IN VITRO z niskim AMH
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyAmVormittag wrote:Lukrecja, pewnie to marne pocieszenie, ale równie dobrze te objawy, złe samopoczucie, to może być jeszcze rykoszet po ciąży i porodzie. Minęły, jak dobrze liczę, 4 mce, to bardzo niewiele, a Twoje ciało wykonało tytaniczną pracę. Zrób sobie zwykłą morfologię i żelazo, kup suplementy, o POF na razie nie myśl. Ja tez mam mega zjazd fizycznie, włosy mi wypadają garściami, wieczorem padam jak nieprzytomna.
-
Mergelka wrote:Dziewczyny dziś zrobiłam sobie badania.
BetaHcg oczywiście tak jak mówiłam 0.3
DHEAS - 205 norma od 60 do 400
Estradiol - 145
Progestreon 10 .
Jestem 12 dni po transferów dwóch 2 dn zarodków
Czy myślicie że powodem nie zagniezdxenia zarodków był niski progesteron
Pytałam czy brać accard. Nie kazali a może jednak by pomógł....
Czekam teraz na wizytę u dr Lewandowskiego.
Progesteronu też mogłabyś mieć więcej ale nie zwalałabym winy na niski progesteron.
Co do estradiolu nie wypowiem się bo nigdy go w tej fazie cyklu nie badałam. -
Blastka wrote:Niewydolność przysadki
W przypadku prawidłowego cyklu stosunek LH:FSH jest bliski 1, w niewydolności przysadki ulega zmniejszeniu poniżej 0,6 a w zespole policystycznych jajników (PCOS) wzrasta powyżej 1,5. Wynik może zależeć od metody badania.
Podaję link:
http://www.forumginekologiczne.pl/artykul/nieplodnosc-kobieca-interpretacja-wynikow-badan-hormonalnych-czesc-1-hormony-przysadkowe/1873Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2018, 21:17
Starania od 4,5 lat,3 ivf,1 poronienie,1 cb -
brenya77 wrote:W nawiązaniu do badań genetycznych. Tutaj artykuł o matematycznym modelowaniu pojedynczej biopsji zarodka. Zrobiono model matematyczny na 6komorkowych biopsjach z 300komorkowych trofoblastow. Konkluzja jest taka, że należałoby pobrać przynajmniej 27 komórek, żeby w ogóle zbliżyć się do akceptowalnego poziomu wykrywania zrównoważonych mozaicyzmow (a takie są w dodatku bardzo rzadkie, wiec to scenariusz wyidealizowany). Przypomnę, że na świecie urodziło się już kilkoro dzieci z mozaikowych zarodków. Uprzednio zarodki takie były wywalane do kosza.
https://rbej.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12958-017-0251-8
Teraz tylko musze przekonac go, by nie szedl na dyskusje z genetykiem bo pewnie znow wroci na druga stronę mocy
A tak serio to nie wiem, czy dobrze robimy, ze bez PGD i bedzie mi sie to snilo po nocach... Ale jakos nie widze zadnych szans z tymi badaniami. Trzeba byc dobrej mysli.
Jutro pierwszy zastrzyk z gonapeptylu robiony recami męża - oby sie postaral i siniaka nie bylo! Normalnie mam stresa
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2018, 21:23
brenya77, Niezapominajka5 lubią tę wiadomość
-
4me wrote:Maz przekonany artykułem! Wielkie dzieki!
Teraz tylko musze przekonac go, by nie szedl na dyskusje z genetykiem bo pewnie znow wroci na druga stronę mocy
A tak serio to nie wiem, czy dobrze robimy, ze bez PGD i bedzie mi sie to snilo po nocach... Ale jakos nie widze zadnych szans z tymi badaniami. Trzeba byc dobrej mysli.
Jutro pierwszy zastrzyk z gonapeptylu robiony recami męża - oby sie postaral i siniaka nie bylo! Normalnie mam stresa
Cieszę sie, że się artykuł spodobał. Dobry jest bo omawia dokładnie wczesniejsze ustalenia z innych badań. Zresztą na zdrowy rozum w jaki sposób można wnioskować o zarodku złożonym z setek komórek na podstawie biopsji złożonej z kilku komórek. Jedynie zakładając ze są to komórki reprezentatywne. Teraz już wiemy że nie są...
Kochana, ja doskonale wiem jakie to uczucie ta walka zrobić nie zrobić to badanie. Nie skupiaj się na tym teraz, teraz najważniejsza jest stymulacja.
