X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną IN VITRO z niskim AMH
Odpowiedz

IN VITRO z niskim AMH

Oceń ten wątek:
  • Jagoda7 Autorytet

Wysłany: 27 października 2018, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eM80 wrote:
    czesc no gadalismy, kazali napisac list motywacyjny plus formularz od mojego lekarza z wyjasnieniem dlaczego maja mi dac refundacje , nawet nie bylo mowy zeby ta lekara wypisala nam, bo przeciez ona "z czystym sumieniem" twierdzi ze nic na swiecie nie jest mi w stanie pomoc. A w sumie co mam do stracenia, chyba wezme i wysle im ten list sam , wyniki badan , to pismo co mi klinika wystawi o FIV i zobaczymy, najwyzej dostane odmowe i tyle.

Twoje AMH nie jest takie złe - 1,13 to jest tylko nieco obniżona płodność. Przecież oczywiste jest, że do klinik leczenia niepłodności nie udają się pary bezproblemowe, bo nie miałoby to sensu. Co do wieku - na innych wątkach widać, że dziewczyny dużo młodsze też mają problemy i nie wszystkim udaje się za pierwszym razem.

SonoHSG - ok, Mutacja MTHFR, Kariotypy ok
    2017 - 2 x IMSI - PGS-NGS - transfer blastki - cb :(
    Prolaktyna wreszcie prawidłowa
    Histeroskopia zabiegowa
    2018 - IMSI - 25.10. - transfer blastki :(
    2019 - 09.03. - transfer 12A (3d) cb :(
    NK 6%, ANA ujemne, KIR: Bx, PAI-1 - 4G/4G homozygota
  • AmVormittag Autorytet

Wysłany: 27 października 2018, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Em, a nie ma jakiegoś konkretnego opisu tego programu,w którym miałaś pierwotnie przyznane te 3 podejścia? Bo u nas w pl faktycznie były takie kruczki, które pozwalały na wykluczenie zakwalifikowanej pary z programu, bo "nie rokuje". Ale przynajmniej były to konkretne kryteria, z tego co pamiętam spadek amh lub brak odpowiedzi na dwie kolejne stymulacje.

3 lata starań, amh 0.7-0.8 endometrioza II st, 3xiui nieudane, 1xivf niedane, 2x niespodzianka - naturals :-D
    f2wlwn15ouce76v4.png
    961l9vvjv4n6peyx.png
  • Paulina Nessa Autorytet

Wysłany: 27 października 2018, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny poratujcie radą: AMH - 0,82, 30 lat. Brak dzieci i ciąż. Od lutego starania (ale bez dokładnego obserwowania cyklu), trzeci cykl (od sierpnia) - obserwacja z ovufriend, zmiana gin, badania labo i tu takie kwiatki. Czekamy na badania nasienia.

Co teraz? In vitro? Jestem zupełnie ciemna w tym temacie a do 13.11. (wtedy lekarz) nie wytrzymam..

Czy są jeszcze jakieś szanse na naturalsa? ;/

Starania od sierpnia 2018, sierpień 2019 Medart
    32 lata

Drożność i budowa macicy i jajników ok.
    Amh - 0,53 (stan na 2018) - raczej już niższe.
    FSH - waha się, przeważnie okolice 10 - 11.
    Hashimoto (bez leków, ustabilizowane)
    Mutacja MTHFR układ heterozygotyczny.
    Dieta bezglutenowa.

Nasienie ok.

- 1 iui - nieudane.

- słaba odpowiedź jajników na stymulacje ivf,
    - 1 punkcja - 1 komórka - nieprawidłowa.
    - 2 punkcja - 2 komórki - obie nieprawidłowe.

Pełna niepokoju. Pełna wiary.
  • mamaporaz2 Autorytet

Wysłany: 27 października 2018, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina Nessa wrote:
    Dziewczyny poratujcie radą: AMH - 0,82, 30 lat. Brak dzieci i ciąż. Od lutego starania (ale bez dokładnego obserwowania cyklu), trzeci cykl (od sierpnia) - obserwacja z ovufriend, zmiana gin, badania labo i tu takie kwiatki. Czekamy na badania nasienia.

