyni. Podobno nie każdy sobie życzy a jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Powiedzcie jak u was hylo

12.10.2024- transfer 2 dniowego zarodka
    27dpt- 🖤
    21.03.2025 transfer ❄️
    21dpt 🖤
  • Ewa85 Przyjaciółka

Wysłany: 16 października, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mery0211 wrote:
    Dziewczyny czy ktoras z was jest w reprofit i miała propozycje dawczyń ? Mam od razu termin podany punkcji i transferu na za miesiąc, ale nie mam żadnej wiedzy o dawczyni. Podobno nie każdy sobie życzy a jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Powiedzcie jak u was hylo
    Ja jestem w Bocianie i nie chcieli mi nic powiedzieć. Ponoć nie mogą. Powiedzieli tylko, że cechy fenotypowe się zgadzają ale które to też mi nic nie chcieli powiedzieć

• Mery0211 Przyjaciółka

Wysłany: 16 października, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa85 wrote:
    Ja jestem w Bocianie i nie chcieli mi nic powiedzieć. Ponoć nie mogą. Powiedzieli tylko, że cechy fenotypowe się zgadzają ale które to też mi nic nie chcieli powiedzieć
    Ja byłam w bocianie i też nic mi nie powiedzieli, byłam w invimedzie to tu już podali dane fenotypowe. Nie wiem czy coś przeoczyłam czytając fora czy to w reproficie to faktycznie ich praktyka

27dpt- 🖤
    21.03.2025 transfer ❄️
    21dpt 🖤
  • Cara Ekspertka

Wysłany: 16 października, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mery0211 wrote:
    U mnie podobnie. Myślałam, że dostanę kilka do wyboru, a podali tylko jedną:/ I też od razu z terminem punkcji. Dziwna sytuacja... Myślałam, ze oni maja większy bank niz kliniki w PL, a wychodzi, że niekoniecznie.

• Mery0211 Przyjaciółka

Wysłany: 17 października, 05:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cara wrote:
    U mnie podobnie. Myślałam, że dostanę kilka do wyboru, a podali tylko jedną:/ I też od razu z terminem punkcji. Dziwna sytuacja... Myślałam, ze oni maja większy bank niz kliniki w PL, a wychodzi, że niekoniecznie.
    A podali Ci dane fenotypowe sami ? Ja pisałam z prośbą o informację

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października, 05:43

27dpt- 🖤
    21.03.2025 transfer ❄️
    21dpt 🖤
  • Cara Ekspertka

Wysłany: 17 października, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mery0211 wrote:
    A podali Ci dane fenotypowe sami ? Ja pisałam z prośbą o informację
    Podali, ale ja z nimi wczesniej rozmawiałam i zwracałam uwagę na to.
    Tylko że te cechy nie są dopasowane idealnie :/ a ja naprawdę pospolitą urodę w tej części Europy mam, myślałam, że będą mogła przebierać w opcjach, a wychodzi na to, ze w PL jednak zrobili mi lepsze dopasowanie. Dlatego biję się z myślami, czy rzeczywiście warto jechać do Czech, kiedy już na wstępie jestem trochę rozczarowana ich ofertą. Nie mówiąc o kosztach...

• tika32 Autorytet

Wysłany: 17 października, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa85 wrote:

Tez jestem w bocianie. I ostatnio lekarza pytalam dlaczego w innych klinikach podaja info o dawczyni. A on mi powiedzial ze robia to nie legalnie. Bo w przepisie jest zakaz podawac info.

Ja ostatnio mialam badania prenatalne i tam sie wylicza ryzyko z wieku matki. A ja nie wiedzialam ile miala lat dawczyni wiec lekarz wyliczyl mi z mojego wieku. Potem rozmawialam z lekarzem z kliniki to powoedzial mi ze moglam zadzwonic wlasnie przed badaniami to wtedy by mi podali wiek. A ja nie wiedzialam dokladnie jakto ryzyko sie liczy.
    I dopiwro wsumie po badaniach dowiedzialam sie ile miala dawczyni.

