IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
Ebe28 wrote:Hej. Mam pytanie odnośnie leków przy ivf. W czwartek dostałam całe dwie siatki i nie zdążyłam jeszcze tego ogarnąć. Jak na złość zatrzymała mi się miesiączka wiec musze zacząć od leków na wywołanie. Przebrnelam przez listę leków i nie znalazlam niczego co miałabym brać po transferze. Czy stosuje się coś na podtrzymanie / zagniezdzenie czy po transferze zaprzestaje się całkowicie z lekami?
-
fraxiparine jest tansze od clexane
chyba o 40zł
Anatolka, karina76 lubią tę wiadomość
Gameta Rzgów
III procedury ivf. (4 mrozaczki)
4 Crio 29.02.15 2x4cc - 7dpt - betaHcg 109.6, 9dpt - 273,6 11dpt- 603,2, 14dpt - 1897
08.09.2016r. - narodziły się moje skarby w 30t+0d.
Leoś 1580g i Laura 1420g. -
Dziewczyny mam niemały problem z podaniem Gonal-F. Niby pen, wszystko ładnie pięknie ale jednak musiałam coś pomieszać. Nerwy wzięły górę
Chciałam pozbyć się powietrza, przekręciałam na *25, przycisnęłam tłok, lek od razu pojawił się na igle. Prawdopodobnie nie docisnęłam do końca i nie spojrzałam czy powróciło do zera. Ustawiłam na dawkę 75, klikłam, dawka się zmniejszała ale zatrzymałą się na *25
nie na 0. Miała któraś z Was taką "awarię"?
EDIT: temat nieaktualny - sytuacja opanowana
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2016, 08:24
-
Rozwieję Gosiu wam wątpliwości. W listopadzie zmieniła się ustawa i nie ma możliwości skorzystać z adopcji komórek jajowych ze wskazaniem. Chodzi tu przede wszystkim o handel. Oczywiście wd.ustawodawcy.Oprócz tego w nowej ustawie zmiana jest również jeszcze jedna i uważam, że jeszcze gorszcza, a mianowicie Kobieta nie może mieć ani kd ani tradycyjnego IVF gdy jest samotna.Bo żeby w ogóle podchodzić do sztucznego zapłodnienia musi w klinice złożyć liczne podpisy również mąż lub partner.Czyli w ten sposób wykluczył samotne kobiety pragnące dziecko.Z mojej wiedzy słyszałam, że one teraz jeżdżą do Czech.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2016, 21:45
-
Według ustawodawcy najważniejsze jest dobro dziecka. A zawsze dziecko będzie miało lepiej w pełnej rodzinie, niż tylko z matką. I w listopadzie zrobił się problem dla samotnych kobiet, które podchodziły do IVF z nasieniem dawcy a które miały już zamrożone zarodki.Niestety. Niestety nie mogły ich zabrać bo niby skąd miały mieć podpisy partnera, jak były samotne. Nie wiem jak kliniki rozwiązaly ten problem
-
karina76 wrote:Witajcie dziewczyneczki
Mam do was pytanie a konkretnie do tych które miały przy ivf zalecenia do przyjmowania clexany czy też innych zastrzyków na bazie heparyny.
Zastanawia mnie jak wygląda sprawa z jej refundacją według tego co się orientowałam przy procedurze ivf nie jest refundowana,ciekawa jestem jak jest po transferze i ewentualnej ciąży.
Moja poprzednia klinika wypisywal fragmin z refundacją po punkcji. Nigdy nie było z tym problemu. Klinika po zmianie z kolei bez refundacji.
Ja heparyne w ciąży mam z refundacją (biorę konkretnie clexane). Jako wskazanie mam mutacje MTHFR, która oficjalnie nie jest we wskazaniach wymieniona, ale genetyk ze względu na długie starania, procedury i mutacje wypisała zaświadczenie dla gina, że "zezwala" na refundacje i że mam wystarczające wskazania. Mój położnik nawet jeszcze przed tym zaświadczeniem wypisywal mi ze zniżką. Dużo zależy więc od lekarza. Będę brała do końca ciąży.karina76 lubi tę wiadomość
-
Iza123 wrote:Według ustawodawcy najważniejsze jest dobro dziecka. A zawsze dziecko będzie miało lepiej w pełnej rodzinie, niż tylko z matką. I w listopadzie zrobił się problem dla samotnych kobiet, które podchodziły do IVF z nasieniem dawcy a które miały już zamrożone zarodki.Niestety. Niestety nie mogły ich zabrać bo niby skąd miały mieć podpisy partnera, jak były samotne. Nie wiem jak kliniki rozwiązaly ten problem
Wiadomo było o tym w okresie przejściowym i wiele takich zarodków wyjechało do klinik zagranicznych. Jak się chce to się da. -
Z tymi samotnym kobietami to jest bardziej skomplikowana sprawa. Ustawa dokładnie opisuje sytuację małżeństw i par nie formalnych, ale nie ma w ustawie zapisu typu "kobieta nie posiadająca partnera nie może podchodzić do in vitro". Teoretycznie co nie jest zakazane jest dozwolone i kobiety samotne mogły by wykorzystać tę lukę prawną jednak przy obecnej władzy.... może to być nie wykonalne. A i nie jest to mój wymysł tylko oparłam się na opini osoby znającej się na prawie i dobrze znającej ustawę o in vitro. Wiem też że ta osoba miała pomóc pewnej rozwódce marzącej o dziecku w batalii o jej prawa niestety dalszych losów i wyniku sprawy nie znam.**********************Gang 18+***********************
-
Dziękuję wszystkim za odpowiedź
Trochę zmartwiła się ceną tej clexane,gdyż z racji wykonywanej pracy ciągle jestem na nogach i często wysoki obcas,co za tym idzie mam za sobą trzykrotną zakrzepice nóg.
