WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

INSEMINACJA

Oceń ten wątek:
  • lipa Autorytet

Wysłany: 31 maja 2015, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam do Was pytanie: od przedwczoraj, a wiec 2 dni po IUI, czuje bole brzucha jak na @ i mam bardzo duzo takiego kremowobialego sluzu. Naprawde duzo :-) miala tak ktoras z was? Boje sie, zeby to nie byl skutek uboczny w postaci jakiejs infekcji :-(

age.png
  • niezapominajka Autorytet

Wysłany: 31 maja 2015, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uspokój się lipko droga ;) Wiele dziewczyn miało takie bóle brzucha. Ja po obu inseminacjach mialam tak samo, dodatkowo ok 6 dnia po IUI miałam taki ból jak przy zapaleniu pęcherza

lipa lubi tę wiadomość

1usajw4zj5vrwf30.png
  • Mimi86 Autorytet

Wysłany: 31 maja 2015, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejka, ja tez sie zaczynam oswajac z mysla o inseminacji
    pare dni temu mialam laparoskopie z histeroskopią + HSG wszystko wyszlo ok, jajowody drozne,macica bez zrostów po łyżeczkowaniu, jedno ale - mialam miec nakluwane jajniki zeby przywrocic mi owulacje a tego nie zrobili bo nic o tym nie pisze na wypisie, wiec nie wiem co teraz, pewnie jakies leki na owulacje...
    9.06 mam wizyte w provicie to pewnie sie dowiem co dalej.
    pozdrawiam

maj- krótki protokół- 6 mrozaczków :)
    15 czerwiec crio 2x8a beta: 9dpt- 31,20 /11dpt- 124,8/13dpt -306

2r8rj48at734p213.png

• urocza Autorytet

Wysłany: 31 maja 2015, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2017, 15:03

3jvzi09kqvn0mrn0.png
  • Kamila8k Autorytet

Wysłany: 31 maja 2015, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idgie wrote:
    A, to zmiany, rozumiem.
    Ja dawalam :):):), zeby sie wyroznialo wsrod wielu smutnych :(
    A stąd u mnie aż 3 szczęśliwe buzie!
    godaweri wrote:
    Hej dziewczyny, czy po inseminacji, któraś miała bardzo delikatne beżowe plamienie? Może tak być po insemce? I czy któraś leżała, tak jak ja, krócej niż 10 min po inseminacji?
    Ja miałam po dwóch inseminacjach takie plamienia. Leżałam zawsze dłużej niż 10 minut.
    POWODZENIA DZIEWCZYNY!!! Zaglądam tu do was z sentymentem:)

urocza lubi tę wiadomość

klz9df9h204986rx.png
    w57vlbet2okrugwn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 maja 2015, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipa wrote:
    Mam do Was pytanie: od przedwczoraj, a wiec 2 dni po IUI, czuje bole brzucha jak na @ i mam bardzo duzo takiego kremowobialego sluzu. Naprawde duzo :-) miala tak ktoras z was? Boje sie, zeby to nie byl skutek uboczny w postaci jakiejs infekcji :-(

ja miałam sluz perłowy błyszczacy :) jak nigdy, ale dopiero po pozytywie. Moze masz taki sam juz teraz :) Bol na @ na pewno ok, po IUI to normalne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2015, 20:31

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 maja 2015, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi86 wrote:
    hejka, ja tez sie zaczynam oswajac z mysla o inseminacji
    pare dni temu mialam laparoskopie z histeroskopią + HSG wszystko wyszlo ok, jajowody drozne,macica bez zrostów po łyżeczkowaniu, jedno ale - mialam miec nakluwane jajniki zeby przywrocic mi owulacje a tego nie zrobili bo nic o tym nie pisze na wypisie, wiec nie wiem co teraz, pewnie jakies leki na owulacje...
    9.06 mam wizyte w provicie to pewnie sie dowiem co dalej.
    pozdrawiam
    ale po co mieli nakłuwac jak ok. Niech lekarz wypisze cos na stymulke :) moze wystarczy 1 tabletka.