91
    Niedoczy Euthyrox
    2020 histero ok
    AMH 1.96 w 20r a 1.26 w 24r
    LH 8.43 FSH 9.73 DHEA-S 308 4 nie udane insemi
    ANA ujemny MLR 26,3% Test IMK ok
    Kariotyp prawidlowy
    dr Sydor
    5d przed transf 1 accofil 1/2 -3 dni i encorton
    intralipid i clexane
    1proced wrzesien 2021
    Pobranych 7, 3doj i 3BB podany w 5 dobie.
    Beta pozytywa ale poronienie
    2 proce maj 2022
    Pobranych 7, 4 doj przestaly sie rozwijac
    Lipiec 2023
    naturalnie, szczescie trwalo 9t3dni
    Stycz 2024 3 proce
    7pobrane 4 doj w 3 dobie przestaly sie rozwijać
    Listopad 2024 4 proce
    gonal orgalutran menopur
    Pobrano 4 i 3 byly doj. 2 zaplodnione i przestaly sie rozwijac
    kwiecien 2025 decyzja od KD
    swieze komorki uzyskano 4AA 4BC Z 5doby 4BC z 6D
    transfer 26.07
    estrofem luteina duphaston encorton besins acard clexane acofil jedna cala 5 dni przed i 1/3
    6dpt 69,18 prog 37,93
    12dpt 1342,73 prog19,19
    14dpt 3680,67 prog 82,13
    18dpT beta 18623,30 prog 18,99
    21dpt USG ?
    88- Morf 5 w 2018
  • KarolinaKika Autorytet

Wysłany: 17 października, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tika32 wrote:
    Tez jestem w bocianie. I ostatnio lekarza pytalam dlaczego w innych klinikach podaja info o dawczyni. A on mi powiedzial ze robia to nie legalnie. Bo w przepisie jest zakaz podawac info.

Ja ostatnio mialam badania prenatalne i tam sie wylicza ryzyko z wieku matki. A ja nie wiedzialam ile miala lat dawczyni wiec lekarz wyliczyl mi z mojego wieku. Potem rozmawialam z lekarzem z kliniki to powoedzial mi ze moglam zadzwonic wlasnie przed badaniami to wtedy by mi podali wiek. A ja nie wiedzialam dokladnie jakto ryzyko sie liczy.
    Tak wiek muszą podać do prenatalnych to mi powiedziano żebym pytała przed tymi badaniami ewentualnie

1 IVF - 5 🥚- 2 zarodki / 29.07 ET 2 zarodków ❌
    2 IVF -3 🥚- 1 zarodek /26.09 ET 1 zarodek trzydniowy ❌
    3 IVF długi protokół - 4 🥚 - 2 zarodki / 22.02 ET
    7dpt beta 52,8 9dpt beta 149 11dpt beta 410 13dpt beta 1205
    07.04 poronienie 7/9 tc 💔
    4 IVF czerwiec długi protokół - 3🥚-1 zarodek nie przetrwał . Brak transferu

AMH 10.23 -0,65
    06.24 -0,47
    05.25 - 0,44
  • tika32 Autorytet

Wysłany: 17 października, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaKika wrote:
    Tak wiek muszą podać do prenatalnych to mi powiedziano żebym pytała przed tymi badaniami ewentualnie

A mi o tym nie powiedzieli. Ale wyliczyła z mijego wieku 34 lata i wyszlo ok. A na kolejnej wizycie rozmawialam z lekarzem i okazalo sie ze dawczyni miala 28 lat. Wiec mowi mi ze jeszcze lepiej.

