Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną *inseminacja 2026*
Odpowiedz

*inseminacja 2026*

Oceń ten wątek:
  • Riaska98 Ekspertka

Wysłany: 3 czerwca, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daga 654 wrote:
    Masakra, pójdę w piątek sprawdzić ale ja już nie wiem w który dzień chodzić na to USG 🙈
    A mialas dzis badane hormony?
    Ja bym chyba na twoim miejscu zaczynała od 9 dnia cyklu,zeby nie ryzykować następnym razem

• Riaska98 Ekspertka

Wysłany: 3 czerwca, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lua wrote:
    Dodatkowym utrudnieniem jest pewnie to, że w klinice mamy jeszcze dwie słomki nasienia tego samego dawcy... być może potem byłaby możliwość sprowadzić jeszcze więcej, ale to oczywiście dodatkowe utrudnienie, no i nie ma pewności, że by się udało...

Więc plan na razie jest taki, że robimy jedną inseminację i zobaczymy... nadzieje mam ogromne, a strach jeszcze większy!

Pierwsze trzy nieudane próby były z innym dawcą. Chciałabym, żebyśmy powtórzyli wszystko tak jak w szczęśliwym cyklu (bo rzeczywiście zrobiliśmy zupełnie inaczej niż w poprzednich trzech - m.in. zupełnie inny timing inseminacji, te nieudane były przed owulacją, a ta udana już po), no ale oczywiście wiem, że nie ma absolutnie żadnej gwarancji i jest to przerażające.

Boję się i idę w to!!!🙏🫣😆
    Trzymam kciuki oby poszło raz dwa ❤️ i czekamy na wieści

• Daga 654 Przyjaciółka

Wysłany: 4 czerwca, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Riaska98 wrote:
    Ja bym chyba na twoim miejscu zaczynała od 9 dnia cyklu,zeby nie ryzykować następnym razem

Hormony nie a co? Tylko USG miałam

• Riaska98 Ekspertka

Wysłany: 4 czerwca, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daga 654 wrote:
    Mi zawsze robili przed wizytą progesteron, lh i estradiol. I po wynikach tez mozna zobaczyć ile mniej więcej masz do owulacji

• Lua Debiutantka

Wysłany: 4 czerwca, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daga 654 wrote:

Ja przy pierwszych 3 próbach miałam monitoringi tylko z usg. Ale czy tej czwartej wszystko zrobiliśmy inaczej i doktor zleciła też za każdym razem robić badania Lh, estradiol i przynajmniej raz progesteron. Miałam te badania 2 lub 3 razy co 2 dni przed każdym usg i uważam, że tylko to pozwoliło nam na optymalny timing. Teraz już nawet nie zgodziłabym się na monitoring bez badań krwi. Sama wielkość pęcherzyka jeszcze niewiele mówi. Ja np w aktualnym cyklu w poniedziałek miałam pęcherzyk 18 mm, a owulacja była dopiero w piątek.

Ja pamiętam jak jakiś lekarz mi mówił, że to i tak nie ma znaczenia, bo robią zastrzyk na wywołanie owulacji. Ale gdzieś wyczytałam (chyba na jakimś reddicie), że timing zastrzyku też ma duże znaczenie. W udanym cyklu pamiętam, że w poniedziałek miałam na usg już dosyć duże pęcherzyki (nie pamiętam dokładnie ile, ale pamiętam, że spodziewałam się, że inseminacja może być za jakieś 2 dni), ale wyniki hormonów były właśnie takie, że doktor powiedziała, że jeszcze nie i powtarzamy monitoring w środę. W środę był już wyraźny wzrost estradiolu i zastrzyki mieliśmy zrobić o północy, i inseminacja 40h później, czyli w piatek o 16. Gdybyśmy nie robili tych badań, jestem pewna, że dostałabym zalecenie zastrzyku we wtorek i inseminacja pewnie byłaby w środę.

Miałam poczucie, że dopiero za tym czwartym razem to wszystko było potraktowane poważnie. Pamiętam, że strasznie się wkurzałam na lekarzy, którzy mi mówili, że to wszystko i tak nie ma znaczenia, bo inseminacja ma niską skuteczność.

09.2024 IUI ❌️
    10.2024 IUI ❌️
    11.2024 IUI ❌️
    12.2024 IUI 🙏🌟
    01.2025 - jest jedno ❤️ i jedno puste jajo...