• gaja13 Autorytet

Wysłany: 31 maja 2015, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mój pierwszy zastrzyk w penie zaaplikowany mężuś też już wrócił :-) więc komplet w domu teraz byle do IUI

urocza, aszka, Nanatasza lubią tę wiadomość

02 06 2015 :-( 26 06 2015 :-(
    21 07 2015 :-( 14 09 2015 :)<3 :) <3 :) <3 :) <3

• lipa Autorytet

Wysłany: 31 maja 2015, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gaja13 wrote:
    Dziewczyny mój pierwszy zastrzyk w penie zaaplikowany mężuś też już wrócił :-) więc komplet w domu teraz byle do IUI

To zaczynamy trzymanie kciukow, na zapas ;-)

gaja13 lubi tę wiadomość

age.png
  • Mimi86 Autorytet

Wysłany: 31 maja 2015, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mieli nakluwac żeby robił się jeden pęcherzyk zamiast kilku, tak mi lekarz tłumaczył, może nie było potrzeby jednak

maj- krótki protokół- 6 mrozaczków :)
    15 czerwiec crio 2x8a beta: 9dpt- 31,20 /11dpt- 124,8/13dpt -306

2r8rj48at734p213.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 maja 2015, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi86 wrote:
    Mieli nakluwac żeby robił się jeden pęcherzyk zamiast kilku, tak mi lekarz tłumaczył, może nie było potrzeby jednak
    to tym lepiej :) lepiej ze dostaniesz lek, jak nie było potrzeby.

Mimi86 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 maja 2015, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gaja13 wrote:
    brawa dla meza :D Kciuki trzymam.

• Nanatasza Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny, 2 dni mnie nie było, a tu tyle postów do przeczytania!! :D dzieję się oj dzieje :)

ja byłam w sobotę u lekarza i zdecydowaliśmy z M, że próbujemy 4 iui. Okazało się, że w 5dc mam 3 pęcherzyki .. w jednym 10 i 11mm, w drugim 12mm. byłam w szoku, że tak wcześnie i że w ogóle 3... Lekarz mówi, że wcześniejsza owu się szykuje i mam się zgłosić w Boże Ciało na monit. IUI pewnie będzie 4 lub 5 czerwca.
    Dostałam puregon i encorton no i działamy :)

Gaja, prawda, że przyjemne te zastrzyki w penie? :) wolę niż normalną strzykawką. Ja sobie sama robię, bo M by nie dał rady:)
    Gaja 2 czerwca to moja rocznica ślubu, aby dla Ciebie ten termin był szczęśliwy!!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2015, 09:40

gaja13 lubi tę wiadomość

starania od 2007
    mama bliźniaków [*] [*] grudzień 2015 10tc
    "..nie mieliśmy szansy na dotyk.."
    ivf czerwiec 2016 [*] [*]
  • Alincia Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczynki, bardzo proszę o pomoc, czy z takimi badaniami jak podaję poniżej jest szansa na dzidzię z inseminacji,czy od razu in vitro?

MOJE WYNIKI BADAŃ:

AMh: 8,2 ng/ml

Detekcja 2 mutacji w genie CFTR -krew

Detekcja mutacji delF508 w genie brak mutacji _
    CFTR
    Detekcja mutacji dele2,3 w genie brak mutacji _
    CFTR
    Interpretacja:
    Nie stwierdzono występowania badanych mutacji w żadnym z alleli. Wykonano analizę DNA w kierunku nosicielstwa 2
    spośród 1600 mutacji występujących w genie CFTR. Wskazane jest rozszerzenie diagnostyki z powodu braku możliwościwykluczenia obecności w genie CFTR mutacji innych niż badane.
    Informacje dodatkowe: Metoda wykrywania: PCR

Detekcja mutacji w genie MTHFR -krew

Detekcja mutacji C677T w genie homozygota CC _
    MTHFR
    Detekcja mutacji A1298C w genie heterozygota AC _
    MTHFR
    Interpretacja:
    Stwierdzono genotyp homozygotyczny C/C wariantu C677T w genie kodującym enzym reduktazę
    metylenotetrahydrofolianu (MTHFR). Obecność genotypu C/C nie wpływa na zmianę aktywności tego enzymu. W populacji polskiej stwierdza się występowanie około 52% pacjentów homozygotycznych C/C.
    Stwierdzono obecność wariantu heterozygotycznego A1298C co może powodować nieznaczny wzrost ryzyka łagodnej hiperhomocysteinemii (15 - 30 umol/l). Nosicielstwo genotypu A/C polimorfizmu A1298C genu MTHFR należy rozpatrywać w powiązaniu z genotypem C/T polimorfizmu C677T, gdyż może prowadzić do obniżenia aktywności enzymu MTHFR do około 30-40%.
    Informacje dodatkowe: Metoda wykrywania: Real Time PCR

Detekcja mutacji Leiden w genie krew żylna: brak mutacji _
    Proakceleryny - czynnik V - krew

Interpretacja:
    Nie stwierdzono mutacji G1691A (Leiden) w genie czynnika V krzepnięcia krwi (proakceleryny). Wynik negatywny - brakmutacji typu Leiden w genie czynnika V oznacza, że nie występuje zwiększone, w stosunku do średniej populacyjnej, wrodzone ryzyko wystąpienia choroby zakrzepowo-zatorowej.