Co teraz? In vitro? Jestem zupełnie ciemna w tym temacie a do 13.11. (wtedy lekarz) nie wytrzymam..

Szanse pewnie są ale z mojego doświadczenia moja koleżanka taki sam wynik ten sam wiek miała zalecenie szybkiego on vitro. Udało się za pierwszym razem.

• mar2śka Autorytet

Wysłany: 27 października 2018, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina Nessa wrote:

A jakie badania miałaś robione do tej pory oprócz amh ? Monitorowanie cyklu? Drożność?

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • eM80 Autorytet

Wysłany: 27 października 2018, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AmVormittag wrote:
    Em, a nie ma jakiegoś konkretnego opisu tego programu,w którym miałaś pierwotnie przyznane te 3 podejścia? Bo u nas w pl faktycznie były takie kruczki, które pozwalały na wykluczenie zakwalifikowanej pary z programu, bo "nie rokuje". Ale przynajmniej były to konkretne kryteria, z tego co pamiętam spadek amh lub brak odpowiedzi na dwie kolejne stymulacje.

nie mam nigdzie konkretnie opisane , tu mi lekara bardzo formalnie zaczela mowic na dzien dobry , ze po przeanalizowaniu mojej odpowiedzi na stymulacje, tego jak wygladaly zarodki oraz braku implantacji po 3 stymulacjach komisja doszla do wniosku ze nie sa w stanie zaproponowac mi nic wiecej.
    takze moze i maja jakies kryteria oceny , powinni powiedziec konkretnie ale tu generalnie wiekszosc lekarzy zaklada ze to co powie tak jest i nie wnikaj czlowieku , nawet wynikow badan czasem nie mozna sie doprosic albo wrecz nie wydaja tylko przesylaja sobie "lisciki" specjalisci miedzy soba.

38 lat, starania od 2013
    2016 - amh 0.97, miesniaki , hashimoto
    2017, 4x IUI nieudane, amh 0.76
    2018, kumulacja komórek x2
    2018.07, amh 1.13, wrzesien 1 ICSI :(
  • eM80 Autorytet

Wysłany: 27 października 2018, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina Nessa wrote:

szanse zawsze sa , pewnie lekarz zleci ci badanie liczby pecherzy antralnych w 3dc o ile jeszcze nie mialas, pozniej droznosc jajowodow , pozniej moze ci zaproponowac cykle monitorowane z lekami, pozniej jest inseminacja (w zaleznosci tez od wynikow meza)a pozniej in vitro.

38 lat, starania od 2013

Wysłany: 27 października 2018, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam tylko badane lh, fsh (za wysokie - ze względu na to było skierowanie na amh), prolaktyna, estradiol (za niski).
    Lekarz powiedział ze po badaniu amh i nasienia będzie diagnoza. Zabrzmiało strasznie poważnie.

32 lata

Dieta bezglutenowa.

Nasienie ok.

- 1 iui - nieudane.

• mar2śka Autorytet

Wysłany: 27 października 2018, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina Nessa wrote:
    Miałam tylko badane lh, fsh (za wysokie - ze względu na to było skierowanie na amh), prolaktyna, estradiol (za niski).
    Lekarz powiedział ze po badaniu amh i nasienia będzie diagnoza. Zabrzmiało strasznie poważnie.
    To chyba trochę mało badań na stawianie diagnozy. Ja bym się tak ochoczo do IVF nie pchała. Podstawa to pogłębienie diagnostyki.Moim zdaniem miałaś zdecydowanie za mało badań. Na tym etapie nawet bym nie pomyślała o in-vitro.

km5s9vvjg5qzvbkc.png

Wysłany: 27 października 2018, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem szczerze, że liczę, że in vitro nie będzie potrzebne ale to amh mnie załamało ;/ zwłaszcza, że nic się już z tym nie da zrobić i będzie tylko gorzej.

