X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną IN VITRO z niskim AMH
Odpowiedz

IN VITRO z niskim AMH

Oceń ten wątek:
  • Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2018, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kadetka wrote:
    Nie zapominają orientujesz się jakie są koszty takiego podwójnego dawstwa? Z jednej strony masz rację jeśli chodzi o Az czyli zarodki leczacych się par.. Ale z drugiej myślę sobie ze to są zarodki tych, którym się już udało. :) a skoro tak, to szanse wcale nie są małe.. Tym bardziej że naprawde sporo dziewczyn cieszy się właśnie ciąża z AZ.. Gdzie na własnych gazetach czy KD się nie udało..
    Niestety nie, nie wiem też,czy praktykuja to w kilku kliku klinikach,czy w jednej.
    Edloteh pisała o tym. Edloteh, napisz proszę jeśli znasz więcej szczegółów na ten temat.
    Edloteh, Muchacha- trzymam kciuki:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2018, 22:23

Muchacha, edloteh lubią tę wiadomość

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • Muchacha Ekspertka

Wysłany: 12 sierpnia 2018, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mergelka wrote:
    To też pewnie lekarz powiedział że ładne zarodki miałaś podane? Skoro piszą wszędzie że druga doba 4 kom to książkowy. A czasami mają słabe i ciąża jest.....

Hmm, nie do końca tak powiedzieli. Wiesz, oni znają moją historię i wiek i myślę, że lepiej ode mnie wiedzą jakie mam szanse, więc chyba nie będą mówić czegoś co bardziej zależy od szczęścia niż ich działań. A konkretnie to pokazał pierwszego tego z fragmentacją powiedział, że jest fragmentacja, ale że takim też dają szansę. Nie zdążyłam się nawet zmartwić (sama widziałam, że nie wyglądał najlepiej) bo potem powiedział, że mamy niespodziankę, bo druga niedojrzała komórka dojrzała i się ładnie podzieliła. Ja szłam na transfer ze świadomością, że jest tylko jeden, więc ten drugi to rzeczywiście taki dar od losu. Ale trzymam kciuki za oba :)

starania od 4 lat, AMH 0,58, 41 lat
    1 ivf - 1 zarodek, beta - 0
    2 ivf - 2 zarodki, beta +, brak serduszka w 8 tyg.
    3 ivf - brak zarodków
    4 ivf - 2 zarodki, beta <1
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2018, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea - podbijam wątek z włosami - jak sobie z tym radzisz ?? U mnie jakaś tragedia :(

Skittles lubi tę wiadomość

• mar2śka Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 07:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skittles wrote:
    Mar2śka za pierwszym razem Ci sie udalo?
    2 stymulacje miałam za granicą i to była totalna klapa , nigdy nie doszło do transferu. Nie miałam zaufania do lekarzy i zdecydowaliśmy się na Novum i dr L ze względu na niskie amh, endometriozę , hashimoto, słabą odpowiedz na leki- ogólnie trudny przypadek. Tam mialam jedną stymulacje i pierwszy udany transfer.

Mergelka, Skittles lubią tę wiadomość

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mar2śka wrote:
    2 stymulacje miałam za granicą i to była totalna klapa , nigdy nie doszło do transferu. Nie miałam zaufania do lekarzy i zdecydowaliśmy się na Novum i dr L ze względu na niskie amh, endometriozę , hashimoto, słabą odpowiedz na leki- ogólnie trudny przypadek. Tam mialam jedną stymulacje i pierwszy udany transfer.
    A jaki protokol i jakie leki mialas teraz przy tym udanym?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2018, 08:45

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • Nadzieja90 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mialam podane 2 zarodki 8 komorkowe klasy ab w 3 dobie

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:
    Bea - podbijam wątek z włosami - jak sobie z tym radzisz ?? U mnie jakaś tragedia :(
    Niestety u mnie tragedia również. Już się z tym pogodziłam. Uznałam,że to taki efekt uboczny stymulacji i wahań hormonów.
    Zawsze możesz się wybrać do trychologa lub dermatologa, jednak ja nie wierze,że pomogą. Mi nie pomogli..

