X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną IN VITRO z niskim AMH
Odpowiedz

IN VITRO z niskim AMH

Oceń ten wątek:
  • Sylwia8782 Ekspertka

Wysłany: 19 lipca 2023, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Sylwia jesteś jedyną osobą na forum, ktora miała taki wynik stymulacji , dlatego uważam,ze to nie amh było Twoim problemem. Może coś nie grało w plemnikach, zbłąkane były czy coś ? ;)
    Chodzi ci ze taki slaby bo tylko 2 komorki ze stymulacji? Badalismy plemniki i robilismy rozszerzone kariotypy meza w warszawie wszytsko z plemnikami super bylo...😊 a moze faktycznie zablakane skoro dziewczynka wyszla a bralismy specjlanie do in vitro selekcję i podanie konkretnego to znaczy ze jakis leniwy bo szybki dalby chlopaka ...tylko dziękować mezowi ze ma leniwce 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2023, 21:37

Amh 0.13 😔
    Hashimoto
    prognoza in vito - 0.5% szans

Stymulacja-> menopur 75 i oveanlop 300 ( 12 dni)
    Punkcja -> 2 pęcherzyki
    1 doba - 1 komorka zapłodniona
    3 doba- 2 zapłodnione -> zarodek wysokiej i sredniej klasy
    5 doba - jednak dwa zarodki wysokiej klasy

-> transfer 5AB / mrożony 4AA
    7dpt - beta 38.3
    9dpt- beta 99
    11dpt - beta 265
    7,5 tyg - jest <3
    13 tydz - Nifty ok ..dziewczynka <3
    19 tydz- 300 gram dziewuszki
    38.5 tyg -poród

Nasza córeczka jest juz z nami <3
    Mały 0.5 % cud
  • Sylwia8782 Ekspertka

Wysłany: 19 lipca 2023, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Judith11 wrote:
    Dzięki za odpowiedź 🙂
    Zastanawiam się co w takim razie robić. Lekarz w sumie wytłumaczył to dość rzeczowo. Stwierdził, że z takim amh in vitro ma małe szanse powodzenia, więc warto spróbować je podnieść. Zapytałam o to czy mam czas żeby się suplementować zamiast działać. Stwierdził, że w mojej sytuacji suple mogą tylko pomóc, a gdybyśmy teraz spróbowali stymulacji i in vitro, to owszem, jest spora szansa na ciążę, ale taką, która nie dotrwa do szczęśliwego rozwiązania. USG też daje jakaś nadzieję.
    Nie wiem co mam myśleć.
    Nasz tez powiedzial ze z takim wynikiem to in vitro na cito ale slabo to widzi i juz teraz moze powiedziec ze to max 0.5 % szans i tylko KD..i ze to nasze pieniadze wiec zribi jak uwazamy ale on nie widzi szans i zeby przemyslec KD ktore podniesie nam te szanse do 30% ... dobrze ze postawilismy wszytsko na jedna karte

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2023, 21:35

Amh 0.13 😔
    Hashimoto
    prognoza in vito - 0.5% szans

Stymulacja-> menopur 75 i oveanlop 300 ( 12 dni)
    Punkcja -> 2 pęcherzyki
    1 doba - 1 komorka zapłodniona
    3 doba- 2 zapłodnione -> zarodek wysokiej i sredniej klasy
    5 doba - jednak dwa zarodki wysokiej klasy

-> transfer 5AB / mrożony 4AA
    7dpt - beta 38.3
    9dpt- beta 99
    11dpt - beta 265
    7,5 tyg - jest <3
    13 tydz - Nifty ok ..dziewczynka <3
    19 tydz- 300 gram dziewuszki
    38.5 tyg -poród

Nasza córeczka jest juz z nami <3
    Mały 0.5 % cud
  • Eve83 Ekspertka

Wysłany: 19 lipca 2023, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2023, 17:07