Bardziej chciałam wiedzieć co dalej w takim przypadku może zlecić lekarz i co mogę na nim wymusić jeśli nie będzie chciał ze mną gadać.

Poprzedni lekarz kazał nic nie robić i czekać. Więc badania hormonalne zrobiłam na własną rękę i z gotowymi wynikami poszłam do następnego. Ten kazał zrobić amh i nasienie. Mam nadzieję, że teraz coś zaproponuje konkretnego a nie powie, że amh kiepskie ale nadal trzeba próbować i tyle (bez dalszych badań, leków itp.).

32 lata

Dieta bezglutenowa.

Nasienie ok.

- 1 iui - nieudane.

• eM80 Autorytet

Wysłany: 27 października 2018, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina dobrze ze zmieniłaś tego lekarza , na pewno trzeba dzialac, nie znaczy ze odrazu in vito. Zobaczysz co ci ten nowy powie , nie zalamuj sie amh, naprawdę ono o niczym jeszcze nie przesadza.

38 lat, starania od 2013
  • Joanna1212 Autorytet

Wysłany: 27 października 2018, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina Nessa wrote:
    Powiem szczerze, że liczę, że in vitro nie będzie potrzebne ale to amh mnie załamało ;/ zwłaszcza, że nic się już z tym nie da zrobić i będzie tylko gorzej.
    Nie zawsze musi być tylko gorzej ale tak jak piszą dziewczyny jest jeszcze możliwość iui i inne możliwości a nie od razu in vitro
    Na pewno badanie nasienia też dużo wniesie

29lat Słabe komórki
    Amh 2.9
    Październik 2019 nasienie
    morfologia 0%
    2*Iui :(
    1 ivf p. Krótki wrześniem 2018 :(
    2 ivf p. Krótki luty 2019 słaba blastocyta 333:(
    3 ivf Listopad 2019 Długi protokół mrozak 3dniowy
    Transfer 18.01
  • KejtiK Autorytet

Wysłany: 28 października 2018, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, mam pytanie do tych, które brały DHEA. Właśnie zaczynam długi protokół i biorę tabletki antykoncepcyjne, Czy podczas brania tych tabletek można brać również DHEA, czy przerwać? Zapomniałam się spytać lekarza :-(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2018, 13:09

- zaniżone parametry nasienia / wiek /MTHFR C677C-T i A1298C-T oraz PAI 1 -4G,fragmentacja DNA 14% i 9%, kariotypy prawidłowe, KIR AA, LCT ujemny, bardzo złe wyniki cytokin -wysoki TNF alfa, NK 8,9% homocysteina 7,1, Wit D 56
    leczenie immunosupresja = /encorton/accofil
    Od 03.2020: prograf/encorton/accofil w cyklu z transferem
    - ICSI - start 12.2017; - Crio - 01.2018 :-( ; - Crio -14. 03.2018 :-(
    - ICSI II - 06.2018; - ET- 25.06.2018 :-( ;- Crio - 23.08.2018 :-(
    - ICS III - 4❄️02.2019 :-(, 04.2019 :-( 06.2019 :-(
    - ICSI IV - 2 blastki 4bc i 4cc
  • mar2śka Autorytet

Wysłany: 28 października 2018, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KejtiK wrote:
    Cześć dziewczyny, mam pytanie do tych, które brały DHEA. Właśnie zaczynam długi protokół i biorę tabletki antykoncepcyjne, Czy podczas brania tych tabletek można brać również DHEA, czy przerwać? Zapomniałam się spytać lekarza :-(
    Ja miałam krótki i przed stymulacją kazano mi odstawić. Wydaje mi się, że powinnaś odstawić bo tabletki anty to też hormony.

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • niezapominajka2017 Autorytet

Wysłany: 28 października 2018, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KejtiK wrote:

A ja z kolei mysle, ze mozna. Ja biore testosteron a dhea to jego pochodna. A za 2 tyg zaczynam dlugi protokol od tabl anty.

