IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
Mała Mi 1 wrote:Dziewczyny co robić żeby zapobiec objaw a hiper stymulacji.. bo chyba coś zaczyna mi się robić bo brzuch mi chce rozerwać.Endometrioza IV stopnia, Hashimoto, mutacja genu MTHFR C677T heterozygota, prolaktynemia czynnościowa
02.2015 icsi -
06.2015 icsi -
07.2015 crio -
02.2016 icsi - -
Shooa, trzymam kciuki za Ciebie i Maluszka. Musi być dobrze - nie ma innej opcji!!!
Nadzieja, w szoku jestem... Takie rzeczy i to przy komercyjnym in vitro... W głowie się nie mieści!
Wczoraj miałam ostatnie podglądanko - pęcherzyki ładnie urosły (sporo ich było, od 10 do 19 mm), endometrium 12 mm. Wieczorem zrobiłam zastrzyk z Ovitrelle i jutro o 10.00 punkcja. Lekki niepokój odczuwam...06.2015 - ICSI Novum - udane
29.03.2015 - 3 IUI - nieudane
10.2014 - 2 IUI - nieudane
03.2014 - przedwczesny poród i śmierć córeczki po niespełna 2 miesiącach
10.2013 - 1 IUI - udane...
-
Mała Mi 1 wrote:Dziewczyny co robić żeby zapobiec objaw a hiper stymulacji.. bo chyba coś zaczyna mi się robić bo brzuch mi chce rozerwać.
we wtorek poprzedni miałam mieć transfer ale zamiast na trasnfer trafiłam na oddział... Dopiero teraz mogę powiedzieć, że dochodzę powoli do siebie...
49 cykl starań...
-
nick nieaktualny
-
Nadzieja92 sprzykro mi :(nie dosc ze człowiek płaci to takie traktowanie :(i jeszcze tyle stresu zawód itd:(
Shooa jak sie czujesz?jak beta?
Asieńka jak u Ciebie?
mysza89
Leczenie od 2012 roku ,stymulacja clo 8 cykli ciąża biochemiczna 11 .10.2013 . 5.2014 clo 6 cykli bez rezultatu, maj 2015 kwalifikacja,12.06.15 @ -zaczynamy anty10.07 start stymulacji -Menopur +gonapeptyl,20.07 pick up,ET 25.07 blastusi 4BB
5.11 crio 4 BB
luty-3BC:(
2018 córeczka
2023 córeczka -
nick nieaktualnyNadzieja, przykro strasznie..takie rozczarowanie.. Na Twoim miejscu bym poprosila o spotkanie z szefem kliniki i zapytala jaka rekompensate proponuja - np.wlasnie scratching za free i leki tez.
MalaMi - tez mi sie wydaje ze z hiperka nie wygra sie..bylam na diecie wysokobialkowej, pilam duzo wody i po punkxji przeszlo tak myslalam. Ale hCg spowodowalo hiperke. Co prawda przed trasferem dr J mowil ze mam troche plynu w macicy ale po konsultacji z prof Lukaszukiem zrobili transfer. Dieta wysokobialkowa zapobiegajaca hiperce to chyba koktajle bialkowe dla kulturystow..
Rudainko, :* dobrze ze juz lepiej u Ciebie mam nadzieje ze tez mi szybko przejdzie.
Dostalam augumentin, clexane w brzuch, kroplowe nawadniajaca. Beta...lekarz dokladnie nie pamietal.. ale 100 cos wiec od piatku uroslo. Jak kropek to przetrwa to bedzie silaczem...
chca mi zmniejszyc lutke bo ich zdaniem tak wysoki prg nie pomaga ale czekam jutro na tel z kliniki co na to lekarz.rudainka, mysza89, margo001, MałaMi83, Mimbla lubią tę wiadomość
-
Shooa ważne że jestes pod opieką i beta rośnie super
To ja juz powinnam zacząć tą diete wprowadzac tez sie boje hiperki oby dr J i profesor dopasowali dobrze stymulacjeWiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2015, 20:55
mysza89
Leczenie od 2012 roku ,stymulacja clo 8 cykli ciąża biochemiczna 11 .10.2013 . 5.2014 clo 6 cykli bez rezultatu, maj 2015 kwalifikacja,12.06.15 @ -zaczynamy anty10.07 start stymulacji -Menopur +gonapeptyl,20.07 pick up,ET 25.07 blastusi 4BB
5.11 crio 4 BB
luty-3BC:(
2018 córeczka
2023 córeczka -
Shooa tylko ja po punkcji jakoś nie mialam boli brzucha jak po pierwszej punkcji bo wtedy miałam hiperke. Ale wypilam juz dość dużo mleka wody i juz mi trochę lepiej jest przede wszystkim zmniejszył się brzuch. Nie jest aż tak napięty bo myślałam że pęknie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2015, 21:05
Mała Mi -
Ja tez jestem zdania, ze hiperce nie da sie zapobiec. Lezalam 8 dób na oddziale i po niech dopiero (i to raczej niechetnie) wypuscili mnie do domu... Jak przysieglam swojemu lekarzowi, ze bede lezec grzecznie na kanapie przez tv albo z ksiazka. Dostalam wtedy L4 na kolejne 2 tygodnie.