Trinity_Nea lubi tę wiadomość

• Valletta Ekspertka

Wysłany: 21 lipca 2023, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,

Szukam pocieszenia :(
    Jestem w trakcie stymulacji, moje AMH to 0,96, jestem po 4 laparoskopiach z powodu Endometriozy, w tym usuwanie 8cm torbieli na prawym jajniku.
    Stymulacja idzie beznadziejnie, mimo wysokich dawek leków.. prawy jajnik 0 reakcji, w lewym słabo rosną.. Boje się, że nie dojdzie do punkcji.. Czuję ogromną bezsilność, bo od początku naszych starań mam kłody pod nogi.. Start 2019, po 3m okazało się,że mam chora tarczycę i była przerwa, po powrocie po 3m okazało się,że mam torbiel 8cm i endometriozę i prawie rok przerwy, sztuczna menopauza, kolejny powrót kilka miesięcy i wrzesień 2022 info o kolejnej laparoskopii, listopad operacja, marzec operacja a teraz ivf i stymulacja idzie słabo.. Tyle zrobiłam dla siebie, dieta na 100%, suplementy, fizjoterapia, psycholog.. :(

👩 89'endometrioza,niedoczynność tarczycy,AMH - 0,9 🧔‍♂️ 90'zdrowy jak 🐟
    ☘️ 2023-2024 II procedury IVF, 2x 🐣 - nieudane
    🍀 Decyzja o KD - start luty 2025
  • Bold Koleżanka

Wysłany: 21 lipca 2023, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Valletta wrote:
    Dziewczyny,

Jestem w trakcie stymulacji, moje AMH to 0,96, jestem po 4 laparoskopiach z powodu Endometriozy, w tym usuwanie 8cm torbieli na prawym jajniku.
    Stymulacja idzie beznadziejnie, mimo wysokich dawek leków.. prawy jajnik 0 reakcji, w lewym słabo rosną.. Boje się, że nie dojdzie do punkcji.. Czuję ogromną bezsilność, bo od początku naszych starań mam kłody pod nogi.. Start 2019, po 3m okazało się,że mam chora tarczycę i była przerwa, po powrocie po 3m okazało się,że mam torbiel 8cm i endometriozę i prawie rok przerwy, sztuczna menopauza, kolejny powrót kilka miesięcy i wrzesień 2022 info o kolejnej laparoskopii, listopad operacja, marzec operacja a teraz ivf i stymulacja idzie słabo.. Tyle zrobiłam dla siebie, dieta na 100%, suplementy, fizjoterapia, psycholog.. :(

Hej, przeczytaj sobie mój post o dwóch podejściach do in vitro. Może to Cię jakoś pocieszy. Jak chcesz porozmawiać na prv, też chętnie pogadam. Serio wystarczy Ci jedna komórka!!

Valletta lubi tę wiadomość

• Emily0723 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2023, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Valletta wrote:
    Dziewczyny,

Kluczowe co napisałaś "wysokie dawki lekow". Takie stymulacje właśnie stosuje się w Polsce - masz niskie amh to dowalmy Ci tyle dawek leków ile tylko można. Przy niskim amh raczej lepiej wychodzą ministymulacje takie jak ribia w Czechach.

• Echo Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2023, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, muszę podjąć decyzję gdzie rozpocząć ivf. Czy Waszym zdaniem przy niskim AMH warto próbować w Polsce, np. w Gyncentrum (mają program dla kobiez z niskim AMH)? Czy lepiej od razu jechać do Czech? Która klinika jest lepsza - Reprofit czy Eurofertil?

O co chodzi z tymi mini stymulacjami, o których piszecie? Czy to jest jakaś specjalna stymulacja dla kobie z niskim AMH?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2023, 19:24

2023 ♡ - 2 straty
    2024 ♡ - IVF ✰
    - 04.2024 ✖ wada genetyczna ❄️
    - 09.2024 ✖ mezoterapia
    - 11.2024 ✖
    - 12.2024❄️ zdrowy genetycznie
    2025 ♡ - IVF ✰
    - 02.2025
    ---
    Każda kropla morzem dla mej łódki...
  • Echo Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2023, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Valletta wrote:
    Dziewczyny,

Ogromnie mi przykro,że musiałaś tak wiele przejść :( To naprawdę niesamowite jak wiele masz w sobie siły! Mimo przeciwności losu cały czas walczysz i nie poddajesz się <3 Wiem, że jest Ci ciężko :( A co lekarz mówił podczas ostatniej kontroli? Może jest źle dobrana stymulacja?