Starania od 08.2015, endometrioza 3/4 st, 2 laparo, 3 hsg, 3 histero
    8.03.2017 IVF :( :( ❄️❄️❄️nie przetrwaly rozmrozenia...
    5.05.2017 ICSI :( 2.06.2017 crio :( 26.06.2017 crio :( :(
    28.07.2017 ICSI :( 26.09.2017 crio [*] 8tc :( :( 14.02.2018 crio [*] 6tc :( :(
    20.04.2018 ICSI :( brak mrozakow
    22.03.2019 IMSI :( 13.07.2019 :(
  • Jagoda7 Autorytet

Wysłany: 29 października 2018, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina Nessa wrote:

Bardziej chciałam wiedzieć co dalej w takim przypadku może zlecić lekarz i co mogę na nim wymusić jeśli nie będzie chciał ze mną gadać.

Poprzedni lekarz kazał nic nie robić i czekać. Więc badania hormonalne zrobiłam na własną rękę i z gotowymi wynikami poszłam do następnego. Ten kazał zrobić amh i nasienie. Mam nadzieję, że teraz coś zaproponuje konkretnego a nie powie, że amh kiepskie ale nadal trzeba próbować i tyle (bez dalszych badań, leków itp.).

Paulina a bierzesz witaminę D3? Ja już o tym pisałam, że mi po suplementacji witaminy D3 AMH skoczyło z 0,2 do 1,21. Teraz po trzech stymulacjach mam 0,9 ale mimo wszystko i tak jest lepiej niż było.

Histeroskopia zabiegowa
  • Anecia666 Koleżanka

Wysłany: 29 października 2018, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, któa z Was korzysta z ivf z kd? albo z dawcą? proszę odpiszcie mam pytanie

2016:
    Starania naturalne.
    Badanie nasienia męża - Azospermia ;/
    Działamy.
    2017
    Przygotowanie do ivf w Invimedzie
    2022 Wracamy do gry!

Wysłany: 29 października 2018, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagoda wizytę u lekarza mam 13.11. Zobaczę co mi powie. Ale te witaminę D 3 zacznę brać ;)dzięki za radę ;) juz mi trochę przeszło panikowwanie. Jutro sądy dzień - mąż ma badania nasienia. Ponoć wyniki na drugi dzień. Zobaczymy co tu wyjdzie ;)

32 lata

Dieta bezglutenowa.

Nasienie ok.

- 1 iui - nieudane.

• eM80 Autorytet

Wysłany: 29 października 2018, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesc dziewczyny,

klinika mi wyslala dokumenty z in vitro, nic nie pisze zero wnioskow same suche fakty, na czym ile i wyniki , ale bylam w szoku, lekara mi powiedziala ze rozmrozily sie wszystkie komorki a okazalo sie ze z 5 zamrozonych rozmrozily sie dwie! , plus te 3 swieze i na tym lab zapladnialo :/ , jak sobie pomysle ze tak przekonywali ze 90% sie rozmraża na tej witryfikacji to mnie az trafia :/

38 lat, starania od 2013
  • Jagoda7 Autorytet

Wysłany: 29 października 2018, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eM80 wrote:
    czesc dziewczyny,

klinika mi wyslala dokumenty z in vitro, nic nie pisze zero wnioskow same suche fakty, na czym ile i wyniki , ale bylam w szoku, lekara mi powiedziala ze rozmrozily sie wszystkie komorki a okazalo sie ze z 5 zamrozonych rozmrozily sie dwie! , plus te 3 swieze i na tym lab zapladnialo :/ , jak sobie pomysle ze tak przekonywali ze 90% sie rozmraża na tej witryfikacji to mnie az trafia :/

Masz 38 lat, AMH 1,13 i lekarze nie chcą kontynuować leczenia po jednej próbie INV? Przecież przy takim podejściu to połowa z nas na tym forum, nie miałaby szans.

klamka lubi tę wiadomość

Histeroskopia zabiegowa
‹‹ 588 589 590 591 592 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