Shooa, poki nie ma wody w oplucnej to nie ma dramatu, choc doskonale pamietam jaki to okropny ból. Przysnac moglam jedynie na plecach i to polozona na wysokiej poduszcze, na boku nie bylo mowy. A woda to na pewno w macicy a nie w Zatoce Douglasa? Czemu masz antybiotyk? Ja mialam jeszcze oprocz zastrzykow przeciwzakrzepowych cos moczopednego - chyba furosemid (ale nie wiem czy mozna go brac w ciazy) i paracetamol co 4 godziny. Kroplowek mi nie podpieli, bo przysieglam, ze bede pila sama3maj sie.
shooa lubi tę wiadomość
-
Shoa ja przeszłam hiperkę w kwietniu, całe święta przeleżałam w łóżku obolała, jeździłam co parę dni do kliniki na kroplówki, nie chciałam sie kłaść do szpitala, ma szczęście chyba nie miałam wody w opłucnej, bo ciężko bo ciężko ale mogłam oddychać. Pocieszę Cię, że mnie dopadło w 5dpt, jak beta zaczęła rosnąć i uwierz mi WARTO BYŁO CIERPIEĆwięc spokojnie leżakuj i się stosuj do zaleceń
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2015, 21:48
-
Mała Mi 1 wrote:Ale to dziewczyny nie wolno funkcjonować normalnie chodzić itd ?? Nie mówię o sportach biegania itd.
Nie. Jak masz przesymulowane jajniki (moje np mialy po 11cm wielkosci) to jest zagrozenie, ze moga peknac przy gwaltownym ruchu, nie mowiac juz o nawet przypadkowym uderzeniu. -
nick nieaktualnyAnatolka, nic mi nie mowili o wodzie w oplucnej, to by bylo chyba przy dusznosciach, prawda? Ja nie mialam dusznosci. Tyle co zrobili usg przezpochwowe i przez brzuch i widzieli powiekszone duzo jajniki no i ta wode w macicy (to oznaka stanu zapalnego, na usg przed hsg tez mialam wode w macicy i dostalam wtedy tez antybiotyk, teraz CRP jeszcze wyszlo podwyzszone czyli zapalenie to pewnie). Czy cos moczopodnego mi dadza nie woem, w ogole mam wrazenie ze w niedziele to kazdy tylko patrzy zeby za duzo nie robic, wszystko na pon odkladaja co moga. Antybiotyk i kroplowe dostalam bo trzeci raz poszlam zapytac czy moga mi cokolwiek dac zeby mi pomoglo bez czekania na poniedzialek. A bol przy przewracaniu na bok lub wstawaniu....masakra. w pewnym momencie mialam mysl zeby mnie dobili bo nie zniose tego.
-
Ja przy poprzednim podejściu byłam przestymulowana, nie miałam wody w otrzewnej, ale mialam gigantyczny jajnik , ból brzucha, jajnika, straszna biegunkę i brak apetytu, Dostałam zastrzyki clexane i lek dostinex. Jak beta była dodatnia to objawy nasiliły się, a jak doszlo do poronienia to zaczęłam dobrze sie czuć...Endometrioza IV stopnia, Hashimoto, mutacja genu MTHFR C677T heterozygota, prolaktynemia czynnościowa
02.2015 icsi -
06.2015 icsi -
07.2015 crio -
02.2016 icsi - -
Shooa, szczerze mowiac to na wiele wiecej nie ma co liczyc. Hiperka musi zejsc. Niespecjalnie da sie to przypieszyc. Leki przeciwbolowe, nawadnianie kroplowkami i/lub picie, cos moczopednego moze dostaniesz jak bedziesz pic a nie bedziesz sikac i zastrzyki przeciwzakrzepowe. Jak jest hiperka bez transferu to daja dosc czesto Dostinex, ale raczej go nie dostaniesz, bo obniza prolaktyne, a w ciazy ona ma rosnac, naturalnie rosnie jej poziom. Beda Ci mierzyc obwod brzucha i robic bilans plynow.
Woda w oplucnej jest pewna jak sa dusznosci. Zgadza sie. Mnie mimo braku dusznosci i tak kontrolnie zrobili usg pluc, wody nie bylo na szczescieshooa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNadzieja: przykro mi. Jeśli chcesz i czujesz się na siłach zmienić klinikę to jestem przekonana, że wygrasz z nimi to co będziesz chciała odzyskać.
Shoa: trzymam kciuki !!!
A ja jutro mam w końcu wizytę u lekarza. Idziemy z mężem podpisywać umowę i liczę, że będziemy znać już bardziej konrekretny timeline... i że wszystko zadzieje się w lipcu.
Najbardziej martwi mnie to, że mam często plamienia. Przy stosunku prawie zawsze. Czasem nie potrafię określić pierwszego dnia miesiączki, bo nie wiem czy to plamienie, czy coś innego. A ja potrafię nie miesiączkować w ogóle, lub miesiączkować częściej.
Czerwiec jest u nas na forum pozytywny - ale ostatnio króluje też niestety temat hiperstymulacji - więc chyba zaczynam się cieszyć i ufać metodzie IVM, gdzie problem mnie nie będzie dotyczyć. Nawet jeśli będę musiała podejść dwa razy to nie będę musiała się leczyć, wyciszać i czekać.
Reasumując idę jutro pełna nadziei. Z listą pytań. Liczę, że wyjdę z gabinetu pełna informacji i pozytywów.