91
    Niedoczy Euthyrox
    2020 histero ok
    AMH 1.96 w 20r a 1.26 w 24r
    LH 8.43 FSH 9.73 DHEA-S 308 4 nie udane insemi
    ANA ujemny MLR 26,3% Test IMK ok
    Kariotyp prawidlowy
    dr Sydor
    5d przed transf 1 accofil 1/2 -3 dni i encorton
    intralipid i clexane
    1proced wrzesien 2021
    Pobranych 7, 3doj i 3BB podany w 5 dobie.
    Beta pozytywa ale poronienie
    2 proce maj 2022
    Pobranych 7, 4 doj przestaly sie rozwijac
    Lipiec 2023
    naturalnie, szczescie trwalo 9t3dni
    Stycz 2024 3 proce
    7pobrane 4 doj w 3 dobie przestaly sie rozwijać
    Listopad 2024 4 proce
    gonal orgalutran menopur
    Pobrano 4 i 3 byly doj. 2 zaplodnione i przestaly sie rozwijac
    kwiecien 2025 decyzja od KD
    swieze komorki uzyskano 4AA 4BC Z 5doby 4BC z 6D
    transfer 26.07
    estrofem luteina duphaston encorton besins acard clexane acofil jedna cala 5 dni przed i 1/3
    6dpt 69,18 prog 37,93
    12dpt 1342,73 prog19,19
    14dpt 3680,67 prog 82,13
    18dpT beta 18623,30 prog 18,99
    21dpt USG ?
    88- Morf 5 w 2018
  • Baylee Ekspertka

Wysłany: 17 października, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tika32 wrote:

nie wiem czmu takie dane jak wzrost, wiek i kolor oczu czy wlosow maja byc niepodawane i szczerze mowiac szukalam takich przepisow z zakazem i nie znalazlam, wątpie tez zeby kluiniki in vitro regularnie lamaly przepisy i ryzykowaly jakimis karami itp
    to nie jest imię, tatuaz czy nie wiem jaki rodzaj danych ktory stanowi zagrozenie identyfikacji takiej osoby
    np ile jest osob z niebieskimi oczami i wlosami ciemny blond o wzroscie np 165? no multum
    ja bym osobiscie nawet nie skorzystala z dawstwa w klinice gdzie prawie nie chca nic powiedziec lub wybieraja za mnie
    w invikcie tez chcieli wybrac mi dawczynie ale powiedzialam ze upatrzylam sobie inna i sie zgodzili, danych mialam duzo, w invimedzie 6 lat temu nawet fote z dziedzinstwa ( dawczyni z innego kraju)
    niedlugo nie będą podawac kompletnie nic a juz nieraz czytalam ze wybieraja ze tak powiem dawczynie od czapy prawie nie majaca nic wspolnego z biorczynią jesli chodzi o wygląd
    klinika chce wynikow w postaci uzyskanych ciąż a to czy dawczyni odpowiada nam juz sie malo przejmują

Mery0211, Angelles, Giosiek lubią tę wiadomość

2017-endometrioza
    2018-POF/POI
    2018-decycja o KD , uzyskane 3 zarodki
    2019-udany drugi criotransfer 3 dniowego zarodka z KD invimed ( intralipid, encorton, neoparin, acard, estrofem, luteina, progesterone besins)

porod w 38 t, ciąża zagrożona ( krwiak, skrócona szyjka)

2025-decyzja o KD invicta, kwalifikacja do refundacji z MZ
  • Cara Ekspertka

Wysłany: 17 października, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tika32 wrote:

Mam wrażenie, że to raczej Bocian działa nielegalnie. Jak najbardziej biorca (a potem dziecko) ma prawo znać cechy fenotypowe i wiek dawcy. To nie są cechy identyfikujące. Klinice jest łatwiej nie podawać tych danych, bo nie mają problemu z wybieraniem przez pary, więc dobierają jak leci. Wg mnie bardzo to nieodpowiedzialne.