4me, Niezapominajka5 lubią tę wiadomość
5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
1 x naturalna cb
Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019 -
Blastka wrote:Niewydolność przysadki
W przypadku prawidłowego cyklu stosunek LH:FSH jest bliski 1, w niewydolności przysadki ulega zmniejszeniu poniżej 0,6 a w zespole policystycznych jajników (PCOS) wzrasta powyżej 1,5. Wynik może zależeć od metody badania.
Co to znaczy jeśli jest niewydolność przypadki? Mogło to wpłynąć na nieudany transfer
Podaję link:
http://www.forumginekologiczne.pl/artykul/nieplodnosc-kobieca-interpretacja-wynikow-badan-hormonalnych-czesc-1-hormony-przysadkowe/1873Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2018, 21:38
Mimila lubi tę wiadomość
2018.08. ICSI - transfer 2 zarodków
AMH 0.79 czerwiec 2018r
AMH 0.16 czerwiec 2017r
AMH 0.78 czerwiec 2016 r. Fsh - 5, LH - 1.97 .
2007- poród cc ( córka) ciąża naturalna, mąż - obniżone parametry nasienia
37 lat -
nick nieaktualny
-
Ciasteczko77 wrote:Wiesz.. ja mam niskie amh, ale komórki choć mało były dobre /z6 pobranych było 5 dobrych.
Niekoniecznie to wina naszych komórek .. jest wiele innych czynników.
Ja czekam na betę, ale szanse marniutkie .. chcesz pogadać to na priv.?2018.08. ICSI - transfer 2 zarodków
AMH 0.79 czerwiec 2018r
AMH 0.16 czerwiec 2017r
37 lat -
nick nieaktualny
-
4me wrote:Ja nie wiem za bardzo co Ci odpowiedzieć
z dwóch powodow. Po pierwsze to jak cos piszemy to Ty i tak dalej swoje przez kilkanascie kolejnych postow-sorry no, taka prawda
meczy Cie to, nie potrafisz wyluzowac.
Po drugie nie wiem moim zdaniem mamy za malo danych, zeby ciebie w jakikolwiek sposob diagnozowac... Serio powinnas pojsc do lekarza i jego poprosic o dalsza diagnozę.
To ze lekarz Ci powiedzial, ze mialas piekne zarodki naprawde niestety nic nie znaczy. Nawet u zdrowych kobiet, ktore nie maja zadnych problemow szansa na zajscie w ciaze to 25%. Moga byc setki powodow dla ktorych sie nie udalo.
Musisz tez pamietac, ze IVF to tak naprawde metoda prob i błędów. To jest loteria...
Co do odstepu, staran naturalnych na cyklu stymulowanym-nie odpowiem Ci bo nie mam wiedzy. Z tego co dziewczyny wielokrotnie tu pisaly zrozumialam, ze dobrze pomiędzy kolejnym IVF odczekac okolo 2-3 miesięcy.
Prosilyscie o więcej danych więc wszystko napisałam i brak było odpowiedzi.
Do lekarza pójdę a raczej pojadę bo mam 200 km do warszawy. Ale wiecie że nie można się uNowic z dnia na dzień a zresztą idąc na wizytę chciałabym mieć zrobione już jakieś badania albo wiedisec cokolwiek więcej, widzę że wy jesteście już obeznane w tych badaniach...nie chce po prostu rozpoczynać kolejnej procedury bez dodatkowych badan
Postanowiłam zmienić lekarza na dr Lewandowskiego. Mam nadzieję że to będzie dobry wybór.
A co do mojej intuicji to jednak ja posiadam... Doskanle wiedziałam że zarodki miałam pięć dni a później był koniec. Miałam rację dlatego już 8dpt zrobiłam będę i się nie myliłam.2018.08. ICSI - transfer 2 zarodków
AMH 0.79 czerwiec 2018r
AMH 0.16 czerwiec 2017r
37 lat -
Lukrecja wrote:POF jak sama nazwa wskazuje to PRZEDWCZESNE wygaszanie czynności jajników, dotyczy to 1 % kobiet przed 40 rz oraz 0.1% przed 30 rz ( ja i Lil jestesny tymi szczesciarami). Nie można mówić o POF w przypadku fizjologicznego spadku płodności w okresie perimenopauzy.
