WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • Mimbla Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mutacji w genie MTHFR jak już się decydujemy, po otrzymaniu dobrych wyników kariotypów - warto zrobić minimum 8.

Tak mam zapisane w notatce od genetyczki.

35+, czynnik męski uwarunkowany genetycznie. 3 x IVF (12.2014, 04.2015, 02.2016)
    d51054bc0b.png
  • Mimbla Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniaa wrote:
    no i dziewczyny mamy ustawę bez poprawek :) senat przyjął a prezydent jeszcze tylko ma podpisac :)

O rany, to niespodzianka. Po tych wszystkich żenujących andronach polityków....
    To dzisiaj świętujemy :))))

Asiula86, myszaaa, Moniaa, Agnieszka_A., kotkapc, Konwalia lubią tę wiadomość

35+, czynnik męski uwarunkowany genetycznie. 3 x IVF (12.2014, 04.2015, 02.2016)
    d51054bc0b.png
  • Agnieszka_A. Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    Ja dawno temu przeczytałam cały, choć pewnie od tego czasu się rozwinął. Jedyne co mnie nieco zainteresowało to badanie nietolerancji pokarmowych.

Te akurat badanie robiłam podczas mojej "przygody" z naprotechnologią. Wydałam 450 zł. Dowiedziałam się czego ponoć nie toleruję. Zastosowałam dietę. Ale jak widać i tak podchodziliśmy do ivf.

Mimbla lubi tę wiadomość

• Kasia79 Ekspertka

Wysłany: 10 lipca 2015, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka_A. wrote:
    Te akurat badanie robiłam podczas mojej "przygody" z naprotechnologią. Wydałam 450 zł. Dowiedziałam się czego ponoć nie toleruję. Zastosowałam dietę. Ale jak widać i tak podchodziliśmy do ivf.

Ja robiłam również te testy na nietolerancję, i wyszło mi najsilniej nietolerancja na mleko i produkty mleczne, zrezygnowałam 1,5 roku temu , nie jjem produktów, a i tak jestem na tym wątku:). Ale muszę Wam powiedzieć, że niejedzenie tych produktów spowodowało to, że mniej choruję, mniej się przeziębiam. Generalnie mam nietolerancję laktozy. Wydaje mi się, że tak naprawdę każdy kto zrobi testy to Mu coś wyjdzie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2015, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimbla wrote:
    Powiem Wam że próbowałam dziś po wczorajszym wtrącie, na tut. wątku, podczytać wątek pt "metoda naprotechnologi" (przez jedno i) na dziale ogólnym forum. Tak dla rozluźnienia...

Ale niestety dotarłam do postu gdzie ktoś napisał że "Bóg wie co robi" i to już było dla mnie niestety za grube..

wiesz, ja chwile pisalam z jedna dziewczyna, tez bardzo wierzaca w Boga, jak zaczela mi wypisywac podobne rzeczy te co piszesz - zerwalysmy kontakt. Ja tego nie rozumiem, ze ktos sie sztywno trzyma wiary w Boga, jak np nieraz naprawde za nieplodnoscia stoja problemy natury medycznej, ktorych za cholere bez pomocy lekarza nie da sie przeskoczyc "sama wiara".

Anuszka, Beata.D lubią tę wiadomość

• Anatolka Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimbla wrote:
    Mutacji w genie MTHFR jak już się decydujemy, po otrzymaniu dobrych wyników kariotypów - warto zrobić minimum 8.

Dla mnie i 2 sporo wyniosły. Zielince z resztą również. Pani genetyk jakoś nie kwapi się do wpisywania skierowan.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2015, 15:45

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Kasia79 Ekspertka

Wysłany: 10 lipca 2015, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna255 wrote:
    wiesz, ja chwile pisalam z jedna dziewczyna, tez bardzo wierzaca w Boga, jak zaczela mi wypisywac podobne rzeczy te co piszesz - zerwalysmy kontakt. Ja tego nie rozumiem, ze ktos sie sztywno trzyma wiary w Boga, jak np nieraz naprawde za nieplodnoscia stoja problemy natury medycznej, ktorych za cholere bez pomocy lekarza nie da sie przeskoczyc "sama wiara".

Kiedyś poszłam do Kościoła żeby zamówić mszę za naszą płodność, a ksiądź mnie spytał czy zrobiłam wszystkie badania:)

Anna255, Asiula86 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2015, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    Ja mam obie. Robiłam ten sam panel. Będę miała heparyne na pewno w pierwszym trymestrze ciąży a prawdopodobnie przez całą. Kwas foliowy 5mg i zestaw witamin Femibion biorę, bo ma metylowany kwas foliowy. Acardu brać nie mogę.