Baylee, Mery0211, Angelles, Giosiek lubią tę wiadomość

• Mery0211 Przyjaciółka

Wysłany: 17 października, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cara wrote:
    Mam wrażenie, że to raczej Bocian działa nielegalnie. Jak najbardziej biorca (a potem dziecko) ma prawo znać cechy fenotypowe i wiek dawcy. To nie są cechy identyfikujące. Klinice jest łatwiej nie podawać tych danych, bo nie mają problemu z wybieraniem przez pary, więc dobierają jak leci. Wg mnie bardzo to nieodpowiedzialne.
    Też tak uważam a to co mi odpisali z reprofit że nie każdy sobie życzy znać te dane to też jest dziwne dla mnie

27dpt- 🖤
    21.03.2025 transfer ❄️
    21dpt 🖤
  • Brzoza Przyjaciółka

Wysłany: 17 października, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cara wrote:
    Coś się ten Bocian popsuł. Jak szukali mi dawczyni 2 lata temu to dostałam pelne info, wiek i cechy fenotypowe. Byly 2 kandydatki, wybralismy druga. Zarodki poszły do zamrozenia. Teraz przy transferze pytałam (ponieważ nie zapisałam tego nigdzie a pamięć zawodna 😄) czy dobrze pamiętam że miała tyle i tyle lat - lekarz na to że tajemnica i nic nie powie. Mówię że to i tak mi potrzebne do badań, i że to tajemnica nie jest - może pani pytać embriologow, może coś pani powiedzą. Oczywiście zostawiałam prośbę o kontakt kilka razy, nikt z embriologow nie oddzwonił...były dwie kandydatki, jedna 21 a druga 28, wydaje mi się że ta co wzięliśmy miała 28( była szybciej dostępna, na tą druga trzeba było jeszcze że 2 mce poczekac). Mój dr prowadzący powiedział że lepiej przyjąć do badań 28 lat i tak zrobiliśmy. Także tak o.

44 l/ 55 l
    wzjg
    AMH 09.22 - 0,7
    I INV 12.22,I transfer , w 11 tyg serduszko się zatrzymało
    II transfer - beta 0
    II INV - 0 zarodków
    decyzja o KD 08.23, 09.23 - 3 MR, transfer odwołany
    04.25 transfer 3.2.2; 8 dpt - beta 42, 10 dpt - 149, 15 dpt - 1428, 22 dpt >10000, 29 dpt - mamy ❤️
  • Mery0211 Przyjaciółka

Wysłany: 17 października, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brzoza wrote:
    Coś się ten Bocian popsuł. Jak szukali mi dawczyni 2 lata temu to dostałam pelne info, wiek i cechy fenotypowe. Byly 2 kandydatki, wybralismy druga. Zarodki poszły do zamrozenia. Teraz przy transferze pytałam (ponieważ nie zapisałam tego nigdzie a pamięć zawodna 😄) czy dobrze pamiętam że miała tyle i tyle lat - lekarz na to że tajemnica i nic nie powie. Mówię że to i tak mi potrzebne do badań, i że to tajemnica nie jest - może pani pytać embriologow, może coś pani powiedzą. Oczywiście zostawiałam prośbę o kontakt kilka razy, nikt z embriologow nie oddzwonił...były dwie kandydatki, jedna 21 a druga 28, wydaje mi się że ta co wzięliśmy miała 28( była szybciej dostępna, na tą druga trzeba było jeszcze że 2 mce poczekac). Mój dr prowadzący powiedział że lepiej przyjąć do badań 28 lat i tak zrobiliśmy. Także tak o.
    O widzisz a ja w 2022r tam podchodziłam to usłyszałam tylko że wszystko co zaznaczyliśmy się zgadza, więc dziwne to dla mnie wszystko

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października, 12:45

27dpt- 🖤
    21.03.2025 transfer ❄️
    21dpt 🖤
  • KarolinaKika Autorytet

Wysłany: 17 października, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde rano oddałam krew na progra i czekam czekam sprawdzam co chwila chciałbym aby był poniżej 1 bo lekarz powiedział że wtedy transfer odwołany

