IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnysylwiaśta159 wrote:u mnie lekarka w Gyn mowila ze trzeba miec odpowiednie AMH i wiek by miec refundowane leki. Mówiła coś w sensie " leki wypisuję z refundacją bo amh i wiek na to zezwala"
yy to znaczy ? Ze AMH ma być w normie ? czy przeciwnie ? a wiek ? jaki ? Coś więcej na ten temat wiecie ?
Asiula przytulam, zawsze w domku lepiej niz w szpitalnym lozku :* -
opu wrote:yy to znaczy ? Ze AMH ma być w normie ? czy przeciwnie ? a wiek ? jaki ? Coś więcej na ten temat wiecie ?
Kontrolowana hiperstymulacja jajników u pacjentek w wieku poniżej 40 roku życia w celu uzyskania rozwoju mnogich pęcherzyków w programach wspomaganego rozrodu, rokujących uzyskanie prawidłowej odpowiedzi na stymulację jajeczkowania (hormon folikulotropowy - FSH poniżej 15 mlU/ml w 2-3 dniu cyklu lub hormon antymüllerowski - AMH powyżej 0,7 ng/ml (wg II standardu)), u których nie stwierdza się wcześniejszych, niedostatecznych odpowiedzi na stymulację owulacji oraz bez nawracających poronień z tym samym partnerem - refundacja do 3 cykli. -
Opu wiek ponizej 40 a amh 0,7. Jeszcze jest watek FSH tylko wg mnie nie ma jednoznacznej opini czy FSH i AmH maja byc w normie czy wystarczy jeden prametr. Ja mam problem z refundaxja ze wzgledu na zbyt niskie amh.
Napisalam do MZ jaka jest w koncu zasada i czekam na info. Jak tylko otrzymam podziele sie na forum.
Piszac do MZ powolalam sie na zapis, ktory wskazala MoniaaWiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2015, 11:14
Libra lubi tę wiadomość
7.03.2017 - Nina jest z nami
-
Madzia82 wrote:Ja mimo, że mam już synka i z drugim dzieckiem jestem w ciąży, to wczorajszy wynik pis mnie załamał. Mimo, że mam nakaz leżenia pojechałam wczoraj na wybory. Ale nie spodziewałam się aż takiego wyniku. Trzeba przyznać, że żyjemy w kraju, w którym w większości obywatele to ciemnogród.
Dzień dobry wszystkim mamusiom obecnym i przyszłym !
zgadzam się z Tobą Madzia, odnośnie tego Ciemnogrodu, aczkolwiek mi osobiście jest równie przykro z tego powodu, że w tym naszym Ciemnogrodzie tylu osobom nie chciało się w ogóle z domu ruszyć swoich "czterech liter" żeby oddać głos.
Bo ta frekwencja to porażka. Nie tylko wynik daje do myślenia, ale właśnie to ile osób zostało w domu (połowa społeczeństwa) - oglądając telewizję, filmy, grając w gry, pijąc bimberek? Może szkoda, że nie można głosować przez Internet. Ale z drugiej strony taki spacer na głosowanie to naprawdę niewielki wysiłek...
To nie jest tak, że trzeba głosować na partię która ma największą szansę wygrać, czy znaleźć się w sejmie. Wypada po prostu głosować- i już. Mieć jakieś poglądy, na swoje państwo, tak w ogóle..korzystać z prawa do wyrażania opinii.
Powiem Wam jednak żeby nie było tak całkiem dołująco - że trochę pociesza mnie że zwycięstwo PISuarów zdaje się kurczyć i całkiem możliwe nie będą mieć większości. Jeszcze nie podliczyli głosów emigracji a nie czarujmy się, tam jest elita naszego narodu. No, może nie w USA ale w UK na pewno..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2015, 11:21
sylwiaśta159, Julita76, Reni555, Kava, gosia81 lubią tę wiadomość
-
Jeszcze jedna dygresja, wrażliwe osoby proszę nie czytać bo pojadę po bandzie:
skoro program się skończy - prędzej czy później -
invitro "mogą zakazać"
invitrówki będą chcieli palić na stosie...
mrożaków nie będą mogli w ogóle robić
jajka zapłodnić max dwa będzie wolno.. i od razu oba podać
w mediach ekspertami od niepłodności będzie Chazan i Terlikowscy
oraz Kaczyński z jego kotem
to, jak myślicie - w takim przypadku jak np. u mnie - na "czynniku męskim w niepłodności" - (wszystkiemu winny jakiś pochrzaniony kariotyp, że mam wczesne poronienia i ciąża sama w sobie grozi różnymi problemami) - biorąc pod uwagę to co powyżej wymieniłam,
w razie porażki z ostatnim mrożakiem... w tej mojej drugiej procedurze
zdradzić męża bezkarnie chyba w Polsce jeszcze mogę??
