IN VITRO z niskim AMH
-
WIADOMOŚĆ
-
Lukrecja nie martw sie, znajomi mojej przyjaciolki maja blizniaki z kd
w calym galimatiasie zwiazanych z opieka nad nimi zapomnieli o staraniach i zaliczyli wpadke:) wiadomo, nie ma dwoch identycznych przypadkow ale kto wie, widac zdarza sie. Mamy to szczescie ze mamy czas czekac na cud jakby nie bylo Ty czekasz z cudem na raczkach
organizm po porodzie musi sie zregenerowac. Wracajac do przyjaciolki nocne poty zalewaja ja nadal po porodzie mimo ze urodzila pol roku temu. Jest zupelnie zdrowa
Lukrecja, Mimila lubią tę wiadomość
POF/ AMH 0.01 -
Mola_90 wrote:Tak, bylam raz na probe stymulowana letrozolem jak dobrze pamietam, podobnie jak u ciebie nic z tego nie wyszlo
Mergelka, badanie homocysteiny dokładnie tak się nazywa. Normalne, z krwi. Możesz też zastanowić się nad białkami C i S, choć to raczej po poronieniach się bada- w każdym razie mają znaczenie dla prawidłowego przepływu krwi, krzepnięcia. Wyniki białka mogą wskazać na konieczność brania acardu i ew.zastrzyków z heparyny w ciąży.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2018, 22:47
Rocznik ''86/ POF/ [*] 8tc XII 2017
VII 2017 - AMH <0.01, FSH 96 -> mezoterapia jajników IX 2017
MTHFR: C6777 homozygota CC, A1298C homozygota AA, niedobór białka S -
nick nieaktualnyMergelka wrote:Nie miałam właśnie takich badań i chciałabym je zrobić tylko nie wiem jakie
A o co chodzi z ta honocysteina? Jakie badanie należy wykonać ?
Homocysteina to rodzaj aminokwasu obecnego w organizmie człowieka. We krwi homocysteina pojawia się w wyniku trawienia pokarmów zawierających białko. Niewielka ilość homocysteiny jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak zbyt wysoki poziom homocysteiny uszkadza naczynia krwionośne i wiąże się z problemami miażdżycowymi i zakrzepowymi.
Badania wykazały, że podwyższony poziom homocysteiny znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia zawału serca, a także obniża przeżywalność po zawale. Homocysteina wpływa na krzepliwość krwi, choć jeszcze nie odkryto dokładnego mechanizmu łączącego zawał serca z poziomem homocysteiny. Pozwala ona także wnioskować o poziomach witamin B6, B12 i kwasu foliowego w organizmie. Stężenie homocysteiny wzrasta, zanim jeszcze obniży się ich poziom.
Prawidłowy poziom homocysteiny we krwi u ludzi zdrowych powinien wahać się między 5 a 15 µmol/l. Jednak dla niektórych badaczy stężenie homocysteiny na poziomie 10 µmol/l stanowi już górną granicę normy Warto dodać, że w przypadku kobiet w ciąży norma ta jest niższa i wynosi <8 µmol/l.
Udowodniono również, że podwyższony poziom homocysteiny we krwi utrudnia zapłodnienie oraz powoduje powikłania w tracie ciąży, np. zahamowuje rozwój płodu, a nawet prowadzi do poronienia.
Główną przyczyną wysokiego poziomu homocysteiny jest niedobór witamin B6, B12 i kwasu foliowego (B9).
Źródła:
Wp.pl; testdna.pl oraz
G. Bednarek-Tupikowska, K. Tupikowski, Homocysteina – niedoceniany czynnik ryzyka miażdżycy. Czy hormony płciowe wpływają na stężenie homocysteiny? „Postęp Higieny i Medycyny Doświadczalnej” 2004, T. 58, s. 384.
D. Gąsiorowska, K. Korzeniowska, A. Jabłecka, Homocysteina, „Farmacja Współczesna” 2008, nr 1, s. 169–175.
Badanie - krew (na czczo).
Żeby zbić poziom powinno wystarczyć włączenie wit B 6,12 i kwasu foliowego oraz D3 / ja tak robię od dłuższego czasu. Ewentualnie zmniejszyć spożycie mięsa.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2018, 22:56
4me lubi tę wiadomość
-
Dokladnie tak jak dziewczyny napisaly.