09.2025 👶

06.2026 - ruszamy po rodzeństwo!
  • MonikaMadzia Przyjaciółka

Wysłany: 4 czerwca, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daga 654 wrote:
    Super bardzo dobra wiadomość, my też jeszcze 2 próby insemi i idziemy na in vitro , a jak wygląda histeroskopia? Bo też mnie to czeka jak teraz nie wyjdzie
    Dam znać jak będę po jak to dokładnie wygląda ☺️

👩‍🦰30👨30
    starania od 10.2024
    leczenie od 10.2025
    02.2026 drożność ✅
    03.2026 I IUI cykl naturalny❌
    04.2026 II IUI cykl naturalny ❌
    05.2026 III IUI cykl stymulowany ❌
    06.2026 histeroskopia ⏳

Wysłany: 4 czerwca, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Riaska98 wrote:
    Ale super sie udalo! To znak 🫢❤️
    Kochana zapytaj sie tylko o te badania na kariotypy, warto wykonać je przed kwalifikacja bo na wyniki czeka sie do 4 tygodni wiec szkoda zeby Was opóźniły 🥰
    Mamy listę badań do invitro, muszę zobaczyć czy są na tej liście kariotypy, będę w przyszłym tygodniu to podpytam ☺️ jeśli wszystko pójdzie ok, to początkiem sierpnia będzie początek cyklu w którym będziemy startować z procedurą, to akurat zdążymy porobić te badania. Jedynie teraz muszę podpytać lekarza czy te badania są finansowane z programu czy nie, część się powtarza tych co były potrzebne do iui, ale będzie trzeba robić od nowa bo już minie ważność

👩‍🦰30👨30
    starania od 10.2024
    leczenie od 10.2025
    02.2026 drożność ✅
    06.2026 histeroskopia ⏳

Wysłany: 4 czerwca, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daga 654 wrote:
    No ja dziś byłam na usg i się okazało że za późno że dziś powinnam mieć insemi a to dopiero 11 dc , że pęcherzyk ma 23 już i ze laboratorium do 15:30 i dziękuję dowidzenia i żebym przyszła w piątek ale mała szansa że przetrwa także super .. 😩😩🥺
    Przykro mi :( ale może jeszcze uda się jutro, idziesz jakoś z samego rana?
    To faktycznie lepiej już zaczynam monitoring od 9 dnia

👩‍🦰30👨30
    starania od 10.2024
    leczenie od 10.2025
    02.2026 drożność ✅
    06.2026 histeroskopia ⏳

Wysłany: 4 czerwca, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Riaska98 wrote:
    A jak wyglądał monitoring hormonów? U mnie w klinice nie było takich badań przed iui 😔

👩‍🦰30👨30
    starania od 10.2024
    leczenie od 10.2025
    02.2026 drożność ✅
    06.2026 histeroskopia ⏳
  • Riaska98 Ekspertka

Wysłany: 4 czerwca, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaMadzia wrote:
    Mamy listę badań do invitro, muszę zobaczyć czy są na tej liście kariotypy, będę w przyszłym tygodniu to podpytam ☺️ jeśli wszystko pójdzie ok, to początkiem sierpnia będzie początek cyklu w którym będziemy startować z procedurą, to akurat zdążymy porobić te badania. Jedynie teraz muszę podpytać lekarza czy te badania są finansowane z programu czy nie, część się powtarza tych co były potrzebne do iui, ale będzie trzeba robić od nowa bo już minie ważność
    U nas wyglądało to tak ze przed wizytą kwalifikacyjna powtarzaliśmy badania ktore traciły waznosc plus wymazy I lekarz juz wtedy zaznaczył ze to w ramach programu (a to bylo jeszcze przed podpisaniem umowy)
    Jedynie te kariotypy robiliśmy jeszcze ze swoich pieniędzy ale to chyba nie jest refundowane

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca, 16:10

• Riaska98 Ekspertka

Wysłany: 4 czerwca, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaMadzia wrote:
    A jak wyglądał monitoring hormonów? U mnie w klinice nie było takich badań przed iui 😔
    Zawsze jak byla wizyta u lekarza z monitoringiem usg to przychodziłam okolo 2-3 h szybciej na badanie krwi właśnie na estradiol, progesteron i lh. I lekarz juz na wizycie mial wyniki i oprócz tego usg widział na jakim poziomie sa hormony🥰

• Daga 654 Przyjaciółka

Wysłany: 4 czerwca, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lua wrote:
    Ja przy pierwszych 3 próbach miałam monitoringi tylko z usg. Ale czy tej czwartej wszystko zrobiliśmy inaczej i doktor zleciła też za każdym razem robić badania Lh, estradiol i przynajmniej raz progesteron. Miałam te badania 2 lub 3 razy co 2 dni przed każdym usg i uważam, że tylko to pozwoliło nam na optymalny timing. Teraz już nawet nie zgodziłabym się na monitoring bez badań krwi. Sama wielkość pęcherzyka jeszcze niewiele mówi. Ja np w aktualnym cyklu w poniedziałek miałam pęcherzyk 18 mm, a owulacja była dopiero w piątek.

Ja pamiętam jak jakiś lekarz mi mówił, że to i tak nie ma znaczenia, bo robią zastrzyk na wywołanie owulacji. Ale gdzieś wyczytałam (chyba na jakimś reddicie), że timing zastrzyku też ma duże znaczenie. W udanym cyklu pamiętam, że w poniedziałek miałam na usg już dosyć duże pęcherzyki (nie pamiętam dokładnie ile, ale pamiętam, że spodziewałam się, że inseminacja może być za jakieś 2 dni), ale wyniki hormonów były właśnie takie, że doktor powiedziała, że jeszcze nie i powtarzamy monitoring w środę. W środę był już wyraźny wzrost estradiolu i zastrzyki mieliśmy zrobić o północy, i inseminacja 40h później, czyli w piatek o 16. Gdybyśmy nie robili tych badań, jestem pewna, że dostałabym zalecenie zastrzyku we wtorek i inseminacja pewnie byłaby w środę.