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • Nadzieja90 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a co wam sie dzieje z wlosami? wypadaja?

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka5 wrote:
    Niestety u mnie tragedia również. Już się z tym pogodziłam. Uznałam,że to taki efekt uboczny stymulacji i wahań hormonów.
    Zawsze możesz się wybrać do trychologa lub dermatologa, jednak ja nie wierze,że pomogą. Mi nie pomogli..
    No właśnie nie miałam przy stymu problemów - zaczęłam steryd i się zaczelo :( wychodzą kępami (!!!!) całe zdrowe ładne włosy...
    Odstawiam steryd więc mam nadzieje że mi przestaną wychodzić - chociaż zahamuje ten ostry proces. Zaraz jadę zrobic żelazo i ferrytyne plus atak na aptekę i coś kupić (tylko co pomoże ??). Watpię żeby estrofem czy prog powodował taki stan.. obwiniam sterydy w tej dawce.. pazury też poleciały - apogeum po 7 dniu brania .. schodzę 4 dzien ze sterydu i puszcza mi już woda (oddaje mocz i mega poty)- to najgorsze świństwo jakie jest (steryd)- jestem wściekła na dr za to. Boje się zrobic tsh i ft4.. ale musze zobaczyć co mi popsuł tym leczeniem w ciemno :( miałam idealne parametry tarczycy.. jak można dawać taki lek bez podstawy - głupia jestem, że w ogóle brałam !!!! Pani sobie połyka 4 msc sterydy w dawce leczniczej -na wszelki wypadek..

• 4me Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko 4 miesiace bralas te sterydy?

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Ciasteczko 4 miesiace bralas te sterydy?
    W życiu - tak planował lekarz.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka5 wrote:
    Kończę antyki i zaczynam gonapeptyl w poniedziałek.
    Leczymy się aktualnie w Bocianie w Białymstoku. Po nieudanej procedurze chcemy podejść do AZ (KD wykluczylismy głównie że względu na słabe nasienie, najgorsze wyniki nawet poniżej 1mln w 1 ml). Nie mamy świeżych wyników,bo w Bocianie nie kazali powtarzać. Nie chcemy ryzykować kolejnych 20 tys. by dowiedzieć się,że wszystko stanęło po 3 dobie.
    Oprócz AZ w Bocianie mamy jeszcze umówione wizyty w Atrvimedzie i Provita (wrzesień-październik). Gyncentrum chcieliśmy dograc w tym samym terminie,ale wizytę proponowali nam już za tydzień (za wcześnie,bo już jesteśmy w trakcie procedury).
    Za nowy start. DUUUUUZY KCIUK!
    odnośnie twojego pytania o AZ
    W provicie na zarodki czeka się baaaaaaaaardzo długo i obecna średnia to około 1 roku, więc jeżeli macie inne opcje to z nich skorzystajcie bo tam są naprawde takie terminy.
    Co do Gyncentrum, to jest zdecydowanie szybciej, tak samo chyba jak w Gameta Gdynia.
    Co do Czech, to ja jeszcze kmninię czy to KD ma sens. Bo te wyniki nasienia m sa złe, i tu już nie mówię o ilośći (bo to przy in vitro nie ma znaczenia), tylko o tym wysokim DFI i pozytywnym CFTR, ktore notabene mają wpływ na to co potem z zarodkiem się dzieje.
    Jeśli chodzi o kliniki w Czechach to jest duży wybór, naprawdę. Ceny są tam wszędzie zbliżone. 1200-1300€ za zarodek, plus za badanie genetyczne 500-600€.
    Czyli średnio za taki przebadany genetycznie zarodek trzeba zapłacić około 1700 € (to jest cena bez lekow, i bez przygotowania do transferu)

Muchacha, jak samopoczucie? Kiedy betka?