Ja mialam to badanie w standardowych przed in vitro. Razem kariotypami i mutacjami. Z tego co czytam wiekszosc kobiet przed IVF to ma w standardzie badan.
Dodatkowo mi z wywiadu lekarka wyczaila problemy z przeciwcialami (najprawdopodobniej wytworzone po lyzeczkowaniu po pierwszym porodzie) i miala nosa bo wyszlo mi podwyzszone przeciwciala NK (natural killers)
Glebszej immunologi nie mialam. I kompletnie jej nie ogarniam tez.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2018, 23:01
Ciasteczko77 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny4me wrote:Ciasteczko a Ty bierzesz niemetylowane formy tej wit B?
oby
Musze powtórzyć też homo
Ja biorę b complex forte - gdzie mam dawki 300%. D3-2000jm.
Nie wiem czy DHA też nie pomaga na to - tego biorę 1000 dziennie.
No i magnez
Ale to wszystko łykam z rok już - dzień w dzień ...Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2018, 23:08
-
Mola_90 wrote:Fsh badalam tylko dwa razy i wychodzilo 34 a pozniej 21, trzeci raz badalam juz na htz. Dlugo sie zastanawialam co dalej, czy czekac na cud, walczyc na wlasnych (zrobic mezoterapie) czy tez podejsc do in vitro z kd. Zdecydowalam sie z mezem na to drugie, nie ma na co czekac, po porodzie z dzieciatkiem na rekach bede mogla czekac na cud, teraz juz nie mam do tego cierpliwosci. Napewno kd zrobimy w czechach w unice na poczatku przyszlego roku - najpozniej w marcu. Plan juz jest, pozostalo tylko zbierac pieniazkiStarania od 4,5 lat,3 ivf,1 poronienie,1 cb
-
Mola_90 wrote:Ja rowniez naleze do grona tych "wyjatkowych" i chyba jestem niechlubna rekordzistka bo ja mam 28 lat. Od wrzesnia 2017 r. jestem na htz chociaz na lato odstawilam bo wkurzaly mnie bolace okresy z ktorych zadnego pozytku nie bylo.Starania od 4,5 lat,3 ivf,1 poronienie,1 cb
-
Ciasteczko77 wrote:Tak - zwykle. Ten dzisiejszy wynik kwasu foliowego mi dał do myślenia, że chyba wchłaniam zwykle wit B...
oby
Musze powtórzyć też homo
Ja biorę b complex forte - gdzie mam dawki 300%. D3-2000jm.
Nie wiem czy DHA też nie pomaga na to - tego biorę 1000 dziennie.
No i magnez
Ale to wszystko łykam z rok już - dzień w dzień ...
Mi lekarka tez przepisala zwykle B przy metylowanym kwasie, ktory biore od maja. Powiedziala, ze taki zestaw wystarczy ale jestem do tego bardzo nieprzekonana i chyba sobie zmienie na metylowame B przy mojej heterozygocie i mutacji MTHFR...Mimila, Ciasteczko77 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny4me wrote:Ty masz bardzo ladne wyniki, wyglada, ze wchłaniasz.
Mi lekarka tez przepisala zwykle B przy metylowanym kwasie, ktory biore od maja. Powiedziala, ze taki zestaw wystarczy ale jestem do tego bardzo nieprzekonana i chyba sobie zmienie na metylowame B przy mojej heterozygocie i mutacji MTHFR...
Widziałam, że mozna kupić metylowane witaminy b - ale tam są jakieś konskie dawki- 2000-3000%, bardzo wysokie...nie znajduje takich b complex z normalnymi dawkami ...
A Ty masz jakieś na oku ???
-
Lil_m gonadotropinami nie bylam, lekarz tlumaczyl to tak ze letrozol dziala tak samo a jest duzo tanszy a ta stymulacja byla troche taka eksperymentalna i od poczatku skazana na kleske. Na klasyczna stymulacje szkoda mi pieniedzy bo lekarze szans nie daja. Leczylam sie w lublinie w klinice leczenia nieplodnosci ale obecnie odpoczywam od lekarzy specjalistow.
