X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną IN VITRO z niskim AMH
Odpowiedz

IN VITRO z niskim AMH

Oceń ten wątek:
  • Mola_90 Przyjaciółka

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lukrecja nie martw sie, znajomi mojej przyjaciolki maja blizniaki z kd :) w calym galimatiasie zwiazanych z opieka nad nimi zapomnieli o staraniach i zaliczyli wpadke:) wiadomo, nie ma dwoch identycznych przypadkow ale kto wie, widac zdarza sie. Mamy to szczescie ze mamy czas czekac na cud jakby nie bylo Ty czekasz z cudem na raczkach :) organizm po porodzie musi sie zregenerowac. Wracajac do przyjaciolki nocne poty zalewaja ja nadal po porodzie mimo ze urodzila pol roku temu. Jest zupelnie zdrowa

Lukrecja, Mimila lubią tę wiadomość

POF/ AMH 0.01
  • Lil_m Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mola_90 wrote:
    Tak, bylam raz na probe stymulowana letrozolem jak dobrze pamietam, podobnie jak u ciebie nic z tego nie wyszlo
    Ale gonadotropinami nie byłaś stymulowana? Przypomnisz, gdzie się leczysz?

Mergelka, badanie homocysteiny dokładnie tak się nazywa. Normalne, z krwi. Możesz też zastanowić się nad białkami C i S, choć to raczej po poronieniach się bada- w każdym razie mają znaczenie dla prawidłowego przepływu krwi, krzepnięcia. Wyniki białka mogą wskazać na konieczność brania acardu i ew.zastrzyków z heparyny w ciąży.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2018, 22:47

Rocznik ''86/ POF/ [*] 8tc XII 2017
    VII 2017 - AMH <0.01, FSH 96 -> mezoterapia jajników IX 2017
    MTHFR: C6777 homozygota CC, A1298C homozygota AA, niedobór białka S
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mergelka wrote:
    Nie miałam właśnie takich badań i chciałabym je zrobić tylko nie wiem jakie :)
    A o co chodzi z ta honocysteina? Jakie badanie należy wykonać ?
    Homocysteina - tzw marker stanu naszego organizmu ;)
    Homocysteina to rodzaj aminokwasu obecnego w organizmie człowieka. We krwi homocysteina pojawia się w wyniku trawienia pokarmów zawierających białko. Niewielka ilość homocysteiny jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak zbyt wysoki poziom homocysteiny uszkadza naczynia krwionośne i wiąże się z problemami miażdżycowymi i zakrzepowymi.
    Badania wykazały, że podwyższony poziom homocysteiny znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia zawału serca, a także obniża przeżywalność po zawale. Homocysteina wpływa na krzepliwość krwi, choć jeszcze nie odkryto dokładnego mechanizmu łączącego zawał serca z poziomem homocysteiny. Pozwala ona także wnioskować o poziomach witamin B6, B12 i kwasu foliowego w organizmie. Stężenie homocysteiny wzrasta, zanim jeszcze obniży się ich poziom.
    Praw­idłowy poziom homo­cys­teiny we krwi u ludzi zdrowych powinien wahać się między 5 a 15 µmol/l. Jed­nak dla niek­tórych badaczy stęże­nie homo­cys­teiny na poziomie 10 µmol/l stanowi już górną granicę normy Warto dodać, że w przy­pad­ku kobi­et w ciąży nor­ma ta jest niższa i wynosi <8 µmol/l.
    Udowod­niono również, że pod­wyżs­zony poziom homo­cys­teiny we krwi utrud­nia zapłod­nie­nie oraz powodu­je powikła­nia w tra­cie ciąży, np. zahamowu­je rozwój pło­du, a nawet prowadzi do poronienia.
    Główną przy­czyną wysok­iego poziomu homo­cys­teiny jest niedobór wit­a­min B6, B12 i kwa­su foliowego (B9).
    Źródła:
    Wp.pl; testdna.pl oraz
    G. Bednarek-Tupikows­ka, K. Tupikows­ki, Homo­cys­teina – niedoce­ni­any czyn­nik ryzy­ka miażdży­cy. Czy hor­mo­ny płciowe wpły­wa­ją na stęże­nie homo­cys­teiny? „Postęp Higieny i Medy­cyny Doświad­czal­nej” 2004, T. 58, s. 384.
    D. Gąsiorows­ka, K. Korzeniows­ka, A. Jabłec­ka, Homo­cys­teina, „Far­ma­c­ja Współczes­na” 2008, nr 1, s. 169–175.