2023 ♡ - 2 straty
    2024 ♡ - IVF ✰
    - 09.2024 ✖ mezoterapia
    - 11.2024 ✖
    2025 ♡ - IVF ✰
    - 02.2025
    ---
  • Nowa na forum Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2023, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Valletta wrote:
    Dziewczyny,

Może i słabo, ale jednak rosną, daj im jeszcze szansę. A gdyby jednak się nie udało, to zgadzam się z Emily, też naczytałam się o tym, że przy niskim amh lepsze efekty są na ministymulacji. Mi po 2 nieudanych na maksymalnych dawkach też proponiwali. U mnie im większa dawka tym gorzej bylo, przy drugiej miałam tylko 1 pęcherzyk! Tyle to mam sama bez tony zastrzyków za kilka tysięcy złotych! Ja ostatecznie poszłam w kd, ale to bardziej racji wieku. Myślałam też, że problem jest głównie w moich komórkach, okazało się, że niekoniecznie, ale to już opowieść na inny raz 😉.
    Nie masz lekko, ale ważne że próbujesz. Powalcz teraz, jak nie wyjdzie to spróbuj mini. Ewentualnie długi protokół. To twoje amh nie jest takie złe 💪

Echo, Emily0723, Trinity_Nea lubią tę wiadomość

37+3: 2600 g 🥰

age.png

Wysłany: 21 lipca 2023, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo wrote:
    Dziewczyny, muszę podjąć decyzję gdzie rozpocząć ivf. Czy Waszym zdaniem przy niskim AMH warto próbować w Polsce, np. w Gyncentrum (mają program dla kobiez z niskim AMH)? Czy lepiej od razu jechać do Czech? Która klinika jest lepsza - Reprofit czy Eurofertil?

O co chodzi z tymi mini stymulacjami, o których piszecie? Czy to jest jakaś specjalna stymulacja dla kobie z niskim AMH?
    Dokładnie nie pamiętam, ale na pewno stosuje sie lek aromek, i potem dodaje zastrzyki. Ogólnie całość jest dużo mniej kosztowna i przynosi lepsze efekty u kobiet z niskim amh niż wysokie dawki.
    Na forum dominuje opinia, że Czechy są w tym lepsze.

Echo lubi tę wiadomość

age.png
  • Echo Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2023, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emily0723 wrote:
    Zupełnie beż sensu bez oznaczania wyników badań. Tym dgea to możesz dobie tylko zaszkodzić biorąc bez kontroli.

Też tak uważam. Nie tylko nadmiar DHEA jest groźny, ale także wit. D... Judith11, jeśli robisz badania na własną rękę, to jest bardzo fajny pakiet hormonalny w Diagnostyce:

https://diag.pl/sklep/pakiety/e-pakiet-badan-hormonalnych-dla-kobiet/?query=dhea

Dodatkowo mogłabyś dorzucić sobie wit. D i wtedy będziesz mieć komplet najważniejszych parametrów.

Emily0723 lubi tę wiadomość

2023 ♡ - 2 straty
    2024 ♡ - IVF ✰
    - 09.2024 ✖ mezoterapia
    - 11.2024 ✖
    2025 ♡ - IVF ✰
    - 02.2025
    ---
  • Echo Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2023, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa na forum wrote:
    Dokładnie nie pamiętam, ale na pewno stosuje sie lek aromek, i potem dodaje zastrzyki. Ogólnie całość jest dużo mniej kosztowna i przynosi lepsze efekty u kobiet z niskim amh niż wysokie dawki.
    Na forum dominuje opinia, że Czechy są w tym lepsze.

Dziękuję <3

Właśnie zauważyłam, że na forum coraz więcej osób poleca Czechy ale nie mogę znaleźć informacji która z klinik specjalizuje się w niskim AMH. A może obie?

