IN VITRO z niskim AMH
-
WIADOMOŚĆ
-
Eve83 wrote:Przeszłam tam przez 3 stymulacje i nie uzyskałam żadnego zarodka w stadium blastocysty. Natomiast jestem starsza od Ciebie, mam trochę wyższe AMH 0,79. Przyczyną braku rozwijających się zarodków była jakość moich komórek oraz zostałam zaliczona do tzw. poor responder czyli słabo reagujących na leki i stymulacje. Chociaż u mnie tworzyły się pęcherzyki i były pobierane komórki przy każdej stymulacji. Trudno jest siebie porównywać i oceniać jak będzie u Ciebie, u każdego organizm reaguje inaczej. Od siebie mogę tylko powiedzieć, że widzę standardowe podejście do stymulacji bez żadnych zmian odnośnie leków, bez prób innego podejścia do tematu, stosowanie dużych dawek, brak modyfikacji w trakcie stymulacji zarówno dawek jak i ilości dni oraz mam też zastrzeżenia do monitoringu w trakcie stymulacji. Jest zrozumiałe, że lekarz nie wie jak wyjdzie 1 stymulacja, ale przy 3 stymulacji widać jak reagował wcześniej organizm i można spróbować czegoś innego. Tak jak też dziewczyny pisały podejście lekarzy w większości jest takie, że jak masz niskie AMH to dowalamy duże dawki leków, a co jeśli nie daje to efektów? Trudno, nie zmieniamy wtedy procedury i liczymy, że może teraz się uda lub proponujemy in vitro z komórką dawczyni. Nie każdy lekarz powie, że to też nie jest takie proste, a może okazać się tak samo trudne jak podejście do standardowego in vitro.
Nie odpowiem Ci czy powinnaś jednak tam spróbować i zobaczyć jak chociaż wyjdzie 1 stymulacja czy spróbować od razu w innym miejscu. Nie przewidzisz jak zareagujesz jak jeszcze nie miałaś żadnej stymulacji, możesz mieć bardzo dobrej jakości komórki i życzę Ci tego, a wtedy mimo uzyskania np tylko 1 komórki to da ona zdrowy zarodek. Konsultowałam swoje stymulacje z innymi lekarzami i mają swoje pomysły, ale dalej na zasadzie dużych dawek, a przed stymulacją np wyciszanie jajników lekami. Byłam w Eurofertil i żeby podejść tam do tej mini stymulacji muszę zrobić jeszcze 1 badanie. Nie wiem czy lepiej spróbować w Eurofertil czy w Reprofit. Na pewno ta mini stymulacja jest inna niż te prowadzone przez większość lekarzy w Polsce. Lekarz też nie zagwarantował, że będzie u mnie efekt, zobaczymy dopiero po pierwszej mini stymulacji jak zareaguje organizm, jak będą rosnąć pęcherzyki, ile będzie komórek i czy jest jakaś zmiana w porównaniu do poprzednich stymulacji. Też mam dylematy, co robić dalej i czy robienie kolejnych stymulacji ma sens.
Hej! Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź 😘 Jestem bardzo wdzięczna za każdą informację, bo jestem w tym zielona a ścigam się z czasem
Bardzo poważnie zastanawiam się czy powinnam próbować w PL, czy jednak od razu uderzać do Czech. Rzecz w tym, że u tych drugich mam pierwszą konsutację dopiero w połowie sierpnia, a to oznacza, że jeden cykl na 100% będzie stracony bo oni nie dadzą rady spotkać się ze mną wcześniej. Jakie badania dla Czechów musiałaś wykonać? Może mogłabym ten czas wykorzystać na wykonanie uzupelniających badań, żeby później niczego nie brakowało? Obecnie mam już pełną teczkę, w stopce wpisałam tylko to co najważniejsze, ale miałam też całą listę badań od immunologa. Hormony, wymazy i wirusologię powtórzyłam w tym miesiącu żeby wszystko było świeże.
