X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną IN VITRO z niskim AMH
Odpowiedz

IN VITRO z niskim AMH

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2018, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77_2 wrote:
    I jeszcze pytanie do Lukrecji: podali ci w Invimed dwa zarodki czy jeden? Mówili w ogóle coś o klasach?
    Ja też miałam robiony kariotyp w Invikcie niejako na wejście, zanim zaczęliśmy działać, mąż też. Miałam podane 2 zarodki 3 dniowe- 8A i 8A/B

Bea77_2 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2018, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Grosia tak mi przykro :( Znam Twój ból, dokładnie znam, przeszłam to samo :(
    Trzymaj się Kochana. Siły nadejdą, zobaczysz.. jesteśmy twardzielkami!

• eM80 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2018, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Termin na konsultację gin do histeroskopii mają na początek września, no to dupa :((
    Ja chyba nie będę robić tej histeroskopii do pierwszego podejścia, jak piszcie, że Wam nie zalecali. No chyba, że znajdę szybki termin gdzieś na nfz ale jakoś wątpię.

a nie musisz usunąć tego polipa ? albo choć sprawdzić czy sam się jakoś nie złuszczył (o ile to jest możliwe) , bo z polipem to raczej jest ryzyko , choć ja sie nie znam ja dopiero pierwszy to ustrojstwo mam , może dziewczyny się wypowiedzą co miały, ale z tego co się orientuje to trzeba przed transferem wyciąć.

38 lat, starania od 2013
    2016 - amh 0.97, miesniaki , hashimoto
    2017, 4x IUI nieudane, amh 0.76
    2018, kumulacja komórek x2
    2018.07, amh 1.13, wrzesien 1 ICSI :(
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2018, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam zalecił dr na samym wstępie - mimo że mamy 35 lat i pierwsze próby /starania.
    No moze jednak warto zrobić w tym wieku ?

Grosia :( tak mi smutno ..

Klamka - to dopiero początek mojej drogi i walki (cieszę sie ale na chłodno bo jeszcze tyle przed nami i może się na każdym etapie nie udać - wiecie jakie mam ostrożne podejście i w sumie brak wiary).

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2018, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2019, 21:28

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2018, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea, też się zastanawiam nad ilością zarodków.. na chłopski rozum jest większa szansa przy podaniu dwóch, że chociaż jeden z nami zostanie - jak Kaczorek z Lukrecją :) Gdzieś czytałam, że jeśli podawane są dwa zarodki różnej klasy to ten słabszy może pociągnąć za sobą tego lepszego i żaden się nie przyjmie.. Z kolei gdzie indziej pisano, że ryzyko żadne i warto wziąć więcej..
    Jedne kliniki chętnie podają dwa, drugie odradzają..

Na TVN style w niedzielę leci program "ja, ty i niepłodność", o niepłodnych parach e Irlandii. Była para podchodząca do KD w Czechach, kolejna na własnych gametach i para homoseksualnych kobiet korzystających z nasienia dawcy. I u tej drugiej pary podali kobiecie 3 zarodki, byłam w szoku! Nie przyjął się żaden, dopiero w kolejnej procedurze się udało..

Trudny temat i decyzja, nikt nam nie podpowie :/ Niby znamy ryzyko przy dwóch zarodkach, lekarz w Gdyni mnie straszył i odradzał.. Nie znam stanowiska w Bocianie, bo nie wybiegłam aż tak w przód. Sama nie wiem jaką podejmiemy decyzję.. Okaże się w praniu.

Ciasteczko, niech wszystko pójdzie zgodnie z planem!! Czekamy na informacje :)

Bea77_2, Lukrecja, Lukrecja, Lukrecja, Lukrecja lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2018, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klamka relaksuj się i ciesz widokami!! Życzę Ci z całego serca żeby to były ostatnie wakacje we dwoje :D Obyście za rok ćwiczyli bicepsy dźwigając dwójkę dzidziutków :D A za 2 lata biegali za nimi po Krecie :D

klamka lubi tę wiadomość

• Magdala Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2018, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Phoebe podali 5 zarodkow i urodzila trojaczki. :-)

Bea77_2, ciasteczko82, sylwia80, inka2707, 4me lubią tę wiadomość

Bedzie tak, jak chcesz zeby bylo.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2018, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    never_lose_hope wrote:
    Bea, też się zastanawiam nad ilością zarodków.. na chłopski rozum jest większa szansa przy podaniu dwóch, że chociaż jeden z nami zostanie - jak Kaczorek z Lukrecją :) Gdzieś czytałam, że jeśli podawane są dwa zarodki różnej klasy to ten słabszy może pociągnąć za sobą tego lepszego i żaden się nie przyjmie.. Z kolei gdzie indziej pisano, że ryzyko żadne i warto wziąć więcej..