marbelka, zardoki które wygladają morfolgicznie dobrze wcale nie muszą być dobre. Przykladem może być para, która miała z 3 stymulacji ponad 20 blastek kategorii 5AA, 5BB, 5CC…. i z tych wszystkich zarodków tylko ! 4 były dobre, co okazało się po badaniach genetycznych. Niczego nie można wykluczać. Jak nie ma żadnych poważnych chorób to można spodziewać się dobrych wyników. Niestety niskie AMH i wiek może dać tylko podpowiedź lekarzowi… czy pacjentka będzie się dobrze stymulować, czy można spodziewać się małych czy dużych zbiorów… ale może też nic nie dać. Bo okaże się że wychoduje i bedzie puste… nikt ci nie powie jak będzie, niestety.
    Jeszcze odnosnie fragmentacji: to ze zarodek 2-3 dobie ma fragmentacje nie znaczy ze w 5 dobie tez taki bedzie. Ogladałam protokoły embriologiczne jak rozwijały się moje zardoki, i powiem wam, że to naprawdę nie matematyka. Zarodek np. 8A w 3 dobie, idealny, nie dotrwał do blastki, a 7 z fragmnetacja w 3 dobie doszla do blastki, i dała zarodek 4BB… więc wiecie…. różnie bywa. Dlatego każdemu zarodkowi należy dać szansę :)
    I pamietajcie, zarodek dzieli się na dwie, trzy, cztery… ect komórki po kolei. To że miał 5 w chwili podglądania, nie znaczy że za chwilę nie byłoby już ich 6.

Ciasteczko77 co za lekarz. Jak nie ma badań, które jasno nakazuja taka dawke, to nie ma podstaw zeby brac.... chyba ze, np. byly poronienia, i stosuje sie zeby cialo nie odrzucilo zarodek.
    20 to spora dawka mimo wszystko
    Niestety, przy braniu sterydów tak moze byc. jeżeli nie masz problemów immuno to dawkę można by zmniejszyc, np. do 10.
    5 to jak cukierek jest ;)

To się rozpisałam ;P

Za was wszystkie wojowniczki!!!! KCIUKI !!!

Ps. krew oddana, wyniki wieczorem albo jutro (nie wiedzialam ze w alab nie robia na cito). także dziewczęta bez stresu. I proszę, jak wpadnę tu z wynikiem nie pocieszajcie mnie. takie życie, że czasem pod górke idzie za długo…
    jedno jest pewne, miesiąc odpoczywam po tej stymulacji.. a potem coś będę działać ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2018, 12:48

Niezapominajka5, 4me lubią tę wiadomość

• Nadzieja90 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a Wy jal uważacie czy dłuższa przerwa po stymulacji moze dać lepszy efekt przy następnej czy to jest bez znaczenia?

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:
    No właśnie nie miałam przy stymu problemów - zaczęłam steryd i się zaczelo :( wychodzą kępami (!!!!) całe zdrowe ładne włosy...
    Odstawiam steryd więc mam nadzieje że mi przestaną wychodzić - chociaż zahamuje ten ostry proces. Zaraz jadę zrobic żelazo i ferrytyne plus atak na aptekę i coś kupić (tylko co pomoże ??). Watpię żeby estrofem czy prog powodował taki stan.. obwiniam sterydy w tej dawce.. pazury też poleciały - apogeum po 7 dniu brania .. schodzę 4 dzien ze sterydu i puszcza mi już woda (oddaje mocz i mega poty)- to najgorsze świństwo jakie jest (steryd)- jestem wściekła na dr za to. Boje się zrobic tsh i ft4.. ale musze zobaczyć co mi popsuł tym leczeniem w ciemno :( miałam idealne parametry tarczycy.. jak można dawać taki lek bez podstawy - głupia jestem, że w ogóle brałam !!!! Pani sobie połyka 4 msc sterydy w dawce leczniczej -na wszelki wypadek..
    Ja odstawiłam encortolon po kilku dniach brania. Mialam duszności, problemy z oddychaniem i bolały mnie ramiona, plecy, ogólnie ciało..
    Lekarz stwierdził,że pierwszy raz ktoś w ten sposób reaguje. Po odstawieniu wszystko wróciło do normy.
    Pamiętaj,że włosy mogą wypadać z opóźnieniem, więc może to być przez hormony (kobietom po ciąży też wypadają);)
    Nadzieja90- tak, wypadają, ale jak dla mnie mogę zostać łysa,byłabym w ciążę zaszła;) w ciąży podobno robią się ładniejsze, więc nadrobimy z nawiązką;)

