X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • aaana Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewcznyki :*

Tak sobie zerkam w archiwum naszego watku i wiecie do jakich wnioskow doszlam? Ja, Malinka i Arlenka rozpoczynalysmy stymulacje w tym samym dniu, wiec oficjalnie moge napisac, ze 05.05 nie byl dla nas szczesliwym rozpoczeciem stymulacji.

Wystarczylo zaczac dzien pozniej tak jak Fedra i juz byloby szczesliwiej ;)

Ako z moich statystyk wynika, ze Tobie ma wyjsc pozytywny test! Wiec nie przyjmuje innej opcji :)

A poza tym to wczoraj mialam drugi z rzedu mega kryzys, o ktorym wposminalam w pamietniku i wylam jak wilk do ksiezyca, ale dzis juz jest lepiej i mam nadzieje, ze z dnia na dzien bedzie coraz lepiej. Pierwszy raz od rozpoczecia staran wyplakalam sie mamie i czuje sie przez nia pocieszona :)

W srode mam nadzieje zapadna kolejne wazne decyzje.

Juz na dzien dzisiejszy wiem, ze chcialabym skorzystac z embrioglue i moze z naciecia otoczki, no i jak uda sie uzyskac 2 zarodki gotowe do podania to chcialabym wlasnie 2 przyjac. Chcialabym zrobic wszystko, zeby zwiekszyc szanse, bo bardzo obawiam sie kolejnej porazki pod wzgledem psychicznym :(

niecierpliwa, ako99, Fedra, arlenka, Beata.D lubią tę wiadomość

• niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaana mocno sciskam!
    A co do 2 zarodkow z tego co kojarze to Ty podchodzisz do refundowanego, a w tej opcji tylko kobiety po 35 roku zycia moga miec podane dwa zarodki, czy sie myle??

A swoja droga jak juz dzis tak czesto wywolujecie statystyki do tablicy to ciekawi mnie ilu obecnym na tym watku dziewczynom od momentu jego powstania udalo sie zajsc w ciaze;) jak sie bede kiedys meega nudzic to moze to przelicze:P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2014, 21:04

Fedra, Beata.D lubią tę wiadomość

• aaana Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :*
    nie, przy drugim podejsciu juz moga podac 2, tylko przy pierwszym podaja 1 (2 przy pierwszym tylko po 35 r.ż. lub w uzasadnionych przypadkach)

• malinka1984 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaana doskonale wiem co czujesz.
    Dla mnie też środa będzie decydującym dniem, wtedy jadę zrobić tę nieszczęsną betę dla formalności no i będzie usg i zobaczymy czy nie ma torbieli po tej armii pęcherzyków które wychodowałam.
    Mąż namawia mnie na cykl odpoczynku, żebyśmy w pełni zregenerowali siły, aby móc przez ten czas wakacji nacieszyć się w pełni sobą bez myślenia o cyklu, transferze itd.
    Myślę że Pani dr też będzie sugerować odpoczynek dla organizmu bo moja stymulacja z ryzykiem hiperki to dla organizmu szok.
    Ostateczną decyzję podejmiemy w środę ale raczej podejdziemy 16-17.07. 2014

Czekamy na Kacperka
    TP 01.04 ale Kacperek ani myśli wychodzić.
  • Violik Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2014, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    Aaana mocno sciskam!
    A co do 2 zarodkow z tego co kojarze to Ty podchodzisz do refundowanego, a w tej opcji tylko kobiety po 35 roku zycia moga miec podane dwa zarodki, czy sie myle??

Potwierdzam, ja mam 36 l. podano mi 2 zarodki.

Granicą jest 35 lat.

Mam pytanie do staraczek in vitrowych refundowanych
    Czy jeśli robią punkcję i pobiorą jajeczka, zapłodnią kilka, podadzą np. 1 a np.2 zamrożą to pierwsze podejście z trzech możliwych liczy się aż zostaną wykorzystane mrozaczki?

Słowem 1 punkcja = 1 podejście?