2023 ♡ - 2 straty
    2024 ♡ - IVF ✰
    - 09.2024 ✖ mezoterapia
    - 11.2024 ✖
    2025 ♡ - IVF ✰
    - 02.2025
    ---

Wysłany: 21 lipca 2023, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo wrote:
    Dziękuję <3

Właśnie zauważyłam, że na forum coraz więcej osób poleca Czechy ale nie mogę znaleźć informacji która z klinik specjalizuje się w niskim AMH. A może obie?
    Niestety nie wiem, może są na forum wątki dla tych klinik? Można też skontaktować się mailowo i chyba telekonsultacja, barierą językową się nie przejmuj, kliniki czeskie podobno ogarniają temat po polsku. Jak w polskich klinikach to nie wiem, pewnie najwięcej i tak zależy od lekarza.

age.png
  • Echo Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2023, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może jest tu ktoś, kto korzystał z programu Gyncentrum dla kobiet z niskim AMH? Dajcie znać czy polecacie 🙏

2023 ♡ - 2 straty
    2024 ♡ - IVF ✰
    - 09.2024 ✖ mezoterapia
    - 11.2024 ✖
    2025 ♡ - IVF ✰
    - 02.2025
    ---
  • Eve83 Ekspertka

Wysłany: 23 lipca 2023, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2023, 17:07

Echo, JaM lubią tę wiadomość

• Echo Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2023, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eve83 wrote:
    Przeszłam tam przez 3 stymulacje i nie uzyskałam żadnego zarodka w stadium blastocysty. Natomiast jestem starsza od Ciebie, mam trochę wyższe AMH 0,79. Przyczyną braku rozwijających się zarodków była jakość moich komórek oraz zostałam zaliczona do tzw. poor responder czyli słabo reagujących na leki i stymulacje. Chociaż u mnie tworzyły się pęcherzyki i były pobierane komórki przy każdej stymulacji. Trudno jest siebie porównywać i oceniać jak będzie u Ciebie, u każdego organizm reaguje inaczej. Od siebie mogę tylko powiedzieć, że widzę standardowe podejście do stymulacji bez żadnych zmian odnośnie leków, bez prób innego podejścia do tematu, stosowanie dużych dawek, brak modyfikacji w trakcie stymulacji zarówno dawek jak i ilości dni oraz mam też zastrzeżenia do monitoringu w trakcie stymulacji. Jest zrozumiałe, że lekarz nie wie jak wyjdzie 1 stymulacja, ale przy 3 stymulacji widać jak reagował wcześniej organizm i można spróbować czegoś innego. Tak jak też dziewczyny pisały podejście lekarzy w większości jest takie, że jak masz niskie AMH to dowalamy duże dawki leków, a co jeśli nie daje to efektów? Trudno, nie zmieniamy wtedy procedury i liczymy, że może teraz się uda lub proponujemy in vitro z komórką dawczyni. Nie każdy lekarz powie, że to też nie jest takie proste, a może okazać się tak samo trudne jak podejście do standardowego in vitro.
    Nie odpowiem Ci czy powinnaś jednak tam spróbować i zobaczyć jak chociaż wyjdzie 1 stymulacja czy spróbować od razu w innym miejscu. Nie przewidzisz jak zareagujesz jak jeszcze nie miałaś żadnej stymulacji, możesz mieć bardzo dobrej jakości komórki i życzę Ci tego, a wtedy mimo uzyskania np tylko 1 komórki to da ona zdrowy zarodek. Konsultowałam swoje stymulacje z innymi lekarzami i mają swoje pomysły, ale dalej na zasadzie dużych dawek, a przed stymulacją np wyciszanie jajników lekami. Byłam w Eurofertil i żeby podejść tam do tej mini stymulacji muszę zrobić jeszcze 1 badanie. Nie wiem czy lepiej spróbować w Eurofertil czy w Reprofit. Na pewno ta mini stymulacja jest inna niż te prowadzone przez większość lekarzy w Polsce. Lekarz też nie zagwarantował, że będzie u mnie efekt, zobaczymy dopiero po pierwszej mini stymulacji jak zareaguje organizm, jak będą rosnąć pęcherzyki, ile będzie komórek i czy jest jakaś zmiana w porównaniu do poprzednich stymulacji. Też mam dylematy, co robić dalej i czy robienie kolejnych stymulacji ma sens.