Detekcja mutacji G20210A w
    genie Protrombiny - czynnik II -krew
    Detekcja mutacji G20210A w brak mutacji _
    genie Protrombiny - czynnik II
    Interpretacja:
    Nie stwierdzono mutacji G20210A w genie czynnika II krzepnięcia krwi (protrombiny). Wynik negatywny - brak mutacji w genie czynnika II oznacza, że nie występuje zwiększone, w stosunku do średniej populacyjnej, wrodzone ryzykowystąpienia choroby zakrzepowo-zatorowej.

Kariotyp z limfocytów krwi obwodowej 46,XX
    Interpretacja:
    Kariotyp prawidłowy żeński.
    Metoda hodowli rutynowa _
    Metoda analizy chromosomów GTW _
    Liczba liczonych i analizowanych 15 _
    metafaz
    Rozdzielczość prążków 400-550 _

WYNIKI BADAŃ MĘŻA:

FSH: 7,00
    LH; 7,28
    Estradiol: 35,00
    Prolaktyna: 39,69
    Testosteron: 718,48

Koncentracja plemników:4mln/ml

Detekcja delecji w rejonie AZF -krew:
    Materiał badany Krew żylna _
    Obecność mikrodelecji w regionie nie stwierdzono _
    AZFa:
    AZFb:
    AZFc:
    Interpretacja:
    Nie stwierdzono mikrodelecji na długim ramieniu chromosomu Y charakterystycznych dla pacjentów z oligozoospermią lub azoospermią.

CFTR
    CFTR
    Interpretacja:
    Nie stwierdzono występowania badanych mutacji w żadnym z alleli. Wykonano analizę DNA w kierunku nosicielstwa 2 spośród 1600 mutacji występujących w genie CFTR. Wskazane jest rozszerzenie diagnostyki z powodu braku możliwościwykluczenia obecności w genie CFTR mutacji innych niż badane.

Kariotyp z limfocytów krwi obwodowej: 46,XY

Interpretacja:
    Kariotyp prawidłowy męski.
    metafaz

USG jąder:
    jądra echogeniczne w normie, niewielka ilość płynu w osłonkach. Lewe mniejsze od prawego o ok 6mm w osi długiej i 2mmw osi poprzecznej. W obu widoczne pojedyncze zwapnienia. Po stronie lewej żylaki powrózka nasiennego IIIst z wyraźną falą zwrotną w PD.
    Brak przeciwskazań do leczenia metodą IN Vitro.
    Do rozważenia leczenie żylaków-obliteracja lub zabieg operacyjny.

co o tym kochane myślicie? miała któraś z was podobne wyniki i inseminacja się udała,czy raczej nie?

jigt0hs.png
  • Alincia Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie jeszcze pco

jigt0hs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2015, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alincia lepiej zapytaj w temacie invitro, my tutaj w temacie inseminacji nie robimy badan genetycznych. Dziewczyny na pewno tam lepiej doradzą. A w ogóle to trzeba sie skonultować z genetykiem. Na pewno AMH masz dobre, co do reszty badan mutacja genow-sie nie znam. Co do badan meza, ja to tylko znam podstawy najlepiej zapytac Ania_84 w dziale meskie problemy-badanie nasienia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2015, 10:10

• urocza Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    N

Alincia wrote:
    hej dziewczynki, bardzo proszę o pomoc, czy z takimi badaniami jak podaję poniżej jest szansa na dzidzię z inseminacji,czy od razu in vitro?

MOJE WYNIKI BADAŃ:

AMh: 8,2 ng/ml

CFTR
    CFTR
    Interpretacja:
    Nie stwierdzono występowania badanych mutacji w żadnym z alleli. Wykonano analizę DNA w kierunku nosicielstwa 2
    spośród 1600 mutacji występujących w genie CFTR. Wskazane jest rozszerzenie diagnostyki z powodu braku możliwościwykluczenia obecności w genie CFTR mutacji innych niż badane.
    Informacje dodatkowe: Metoda wykrywania: PCR

Detekcja mutacji w genie MTHFR -krew

Detekcja mutacji C677T w genie homozygota CC _
    MTHFR
    Detekcja mutacji A1298C w genie heterozygota AC _
    MTHFR
    Interpretacja:
    Stwierdzono genotyp homozygotyczny C/C wariantu C677T w genie kodującym enzym reduktazę
    metylenotetrahydrofolianu (MTHFR). Obecność genotypu C/C nie wpływa na zmianę aktywności tego enzymu. W populacji polskiej stwierdza się występowanie około 52% pacjentów homozygotycznych C/C.
    Stwierdzono obecność wariantu heterozygotycznego A1298C co może powodować nieznaczny wzrost ryzyka łagodnej hiperhomocysteinemii (15 - 30 umol/l). Nosicielstwo genotypu A/C polimorfizmu A1298C genu MTHFR należy rozpatrywać w powiązaniu z genotypem C/T polimorfizmu C677T, gdyż może prowadzić do obniżenia aktywności enzymu MTHFR do około 30-40%.