Tak słyszałam, czy to prawda?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2014, 21:07

1 procedura: VI 2014 ciąża biochemiczna, 0 mrozaczkow
    2 procedura: I 2015 nieudana, 0 mrozaczkow
  • aaana Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malinka1984 wrote:
    Aaana doskonale wiem co czujesz.
    Dla mnie też środa będzie decydującym dniem, wtedy jadę zrobić tę nieszczęsną betę dla formalności no i będzie usg i zobaczymy czy nie ma torbieli po tej armii pęcherzyków które wychodowałam.
    Mąż namawia mnie na cykl odpoczynku, żebyśmy w pełni zregenerowali siły, aby móc przez ten czas wakacji nacieszyć się w pełni sobą bez myślenia o cyklu, transferze itd.
    Myślę że Pani dr też będzie sugerować odpoczynek dla organizmu bo moja stymulacja z ryzykiem hiperki to dla organizmu szok.
    Ostateczną decyzję podejmiemy w środę ale raczej podejdziemy 16-17.07. 2014
    wlasnie ja tez mam nadzieje, ze nie bedzie zadnej torbieli, choc u mnie pecherzykow nie bylo wiele, ale po CLO zawsze jakas glupia torbiel sie przyplatala po drodze nie wiadomo skad, wiec i teraz tak moze byc,
    opcje sa 3...
    - jest torbiel, wiec ja likwidujemy 1 cykl, pozniej wyciszanie drugi cykl i dopiero ok. 20 lipca kolejny cykl z ivf
    - nie ma torbieli, wiec w tym miesiacu wyciszamy i rozpoczynamy pod koniec czerwca cykl z ivf
    - trzecią opcje daje lekarzowi na wymyslenie czegos na co ja nie wpadlam ;) czyli np. dluzszy odpoczynek, albo żaden odpoczynek (czego raczej nie przyjmuje, bo watpie, zeby zgodzil sie na klucie tak od razu) ewentualnie liczenie na naturalny cud ;) albo nie wiem co jeszcze ;)

Niestety (albo moze stety) @ jeszcze nie nadeszla, wiec szansa na rozpoczecie wyciszania od srody jest.

Jedyne co mi koliduje to fakt, ze pod koniec czerwca mamy zarezerowowane kilka dni nad polskim morzem i nie chcialabym z tego rezygnowac, bo bardzo potrzebuje tego oderwania sie od rzeczywistosci, a akurat na wtedy wypada mi poczatek kolejnego cyklu. Chyba ze @ nie przyjdzie jeszcze kilka dobrych dni to wtedy wszystko sie przesunie i zdaze odpoczac w Kolobrzegu :)

Ale mysle, ze do srody wszystko sie wyjasni :)

No to kochana czekamy (znow razem) na ten decydujacy dzien :) oby teraz nasze wspolne oczekiwanie skonczylo sie szczesliwie :)

• malinka1984 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozpadłam się na milion kawałków...nie mam siły, łzy jak gradowe krople spadają po polikach!!Boże DLACZEGO!!???

Czekamy na Kacperka
    TP 01.04 ale Kacperek ani myśli wychodzić.
  • aaana Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Violik wrote:
    Mam pytanie do staraczek in vitrowych refundowanych
    Czy jeśli robią punkcję i pobiorą jajeczka, zapłodnią kilka, podadzą np. 1 a np.2 zamrożą to pierwsze podejście z trzech możliwych liczy się aż zostaną wykorzystane mrozaczki?

Słowem 1 punkcja = 1 podejście?

Tak słyszałam, czy to prawda?
    dokladnie jest tak jak piszesz
    1 punkcja = 1 podejscie

ja ze nie mam mrozakow to bede zaczynac juz 2 podejscie...

• mala29_ Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczynki :)
    Violik u mnie w uk tak jest ze 1 punkcja to jedno podejscie. Pewnie w polsce tez tak jest :)

W kazdych aspektach mojego zycia ponioslam poraszke :(
  • aaana Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malinka1984 wrote:
    Rozpadłam się na milion kawałków...nie mam siły, łzy jak gradowe krople spadają po polikach!!Boże DLACZEGO!!???
    kochana przytulam bardzo bardzo mocno, i chetnie poplakalabym razem z Toba :* :( bo doskonale wiem co czujesz :(

• Violik Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2014, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaana a mogę Cię zapytać dlaczego nie masz mrozaczków (jesli nie chodzi o to, że wszystkie wykorzystane)? Czy powiedzieli jaki jest powód?