Badanie - krew (na czczo).
    Żeby zbić poziom powinno wystarczyć włączenie wit B 6,12 i kwasu foliowego oraz D3 / ja tak robię od dłuższego czasu. Ewentualnie zmniejszyć spożycie mięsa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2018, 22:56

4me lubi tę wiadomość

• 4me Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokladnie tak jak dziewczyny napisaly.
    Ja mialam to badanie w standardowych przed in vitro. Razem kariotypami i mutacjami. Z tego co czytam wiekszosc kobiet przed IVF to ma w standardzie badan.

Dodatkowo mi z wywiadu lekarka wyczaila problemy z przeciwcialami (najprawdopodobniej wytworzone po lyzeczkowaniu po pierwszym porodzie) i miala nosa bo wyszlo mi podwyzszone przeciwciala NK (natural killers)
    Glebszej immunologi nie mialam. I kompletnie jej nie ogarniam tez.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2018, 23:01

Ciasteczko77 lubi tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko a Ty bierzesz niemetylowane formy tej wit B?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2018, 23:02

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Ciasteczko a Ty bierzesz niemetylowane formy tej wit B?
    Tak - zwykle. Ten dzisiejszy wynik kwasu foliowego mi dał do myślenia, że chyba wchłaniam zwykle wit B... :) oby
    Musze powtórzyć też homo ;)
    Ja biorę b complex forte - gdzie mam dawki 300%. D3-2000jm.
    Nie wiem czy DHA też nie pomaga na to - tego biorę 1000 dziennie.
    No i magnez ;)
    Ale to wszystko łykam z rok już - dzień w dzień ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2018, 23:08

• Mimila Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mola_90 wrote:
    Fsh badalam tylko dwa razy i wychodzilo 34 a pozniej 21, trzeci raz badalam juz na htz. Dlugo sie zastanawialam co dalej, czy czekac na cud, walczyc na wlasnych (zrobic mezoterapie) czy tez podejsc do in vitro z kd. Zdecydowalam sie z mezem na to drugie, nie ma na co czekac, po porodzie z dzieciatkiem na rekach bede mogla czekac na cud, teraz juz nie mam do tego cierpliwosci. Napewno kd zrobimy w czechach w unice na poczatku przyszlego roku - najpozniej w marcu. Plan juz jest, pozostalo tylko zbierac pieniazki
    Ja tez mysle o Czechach o az,tam sa duze szanse ale na razie nie mam zgody męża,niestety.A Unica gdzie jest?Ja mysle o Reprovit w Ostravie;jest tez w Brnie ake chętnie dowiem sie o innych.

Starania od 4,5 lat,3 ivf,1 poronienie,1 cb
  • Mimila Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mola_90 wrote:
    Ja rowniez naleze do grona tych "wyjatkowych" i chyba jestem niechlubna rekordzistka bo ja mam 28 lat. Od wrzesnia 2017 r. jestem na htz chociaz na lato odstawilam bo wkurzaly mnie bolace okresy z ktorych zadnego pozytku nie bylo.
    Jak sie czujesz na htz?