AMH 10.23 -0,65
    06.24 -0,47
    05.25 - 0,44
  • Mysikrolik Ekspertka

Wysłany: 17 października, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janis wrote:
    Hej, mam pytanie do dziewczyn, które podchodziły do in vitro w Gyncentrum.
    Wczoraj byliśmy z mężem na wizycie kwalifikacyjnej i dziś już otrzymałam telefon z kliniki, że mają dla nas propozycje dwóch dawczyń 🫣 W przyszłym tygodniu lekarz przedstawi nam szczegóły (cechy fenotypowe) i będziemy podejmować ostateczną decyzję. I tutaj moje pytanie - jeśli podczas tej wizyty wybierzemy dawczynię, to czy już w tym samym dniu mąż będzie musiał oddać nasienie, czy umówią nas na inny termin? Co z jakimiś dodatkami badaniami? (Edit - w planach jest kriotransfer.)
    I jeszcze jedna kwestia - ile zarodków otrzymałyście po zapłodnieniu 6 komórek? Wiem, że może być różnie, ale jestem ciekawa, jak to u Was wyglądało. IVF na moich komórkach niestety średnio wychodziło (miałam mało komórek po stymulacji).

My mieliśmy świeży transfer, więc oddanie nasienia i rozmrożenie komórek było zsynchronizowane z moim cyklem (właściwie to sztucznym). Prawdę mówiąc to nie wiem jak to jest w przypadku, kiedy planowany jest kriotransfer, ale myślę, że oddanie nasienia nie było by w tym samym dniu co wybór dawczyni.
    My uzyskaliśmy dwa zarodki, z tym że tylko jeden nadawał się do transferu. Ale też nasienie było ponoć bardzo kiepskie.

Janis lubi tę wiadomość

age.png
  • KarolinaKika Autorytet

Wysłany: 17 października, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas były świeże komórki i mąż oddał nasienie w dniu kiedy była punkcja . Teraz mamy 5 zarodków i transferować będziemy mrożone bo nie zgrał się mój cykl z cyklem dawczyni

Janis lubi tę wiadomość

AMH 10.23 -0,65
    06.24 -0,47
    05.25 - 0,44
  • Jatosia Autorytet

Wysłany: 17 października, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tika32 wrote:

To ciekawe .. śmiem wątpić że to nielegalne skoro Invicta podaje te dane online - można wybrać dawczynie / dawce na stronie internetowej. Nie sądzę że klinika która działa na rynku polskim od lat ryzykowała nielegalnymi działaniami.

Angelles, WiosnyFanka, Valletta lubią tę wiadomość

❌3 procedury na własnych komórkach: 7 blastocyst, jedna ciąża poroniona w 8tc przez krwiaka, jedna ciąża biochemiczna, 5 razy beta nie drgnęła.
    ❎Badania immunologiczne
    Kir AA
    Zalecenia: encorton, accrofil, heparyna
    ❌Reprofit KD - 4 transfery blastocyst beta nie drgnęła
    ✅ KD program rządowy - 1 blastocysta po PGTa, włączone immunoglobiny, ciąża 💪🏼
  • KarolinaKika Autorytet

Wysłany: 17 października, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ufff mam wynik proga 0,2 więc transfer się odbędzie :)

małgorzatek lubi tę wiadomość

AMH 10.23 -0,65
    06.24 -0,47
    05.25 - 0,44
‹‹ 782 783 784 785 786
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 porad, jak ubrać dziecko na zimowy spacer

Niekiedy zimowa aura za oknem może zniechęcać do spacerów... Tymczasem jest to świetny sposób na budowanie odporności, dotlenienie organizmu i zapewnienie aktywności fizycznej dla dziecka. Jak zatem przygotować się na zimowy spacer? Sprawdź 7 porad, jak ubrać dziecko!

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