Detekcja mutacji Leiden w genie krew żylna: brak mutacji _
    Proakceleryny - czynnik V - krew

Interpretacja:
    Nie stwierdzono mutacji G1691A (Leiden) w genie czynnika V krzepnięcia krwi (proakceleryny). Wynik negatywny - brakmutacji typu Leiden w genie czynnika V oznacza, że nie występuje zwiększone, w stosunku do średniej populacyjnej, wrodzone ryzyko wystąpienia choroby zakrzepowo-zatorowej.

Detekcja mutacji G20210A w
    genie Protrombiny - czynnik II -krew
    Detekcja mutacji G20210A w brak mutacji _
    genie Protrombiny - czynnik II
    Interpretacja:
    Nie stwierdzono mutacji G20210A w genie czynnika II krzepnięcia krwi (protrombiny). Wynik negatywny - brak mutacji w genie czynnika II oznacza, że nie występuje zwiększone, w stosunku do średniej populacyjnej, wrodzone ryzykowystąpienia choroby zakrzepowo-zatorowej.

Kariotyp z limfocytów krwi obwodowej 46,XX
    Interpretacja:
    Kariotyp prawidłowy żeński.
    metafaz

WYNIKI BADAŃ MĘŻA:

FSH: 7,00
    LH; 7,28
    Estradiol: 35,00
    Prolaktyna: 39,69
    Testosteron: 718,48

Koncentracja plemników:4mln/ml

Detekcja delecji w rejonie AZF -krew:
    Materiał badany Krew żylna _
    AZFa:
    AZFb:
    AZFc:
    Interpretacja:
    Nie stwierdzono mikrodelecji na długim ramieniu chromosomu Y charakterystycznych dla pacjentów z oligozoospermią lub azoospermią.

CFTR
    CFTR
    Interpretacja:
    Nie stwierdzono występowania badanych mutacji w żadnym z alleli. Wykonano analizę DNA w kierunku nosicielstwa 2 spośród 1600 mutacji występujących w genie CFTR. Wskazane jest rozszerzenie diagnostyki z powodu braku możliwościwykluczenia obecności w genie CFTR mutacji innych niż badane.

Kariotyp z limfocytów krwi obwodowej: 46,XY

Interpretacja:
    Kariotyp prawidłowy męski.
    metafaz

USG jąder:
    jądra echogeniczne w normie, niewielka ilość płynu w osłonkach. Lewe mniejsze od prawego o ok 6mm w osi długiej i 2mmw osi poprzecznej. W obu widoczne pojedyncze zwapnienia. Po stronie lewej żylaki powrózka nasiennego IIIst z wyraźną falą zwrotną w PD.
    Brak przeciwskazań do leczenia metodą IN Vitro.
    Do rozważenia leczenie żylaków-obliteracja lub zabieg operacyjny.

co o tym kochane myślicie? miała któraś z was podobne wyniki i inseminacja się udała,czy raczej nie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2017, 15:04

3jvzi09kqvn0mrn0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2015, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nanatasza wrote:
    hej dziewczyny, 2 dni mnie nie było, a tu tyle postów do przeczytania!! :D dzieję się oj dzieje :)

ja byłam w sobotę u lekarza i zdecydowaliśmy z M, że próbujemy 4 iui. Okazało się, że w 5dc mam 3 pęcherzyki .. w jednym 10 i 11mm, w drugim 12mm. byłam w szoku, że tak wcześnie i że w ogóle 3... Lekarz mówi, że wcześniejsza owu się szykuje i mam się zgłosić w Boże Ciało na monit. IUI pewnie będzie 4 lub 5 czerwca.
    Dostałam puregon i encorton no i działamy :)

Gaja, prawda, że przyjemne te zastrzyki w penie? :) wolę niż normalną strzykawką. Ja sobie sama robię, bo M by nie dał rady:)
    Gaja 2 czerwca to moja rocznica ślubu, aby dla Ciebie ten termin był szczęśliwy!!!
    próbujcie :) To trzymam kciuki :)

Nanatasza lubi tę wiadomość

• urocza Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2017, 15:04

3jvzi09kqvn0mrn0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2015, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    urocza, a ogólnie widzicie jakąs poprawę po operacji żylaków?

‹‹ 553 554 555 556 557 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