Starania od 4,5 lat,3 ivf,1 poronienie,1 cb
  • 4me Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:
    Tak - zwykle. Ten dzisiejszy wynik kwasu foliowego mi dał do myślenia, że chyba wchłaniam zwykle wit B... :) oby
    Musze powtórzyć też homo ;)
    Ja biorę b complex forte - gdzie mam dawki 300%. D3-2000jm.
    Nie wiem czy DHA też nie pomaga na to - tego biorę 1000 dziennie.
    No i magnez ;)
    Ale to wszystko łykam z rok już - dzień w dzień ...
    Ty masz bardzo ladne wyniki, wyglada, ze wchłaniasz.
    Mi lekarka tez przepisala zwykle B przy metylowanym kwasie, ktory biore od maja. Powiedziala, ze taki zestaw wystarczy ale jestem do tego bardzo nieprzekonana i chyba sobie zmienie na metylowame B przy mojej heterozygocie i mutacji MTHFR...

Mimila, Ciasteczko77 lubią tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Ty masz bardzo ladne wyniki, wyglada, ze wchłaniasz.
    Mi lekarka tez przepisala zwykle B przy metylowanym kwasie, ktory biore od maja. Powiedziala, ze taki zestaw wystarczy ale jestem do tego bardzo nieprzekonana i chyba sobie zmienie na metylowame B przy mojej heterozygocie i mutacji MTHFR...
    Kurcze- nie wiem czy wtedy wchłaniasz B12?czytalas może o tym ? Ewentualnie zweryfikuj poziom B12?
    Widziałam, że mozna kupić metylowane witaminy b - ale tam są jakieś konskie dawki- 2000-3000%, bardzo wysokie...nie znajduje takich b complex z normalnymi dawkami ...
    A Ty masz jakieś na oku ???

• Mola_90 Przyjaciółka

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lil_m gonadotropinami nie bylam, lekarz tlumaczyl to tak ze letrozol dziala tak samo a jest duzo tanszy a ta stymulacja byla troche taka eksperymentalna i od poczatku skazana na kleske. Na klasyczna stymulacje szkoda mi pieniedzy bo lekarze szans nie daja. Leczylam sie w lublinie w klinice leczenia nieplodnosci ale obecnie odpoczywam od lekarzy specjalistow.

Mamila, Unica jest w Brnie. A na htz czuje sie bardzo dobrze, ale musze zaznaczyc ze bez htz czuje sie tak samo. Nie mam uderzen goraca, nocnych potow, nie meczy mnie bezzsennosc

Mimila lubi tę wiadomość

POF/ AMH 0.01
  • niezapominajka2017 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko jak sie czujesz?
    Kiedy beta?
    Jestes na zwolnieniu?

Starania od 08.2015, endometrioza 3/4 st, 2 laparo, 3 hsg, 3 histero
    8.03.2017 IVF :( :( ❄️❄️❄️nie przetrwaly rozmrozenia...
    5.05.2017 ICSI :( 2.06.2017 crio :( 26.06.2017 crio :( :(
    28.07.2017 ICSI :( 26.09.2017 crio [*] 8tc :( :( 14.02.2018 crio [*] 6tc :( :(
    20.04.2018 ICSI :( brak mrozakow
    22.03.2019 IMSI :( 13.07.2019 :(
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajka2017 wrote:
    Ciasteczko jak sie czujesz?
    Kiedy beta?
    Jestes na zwolnieniu?
    Mam jeszcze pare dni urlopu :) potem wracam do pracy.
    Czuje się zle- brzuch mnie boli od rana jak na @... mocno dosyć.
    Ciekawe co to oznacza ?
    Oficjalna beta 10-12 dpt.

• 4me Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:
    Kurcze- nie wiem czy wtedy wchłaniasz B12?czytalas może o tym ? Ewentualnie zweryfikuj poziom B12?
    Widziałam, że mozna kupić metylowane witaminy b - ale tam są jakieś konskie dawki- 2000-3000%, bardzo wysokie...nie znajduje takich b complex z normalnymi dawkami ...
    A Ty masz jakieś na oku ???
    Moim zdaniem nie wchlaniam i powinnam brac metylowane - tak sie naczytalam na naszym forum. Zdaniem lekarki nie ma takiej potrzeby... Biore juz metylowany kwas foliowy i jej zdaniem to wystarczy. Poza tym mam heterozygote a nie homozygote-nie wiem juz sama czy to ma znaczenie... No i jak to ona skwitowala mam juz zdrowe dziecko a w pierwszej ciazy wcinalam zwykly kwas.... Nie przekonuje mnie to musze sobie kupic zmetylowane. Mam na oku polecane z forum ale nie pamiętam teraz nazw ;)