Na TVN style w niedzielę leci program "ja, ty i niepłodność", o niepłodnych parach e Irlandii. Była para podchodząca do KD w Czechach, kolejna na własnych gametach i para homoseksualnych kobiet korzystających z nasienia dawcy. I u tej drugiej pary podali kobiecie 3 zarodki, byłam w szoku! Nie przyjął się żaden, dopiero w kolejnej procedurze się udało..

Trudny temat i decyzja, nikt nam nie podpowie :/ Niby znamy ryzyko przy dwóch zarodkach, lekarz w Gdyni mnie straszył i odradzał.. Nie znam stanowiska w Bocianie, bo nie wybiegłam aż tak w przód. Sama nie wiem jaką podejmiemy decyzję.. Okaże się w praniu.

Właśnie - ja np mam watpliwości czy chciałabym (o ile do takiego etapu dojdę i bedzie w ogóle co podać ) dwa ... moj gin zaleca 2..(ogólnie).
    Czytałam że bezpieczniej 1... sama nie wiem.
    Wam podawali 2?

Klamka - Cudownego urlopu i naładuj się słońcem !!! I pozytywna energia !

klamka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2018, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77_2 wrote:
    Tak naprawdę kariotypy wychodzą większości osób poprawne. Natomiast dla tych, gdzie jest jakaś nieprawidłowość w kariotypie to może być sygnał, żeby być może wcześniej rozważyć KD lub dawcę lub AZ (zależy czy u partnerki czy partnera jest nieprawidłowość w kariotypie).

Tak naprawdę można mieć kariotypy prawidłowe, tak jak my, i mieć zarodki nieprawidłowe genetycznie. Dr Lewandowski mi mówił, że czasem jest jakaś niezgodność genetyczna pary bądź problem genetyczny który nie został wykryty żadnymi badaniami. Plus wiadomo że wiek ma olbrzymi wpływ na to czy i ile zarodków jest genetycznie prawidłowych. W okolicy 40 roku życia jest bardzo bardzo bardzo ciężko mieć prawidłowy zarodek, nawet przy prawidłowych kariotypach. Jeśli wierzyć poprzednim wynikom, z 4 procedur miałam ogólnie utworzone 22 zarodki i żaden prawdopodobnie nie był prawidłowy genetycznie.

Intersono podaje że w wieku 43/44 lat trzeba mieć około 90-100 zarodków (statystycznie) żeby trafić na 1 genetycznie prawidłowy. A i to nie gwarantuje implantacji i ciąży.

O matko :( jednak wiek to najważniejszy czynnik .. niestety:( boziu to fatalnie ... żebym miała z kim to bym wcześniej starała się o dziecko :( a teraz ...
    wiadomo że kariotypy nie dają gwarancji i pewności że zarodki beda Ok - jest tyle czynników jeszcze ..
    bardzo to smutne :(

• eM80 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2018, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Grosia bardzo mi przykro :(
    My tu wszystkie niestety wiemy co sie czuje w takiej chwili, żadne słowa nie sa w stanie ani tego opisać ani pocieszyć.
    Nie ma ku*** na tym świecie sprawiedliwości , no nie ma.

Co do ilości zarodków, ponoć liczy się wiele czynników (tak na tym szkoleniu nt FIV tu mówili - swoja droga masakra nie ma "prywatności" spotkanie co miesiąc z 200 osób na sali wykładowej , z 2h prezentacji plus pytania, później obowiązkowy miesiąc na zastanowienie się) i tak tu embriolog decyduje biorąc pod uwagę jak wyglądają zarodki oraz wiek kobiety (Dani z forum 35 + miała ostatnio 3 zarodki podane , pisała ze ze względu na wiek), ilość już przebytych prób, zdrowia kobiety (żeby jakiegoś ryzyka w przypadku bliźniaków większego nie było niż normalne) i czynniki o których tylko embriolodzy wiedza ;p (to mnie rozwaliło, czytać trzeba chyba: zwykły śmiertelnik nie pojmie ;p )

38 lat, starania od 2013
    2016 - amh 0.97, miesniaki , hashimoto
    2017, 4x IUI nieudane, amh 0.76
    2018, kumulacja komórek x2
    2018.07, amh 1.13, wrzesien 1 ICSI :(
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2018, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    never_lose_hope wrote:

Ja naciskalam na podanie dwóch,bo wg mnie zwiększa to szanse na powodzenie. Swoją drogą dużo z Kaczorkiem przeszliśmy, na przełomie 11/12 tygodnia miałam krwotok i poronienie zagrażające, w drugim trymestrze dostałam zaburzeń rytmu serca, konieczne było podawanie leków. To,że Kaczorek został że mną mimo wszystko traktuje jako osobisty cud.