Ciasteczko77 lubi tę wiadomość

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edloteh wrote:
    W provicie na zarodki czeka się baaaaaaaaardzo długo i obecna średnia to około 1 roku, więc jeżeli macie inne opcje to z nich skorzystajcie bo tam są naprawde takie terminy.
    Co do Gyncentrum, to jest zdecydowanie szybciej, tak samo chyba jak w Gameta Gdynia.
    Co do Czech, to ja jeszcze kmninię czy to KD ma sens. Bo te wyniki nasienia m sa złe, i tu już nie mówię o ilośći (bo to przy in vitro nie ma znaczenia), tylko o tym wysokim DFI i pozytywnym CFTR, ktore notabene mają wpływ na to co potem z zarodkiem się dzieje.
    Jeśli chodzi o kliniki w Czechach to jest duży wybór, naprawdę. Ceny są tam wszędzie zbliżone. 1200-1300€ za zarodek, plus za badanie genetyczne 500-600€.
    Czyli średnio za taki przebadany genetycznie zarodek trzeba zapłacić około 1700 € (to jest cena bez lekow, i bez przygotowania do transferu)

Ps. krew oddana, wyniki wieczorem albo jutro (nie wiedzialam ze w alab nie robia na cito). także dziewczęta bez stresu. I proszę, jak wpadnę tu z wynikiem nie pocieszajcie mnie. takie życie, że czasem pod górke idzie za długo…
    jedno jest pewne, miesiąc odpoczywam po tej stymulacji.. a potem coś będę działać ;)
    Właśnie tak słyszałam,że w Provita czeka się bardzo długo. Plus jest taki,że nasze grupy krwi pozwalają na różne kombinacje, więc problem może być głównie z fenotypem. Gdyby nie to,że koszt KD jest tak wysoki, pewnie byśmy spróbowali. Problem w tym,że rzadko udaje się za pierwszym razem i trzeba brać pod uwagę dodatkowe procedury. Przy polskich zarobkach, mało kogo stać, by pozbyć się wszystkich oszczędności życia.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka5 wrote:
    Ja odstawiłam encortolon po kilku dniach brania. Mialam duszności, problemy z oddychaniem i bolały mnie ramiona, plecy, ogólnie ciało..
    Lekarz stwierdził,że pierwszy raz ktoś w ten sposób reaguje. Po odstawieniu wszystko wróciło do normy.
    Pamiętaj,że włosy mogą wypadać z opóźnieniem, więc może to być przez hormony (kobietom po ciąży też wypadają);)
    Nadzieja90- tak, wypadają, ale jak dla mnie mogę zostać łysa,byłabym w ciążę zaszła;) w ciąży podobno robią się ładniejsze, więc nadrobimy z nawiązką;)
    No widzisz - ja też -12 dni brania i koniec !! Bo mnie wykończy- a branie w ciemno to głupota.
    Włosy No cóż - będziemy ratować :) bedzie łysy ciastek i tyle
    Kupiłam pokrzywę -do picia - i jakiś płyn skrzypovita... do skory głowy ..
    Żelazo i ferrytyne zrobie za tydz z krwią (muszę tarczycę zbadać po tych sterydach...).

Edlo- za Ciebie Kobieto kciukasy !!!
    Nie bede pocieszać - Ty jesteś figheterka i widzę że zbędne są przytulasy!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2018, 14:35

• Mergelka Koleżanka

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edloteh wrote:

Muchacha, jak samopoczucie? Kiedy betka?