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Moim zdaniem nie wchlaniam i powinnam brac metylowane - tak sie naczytalam na naszym forum. Zdaniem lekarki nie ma takiej potrzeby... Biore juz metylowany kwas foliowy i jej zdaniem to wystarczy. Poza tym mam heterozygote a nie homozygote-nie wiem juz sama czy to ma znaczenie... No i jak to ona skwitowala mam juz zdrowe dziecko a w pierwszej ciazy wcinalam zwykly kwas.... Nie przekonuje mnie to musze sobie kupic zmetylowane. Mam na oku polecane z forum ale nie pamiętam teraz nazw ;)
    Właśnie szukam tych B metylowanych- taki complex :)
    Ale w Google tylko znalazłam z wielkimi dawkami.
    Jak byś znalazła - dasz proszę nazwy? :)
    4me - kiedy masz teraz wizytę /jaki dalszy krok ?

• Santal Debiutantka

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:
    Właśnie szukam tych B metylowanych- taki complex :)
    Ale w Google tylko znalazłam z wielkimi dawkami.
    Jak byś znalazła - dasz proszę nazwy? :)
    4me - kiedy masz teraz wizytę /jaki dalszy krok ?

Z tego co ja sie orientowalam to niezbedne sa witaminy z calej grupy B przy mutacji MTHFR - moge podeslac na priv linka do strony ktora czytalam. Witaminy B metylowane sa w duzych dawkach gdyz nie zawsze sie wchlaniaja dobrze, plus sa wyplukiwane z organizmu. Ja przyjmowalam Jarrow B-right z iherb przed ciaza.

4me lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Santal wrote:
    Z tego co ja sie orientowalam to niezbedne sa witaminy z calej grupy B przy mutacji MTHFR - moge podeslac na priv linka do strony ktora czytalam. Witaminy B metylowane sa w duzych dawkach gdyz nie zawsze sie wchlaniaja dobrze, plus sa wyplukiwane z organizmu. Ja przyjmowalam Jarrow B-right z iherb przed ciaza.
    A w ciąży co wtedy się bierze ?
    Dziękuje

• niezapominajka2017 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:
    Mam jeszcze pare dni urlopu :) potem wracam do pracy.
    Czuje się zle- brzuch mnie boli od rana jak na @... mocno dosyć.
    Ciekawe co to oznacza ?
    Oficjalna beta 10-12 dpt.

A dzis ktory dpt masz?

Starania od 08.2015, endometrioza 3/4 st, 2 laparo, 3 hsg, 3 histero
    8.03.2017 IVF :( :( ❄️❄️❄️nie przetrwaly rozmrozenia...
    5.05.2017 ICSI :( 2.06.2017 crio :( 26.06.2017 crio :( :(
    28.07.2017 ICSI :( 26.09.2017 crio [*] 8tc :( :( 14.02.2018 crio [*] 6tc :( :(
    20.04.2018 ICSI :( brak mrozakow
    22.03.2019 IMSI :( 13.07.2019 :(
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajka2017 wrote:
    A dzis ktory dpt masz?
    5 dpt blastki dojrzałej ...

Mola_90 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem w ciąży - 5 dpt beta 10.31

sylwia80, Mola_90, Santal, Lil_m, Mimila, Mergelka, klamka, Skittles, Lukrecja, mag87, 4me, AmVormittag, Niezapominajka5, Blastka, kayama, Nadzieja90, brenya77, niezapominajka2017, Muchacha lubią tę wiadomość

‹‹ 408 409 410 411 412 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