Bea77_2, Dana721, kayama lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2018, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarz mówił że szansa na mnoga to 10%...
    Ale mnie bardziej martwi to że przez 2 może się żaden nie przyjąć :(

Macie dostęp do jakiś materiałów naukowych o tym może ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2018, 11:49

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2018, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lukrecja, ja ten sam argument mam w głowie gdy myślę o transferze dwóch :) Ale nic nie decydujemy, będzie na to czas - mam nadzieję :)
    Sporo przeszłaś, po takiej walce to na pewno cała ciąża w strachu. I do ten krwotok i inne akcje :/ Ale najważniejsze, że Kaczorek jest już obok i uśmiecha się do mamy :D To na pewno wynagradza wszystkie bóle i złe przygody po drodze :)

Lukrecja lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2018, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea - masz racje :(
    Ale co zrobić.. do dziecka potrzeba dwojga ;) czasu nie cofniemy ...
    ja mam 35 lat ale jajeczka mają 36...niedość że mało ich to jakościowo pewnie tragedia.
    Dlatego mam świadomość jakie mamy szanse i godzę się z tym. Próbujemy tylko ten jeden raz.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2018, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    never_lose_hope wrote:
    Lukrecja, ja ten sam argument mam w głowie gdy myślę o transferze dwóch :) Ale nic nie decydujemy, będzie na to czas - mam nadzieję :)
    Sporo przeszłaś, po takiej walce to na pewno cała ciąża w strachu. I do ten krwotok i inne akcje :/ Ale najważniejsze, że Kaczorek jest już obok i uśmiecha się do mamy :D To na pewno wynagradza wszystkie bóle i złe przygody po drodze :)
    Dokładnie:) Trzymam za Ciebie kciuki, już coraz bliżej do spełnienia marzeń:) Niedługo będziesz martwić się kolorem kupki i niemowlęcymi kolkami ;)

never_lose_hope, Dana721 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2018, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2019, 20:00

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2018, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2019, 20:00

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2018, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie i z naszymi komórkami i z plemnikami jest coraz gorzej ...
    młode dziewczyny / przed 30 mają problemy by zajść :( niestety
    Ja w moim wieku mam małe szanse na pierwsza ciąże ..
    owszem są i takie które zachodzą i po 50.. ale z reguły to kolejne dziecko albo wspomagany rozród..

• mar2śka Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2018, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77_2 wrote:
    Tak naprawdę kariotypy wychodzą większości osób poprawne. Natomiast dla tych, gdzie jest jakaś nieprawidłowość w kariotypie to może być sygnał, żeby być może wcześniej rozważyć KD lub dawcę lub AZ (zależy czy u partnerki czy partnera jest nieprawidłowość w kariotypie).

Tak naprawdę można mieć kariotypy prawidłowe, tak jak my, i mieć zarodki nieprawidłowe genetycznie. Dr Lewandowski mi mówił, że czasem jest jakaś niezgodność genetyczna pary bądź problem genetyczny który nie został wykryty żadnymi badaniami. Plus wiadomo że wiek ma olbrzymi wpływ na to czy i ile zarodków jest genetycznie prawidłowych. W okolicy 40 roku życia jest bardzo bardzo bardzo ciężko mieć prawidłowy zarodek, nawet przy prawidłowych kariotypach. Jeśli wierzyć poprzednim wynikom, z 4 procedur miałam ogólnie utworzone 22 zarodki i żaden prawdopodobnie nie był prawidłowy genetycznie.

Intersono podaje że w wieku 43/44 lat trzeba mieć około 90-100 zarodków (statystycznie) żeby trafić na 1 genetycznie prawidłowy. A i to nie gwarantuje implantacji i ciąży.
    Ja gdzieś czytałam o tym o czym mówił Ci dr. Chyba nawet kiedyś już to pisałam, że są sytuacje kiedy para nie może mieć wspólnie dzieci mimo braku jakiejś wyraźniej przeszkody ale w momencie gdyby każde z nich związało się z kimś innym to dzieci by mieli. I tu własnie jest niezgodność genetyczna albo np zbyt duże podobieństwo genetyczne.

km5s9vvjg5qzvbkc.png
‹‹ 265 266 267 268 269 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