Po transferze od razu dostawałam heparyne.

Zespół antyfosfolipidowy mam ujemny mimo mutacji.

ja slyszalam, ze nie zawsze stosuje sie heparyne przy MTHFR. Ty bedziesz miala wlasnie tak profilaktycznie wprowadzona heparyne, czy byly ku temu jeszcze jakies inne wskazania?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2015, 15:47

• Anatolka Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniaa wrote:
    no i dziewczyny mamy ustawę bez poprawek :) senat przyjął a prezydent jeszcze tylko ma podpisac :)

Mnie się akurat z ustawy nie podoba wiele rzeczy, np to, że zadecydowano, że moja osobista siostra nie będzie mogła mi podarować jajeczka w razie potrzeby. Wiele rzeczy jest tak do nosa niestety. Choć lepsza taka niż żadna chyba.

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2015, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia79 wrote:
    Kiedyś poszłam do Kościoła żeby zamówić mszę za naszą płodność, a ksiądź mnie spytał czy zrobiłam wszystkie badania:)

haha trzewo myslacy ksiadz haha - a to dobre :)

• Agnieszka_A. Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia79 wrote:
    Ja robiłam również te testy na nietolerancję, i wyszło mi najsilniej nietolerancja na mleko i produkty mleczne, zrezygnowałam 1,5 roku temu , nie jjem produktów, a i tak jestem na tym wątku:). Ale muszę Wam powiedzieć, że niejedzenie tych produktów spowodowało to, że mniej choruję, mniej się przeziębiam. Generalnie mam nietolerancję laktozy. Wydaje mi się, że tak naprawdę każdy kto zrobi testy to Mu coś wyjdzie.

U mnie wyszło mleko i jajka. Z tego co potem wyczytałam to wychodzi praktycznie wszystkim ;)
    Przez jakiś czas nie jadłam nabiału, teraz jem co jakiś czas i zdarza się, że odczuwam dolegliwości ale to jak zjem za dużo.

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2015, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimbla wrote:

az tyleeee? to ja chyba jakos z polowe mam, ale coz, narazie nic wiecej nie badam <3 Tez bierzesz 5 mg kwasu? Badalas moze jego poziom w organizmie?

• Asiula86 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka, może to nie jest super ustawa, ale przynajmniej nie zakazuj stosowania, a to już jak dla mnie sporo!

justa1234 lubi tę wiadomość

Słabość jest siłą w nas...
    Starania od 2014
    2014-2015 6 cykli stymulowanych (w tym 2 inseminacje)
    2015-2019 4 procedury in vitro (w tym 11 transferów)
    2020-2023 5 transferów po porodzie
    2024 5ta procedura in vitro 1 transfer :-(
    5 ❄️ czeka
    Łącznie 17 transferów
    23.10.2015 puste jajo płodowe 2BB :(
    31.12.2018 ciąża biochemiczna 4AA :(
    08.08.2022 ciąża biochemiczna 3AB :-(
    10.2019 Synek (4BA) ❤️
    Never give up

13.11.2024 transfer 4BA
    10 dpt beta 84,8
    12 dpt beta 122,0
    14 dpt beta 294,5
    17 dpt beta 1.247,0
    22 dpt beta 5.900,0 GS 10,8mm YS 2,9mm
    26 dpt CRL 2,5mm, FHR 107
    29 dpt beta 22.515,0
    30 dpt CRL 5,9mm
    preg.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie bardziej chodziło o to, że dziewczyny mi napisały, że alergia na produkt to coś innego niż nietolerancja. Ze można mieć nietolerancje nie mając alergii na coś. Ja w końcu odpuściłam badanie, bo jakby mi jeszcze to wyszło i miałabym nie jeść produktów alergizujacych i nietolerowanych to bym niewiele mogła jeść ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2015, 16:01

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiula86 wrote:
    Anatolka, może to nie jest super ustawa, ale przynajmniej nie zakazuj stosowania, a to już jak dla mnie sporo!

Nie ma powodu do krzyku. Nie jestem przeciwko niej, po prostu miejscami uważam ja za niedopracowana/nieprzemyslana i wprowadzona na szybko, byle była i byle nie płacić UE kar za jej brak.