Bo tak sobie dzisiaj rozkminiałam przy porannej kawie, w milczeniu, że może do tego to wszystko zmierza? Wszystko ma swoje dobre i złe strony. Taki seks z przygodnym dawcą, np. przyjezdnym turystą do Krakowa. Czysta przyjemność! A jaka oszczędność czasu i pieniędzy....
Rzecz jasna przedstawiam Wam swój dylemat w sekrecie, nie mówcie nikomu....
Konwalia, Beata.D, Lenuś, Kava, V., BISCA, Libra lubią tę wiadomość
-
No wlasnie i to mnie najbardziej wkurza, ze emigracja glosuje. Nasza rzeczywistość ich nie dotyczy od lat 30, 20, 10, 5 i dotyczyc nie bedzie, wiec co im do tego kto tu bedzie rządził. Wpierda.... sie i potem jest jak jest. Zony Hollywoodu raczej nie beda tu u nas wstawać na 7 i zapitalac, jak mały samochodzik za 1800 dzien w dzien do prawie nocy, wiec wara od głosowania. Tak samo polscy Niemcy. Siedzą tam na dobrym socjalu, nigdy nie wrócą, a głosować sie zachciało.
mia6, Libra lubią tę wiadomość
-
Mimbla wrote:Jeszcze jedna dygresja, wrażliwe osoby proszę nie czytać bo pojadę po bandzie:
skoro program się skończy - prędzej czy później -
invitro "mogą zakazać"
invitrówki będą chcieli palić na stosie...
mrożaków nie będą mogli w ogóle robić
jajka zapłodnić max dwa będzie wolno.. i od razu oba podać
w mediach ekspertami od niepłodności będzie Chazan i Terlikowscy
oraz Kaczyński z jego kotem
to, jak myślicie - w takim przypadku jak np. u mnie - na "czynniku męskim w niepłodności" - (wszystkiemu winny jakiś pochrzaniony kariotyp, że mam wczesne poronienia i ciąża sama w sobie grozi różnymi problemami) - biorąc pod uwagę to co powyżej wymieniłam,
w razie porażki z ostatnim mrożakiem... w tej mojej drugiej procedurze
zdradzić męża bezkarnie chyba w Polsce jeszcze mogę??
Bo tak sobie dzisiaj rozkminiałam przy porannej kawie, w milczeniu, że może do tego to wszystko zmierza? Wszystko ma swoje dobre i złe strony. Taki seks z przygodnym dawcą, np. przyjezdnym turystą do Krakowa. Czysta przyjemność! A jaka oszczędność czasu i pieniędzy....
Rzecz jasna przedstawiam Wam swój dylemat w sekrecie, nie mówcie nikomu....
Czeski film, gorzka ironia, czarny humor? Nie wiem, ale bardzo lubię te Twoje wpisy:-
-D
Mimbla lubi tę wiadomość
-
Goldaweri ... za 1800 to jeszcze dobrze, ostatnio rozmawiałam z kolezanką, pracuje już ponad 5może 6 lat u jednego pracodawcy i co miesiąc przynosi do domu 1500... no załamka jakaś!
Ja bym pozwoliła głosować rodakom za granica jeśli oświadczyliby że w trakcie trwania kadencji choć przez 2 lata przebywali by w tym bajzlu... -
nick nieaktualnyja doszłam do wniosku, że nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. Trzeba patrzeć, jak rozwinie się sytuacja- mniej wiecej wiemy- zakazać nie zakażą, ale na pewno będzie zakaz mrożenia. Więc zapewne zapładniać będzie się 2-3 komórki. Chore. Więc, jeśli mrożaki, które mamy nie dadzą ciąży, ja myśle sobie tak- jako, że u nas problem z nasieniem- albo na siłe in vitrowanie się tutaj i próbowanie z 3 komórkami, albo Czechy- brak ograniczen co do ilości zapładnianych komórek i mrożenia, albo iui z nasieniem dawcy. Pozostaje wybrać opcję najlepszą dla siebie. U nas zapewne byłaby to jeszcze jedna próba w Gyncentrum w Ostravie, jako, że podobno mówią po polsku, a ja z angielskim zawsze miałam problem
jeśli by się nie udało, to wracamy do Polski i robimy iui AID. Dopóki żyję, nie poddam się.
Mimbla, Kava, gosia81, Libra lubią tę wiadomość
-
A czemu niby mieliby nie zabronić całkowicie? Na pewno sie da. Duda straszył więzieniem 2 lata za ivf przecież. A oni maja swój projekt konstytucji, wiec kto wie, co tam dopiero bedzie. No bo konstytucję zmieniać chcą.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2015, 11:34
-
nick nieaktualnyMyśle, ze nie zabronią...Właściciele klinich ich na wozkac wywiozą! To jest taki biznes, taka kasa - napewno nie zakażą...
