IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnylipa wrote:Anatolka mózgu wyjaśnij mi to:
"Zgodnie z ustawą ośrodki medycznie wspomaganej prokreacji (zwane potocznie klinikami leczenia niepłodności) będą zobligowane, aby złożyć wniosek o uzyskanie pozwolenia na prowadzenie kliniki w okresie 12 miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy, przy czym nie będzie możliwości wykonywania procedur in vitro z wykorzystaniem zarodków i komórek rozrodczych pobranych przed dniem 1 listopada 2015 r. bez uzyskania akceptacji Ministra Zdrowia programu postępowania z komórkami rozrodczymi i zarodkami (tzw. program dostosowawczy).
Akceptacja programu dokonywana będzie zawiadomieniem Ministra Zdrowia, wysyłanym do kliniki leczenia niepłodności, natomiast odmowa akceptacji programu będzie zakończona decyzją administracyjną.
Bez akceptacji programu możliwe będzie jedynie używanie do procedur zarodków i komórek pobranych dopiero po dniu wejścia w życie ustawy. Jeśli zarodki nie będą jednak spełniały wymogów ustawowych, to klinika nie będzie mogła ich nigdy wykorzystać, ale będzie zobligowana do ich przechowywania."
Czy to oznacza, że jak podejdę do pierwszej procedury w październiku i będę miała mrozaki, to póki klinika nie uzyska zgody na działalnośc, nie będe ich mogła użyć po 1 listopada?!
Pisałam o tym ostatnio.
Moim zdaniem, logicznym byłoby gdyby to dotyczyło "banku" komórek i zarodków kliniki przeznaczonych do adopcji, a nie naszych, zamrożonych dla konkretnej pary komórek czy zarodków na kolejne procedury. Bo ja nie widzę podstawy dlaczego Państwo miałoby uprawnienie aby ustawą decydować o tym, że z powodu braku akredytacji kliniki ja nie mogę SWOICH komórek czy zarodków zabrać. Nie wierzę w to po prostu.sylwiaśta159, Mimbla, lipa, mia6 lubią tę wiadomość
-
shooa wrote:Pisałam o tym ostatnio.
Moim zdaniem, logicznym byłoby gdyby to dotyczyło "banku" komórek i zarodków kliniki przeznaczonych do adopcji, a nie naszych, zamrożonych dla konkretnej pary komórek czy zarodków na kolejne procedury. Bo ja nie widzę podstawy dlaczego Państwo miałoby uprawnienie aby ustawą decydować o tym, że z powodu braku akredytacji kliniki ja nie mogę SWOICH komórek czy zarodków zabrać. Nie wierzę w to po prostu.
Nie ma dopisku zarodków i komórek do DAWSTWA, czyli z banku. Póki nam ktoś z kliniki logicznie tego nie wytłumaczy to możemy sobie gdybać czy bank czy wszystkie. -
nick nieaktualny
-
Laski mam dwa maluchy pod sercem
agulas, sylwiaśta159, lipa, Madzia82, Karolina1111, mia6, kookana1987, kassik, Agnieszka_A., Agi83, Asienka1184, pabelka88, Mimbla, gosia81, margo001, cafe, mysza89, pragnaca dzidziusia, La-mia, Piggy, myszaaa, Tosia 1981, Moniaa, Asiula86, Konwalia, Reni, justa1234, Anuszka, Lilou1984, Justine, Mimi86, MałaMi83 lubią tę wiadomość
Czekamy na Mikołaja ❤ -
Gratuluje tym, którym się udało i trzymam kciuki za pozostałe.
U mnie niestety słabo. Mam tylko 4 pęcherzyki. Do punkcji prawdopodobnie dojdzie, ale może się okazać, że nie będzie dojrzałej komórki.
Nie wiem czy przy takiej ilości mam jakieś szanse na transfer.
5 inseminacji - 😔😔😔😔😔
1 IVF - transfer słabego zarodka w 3 dobie - 😔
2 IVF - brak transferu - ☹️
3. IVF z KD - jedna blastka 3.1.2 - transfer nieudany
Ciąża naturalnaostatnia miesiączka w maju, czyli teraz 17 tydzień (chłopak:))
-
kuciak wrote:Dziewczyny siedze i nie wierze beta hcg 44,9 progesteron 12,54.
Trzymam kciuki za piękny przyrost!
Ja jestem już po punkcji- 9 pęcherzyków pobrali, czekam na informację ile z tego będzie jajeczek i ile się zapłodniło...Karolina1111, Tosia 1981, Anna255, aneczka2015, Agnieszka_A., Anko:-) lubią tę wiadomość
-
listek wrote:Gratuluje tym, którym się udało i trzymam kciuki za pozostałe.
U mnie niestety słabo. Mam tylko 4 pęcherzyki. Do punkcji prawdopodobnie dojdzie, ale może się okazać, że nie będzie dojrzałej komórki.
Nie wiem czy przy takiej ilości mam jakieś szanse na transfer.
Trzeba być dobrej myśli... nawet jeden ładny pęcherzyk starczy
Trzymam za Ciebie kciuki!
Swoją drogą Ty masz 4, a ja mam 40 i też się martwię co to będzielistek, pragnaca dzidziusia, aneczka2015 lubią tę wiadomość
(20/10/2013)- naturalnie 6 tyg. [*]
(21/02/2014)(09/05/2014)(11/01/2015)- inseminacje
(28/09/2015) - punkcja-brak komórek jajowych
(18/03/2016) - punkcja (2 blastki 2BB)
(23/03/2016)(25/05/2016) - transfery
(13/03/2017) - punkcja (6 zarodków 1 klasy)
(16/03/2017) - transfer 2 zarodkow
-
kookana1987 wrote:Trzeba być dobrej myśli... nawet jeden ładny pęcherzyk starczy
Trzymam za Ciebie kciuki!
Swoją drogą Ty masz 4, a ja mam 40 i też się martwię co to będzie
Właśnie i tak źle i tak niedobrze.Moje dwa szczęścia ❤❤ urodzone 27.07.2016 -
mia6 wrote:Trzymam kciuki za piękny przyrost!
Ja jestem już po punkcji- 9 pęcherzyków pobrali, czekam na informację ile z tego będzie jajeczek i ile się zapłodniło...Moje dwa szczęścia ❤❤ urodzone 27.07.2016