Trzymam mocno kciuki za Ciebie 🤞🤞🍀2023 ♡ - 2 straty
2024 ♡ - IVF ✰
- 04.2024 ✖ wada genetyczna ❄️
- 09.2024 ✖ mezoterapia
- 11.2024 ✖
- 12.2024
---
Każda kropla morzem dla mej łódki... -
Echo wrote:Hej! Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź 😘 Jestem bardzo wdzięczna za każdą informację, bo jestem w tym zielona a ścigam się z czasem
Bardzo poważnie zastanawiam się czy powinnam próbować w PL, czy jednak od razu uderzać do Czech. Rzecz w tym, że u tych drugich mam pierwszą konsutację dopiero w połowie sierpnia, a to oznacza, że jeden cykl na 100% będzie stracony bo oni nie dadzą rady spotkać się ze mną wcześniej. Jakie badania dla Czechów musiałaś wykonać? Może mogłabym ten czas wykorzystać na wykonanie uzupelniających badań, żeby później niczego nie brakowało? Obecnie mam już pełną teczkę, w stopce wpisałam tylko to co najważniejsze, ale miałam też całą listę badań od immunologa. Hormony, wymazy i wirusologię powtórzyłam w tym miesiącu żeby wszystko było świeże.
Trzymam mocno kciuki za Ciebie 🤞🤞🍀Echo lubi tę wiadomość
-
Echo wrote:A może jest tu ktoś, kto korzystał z programu Gyncentrum dla kobiet z niskim AMH? Dajcie znać czy polecacie 🙏
.Eve83, Echo lubią tę wiadomość
-
Nie znalazłam nigdzie informacji która z tych dwóch klinik jest lepsza przy niskim AMH, więc zakładam, że obie są równie dobre. Jestem obecnie umówiona do Reprofit, bo dużo osób na forum ich polecało. Napisałam też do Eurofertil, ale jeszcze nie dostałam odpowiedzi, więc nie wiem kiedy znajdzie się wolny termin. Podobno u nich jest dłuższy czas oczekiwania.
Wszystkie podstawowe badania hormonalne wykonałam w tym miesiącu. Kariotypy, FMR1 cross-match, ocenę cytokin,, trombofilię wrodzoną, zespół antyfosfolipidowy, białko c i s, antytrombinę III, jak i wiele innych badań mam już za sobą. Mąż też wykonał co się da (info w stopce). Macie rację, podpytam koordynatorkę jakie mają wymagania co do badań przed pierwszą wizytą, może będą chcieli coś powtórzyć. Chciałabym przystąpić jak najszybciej do procedury.2023 ♡ - 2 straty
2024 ♡ - IVF ✰
- 09.2024 ✖ mezoterapia
- 11.2024 ✖
- 12.2024
---
monester wrote:Ja byłam w gc w standardowym programie ale mam niskie amh, zarodki nie dotrwały do blastocysty. Owszem lekarz próbował kombinować ale zwykle kończyło się na standardowej dawce 300. Z doświadczenia swojego i dziewczyn na forum wierzę, że.jesli blastocyst nie byłoby w Eurofertil to znaczy ze nie będzie ich nigdzie.
.
Monester, a jak u Ciebie z AMH? Przepraszam, nie wiem czym jest dawka 300. Chodzi o jakiś lek stymulujący?
Z tego co widzę na forum, to coraz więcej osób uderza do Czech. Nie wiem na ile to jest sprawdzona informacja, ale podobno mają lepszych embriologów. A jak się nie uda, to mają dobre zaplecze przy kd i az.Kobea lubi tę wiadomość
2023 ♡ - 2 straty
2024 ♡ - IVF ✰
- 09.2024 ✖ mezoterapia
- 11.2024 ✖
- 12.2024
---
Echo wrote:Monester, a jak u Ciebie z AMH? Przepraszam, nie wiem czym jest dawka 300. Chodzi o jakiś lek stymulujący?
Z tego co widzę na forum, to coraz więcej osób uderza do Czech. Nie wiem na ile to jest sprawdzona informacja, ale podobno mają lepszych embriologów. A jak się nie uda, to mają dobre zaplecze przy kd i az.Emily0723, Echo lubią tę wiadomość
-
monester wrote:0,4-.0.5 moje amh. Ostatnio badane rok temu. Teraz jestem na kd ale na razie bez sukcesów. 300 to dawka gonadotropin (bemfola.na przykład). Myślę że Czesi nie mają lepszych embriologow bo jednak w statystyack eshre mają gorsze wyniki niż Pl ale - specjalizują się w kd i az, i pani Lenka z Eurofertil robi jakieś cuda, że zarodki nagle powstają a w Polsce ich brak. Dodatkowo w Czechach nie ma etyczno/prawnych ograniczen więc tEz na plus. Ja myślę że to kwestia protokołu wyrobionego przy niskim amh w przypadku Eurofertil i wyjątkowych zdolności pani Lenki. Co do umówienia wizyty- polecam grupę na Fejsie i wtedy można załapać szybki termin.