Mamila, Unica jest w Brnie. A na htz czuje sie bardzo dobrze, ale musze zaznaczyc ze bez htz czuje sie tak samo. Nie mam uderzen goraca, nocnych potow, nie meczy mnie bezzsennoscMimila lubi tę wiadomość
POF/ AMH 0.01 -
Ciasteczko jak sie czujesz?
Kiedy beta?
Jestes na zwolnieniu?Starania od 08.2015, endometrioza 3/4 st, 2 laparo, 3 hsg, 3 histero
8.03.2017 IVF❄️❄️❄️nie przetrwaly rozmrozenia...
5.05.2017 ICSI2.06.2017 crio
26.06.2017 crio
28.07.2017 ICSI26.09.2017 crio [*] 8tc
14.02.2018 crio [*] 6tc
20.04.2018 ICSIbrak mrozakow
22.03.2019 IMSI13.07.2019
-
nick nieaktualnyniezapominajka2017 wrote:Ciasteczko jak sie czujesz?
Kiedy beta?
Jestes na zwolnieniu?potem wracam do pracy.
Czuje się zle- brzuch mnie boli od rana jak na @... mocno dosyć.
Ciekawe co to oznacza ?
Oficjalna beta 10-12 dpt. -
Ciasteczko77 wrote:Kurcze- nie wiem czy wtedy wchłaniasz B12?czytalas może o tym ? Ewentualnie zweryfikuj poziom B12?
Widziałam, że mozna kupić metylowane witaminy b - ale tam są jakieś konskie dawki- 2000-3000%, bardzo wysokie...nie znajduje takich b complex z normalnymi dawkami ...
A Ty masz jakieś na oku ???
-
nick nieaktualny4me wrote:Moim zdaniem nie wchlaniam i powinnam brac metylowane - tak sie naczytalam na naszym forum. Zdaniem lekarki nie ma takiej potrzeby... Biore juz metylowany kwas foliowy i jej zdaniem to wystarczy. Poza tym mam heterozygote a nie homozygote-nie wiem juz sama czy to ma znaczenie... No i jak to ona skwitowala mam juz zdrowe dziecko a w pierwszej ciazy wcinalam zwykly kwas.... Nie przekonuje mnie to musze sobie kupic zmetylowane. Mam na oku polecane z forum ale nie pamiętam teraz nazw
Ale w Google tylko znalazłam z wielkimi dawkami.
Jak byś znalazła - dasz proszę nazwy?
4me - kiedy masz teraz wizytę /jaki dalszy krok ? -
Ciasteczko77 wrote:Właśnie szukam tych B metylowanych- taki complex
Ale w Google tylko znalazłam z wielkimi dawkami.
Jak byś znalazła - dasz proszę nazwy?
4me - kiedy masz teraz wizytę /jaki dalszy krok ?
Z tego co ja sie orientowalam to niezbedne sa witaminy z calej grupy B przy mutacji MTHFR - moge podeslac na priv linka do strony ktora czytalam. Witaminy B metylowane sa w duzych dawkach gdyz nie zawsze sie wchlaniaja dobrze, plus sa wyplukiwane z organizmu. Ja przyjmowalam Jarrow B-right z iherb przed ciaza.
4me lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnySantal wrote:Z tego co ja sie orientowalam to niezbedne sa witaminy z calej grupy B przy mutacji MTHFR - moge podeslac na priv linka do strony ktora czytalam. Witaminy B metylowane sa w duzych dawkach gdyz nie zawsze sie wchlaniaja dobrze, plus sa wyplukiwane z organizmu. Ja przyjmowalam Jarrow B-right z iherb przed ciaza.
Dziękuje -
Ciasteczko77 wrote:Mam jeszcze pare dni urlopu
potem wracam do pracy.
Czuje się zle- brzuch mnie boli od rana jak na @... mocno dosyć.
Ciekawe co to oznacza ?
Oficjalna beta 10-12 dpt.
A dzis ktory dpt masz?Starania od 08.2015, endometrioza 3/4 st, 2 laparo, 3 hsg, 3 histero
8.03.2017 IVF❄️❄️❄️nie przetrwaly rozmrozenia...
5.05.2017 ICSI2.06.2017 crio
26.06.2017 crio
28.07.2017 ICSI26.09.2017 crio [*] 8tc
14.02.2018 crio [*] 6tc
20.04.2018 ICSIbrak mrozakow
22.03.2019 IMSI13.07.2019
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny