IN VITRO z niskim AMH
-
WIADOMOŚĆ
-
eM80 wrote:czesc no gadalismy, kazali napisac list motywacyjny plus formularz od mojego lekarza z wyjasnieniem dlaczego maja mi dac refundacje , nawet nie bylo mowy zeby ta lekara wypisala nam, bo przeciez ona "z czystym sumieniem" twierdzi ze nic na swiecie nie jest mi w stanie pomoc. A w sumie co mam do stracenia, chyba wezme i wysle im ten list sam , wyniki badan , to pismo co mi klinika wystawi o FIV i zobaczymy, najwyzej dostane odmowe i tyle.
Twoje AMH nie jest takie złe - 1,13 to jest tylko nieco obniżona płodność. Przecież oczywiste jest, że do klinik leczenia niepłodności nie udają się pary bezproblemowe, bo nie miałoby to sensu. Co do wieku - na innych wątkach widać, że dziewczyny dużo młodsze też mają problemy i nie wszystkim udaje się za pierwszym razem.SonoHSG - ok, Mutacja MTHFR, Kariotypy ok
2017 - 2 x IMSI - PGS-NGS - transfer blastki - cb
Prolaktyna wreszcie prawidłowa
Histeroskopia zabiegowa
2018 - IMSI - 25.10. - transfer blastki
2019 - 09.03. - transfer 12A (3d) cb
NK 6%, ANA ujemne, KIR: Bx, PAI-1 - 4G/4G homozygota -
Em, a nie ma jakiegoś konkretnego opisu tego programu,w którym miałaś pierwotnie przyznane te 3 podejścia? Bo u nas w pl faktycznie były takie kruczki, które pozwalały na wykluczenie zakwalifikowanej pary z programu, bo "nie rokuje". Ale przynajmniej były to konkretne kryteria, z tego co pamiętam spadek amh lub brak odpowiedzi na dwie kolejne stymulacje.3 lata starań, amh 0.7-0.8 endometrioza II st, 3xiui nieudane, 1xivf niedane, 2x niespodzianka - naturals
-
Dziewczyny poratujcie radą: AMH - 0,82, 30 lat. Brak dzieci i ciąż. Od lutego starania (ale bez dokładnego obserwowania cyklu), trzeci cykl (od sierpnia) - obserwacja z ovufriend, zmiana gin, badania labo i tu takie kwiatki. Czekamy na badania nasienia.
Co teraz? In vitro? Jestem zupełnie ciemna w tym temacie a do 13.11. (wtedy lekarz) nie wytrzymam..
Czy są jeszcze jakieś szanse na naturalsa? ;/Starania od sierpnia 2018, sierpień 2019 Medart
32 lata
Drożność i budowa macicy i jajników ok.
Amh - 0,53 (stan na 2018) - raczej już niższe.
FSH - waha się, przeważnie okolice 10 - 11.
Hashimoto (bez leków, ustabilizowane)
Mutacja MTHFR układ heterozygotyczny.
Dieta bezglutenowa.
Nasienie ok.
- 1 iui - nieudane.
- słaba odpowiedź jajników na stymulacje ivf,
- 1 punkcja - 1 komórka - nieprawidłowa.
- 2 punkcja - 2 komórki - obie nieprawidłowe.
Pełna niepokoju. Pełna wiary. -
Paulina Nessa wrote:Dziewczyny poratujcie radą: AMH - 0,82, 30 lat. Brak dzieci i ciąż. Od lutego starania (ale bez dokładnego obserwowania cyklu), trzeci cykl (od sierpnia) - obserwacja z ovufriend, zmiana gin, badania labo i tu takie kwiatki. Czekamy na badania nasienia.
Co teraz? In vitro? Jestem zupełnie ciemna w tym temacie a do 13.11. (wtedy lekarz) nie wytrzymam..
Czy są jeszcze jakieś szanse na naturalsa? ;/
-
Paulina Nessa wrote:Dziewczyny poratujcie radą: AMH - 0,82, 30 lat. Brak dzieci i ciąż. Od lutego starania (ale bez dokładnego obserwowania cyklu), trzeci cykl (od sierpnia) - obserwacja z ovufriend, zmiana gin, badania labo i tu takie kwiatki. Czekamy na badania nasienia.
Czy są jeszcze jakieś szanse na naturalsa? ;/ -
AmVormittag wrote:Em, a nie ma jakiegoś konkretnego opisu tego programu,w którym miałaś pierwotnie przyznane te 3 podejścia? Bo u nas w pl faktycznie były takie kruczki, które pozwalały na wykluczenie zakwalifikowanej pary z programu, bo "nie rokuje". Ale przynajmniej były to konkretne kryteria, z tego co pamiętam spadek amh lub brak odpowiedzi na dwie kolejne stymulacje.
nie mam nigdzie konkretnie opisane , tu mi lekara bardzo formalnie zaczela mowic na dzien dobry , ze po przeanalizowaniu mojej odpowiedzi na stymulacje, tego jak wygladaly zarodki oraz braku implantacji po 3 stymulacjach komisja doszla do wniosku ze nie sa w stanie zaproponowac mi nic wiecej.
takze moze i maja jakies kryteria oceny , powinni powiedziec konkretnie ale tu generalnie wiekszosc lekarzy zaklada ze to co powie tak jest i nie wnikaj czlowieku , nawet wynikow badan czasem nie mozna sie doprosic albo wrecz nie wydaja tylko przesylaja sobie "lisciki" specjalisci miedzy soba.38 lat, starania od 2013
2016 - amh 0.97, miesniaki , hashimoto
2017, 4x IUI nieudane, amh 0.76
2018, kumulacja komórek x2
2018.07, amh 1.13, wrzesien 1 ICSI -
Czy są jeszcze jakieś szanse na naturalsa? ;/
szanse zawsze sa , pewnie lekarz zleci ci badanie liczby pecherzy antralnych w 3dc o ile jeszcze nie mialas, pozniej droznosc jajowodow , pozniej moze ci zaproponowac cykle monitorowane z lekami, pozniej jest inseminacja (w zaleznosci tez od wynikow meza)a pozniej in vitro.38 lat, starania od 2013
Miałam tylko badane lh, fsh (za wysokie - ze względu na to było skierowanie na amh), prolaktyna, estradiol (za niski).
Lekarz powiedział ze po badaniu amh i nasienia będzie diagnoza. Zabrzmiało strasznie poważnie.Starania od sierpnia 2018, sierpień 2019 Medart
32 lata
Dieta bezglutenowa.
Nasienie ok.
- 1 iui - nieudane.
Paulina Nessa wrote:Miałam tylko badane lh, fsh (za wysokie - ze względu na to było skierowanie na amh), prolaktyna, estradiol (za niski).
Lekarz powiedział ze po badaniu amh i nasienia będzie diagnoza. Zabrzmiało strasznie poważnie. -
Powiem szczerze, że liczę, że in vitro nie będzie potrzebne ale to amh mnie załamało ;/ zwłaszcza, że nic się już z tym nie da zrobić i będzie tylko gorzej.
Bardziej chciałam wiedzieć co dalej w takim przypadku może zlecić lekarz i co mogę na nim wymusić jeśli nie będzie chciał ze mną gadać.
Poprzedni lekarz kazał nic nie robić i czekać. Więc badania hormonalne zrobiłam na własną rękę i z gotowymi wynikami poszłam do następnego. Ten kazał zrobić amh i nasienie. Mam nadzieję, że teraz coś zaproponuje konkretnego a nie powie, że amh kiepskie ale nadal trzeba próbować i tyle (bez dalszych badań, leków itp.).
Starania od sierpnia 2018, sierpień 2019 Medart
32 lata
Dieta bezglutenowa.
Nasienie ok.
- 1 iui - nieudane.
Paulina dobrze ze zmieniłaś tego lekarza , na pewno trzeba dzialac, nie znaczy ze odrazu in vito. Zobaczysz co ci ten nowy powie , nie zalamuj sie amh, naprawdę ono o niczym jeszcze nie przesadza.38 lat, starania od 2013
Paulina Nessa wrote:Powiem szczerze, że liczę, że in vitro nie będzie potrzebne ale to amh mnie załamało ;/ zwłaszcza, że nic się już z tym nie da zrobić i będzie tylko gorzej.
Na pewno badanie nasienia też dużo wniesie29lat Słabe komórki
Amh 2.9
Październik 2019 nasienie
morfologia 0%
2*Iui
1 ivf p. Krótki wrześniem 2018
2 ivf p. Krótki luty 2019 słaba blastocyta 333:(
3 ivf Listopad 2019 Długi protokół mrozak 3dniowy
Transfer 18.01 -
Cześć dziewczyny, mam pytanie do tych, które brały DHEA. Właśnie zaczynam długi protokół i biorę tabletki antykoncepcyjne, Czy podczas brania tych tabletek można brać również DHEA, czy przerwać? Zapomniałam się spytać lekarza
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2018, 13:09
- zaniżone parametry nasienia / wiek /MTHFR C677C-T i A1298C-T oraz PAI 1 -4G,fragmentacja DNA 14% i 9%, kariotypy prawidłowe, KIR AA, LCT ujemny, bardzo złe wyniki cytokin -wysoki TNF alfa, NK 8,9% homocysteina 7,1, Wit D 56
leczenie immunosupresja = /encorton/accofil
Od 03.2020: prograf/encorton/accofil w cyklu z transferem
- ICSI - start 12.2017; - Crio - 01.2018; - Crio -14. 03.2018
- ICSI II - 06.2018; - ET- 25.06.2018;- Crio - 23.08.2018
- ICS III - 4❄️02.2019, 04.2019
06.2019
- ICSI IV - 2 blastki 4bc i 4cc -
KejtiK wrote:Cześć dziewczyny, mam pytanie do tych, które brały DHEA. Właśnie zaczynam długi protokół i biorę tabletki antykoncepcyjne, Czy podczas brania tych tabletek można brać również DHEA, czy przerwać? Zapomniałam się spytać lekarza
-
KejtiK wrote:Cześć dziewczyny, mam pytanie do tych, które brały DHEA. Właśnie zaczynam długi protokół i biorę tabletki antykoncepcyjne, Czy podczas brania tych tabletek można brać również DHEA, czy przerwać? Zapomniałam się spytać lekarza
A ja z kolei mysle, ze mozna. Ja biore testosteron a dhea to jego pochodna. A za 2 tyg zaczynam dlugi protokol od tabl anty.Starania od 08.2015, endometrioza 3/4 st, 2 laparo, 3 hsg, 3 histero
8.03.2017 IVF❄️❄️❄️nie przetrwaly rozmrozenia...
5.05.2017 ICSI2.06.2017 crio
26.06.2017 crio
28.07.2017 ICSI26.09.2017 crio [*] 8tc
14.02.2018 crio [*] 6tc
20.04.2018 ICSIbrak mrozakow
22.03.2019 IMSI13.07.2019
-
Paulina Nessa wrote:Powiem szczerze, że liczę, że in vitro nie będzie potrzebne ale to amh mnie załamało ;/ zwłaszcza, że nic się już z tym nie da zrobić i będzie tylko gorzej.
Bardziej chciałam wiedzieć co dalej w takim przypadku może zlecić lekarz i co mogę na nim wymusić jeśli nie będzie chciał ze mną gadać.
Poprzedni lekarz kazał nic nie robić i czekać. Więc badania hormonalne zrobiłam na własną rękę i z gotowymi wynikami poszłam do następnego. Ten kazał zrobić amh i nasienie. Mam nadzieję, że teraz coś zaproponuje konkretnego a nie powie, że amh kiepskie ale nadal trzeba próbować i tyle (bez dalszych badań, leków itp.).
Paulina a bierzesz witaminę D3? Ja już o tym pisałam, że mi po suplementacji witaminy D3 AMH skoczyło z 0,2 do 1,21. Teraz po trzech stymulacjach mam 0,9 ale mimo wszystko i tak jest lepiej niż było.SonoHSG - ok, Mutacja MTHFR, Kariotypy ok
Histeroskopia zabiegowa
NK 6%, ANA ujemne, KIR: Bx, PAI-1 - 4G/4G homozygota -
Jagoda wizytę u lekarza mam 13.11. Zobaczę co mi powie. Ale te witaminę D 3 zacznę brać ;)dzięki za radę
juz mi trochę przeszło panikowwanie. Jutro sądy dzień - mąż ma badania nasienia. Ponoć wyniki na drugi dzień. Zobaczymy co tu wyjdzie
Starania od sierpnia 2018, sierpień 2019 Medart
32 lata
Dieta bezglutenowa.
Nasienie ok.
- 1 iui - nieudane.
czesc dziewczyny,
klinika mi wyslala dokumenty z in vitro, nic nie pisze zero wnioskow same suche fakty, na czym ile i wyniki , ale bylam w szoku, lekara mi powiedziala ze rozmrozily sie wszystkie komorki a okazalo sie ze z 5 zamrozonych rozmrozily sie dwie! , plus te 3 swieze i na tym lab zapladnialo, jak sobie pomysle ze tak przekonywali ze 90% sie rozmraża na tej witryfikacji to mnie az trafia
38 lat, starania od 2013
eM80 wrote:czesc dziewczyny,
klinika mi wyslala dokumenty z in vitro, nic nie pisze zero wnioskow same suche fakty, na czym ile i wyniki , ale bylam w szoku, lekara mi powiedziala ze rozmrozily sie wszystkie komorki a okazalo sie ze z 5 zamrozonych rozmrozily sie dwie! , plus te 3 swieze i na tym lab zapladnialo, jak sobie pomysle ze tak przekonywali ze 90% sie rozmraża na tej witryfikacji to mnie az trafia
Masz 38 lat, AMH 1,13 i lekarze nie chcą kontynuować leczenia po jednej próbie INV? Przecież przy takim podejściu to połowa z nas na tym forum, nie miałaby szans.klamka lubi tę wiadomość
SonoHSG - ok, Mutacja MTHFR, Kariotypy ok
Histeroskopia zabiegowa
NK 6%, ANA ujemne, KIR: Bx, PAI-1 - 4G/4G homozygota