Ja miałam pobranych 17, próba zapłodnienia 5 i ostatecznie zapłodniły się 2 i te dwa mi podano. no i teraz główkujemy z Mężem czy to przestymulowanie czy kara za wirusa HCV?

1 procedura: VI 2014 ciąża biochemiczna, 0 mrozaczkow
    2 procedura: I 2015 nieudana, 0 mrozaczkow
  • mala29_ Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malinka tak mi przykro. Poplacz sobie kochana moze pomoze Ci to troszke. Ja tez czesto zastanawiam sie dlaczego ale niestety nikt nam na to pytanie nie opowie. Moze Bog stwierdza ze jeszcze to nie nasz czas, nie dosc jeszcze jestesmy cierpliwe. Moim zdaniem przez to Bog uczy nas cierpliwosci i jak juz postanowi ze to ten momet to zesle nam malenstwo a ono wtedy bedzie bardzo wyjatkowe. Bedzie skladac sie z naszej cierpliwosci, wytrwalosci, milosci i nadzieji :) Trzymaj sie i calym serduszkiem jestem z toba i lacze sie w bolu.

aaana, niecierpliwa, malinka1984 lubią tę wiadomość

• aaana Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam pobranych 6, bo tyle tylko uroslo (z reszta do refundacji i tak biora tylko 6 komorek) z czego 3 nadawaly sie do zaplodnienia, 2 sie zaplodnily i zaczely dzielic, trzecia nie, z dwoch zaplodnionych podali mi jeden klasy 6B, drugi ktory byl klasy 6C nie dotrwal do stadium blastocysty w zwiazku z czym go nie zamrozili :( i tak zostalismy bez niczego :(

• mala29_ Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Violik u mnie bylo 25 jajeczek pobranych zaplodnilo sie 13, a wytrwalo 3 i te trzy wykozystalismy juz i jak pytalismy sie lekarki co moglo byc przyczyna to powiedzials ze najpraedopodobnie przestymulowanie.

• Kava Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2016, 16:13

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i znowu dzieki Wam dowiedzialam sie czegos nowego - czyli reasumujac zebym dobrze zrozumiala jesli np. przy 1 refundowanym podejsciu podadza mi 1 zarodek a 2 zamroza to mimo, iz w kolejnych cyklach beda mi podawac mrozaczki, poki ich nie wykorzystam mam dalej 2 refundowane proby?? I skad to wynika bo czytajac te wszystkie ministerialne wytyczne nie wylapalam tego albo po prostu nie zrozumialam:P

• aaana Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minuśka :*

I dobrze piszesz, mnie poprzedni lekarz namawial na IUI, a ten u ktorego teraz jestem jednoznacznie stwierdzil, ze u nas to wyrzucanie pieniedzy w bloto, bo nasienie jest ok, a problem tkwi we mnie i tez w koncu nie podeszlismy do zadnego IUI

• mala29_ Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa dobrze rozumiesz jedna proba to jest pobranie jajeczek + wszystkie zarodki jakie masz az do ich wykozystania :)

niecierpliwa lubi tę wiadomość

• aaana Autorytet

Wysłany: 30 maja 2014, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    No i znowu dzieki Wam dowiedzialam sie czegos nowego - czyli reasumujac zebym dobrze zrozumiala jesli np. przy 1 refundowanym podejsciu podadza mi 1 zarodek a 2 zamroza to mimo, iz w kolejnych cyklach beda mi podawac mrozaczki, poki ich nie wykorzystam mam dalej 2 refundowane proby?? I skad to wynika bo czytajac te wszystkie ministerialne wytyczne nie wylapalam tego albo po prostu nie zrozumialam:P
    dokladnie, dobrze rozumiesz, ministerstwo refunduje 3 pelne cykle ivf, a pelny cykl sklada sie i z punkcji i transferu, kolejne transfery zamrozonych zarodkow uzyskanych z jednej punkcji licza sie jako ta sama proba

mala29_, ako99, niecierpliwa lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2014, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa - tak dokladnie, 1 proba = 1 punkcja i az do wykorzystania wszystkich zamrozonych zarodkow, ktorych nie moze byc wiecej niz 6.
    i po 35r.ż. podają dwa, chyba że koniecznie chcesz 1.

mala29_, niecierpliwa lubią tę wiadomość

‹‹ 275 276 277 278 279 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