marbelka, zardoki które wygladają morfolgicznie dobrze wcale nie muszą być dobre. Przykladem może być para, która miała z 3 stymulacji ponad 20 blastek kategorii 5AA, 5BB, 5CC…. i z tych wszystkich zarodków tylko ! 4 były dobre, co okazało się po badaniach genetycznych. Niczego nie można wykluczać. Jak nie ma żadnych poważnych chorób to można spodziewać się dobrych wyników. Niestety niskie AMH i wiek może dać tylko podpowiedź lekarzowi… czy pacjentka będzie się dobrze stymulować, czy można spodziewać się małych czy dużych zbiorów… ale może też nic nie dać. Bo okaże się że wychoduje i bedzie puste… nikt ci nie powie jak będzie, niestety.
    Jeszcze odnosnie fragmentacji: to ze zarodek 2-3 dobie ma fragmentacje nie znaczy ze w 5 dobie tez taki bedzie. Ogladałam protokoły embriologiczne jak rozwijały się moje zardoki, i powiem wam, że to naprawdę nie matematyka. Zarodek np. 8A w 3 dobie, idealny, nie dotrwał do blastki, a 7 z fragmnetacja w 3 dobie doszla do blastki, i dała zarodek 4BB… więc wiecie…. różnie bywa. Dlatego każdemu zarodkowi należy dać szansę :)
    I pamietajcie, zarodek dzieli się na dwie, trzy, cztery… ect komórki po kolei. To że miał 5 w chwili podglądania, nie znaczy że za chwilę nie byłoby już ich 6.

Ciasteczko77 co za lekarz. Jak nie ma badań, które jasno nakazuja taka dawke, to nie ma podstaw zeby brac.... chyba ze, np. byly poronienia, i stosuje sie zeby cialo nie odrzucilo zarodek.
    20 to spora dawka mimo wszystko
    Niestety, przy braniu sterydów tak moze byc. jeżeli nie masz problemów immuno to dawkę można by zmniejszyc, np. do 10.
    5 to jak cukierek jest ;)

To się rozpisałam ;P

Edloteh tylko jak zrobią badania genetyczne jak zarodki podane i ciąży nie ma? Właśnie tego nie pojmuje....a u Ciebie jak kiedy robisz będę. Życzę powodzenia. Czy powodem braku zagniezdzenia mogły być przenoszone zakupy ale tylko że sklepu do samochodu na parkingu parę metrów zakupy 10 kg bo tyle nakupowalam

2018.08. ICSI - transfer 2 zarodków :(
    AMH 0.79 czerwiec 2018r
    AMH 0.16 czerwiec 2017r
    AMH 0.78 czerwiec 2016 r. Fsh - 5, LH - 1.97 .
    2007- poród cc ( córka) ciąża naturalna, mąż - obniżone parametry nasienia
    37 lat :(
  • niezapominajka2017 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edloteh co to jest DFI i CTFR?

Ciasteczko jak masz brac 5mg sterydu to nie bierz w ogole na jedno wyjdzie.
    W DE daja nawet po 30mg, wiec ja dawke 20mg juz bralam i nic mi nie bylo.

Starania od 08.2015, endometrioza 3/4 st, 2 laparo, 3 hsg, 3 histero
    8.03.2017 IVF :( :( ❄️❄️❄️nie przetrwaly rozmrozenia...
    5.05.2017 ICSI :( 2.06.2017 crio :( 26.06.2017 crio :( :(
    28.07.2017 ICSI :( 26.09.2017 crio [*] 8tc :( :( 14.02.2018 crio [*] 6tc :( :(
    20.04.2018 ICSI :( brak mrozakow
    22.03.2019 IMSI :( 13.07.2019 :(
  • 4me Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:
    W życiu - tak planował lekarz.
    Uffff. Dobrze zrobilas.Ja mam steryd, inny, na konkretny problem ale w dawce 0.5mg!a nie 20!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2018, 14:57

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • Blastka Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja90 wrote:
    Dziewczyny a Wy jal uważacie czy dłuższa przerwa po stymulacji moze dać lepszy efekt przy następnej czy to jest bez znaczenia?
    Będę mogła odpowiedzieć ci we wrzesniu/październiku na to pytanie. W maju była ostatnia stymulacja, mam przerwę 3-4 miesiace i teraz pewnie będzie we wrześniu/październiku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2018, 14:59

Nadzieja90 lubi tę wiadomość

‹‹ 388 389 390 391 392 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