Ooo I to jest odpowiedź jakiej szukałam. Dziękuję ❤️
A pani Lenka to lekarz czy embriolog? Jak robią cuda i zarodki nagle powstaja, a w Polsce ich brak, to nie znaczy, że mają lepszych embriologow? Ja nie znalazłam statystyk, jedynie widzę opinie dziewczyn na forum i każda z nich twierdzi, że mają lepszych embriologow,bo właśnie tam nagle powstaja zarodki, których nie można było osiągnąć w PL. Chyba, że mówimy tylko o kd i az?
Wybaczcie mi milion pytań. Widzę, że jesteście lepiej zorientowane w temacie, a dodatkowo Wasza opinia (osób z niskim AMH) jest dla mnie wyjątkowo cenna. Przesledziałam już wątek z Reprofit i widzę, że głównie jadą tam pary z nastawieniem na az, ale są też nieliczni, którym się udaje na własnych komórkach. Rozumiem,że stymulacja jest kluczowa i dlatego zastanawiam się która klinikę wybrać żeby nie tracić czasu i pieniędzy, których i tak nie mam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2023, 07:59
2023 ♡ - 2 straty
2024 ♡ - IVF ✰
- 09.2024 ✖ mezoterapia
- 11.2024 ✖
- 12.2024
---
Echo wrote:Ooo I to jest odpowiedź jakiej szukałam. Dziękuję ❤️
A pani Lenka to lekarz czy embriolog? Jak robią cuda i zarodki nagle powstaja, a w Polsce ich brak, to nie znaczy, że mają lepszych embriologow? Ja nie znalazłam statystyk, jedynie widzę opinie dziewczyn na forum i każda z nich twierdzi, że mają lepszych embriologow,bo właśnie tam nagle powstaja zarodki, których nie można było osiągnąć w PL. Chyba, że mówimy tylko o kd i az?
Wybaczcie mi milion pytań. Widzę, że jesteście lepiej zorientowane w temacie, a dodatkowo Wasza opinia (osób z niskim AMH) jest dla mnie wyjątkowo cenna. Przesledziałam już wątek z Reprofit i widzę, że głównie jadą tam pary z nastawieniem na az, ale są też nieliczni, którym się udaje na własnych komórkach. Rozumiem,że stymulacja jest kluczowa i dlatego zastanawiam się która klinikę wybrać żeby nie tracić czasu i pieniędzy, których i tak nie mam.Echo lubi tę wiadomość
-
Dzień dobry,
Czytam forum od pewnego czasu, daje mi nadzieję że coś jeszcze się uda. Pierwszy raz w życiu zrobiłam AMH (nie wiedziałam wcześniej o takim badaniu) w czerwcu i wyszło 0,2 ng/ml. Dowiedziałam się, że powinnam badać w 2-3 dniu cyklu, więc powtórzyłam w lipcu i wyszło mi 0,1 ng/ml. Zdziwiło mnie że spadło aż dwa razy tylko przez miesiąc. Do tego mam:
Estradiol - 55 pg/ml
FSH - 17 mlU/ml
LH - 5 mlU/ml
Zaczęłam brać suplementy, ale biorę dopiero 2.5 miesiąca (Q10, Kwas foliowy, Aschwagandha, MamaDHA), teraz wyczytałam że także witamina D powinna być. Widzę na forum, że AMH można poprawić, mimo że wszędzie piszą że tylko maleje...
Dodatkowo okazało się, że mój partner ma praktycznie martwe (nieruchome) plemniki, ale to podobno nie problem.
Na razie lekarz sugeruje że tylko komórka od innej dawczyni, ale chciałabym jeszcze spróbować z moimi. Widziałam kilka dziewczyn na forum, które mimo małego AMH doczekały się dziecka. Co myślicie o moich wynikach, zwłaszcza poziomie FSH i LH, oprócz niskiego AMH (mam 44 lata)? Co jeszcze zrobić?
Do INV planuję podejść zaraz po wakacjach (mój lekarz jest niestety teraz na urlopie...).
Serdecznie dziękuję za każdą sugestię i pomoc, macie ogromną wiedzę w temacie!
Monika -
Monika44 wrote:Dzień dobry,
Czytam forum od pewnego czasu, daje mi nadzieję że coś jeszcze się uda. Pierwszy raz w życiu zrobiłam AMH (nie wiedziałam wcześniej o takim badaniu) w czerwcu i wyszło 0,2 ng/ml. Dowiedziałam się, że powinnam badać w 2-3 dniu cyklu, więc powtórzyłam w lipcu i wyszło mi 0,1 ng/ml. Zdziwiło mnie że spadło aż dwa razy tylko przez miesiąc. Do tego mam:
Estradiol - 55 pg/ml
FSH - 17 mlU/ml
LH - 5 mlU/ml
Zaczęłam brać suplementy, ale biorę dopiero 2.5 miesiąca (Q10, Kwas foliowy, Aschwagandha, MamaDHA), teraz wyczytałam że także witamina D powinna być. Widzę na forum, że AMH można poprawić, mimo że wszędzie piszą że tylko maleje...
Dodatkowo okazało się, że mój partner ma praktycznie martwe (nieruchome) plemniki, ale to podobno nie problem.
Na razie lekarz sugeruje że tylko komórka od innej dawczyni, ale chciałabym jeszcze spróbować z moimi. Widziałam kilka dziewczyn na forum, które mimo małego AMH doczekały się dziecka. Co myślicie o moich wynikach, zwłaszcza poziomie FSH i LH, oprócz niskiego AMH (mam 44 lata)? Co jeszcze zrobić?
Do INV planuję podejść zaraz po wakacjach (mój lekarz jest niestety teraz na urlopie...).
Serdecznie dziękuję za każdą sugestię i pomoc, macie ogromną wiedzę w temacie!
MonikaTrinity_Nea lubi tę wiadomość
-
Echo wrote:Dziewczyny, muszę podjąć decyzję gdzie rozpocząć ivf. Czy Waszym zdaniem przy niskim AMH warto próbować w Polsce, np. w Gyncentrum (mają program dla kobiez z niskim AMH)? Czy lepiej od razu jechać do Czech? Która klinika jest lepsza - Reprofit czy Eurofertil?
O co chodzi z tymi mini stymulacjami, o których piszecie? Czy to jest jakaś specjalna stymulacja dla kobie z niskim AMH?
Jesteśmy na podobnym etapie. Za radą dziewczyn z forum wybrałam Reprofit, 21.08 mam pierwszą konsultację.Echo lubi tę wiadomość
wiek 40 l
AMH 04.23 - 0,7
07.23- 0,67
04.24- 0,44
09/2023 IVF krótki protokół na wysokich dawkach
25.09 punkcja - 3 komórki, 2 dojrzałe, 2 zapłodnione,
❄️ 1 zamrożona w 5 dobie ( PGT-A)
20.11.23 transfer
5 dpt prog 30,97
7 dpt⏸️
9 dpt 💔
08.24 długi protokół puregon 450- 3 komórki, 1 dojrzała, zapłodniona nieprawidłowo -
monester wrote:Zgadzam się z lekarzem. W wieku 44 lat poprawny genetycznie będzie 1 z 10 zarodków. Przy takim amh wyprodukujesz 2-3 komórki . Pytanie czy dotrwają do blastocysty. Jeśli tak to dalej musisz się zmierzyć ze złym nasieniem i ryzykiem wad . Zależy jak stoicie finansowo, ale niestety tu bardziej wiek niż wartość amh nie grają na waszą korzyść. Amh nie można poprawić. Najwyższe jest około 12 dnia cyklu ale dalej to nie są jakieś zawrotne różnice. Na wynik wplywa gdzie jest robione - jeśli na miejscu powinno być wyzsze. Można poprawić natlenienie /.jakość komórek poprzez suple antyoksydanty. Ale tu dobra wiadomość - w Twoim wieku jest na forum Karenka ktora bardzo walczyła o swoją komórkę po nieudanym kd i podeszła do procedury dwutorowo - czyli jednocześnie swoje i kd. Jedyny własny zarodek dał ciążę, więc nadzieja jest zawsze. Powodzenia !
