IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
Anuszka wrote:Jeżeli na prawdę MZ zajmie się tym wszystkim w przeciągu trzech tygodni nic straconego wszystko zależy kiedy teraz dostanę @ ... ale już nie dam sobie wciskać kitu kuźwa jego mać sorry za słownictwo ale jestem wściekła na wszystko a zwłaszcza na siebie i ten chory system w którym przyszło nam żyć
Tylko ciekawe czy nowy rząd będzie skóry do szybkiego wydawania zgod. Ustawę o zmianie płci już Duda zawetował... -
V.powodzenia jutro, będzie dobrze, wszystkie trzymamy kciuki więc musi pójść gładko
a ktoś jutro się transferuje ? - też trzymam kciuki, bardzo mocno.
Ja jutro idę na 4 weryfikacje + beta, ciekawe czy przyrasta i jak mój progesteron się miewa.
pragnaca dzidziusia, V., Libra, Takanijaka, aneczka2015, myszaaa lubią tę wiadomość
Z udanego ivf wyszła cudowna dziewczynka urodzona 2 maja 2016 - NadiaMój mały wielki cud, moja wielka miłość
-
lipa wrote:Tylko ciekawe czy nowy rząd będzie skóry do szybkiego wydawania zgod. Ustawę o zmianie płci już Duda zawetował...
Czy nawoływanie do zamachu stanu itp to już przestępstwo ?
A tak na poważnie czy ja mogę podejść do stymulacji w innej klinice mając zamrożone zarodki w innej ? -
Eliz, dziękuję i wzajemnie w takim razie!
W ogóle wszystkim dziękuję za kciuki, raźniej miWiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2015, 21:14
pragnaca dzidziusia, Evaa lubią tę wiadomość
3.5 roku ciężkiej walki, 3 pełne procedury IVF, 4 transfery, 1 ciąża... 8 tc -
nick nieaktualnymia6 wrote:Chyba zrobię jutro, ale tak się stresuję, że aż mi niedobrze i żołądek rozbolał... A podwójna melisa już wypita
V. Trzymam kciuki
Mia6 czekamy jutro na wspaniałe wieściStres niestety towarzyszy Nam i juz tak zostanie, myśle, ze większość z Nas opdczuwa stres i obawy aż do porodu ....taka natura niestety
mia6 lubi tę wiadomość
-
Kava wrote:Myślę, ze nie ma reguły.
U mnie przy zarodkach mrożonych beta zawsze była wyższa niż przy świeżym zarodku w tym samym dniu po transferze.
To jak myślicie kiedy zrobić tą betę bo mam mętlik w głowie. Dziś mija 5 dzień od podania mroziaczka.???czerwiec 2015 - ICSI 2BB nieudane
wrzesień 2015 - crio Kropka 1BC
1 luty 2016 punkcja - 2 blastusie 1BB i 2BB tym razem musi się udać!
Maj 2016 - zaczynamy 3 cykl rządówki, oby szczęśliwy. -
pragnaca dzidziusia wrote:Mia6 czekamy jutro na wspaniałe wieści
Stres niestety towarzyszy Nam i juz tak zostanie, myśle, ze większość z Nas opdczuwa stres i obawy aż do porodu ....taka natura niestety
Kochana całe życie w stresie, ja teraz się stresuje czy beta przyrasta czy maluszek urodzi się zdrowy. No i jak tu nie sfiksować ja się pytam. Zawsze coś.Sansivieria lubi tę wiadomość
Z udanego ivf wyszła cudowna dziewczynka urodzona 2 maja 2016 - NadiaMój mały wielki cud, moja wielka miłość
-
Ale wiecie, nowy rząd obejmuje władze chyba 30 dni po zwycięstwie w wyborach, czyli wychodziło by ok 25 listopada. Wiec jakby się PO postaralo, to zdążyli by wydać wszystkie zgody
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2015, 21:39
sylwiaśta159, Anuszka lubią tę wiadomość
-
Takanijaka wrote:Nie byłabym taka pewna, ja już po becie i wcale nie jest mi lepiej
jutro kolejna beta...
Trzymam kciuki. Na pewno będzie wysokaTakanijaka, pragnaca dzidziusia lubią tę wiadomość
transfer 10.11.2014 jednego malucha - 10 dpt beta 35 (*)
transfer 16.03.2015 dwóch maluchów -beta ujemna
transfer 02.10.2015 dwóch maluchów - 8dpt -92,7; 10dpt - 296,70; 12dpt - 506,80 [*][*]
Transfer 24.03.2017, 17.07.2017, 11.09.2017, 06.09.2018, 06.10.2018, 23.02.2019, 12.09.2019 jednego malucha - beta ujemna
Transfer 12.09.2019 - 10 dpt - 3,9; 12dpt - 0,8
Transfer 10.12.2019 - 10 dpt - 63,5; 12 dpt - 143,3; 17 dpt - 1077,0; 25 dpt - 8308,0 i jest ❤️ - 10tc [*]
Transfer 22.02.2021 - 10 dpt - 13,4; 12dpt - 4,2
Transfer 20.05.2021 -9 dpt - 91,4; 11 dpt- 219,0; 15dpt - 879,0; 19dpt-3787,0; 26dpt - 29510,0 i są ❤️❤️
[/url]
-
Ja się odniosę do kwestii dalszego prowadzenia ciąży po IVF.
Nie jest jednoznacznie stwierdzone, że ciąża po IVF to ciąża podwyższonego ryzyka. Ale nie zmienia to faktu, że powinna być prowadzona z większym nadzorem niż ciąża fizjologiczna do 12 tygodnia. Progesteron, który bierzemy w dużych ilościach, kobiety w fizjologicznej ciąży produkują same. W 12 tc łożysko jest na tyle wykształcone, że przejmuje tą funkcję i można powoli odstawiać progesteron. Jest oczywiście drugi koniec tego kija i ciąże dziewczyn bardzo obciążonych (mix różnych chorób, mutacji itp. itd) i tak tu się zgadzam to są ciąże podwyższonego ryzyka, wymagające jeszcze większego nadzoru, większej wiedzy i odpowiedniego podejścia psychologicznego do pacjentki. Nie wszyscy lekarze się nadają do prowadzenia "takiej" ciąży [sic!]. Co do tego, że lekarz (np. wierzący) ma prawo odmówić rzeczy sprzecznej z jego sumieniem, tak ma prawo ale... musi to zrobić w sposób kulturalny, nie obrażając pacjenta i musi mu wskazać innego lekarza, który będzie owego pacjenta leczył (nawet lekarz na NFZ) i musi to odnotować w dokumentacji.
A co do niedrożnych jajowodów to (mogę to z czystym sumieniem napisać) jeśli nie współistnieje u kobiety i mężczyzny inna przyczyna niepłodności to to jest pikuś (największy odsetek ciąż po IVF jest właśnie u pacjentek z mechaniczną przeszkodą w jajowodach). Moja ciąża nie była podwyższonego ryzyka do 28 tc kiedy wykryto cukrzycę ale to inna bajka.
Kciuki za wszystkie punkcjowiczki, transferowiczki i betujące. A mega kciuki dla tych które najbardziej potrzebująAnatolka, shooa, mia6, Asiula86, gosia81, pragnaca dzidziusia, Mimbla, Libra, Kava, Beata.D, Konwalia, V., mysza89, kotkapc lubią tę wiadomość