Ja rowniez naleze do grona tych "wyjatkowych" i chyba jestem niechlubna rekordzistka bo ja mam 28 lat. Od wrzesnia 2017 r. jestem na htz chociaz na lato odstawilam bo wkurzaly mnie bolace okresy z ktorych zadnego pozytku nie bylo.POF/ AMH 0.01 -
nick nieaktualnyMola_90 wrote:Ja rowniez naleze do grona tych "wyjatkowych" i chyba jestem niechlubna rekordzistka bo ja mam 28 lat. Od wrzesnia 2017 r. jestem na htz chociaz na lato odstawilam bo wkurzaly mnie bolace okresy z ktorych zadnego pozytku nie bylo.
Jakie miałas FSH? Masz jakiś plan co dalej? -
Margelka jak dla mnie to dobrze ze zmieniłaś lekarza. To juz na plus! Idz do niego, zobacz co Ci powie i dopiero podejmuj kolejne decyzje
Juz zapomnij o tych danych. Mi bardziej chodziło o fakt, ze nie jestesmy lekarzami i tak na poczatku drogi to ciezko cos doradzać jak jeszcze nie jestes wzdłuż i wszesz przebadana.
Ja wogole nie powinnam chyba doradzac bo pierwsze IVF dopiero przede mną...wiec juz nic nie pisze oprocz tego, ze musisz znalezc sposob by odpaczac przed kolejna procedura, choc troche wyluzowac. Trzymaj te nerwy na kolejne dwa tygodnie przed kolejna beta
Trzymam kciuki!
-
Lukrecja wrote:Witaj w naszym jakże elitarnym klubie
Jakie miałas FSH? Masz jakiś plan co dalej?
Fsh badalam tylko dwa razy i wychodzilo 34 a pozniej 21, trzeci raz badalam juz na htz. Dlugo sie zastanawialam co dalej, czy czekac na cud, walczyc na wlasnych (zrobic mezoterapie) czy tez podejsc do in vitro z kd. Zdecydowalam sie z mezem na to drugie, nie ma na co czekac, po porodzie z dzieciatkiem na rekach bede mogla czekac na cud, teraz juz nie mam do tego cierpliwosci. Napewno kd zrobimy w czechach w unice na poczatku przyszlego roku - najpozniej w marcu. Plan juz jest, pozostalo tylko zbierac pieniazkiLukrecja, Mimila lubią tę wiadomość
POF/ AMH 0.01 -
Lukrecja, co do Twoich miesiączek, to też mi się wydaje, że to jeszcze efekty pociążowe. Przy naszej wspaniałej dolegliwości cykle się raczej wydłużają, bo przecież endo nie rośnie.Rocznik ''86/ POF/ [*] 8tc XII 2017
VII 2017 - AMH <0.01, FSH 96 -> mezoterapia jajników IX 2017
MTHFR: C6777 homozygota CC, A1298C homozygota AA, niedobór białka S -
Margelka no mialam juz sie nie wymadrzac bo nie mam wiedzy az tyle ale siedzisz mi w głowie
Skoro mialas zdaniem doktora takie dobre zarodki to moze masz jakis problem z zagniezdzaniem? Mialas robione jakiekolwiek badania immunologiczne? Plus genetyczne mutacje jak MTHFR, (tutaj tez niektórzy winia wysoka homocysteine za brak zagniezdzania...)
-
nick nieaktualnyLil_m wrote:Lukrecja, co do Twoich miesiączek, to też mi się wydaje, że to jeszcze efekty pociążowe. Przy naszej wspaniałej dolegliwości cykle się raczej wydłużają, bo przecież endo nie rośnie.
-
4me wrote:Margelka no mialam juz sie nie wymadrzac bo nie mam wiedzy az tyle ale siedzisz mi w głowie
Skoro mialas zdaniem doktora takie dobre zarodki to moze masz jakis problem z zagniezdzaniem? Mialas robione jakiekolwiek badania immunologiczne? Plus genetyczne mutacje jak MTHFR, (tutaj tez niektórzy winia wysoka homocysteine za brak zagniezdzania...)
Nie miałam właśnie takich badań i chciałabym je zrobić tylko nie wiem jakie
A o co chodzi z ta honocysteina? Jakie badanie należy wykonać ?2018.08. ICSI - transfer 2 zarodków
AMH 0.79 czerwiec 2018r
AMH 0.16 czerwiec 2017r
37 lat