Byłby miło, jakby przy okazji zakazu mrożenia wprowadzili obostrzenia dotyczace kasy hehei np. za podejscie placiloby sie z lekami 5 tysi. to juz inna dyskusja niż dwa razy wiecej i tylko dwa zarodki...
-
Boję się że PISiory doprowadzą do tego że nie będę miała szans na 2 dzieciątko...
Czekam na ten styczeń jak na zbawienie po prawie 4 latach nieudanych starań,a wychodzi na to ze być może się nie doczekam...ehhh :'( -
godaweri wrote:Cale ju es ej usa na pewno na pis głosowało. Sama mam rodzinę. Siedzą tam od lat, nawet nie myślą o wracaniu, a dyrygować u nas im sie zachciewa.
Mam mnóstwo znajomych w UK i wszyscy głosowali na PiS. Że przez źle PO musieli wyjechać. Tylko że nikt z nich nie zamierza wracać, pokupili domy, mieszkania, maja nieźle pracę i socjal. I na pewno nie wrócą. A choćby na facebooku pyskuja najwięcej, a tym którzy zostali W kraju ii na niego pracują, życie chcą urządzać. -
nick nieaktualnyTriss wlasnie sie zastanawiam czy dostalas @ od luteiny czy od scratchingu.
Bo Anatolka dostala 2 dni po drapanku i Ty tez.
Postanowilam ze bede pilnie obserwowac sytuacje polityczna i informacje z innych klinik jakie beda tu pisac forumowiczki - zabieg mam umowiony dopiero na 5go listopada wiec jak sie okaze ze lepiej poczekac bo z tymi akredytacjami lipa, to przesune go. -
Dziewczyny jutro na 11 mam transfer. Strasznego mam stresa i jeszcze muszę zdecydować czy podają mi dwa czy jeden, a ja kompletnie nie wiem co zrobić. Ciąża bliźniacza mnie przeraża, ale niby szanse są większe, no bo jeśli jeden kropek nie zechce ze mną zostać to zawsze jest drugi...
Myślę sobie tak, może jak zostaną tylko dwa to poproszę o dwa a jak trzy to o jeden, a resztę zamrozimy ...Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2015, 12:17
myszaaa, Giussta lubią tę wiadomość
I i II IVF Medart Poznań
III IVF NOVUM 5.01 transfer 2 groszków, 8dpt-30 11dpt-120, 35dpt mamy
-
elcia_aa wrote:Dziewczyny jutro na 11 mam transfer. Strasznego mam stresa i jeszcze muszę zdecydować czy podają mi dwa czy jeden, a ja kompletnie nie wiem co zrobić. Ciąża bliźniacza mnie przeraża, ale niby szanse są większe, no bo jeśli jeden kropek nie zechce ze mną zostać to zawsze jest drugi...transfer 10.11.2014 jednego malucha - 10 dpt beta 35 (*)
transfer 16.03.2015 dwóch maluchów -beta ujemna
transfer 02.10.2015 dwóch maluchów - 8dpt -92,7; 10dpt - 296,70; 12dpt - 506,80 [*][*]
Transfer 24.03.2017, 17.07.2017, 11.09.2017, 06.09.2018, 06.10.2018, 23.02.2019, 12.09.2019 jednego malucha - beta ujemna
Transfer 12.09.2019 - 10 dpt - 3,9; 12dpt - 0,8
Transfer 10.12.2019 - 10 dpt - 63,5; 12 dpt - 143,3; 17 dpt - 1077,0; 25 dpt - 8308,0 i jest ❤️ - 10tc [*]
Transfer 22.02.2021 - 10 dpt - 13,4; 12dpt - 4,2
Transfer 20.05.2021 -9 dpt - 91,4; 11 dpt- 219,0; 15dpt - 879,0; 19dpt-3787,0; 26dpt - 29510,0 i są ❤️❤️
[/url]
-
nick nieaktualnyElcia, ciezko doradzac w tej kwestii. Sama mam podobny dylemat.
Niby dwa zarodki to wieksza szansa ze jak nie jeden to drugi, ale jak dwa sie przyjma i beda komplikacje to co wtedy?
Ja bym, przy pierwszym transferze, chyba nie ryzykowala. Choc z drugiej strony nadciaga PiS, moze lepiej brac dwa... musisz to przemyslec, ciezma decyzja. -
Rano mam napisać do lekarza, może mi się coś mądrego przysni..
Dzisiaj w nocy szwagierka rodziła, tak sobie myślę, że jak jutro transfer to musi się udać i będę ciągnęła ciążową passę w rodzinie mężaWiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2015, 13:19
shooa, mia6, lipa, BISCA, Libra, Giussta lubią tę wiadomość
I i II IVF Medart Poznań
III IVF NOVUM 5.01 transfer 2 groszków, 8dpt-30 11dpt-120, 35dpt mamy