W zakaz nie wierzyłam ani przez chwilę. Bardziej niepokoi mnie to, że wiadomoa partia po dojscu do władzy ustawę zmieni i zakaze mrożenia zarodków i będziemy mieli sytuację analogiczna jak Niemcy. Poczytajcie czemu Niemki ivf robią za granicą.nie chodzi tu o zasoby finansowe...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2015, 16:00

Mimbla, Asiula86, Kava lubią tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Asiula86 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    Nie ma powodu do krzyku. Nie jestem przeciwko niej, po prostu miejscami uważam ja za niedopracowana/nieprzemyslana i wprowadzona na szybko, byle była i byle nie płacić UE kar za jej brak.

W zakaz nie wierzyłam ani przez chwilę. Bardziej niepokoi mnie to, że wiadomoa partia po dojscu do władzy ustawę zmieni i zakaze mrożenia zarodków i będziemy mieli sytuację analogiczna jak Niemcy. Poczytajcie czemu Niemki ivf robią za granicą.nie chodzi tu o zasoby finansowe...

Pewnie, gdyby nie wybory na jesieni to wszystko inaczej by wyglądało...
    Miejmy nadzieję, że nie zabronią mrożenia zarodków. Jak przeczytałam o sytuacji w Niemczech to bardzo się zdziwiłam - niby taki rozwinięty i dość bogaty kraj...

Słabość jest siłą w nas...
    Starania od 2014
    2014-2015 6 cykli stymulowanych (w tym 2 inseminacje)
    2015-2019 4 procedury in vitro (w tym 11 transferów)
    2020-2023 5 transferów po porodzie
    2024 5ta procedura in vitro 1 transfer :-(
    5 ❄️ czeka
    Łącznie 17 transferów
    23.10.2015 puste jajo płodowe 2BB :(
    31.12.2018 ciąża biochemiczna 4AA :(
    08.08.2022 ciąża biochemiczna 3AB :-(
    10.2019 Synek (4BA) ❤️
    Never give up

13.11.2024 transfer 4BA
    10 dpt beta 84,8
    12 dpt beta 122,0
    14 dpt beta 294,5
    17 dpt beta 1.247,0
    22 dpt beta 5.900,0 GS 10,8mm YS 2,9mm
    26 dpt CRL 2,5mm, FHR 107
    29 dpt beta 22.515,0
    30 dpt CRL 5,9mm
    preg.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od dawna noszę się z myślą, że jak w naszym chorym kraju nawydziwiaja z ustawą na jesień i zakaza mrożenia, zrobią zapis o zapladnianiu 2 komórek czy inne brednie to komercyjnie podejdę w Ostrawie. Czesi nie mają takich problemów.

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Kasia79 Ekspertka

Wysłany: 10 lipca 2015, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    Ja od dawna noszę się z myślą, że jak w naszym chorym kraju nawydziwiaja z ustawą na jesień i zakaza mrożenia, zrobią zapis o zapladnianiu 2 komórek czy inne brednie to komercyjnie podejdę w Ostrawie. Czesi nie mają takich problemów.

No właśnie dziewczyny zawsze można się stymulować w Polsce a na samą procedurę wyjechać za granicę na pobranie i zapłodnienie

• adrenalina Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [QUOTE=

Adrenalina a jaki to żel jaką nazwe ma ?ogólnie można te na wodzie urzywać lub conceive plus a durexsa unikać bo podobno ma wpływ ....[/QUOTE]
    Conceive mam. A ten o ktory pytam to SKYN. Durex wiem ze jest plemnikobójczy i od kąd sie staramy to nie używamy. A nad tym sie zastanawiam napisane jest ze nie jest plemnikobójczy. Wyprodukowany jest na bazie sylikonu. Nietłusty, bezzapachowy, pozbawiony konserwantów

• Mimbla Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna255 wrote:
    az tyleeee? to ja chyba jakos z polowe mam, ale coz, narazie nic wiecej nie badam <3 Tez bierzesz 5 mg kwasu? Badalas moze jego poziom w organizmie?

Anna255 czekamy jeszcze na wyniki kariotypów, jak będą dobre to zrobimy wszystkie mutacje tego genu.

Od paru m-cy biorę 5 mg kw. foliowego. Jak chwilowo nie mam recepty na 5 mg, a mi się skończył - to sobie zastępczo łykam wtedy Femibion Natal 1 z metafoliną, przez jakiś tydzień dwa. Również w te dni, kiedy robi mi się jakaś alergia skórna, wyskoczy dziwna krostka - to wtedy, z obawy przed przedawkowaniem przechodzę na kwas foliowy 0,4 znowu na tydzień - dwa tygodnie. U mnie wszystko na twarzy można wyczytać ;-).Nie boję się nadmiaru kwasu foliowego, ale jednak nie biorę tych 5 mg non-stop.

d51054bc0b.png
‹‹ 1460 1461 1462 1463 1464 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