Hej! Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź 😘 Jestem bardzo wdzięczna za każdą informację, bo jestem w tym zielona a ścigam się z czasem :(

Bardzo poważnie zastanawiam się czy powinnam próbować w PL, czy jednak od razu uderzać do Czech. Rzecz w tym, że u tych drugich mam pierwszą konsutację dopiero w połowie sierpnia, a to oznacza, że jeden cykl na 100% będzie stracony bo oni nie dadzą rady spotkać się ze mną wcześniej. Jakie badania dla Czechów musiałaś wykonać? Może mogłabym ten czas wykorzystać na wykonanie uzupelniających badań, żeby później niczego nie brakowało? Obecnie mam już pełną teczkę, w stopce wpisałam tylko to co najważniejsze, ale miałam też całą listę badań od immunologa. Hormony, wymazy i wirusologię powtórzyłam w tym miesiącu żeby wszystko było świeże.

Trzymam mocno kciuki za Ciebie 🤞🤞🍀 <3

2023 ♡ - 2 straty
    2024 ♡ - IVF ✰
    - 09.2024 ✖ mezoterapia
    - 11.2024 ✖
    2025 ♡ - IVF ✰
    - 02.2025
    ---
  • monester Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2023, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo wrote:
    Hej! Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź 😘 Jestem bardzo wdzięczna za każdą informację, bo jestem w tym zielona a ścigam się z czasem :(

Bardzo poważnie zastanawiam się czy powinnam próbować w PL, czy jednak od razu uderzać do Czech. Rzecz w tym, że u tych drugich mam pierwszą konsutację dopiero w połowie sierpnia, a to oznacza, że jeden cykl na 100% będzie stracony bo oni nie dadzą rady spotkać się ze mną wcześniej. Jakie badania dla Czechów musiałaś wykonać? Może mogłabym ten czas wykorzystać na wykonanie uzupelniających badań, żeby później niczego nie brakowało? Obecnie mam już pełną teczkę, w stopce wpisałam tylko to co najważniejsze, ale miałam też całą listę badań od immunologa. Hormony, wymazy i wirusologię powtórzyłam w tym miesiącu żeby wszystko było świeże.

Trzymam mocno kciuki za Ciebie 🤞🤞🍀 <3
    W kontekście ivf to jeden cykl czekania to naprawdę nic. Czechy nie wymagają żadnej wirusologii/wymazów. Amh, prolaktyna, FSH i zaczniecie. Na bank przy Twoim.amh będzie mini z letrozolem i menisorm/menopur plus provera. Jeśli nie robiłaś kartiotypu to cenne badanie.

Echo lubi tę wiadomość

• monester Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2023, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo wrote:
    A może jest tu ktoś, kto korzystał z programu Gyncentrum dla kobiet z niskim AMH? Dajcie znać czy polecacie 🙏
    Ja byłam w gc w standardowym programie ale mam niskie amh, zarodki nie dotrwały do blastocysty. Owszem lekarz próbował kombinować ale zwykle kończyło się na standardowej dawce 300. Z doświadczenia swojego i dziewczyn na forum wierzę, że.jesli blastocyst nie byłoby w Eurofertil to znaczy ze nie będzie ich nigdzie.

.

Eve83, Echo lubią tę wiadomość

• Eve83 Ekspertka

Wysłany: 23 lipca 2023, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2023, 17:08

Trinity_Nea lubi tę wiadomość

• Echo Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2023, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie znalazłam nigdzie informacji która z tych dwóch klinik jest lepsza przy niskim AMH, więc zakładam, że obie są równie dobre. Jestem obecnie umówiona do Reprofit, bo dużo osób na forum ich polecało. Napisałam też do Eurofertil, ale jeszcze nie dostałam odpowiedzi, więc nie wiem kiedy znajdzie się wolny termin. Podobno u nich jest dłuższy czas oczekiwania.

Wszystkie podstawowe badania hormonalne wykonałam w tym miesiącu. Kariotypy, FMR1 cross-match, ocenę cytokin,, trombofilię wrodzoną, zespół antyfosfolipidowy, białko c i s, antytrombinę III, jak i wiele innych badań mam już za sobą. Mąż też wykonał co się da (info w stopce). Macie rację, podpytam koordynatorkę jakie mają wymagania co do badań przed pierwszą wizytą, może będą chcieli coś powtórzyć. Chciałabym przystąpić jak najszybciej do procedury.

2023 ♡ - 2 straty
    2024 ♡ - IVF ✰
    - 09.2024 ✖ mezoterapia
    - 11.2024 ✖
    2025 ♡ - IVF ✰
    - 02.2025
    ---
‹‹ 2441 2442 2443 2444 2445 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