Miałam poczucie, że dopiero za tym czwartym razem to wszystko było potraktowane poważnie. Pamiętam, że strasznie się wkurzałam na lekarzy, którzy mi mówili, że to wszystko i tak nie ma znaczenia, bo inseminacja ma niską skuteczność.

no dobra dzieki za info ale w ktorym dniu cyklu zrobic te badania krwi? jutro bedzie 13 dc

• Daga 654 Przyjaciółka

Wysłany: 4 czerwca, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ja nie mialam tych badań przy monitoringu wcześniej

• Riaska98 Ekspertka

Wysłany: 4 czerwca, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daga 654 wrote:
    No to ja nie mialam tych badań przy monitoringu wcześniej
    A w jakiej klinice jestes?

• Riaska98 Ekspertka

Wysłany: 4 czerwca, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daga 654 wrote:
    no dobra dzieki za info ale w ktorym dniu cyklu zrobic te badania krwi? jutro bedzie 13 dc
    Te badania robisz w dniu w którym masz monitoring. Jak idziesz na monitoring np w 9 dniu cyklu to trzeba zrobić te hormony z rana aby lekarz na wizycie juz miał gotowe wyniki. Ja zawsze robiłam w klinice, i oni wiedzieli ze ten wynik musi byc np za około 2h gotowy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca, 21:25

• Lua Debiutantka

Wysłany: 4 czerwca, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daga 654 wrote:
    U mnie te badania przed każdym monitoringiem - tak jak Riaska pisała - przychodziłam do kliniki chyba 1h przed monitoringiem, zeby mi pobrali krew i na wizycie mieliśmy juz wyniki. Za pierwszym razem chyba było tak, że miałam najpierw usg, a potem badania krwi i doktor dzwoniła do mnie po 2h jakie decyzje. Chodzi o to, by badanie krwi było jak najbliżej usg - wtedy daje to dodatkowe dane do zinterpretowania obrazu usg.

09.2024 IUI ❌️
    10.2024 IUI ❌️
    11.2024 IUI ❌️
    12.2024 IUI 🙏🌟
    01.2025 - jest jedno ❤️ i jedno puste jajo...

09.2025 👶

06.2026 - ruszamy po rodzeństwo!
  • Daga 654 Przyjaciółka

Wysłany: 5 czerwca, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Riaska98 wrote:
    A w jakiej klinice jestes?

A ARTVIMED , ja robiłam serię badań przed podchodzeniem do inseminacji ale to cała seria była, tak przed insemi całkowicie to nikt mi nie kazał żadnych badań robić tylko USG

• Daga 654 Przyjaciółka

Wysłany: 5 czerwca, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Riaska98 wrote:
    Te badania robisz w dniu w którym masz monitoring. Jak idziesz na monitoring np w 9 dniu cyklu to trzeba zrobić te hormony z rana aby lekarz na wizycie juz miał gotowe wyniki. Ja zawsze robiłam w klinice, i oni wiedzieli ze ten wynik musi byc np za około 2h gotowy

No mi nikt nie kazał tego robić , tylko usg zawsze a też nie będę mu mówić co ma robić przecież bo już mi dziś powiedział jak się zapytałam czy zrobimy hiperoskopie, to powiedział żebym się nie diagnozowała z internetu i żebym nie czytałam tam nic , zapytałam że może mam polipy i żeby zrobić to badania bo może temu się nie udaje bo jak są polipy to się nie uda a on że usg to wychwytuje i że nie trzeba żadnej hiperoskopii 🤣🤣

• Daga 654 Przyjaciółka

Wysłany: 5 czerwca, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lua wrote:
    U mnie te badania przed każdym monitoringiem - tak jak Riaska pisała - przychodziłam do kliniki chyba 1h przed monitoringiem, zeby mi pobrali krew i na wizycie mieliśmy juz wyniki. Za pierwszym razem chyba było tak, że miałam najpierw usg, a potem badania krwi i doktor dzwoniła do mnie po 2h jakie decyzje. Chodzi o to, by badanie krwi było jak najbliżej usg - wtedy daje to dodatkowe dane do zinterpretowania obrazu usg.

Dzięki wielkie , no to dobrze ze Wam robili , moze temu właśnie sie udalo, no ja tez nie moge nic mu sugerować wiecie ale chętnie bym to sprawdziła , no ale nie powiem mu bo znowu coś powie , juz mnie dziś opierniczyl i sie śmiał ze sie sama diagnozuje 🤣 i ze jaka hiperoskopia 🤣

• Daga 654 Przyjaciółka

Wysłany: 5 czerwca, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaMadzia wrote:

My chyba klinikę musimy zmienić bo to coś nie tak że u nas nie ma takich rzeczy 🤣

‹‹ 41 42 43 44 45 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