Monester, bardzo dziękuję za odpowiedź i wyjaśnienie. Zacznę brać też antyoksydanty, nie wiedziałam że mają znaczenie i zastanawiałam się dlaczego forumowiczki je biorą.
Co oznacza "Na wynik wplywa gdzie jest robione - jeśli na miejscu powinno być wyzsze" - chodzi o to, że w klinice? Wszystkie badania krwi robię w dobrym komercyjnym labie niedaleko miejsca zamieszkania.
Co do mnie, to "jak na mój wiek" mam ogólnie bardzo dobre wyniki wszystkich badań, więc łudzę się że jeszcze nam się uda przez INV z moją komórką. Dzięki za namiary, napiszę do Karenki.
Jeszcze raz bardzo dziękuję.
Monika -
Monika44 wrote:Monester, bardzo dziękuję za odpowiedź i wyjaśnienie. Zacznę brać też antyoksydanty, nie wiedziałam że mają znaczenie i zastanawiałam się dlaczego forumowiczki je biorą.
Co oznacza "Na wynik wplywa gdzie jest robione - jeśli na miejscu powinno być wyzsze" - chodzi o to, że w klinice? Wszystkie badania krwi robię w dobrym komercyjnym labie niedaleko miejsca zamieszkania.
Co do mnie, to "jak na mój wiek" mam ogólnie bardzo dobre wyniki wszystkich badań, więc łudzę się że jeszcze nam się uda przez INV z moją komórką. Dzięki za namiary, napiszę do Karenki.
Jeszcze raz bardzo dziękuję.
MonikaTrinity_Nea lubi tę wiadomość
-
Monika- popieram przedmówczynie.
Zawsze warto próbować. Zależy to oczywiście o Waszej decyzji nakładu czasu, pieniędzy i emocji...
Zobacz moją stopkę.
U nas dopiero KD dało efekt, ale szczęśliwie za pierwszym razem 💖
Suple bierz koniecznie.
Powodzenia!"...dopóki sił jednak iść, przecież iść, będę iść
(...) dopóki sił będę szedł, będę biegł, nie dam się"
starania od 2017
niedrożny prawy jajowód, niesprawny lewy jajnik (taka ironia losu...)
AMH 0,5
FSH 13-15
IVF 12.2020 (1komórka->1zarodek->sukces->na krótko...)
IVF 07.2021 (1komórka->1zarodek->nic...)
stymulacje 10/11/12.2021
FET 10.02.2022+ 'kleik' --> cb
FET 04.2022- beta hCG: 9dpt-352
12dpt-1032
16dpt-6703
19dpt-jest pęcherzyk z zarodkiem
34dpt (8tc)- jest ❤️
10tc- wszystko ok ❤️
13tc- prenatalne, jest ok ❤️
14tc- 100g maleństwa, jest ok ❤️
18tc- 200g maleństwa, jest ok ❤️
20tc- połówkowe, jest ok, 380g maleństwa ❤️
23tc- 525g maleństwa, jest ok❤️
26tc- 1100g maleństwa, jest ok❤️
32tc- 1900g maleństwa, jest ok❤️
36tc- 2500g maleństwa, jest ok ❤️
40tc- 3200g maleństwa, czekamy ❤️
10.01- jest z nami nasz Cud (2620g)💖 -
Trinity_Nea wrote:Monika- popieram przedmówczynie.
Zawsze warto próbować. Zależy to oczywiście o Waszej decyzji nakładu czasu, pieniędzy i emocji...
Zobacz moją stopkę.
U nas dopiero KD dało efekt, ale szczęśliwie za pierwszym razem 💖
Suple bierz koniecznie.
Powodzenia!
Nowa na forum, Trinity_Nea, bardzo Wam dziękuję za informacje i słowa otuchy. Zostaję na forum i będę pytać dalej, bo widzę że jest tu ogromna wiedza i doświadczenie.
MonikaTrinity_Nea, Yuki lubią tę wiadomość
-
Monika44 wrote:Nowa na forum, Trinity_Nea, bardzo Wam dziękuję za informacje i słowa otuchy. Zostaję na forum i będę pytać dalej, bo widzę że jest tu ogromna wiedza i doświadczenie.
Monika
Pytaj śmiało.
Mi to forum dało tak wiele, że nie wiem czy kiedykolwiek spłacę dług wdzięczności 😁"...dopóki sił jednak iść, przecież iść, będę iść
(...) dopóki sił będę szedł, będę biegł, nie dam się"
starania od 2017
niedrożny prawy jajowód, niesprawny lewy jajnik (taka ironia losu...)
AMH 0,5
FSH 13-15
IVF 12.2020 (1komórka->1zarodek->sukces->na krótko...)
IVF 07.2021 (1komórka->1zarodek->nic...)
stymulacje 10/11/12.2021
FET 10.02.2022+ 'kleik' --> cb
FET 04.2022- beta hCG: 9dpt-352
12dpt-1032
16dpt-6703
19dpt-jest pęcherzyk z zarodkiem
34dpt (8tc)- jest ❤️
10tc- wszystko ok ❤️
13tc- prenatalne, jest ok ❤️
14tc- 100g maleństwa, jest ok ❤️
18tc- 200g maleństwa, jest ok ❤️
20tc- połówkowe, jest ok, 380g maleństwa ❤️
23tc- 525g maleństwa, jest ok❤️
26tc- 1100g maleństwa, jest ok❤️
32tc- 1900g maleństwa, jest ok❤️
36tc- 2500g maleństwa, jest ok ❤️
40tc- 3200g maleństwa, czekamy ❤️
10.01- jest z nami nasz Cud (2620g)💖 -
Trinity_Nea wrote:Pytaj śmiało.
Mi to forum dało tak wiele, że nie wiem czy kiedykolwiek spłacę dług wdzięczności 😁
Kochana, czy dobrze widzę w Twojej stopce, że przy AMH 0,5 udało Ci się IVF na własnych komórkach? Czy mogę spytać gdzie podeszlas do procedury?
Miłego dnia dla wszystkich 😘❤️2023 ♡ - 2 straty
2024 ♡ - IVF ✰
- 09.2024 ✖ mezoterapia
- 11.2024 ✖
- 12.2024
---
nick nieaktualnyHej dziewczyny!
Jestem troszkę zielona w temacie, więc proszę o wskazówki 😅
Może opowiem najpierw coś o sobie, o nas.
Mam 25 lat, od stycznia staram się z mężem o dziecko, wiem, że niedługo. Jednak niepokoił mnie wygląd moich miesiączek a konkretnie plamień przed i po. Zrobiłam badania, w tym amh, które w marcu wyszło 0.56 🫣 a od lekarza usłyszałam, że tylko in vitro. Wiadomo załamka ale nie na długo bo trzeba działać i to szybko. Po dwóch miesiącach suplementacji powtórka badania i tam amh 0.91, więc troszkę lepiej. W międzyczasie zbadał się też mąż i u niego słaba jakość i fragmentacja nasienia, więc mamy problem złożony. Niby nie jest tak najgorzej bo morfologia podskoczyła z 2% na 3%.U mnie owulacje własne, w usg widać po 9-10 pęcherzyków antralnych, co wskazuje na to,że nie jest tak źle. Jednak ciąży jak nie było, tak nie ma 🤷♀️ Podjęliśmy decyzję o in vitro, zrobiliśmy niezbędne badania genetyczne, nawet frax, który na szczęście wyszedł Oki, ale stresik był.
Na ostatniej wizycie, która była w sobotę, dostaliśmy informację, że mamy dwie opcje: inseminacja lub in vitro. Za 1.5 tygodnia mamy wizytę, na której mamy mieć podjętą decyzję co dalej. Zdecydowaliśmy się na in vitro i już nie możemy się doczekać, przebieram nóżkami do tej wizyty, żeby już wszystko zaplanować 😊
Mam klika pytań odnośnie badań, które jeszcze trzeba zrobić przed procedurą. Konkretnie chodzi mi o wymazy. Czy jest jakiś konkretny dzień cyklu, do którego trzeba je zrobić? Ile czeka się na wynik? Czy można zacząć stymulacje oczekując na wynik wymazu? Ciekawi mnie czy zaczniemy od sierpnia czy od września.
Kolejna sprawa to jak przeszłyście stymulacje i punkcje? Zastanawiam się czy nie wziąć na ten czas urlopu, po punkcji na pewno jeden dzień na dojście do siebie bym chciała mieć, ale z drugiej strony w pracy nie ma czasu na ciągłe rozmyślanie i nakręcanie się 😅
Oczywiście mam się nie nastawiać, że wyjdzie za pierwszym razem i od razu mamy mieć kase na kolejną próbę, bo przy niskim amh jest trudniej.
Rozpisałam się, sorki.
Miłego popołudnia 😊
Ola
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2023, 16:28
-
olail wrote:Hej dziewczyny!
Jestem troszkę zielona w temacie, więc proszę o wskazówki 😅
Może opowiem najpierw coś o sobie, o nas.
Mam 25 lat, od stycznia staram się z mężem o dziecko, wiem, że niedługo. Jednak niepokoił mnie wygląd moich miesiączek a konkretnie plamień przed i po. Zrobiłam badania, w tym amh, które w marcu wyszło 0.56 🫣 a od lekarza usłyszałam, że tylko in vitro. Wiadomo załamka ale nie na długo bo trzeba działać i to szybko. Po dwóch miesiącach suplementacji powtórka badania i tam amh 0.91, więc troszkę lepiej. W międzyczasie zbadał się też mąż i u niego słaba jakość i fragmentacja nasienia, więc mamy problem złożony. Niby nie jest tak najgorzej bo morfologia podskoczyła z 2% na 3%.U mnie owulacje własne, w usg widać po 9-10 pęcherzyków antralnych, co wskazuje na to,że nie jest tak źle. Jednak ciąży jak nie było, tak nie ma 🤷♀️ Podjęliśmy decyzję o in vitro, zrobiliśmy niezbędne badania genetyczne, nawet frax, który na szczęście wyszedł Oki, ale stresik był.
Na ostatniej wizycie, która była w sobotę, dostaliśmy informację, że mamy dwie opcje: inseminacja lub in vitro. Za 1.5 tygodnia mamy wizytę, na której mamy mieć podjętą decyzję co dalej. Zdecydowaliśmy się na in vitro i już nie możemy się doczekać, przebieram nóżkami do tej wizyty, żeby już wszystko zaplanować 😊
Mam klika pytań odnośnie badań, które jeszcze trzeba zrobić przed procedurą. Konkretnie chodzi mi o wymazy. Czy jest jakiś konkretny dzień cyklu, do którego trzeba je zrobić? Ile czeka się na wynik? Czy można zacząć stymulacje oczekując na wynik wymazu? Ciekawi mnie czy zaczniemy od sierpnia czy od września.
Kolejna sprawa to jak przeszłyście stymulacje i punkcje? Zastanawiam się czy nie wziąć na ten czas urlopu, po punkcji na pewno jeden dzień na dojście do siebie bym chciała mieć, ale z drugiej strony w pracy nie ma czasu na ciągłe rozmyślanie i nakręcanie się 😅
Oczywiście mam się nie nastawiać, że wyjdzie za pierwszym razem i od razu mamy mieć kase na kolejną próbę, bo przy niskim amh jest trudniej.
Rozpisałam się, sorki.
Miłego popołudnia 😊
Ola
Hej! Gdzie zdecydowałaś się podejść do ivf? Korzystasz z jakiegoś specjalnego programu dla kobiet z niskim amh?
Nie znam odpowiedzi na wszystkie pytania, bo sama jeszcze nie przeszłam procedury ivf, ale odpowiem na to co wiem Wymazy wykonuje się między 10 a 20 dc. Ważne jest odczekanie ok 2-4 dni od krwawienia. Czas oczekiwania na wyniki jest różny i zależy od badania oraz laboratorium. Wszystko jest jednak podane na stronie Diagnostyki i wydaje mi się, że tam czeka się najkrócej 😊 Np. na biocenozę czekałam tylko 3 dni.2023 ♡ - 2 straty
2024 ♡ - IVF ✰
- 09.2024 ✖ mezoterapia
- 11.2024 ✖
- 12.2024
---
Każda kropla morzem dla mej łódki...