Niestety stymulacja hormonami potęguje takie stany i tak jest też teraz,choć jestem dopiero przed transferem.
Jest jedna wyjście z tej sytuacji o którym powiedziała mi siostra będąca pielęgniarką.Otóż lekarzem który bez ograniczeń czasowych może wypisać clexane na refundację jest chirurg naczyniowy.
Tak więc w przyszłym tygodniu udaję się na wizytę do naczyniowca bo clexany potrzebuje juz teraz.
Piszę to ponieważ jak się okazuje przy leczeniu ginekologicznym i terapii hormonami jeśli pojawiają się bóle czy obrzęki nóg można zwrócić się do naczyniowca o konsultację i w większości przypadków by zapobiec zakrzepicy nóg a co za tym idzie mikro udarów mózgu stosuje się clexane.
Takie leczenie miała właśnie moja siostra po usunięciu jajników i terapii hormonalnej.
Myślę że chyba warto wydać 100zl na wizytę prywatna i zaoszczędzić kilkaset.
Na pewno wiele z was miało bole nóg jak ja teraz,aby poznać że mamy do czynienia z zakrzepicą czy jej początkiem wystarczy przez kilka sekund nacisnąć palcem na skórę nogi poniżej kolana jesli pozostaje wgłębienie to znak że należy udać się do chirurga który zapisuje clexane ktora jest nam potrzebna.Kiedy wydaje Ci się że nie masz już nic do stracenia wtedy dostajesz wszystko
-
Mi tam skóra w 0.5 sekundy wraca na swoje miejsce więc chyba mi chirurg na nogi nie mógłby tego przepisać
.
Gameta Rzgów
III procedury ivf. (4 mrozaczki)
4 Crio 29.02.15 2x4cc - 7dpt - betaHcg 109.6, 9dpt - 273,6 11dpt- 603,2, 14dpt - 1897
08.09.2016r. - narodziły się moje skarby w 30t+0d.
Leoś 1580g i Laura 1420g. -
takasobieja wrote:Mi tam skóra w 0.5 sekundy wraca na swoje miejsce więc chyba mi chirurg na nogi nie mógłby tego przepisać
.
U mnie zajmuje to nawet pól minuty.Ale siostra np nie miała takich wklęśnięć tylko opuchnięte i nabrzmiałe nogi.
Jak będę na wizycie zapytam czy w takich sytuacjach jak my jesteśmy może zapobiegawczo wypisać clexane.
Spokojnej nocy wszystkimKiedy wydaje Ci się że nie masz już nic do stracenia wtedy dostajesz wszystko
-
Miała któraś z Was przerwaną stymulację?
Nie reaguje na leki i prawdopodobnie to nastąpi w poniedziałek.
Zastanawiam się, czy w takim wypadku:
1. Mogę od razu zacząć kolejne podejście?
2. To się liczy jako pełne podejście w rządówce.
5 inseminacji - 😔😔😔😔😔
1 IVF - transfer słabego zarodka w 3 dobie - 😔
2 IVF - brak transferu - ☹️
3. IVF z KD - jedna blastka 3.1.2 - transfer nieudany
Ciąża naturalnaostatnia miesiączka w maju, czyli teraz 17 tydzień (chłopak:))
-
listek wrote:Miała któraś z Was przerwaną stymulację?
Nie reaguje na leki i prawdopodobnie to nastąpi w poniedziałek.
Zastanawiam się, czy w takim wypadku:
1. Mogę od razu zacząć kolejne podejście?
2. To się liczy jako pełne podejście w rządówce.
1. Zależy od lekarza,
2. Nie.ComeToMeBaby lubi tę wiadomość
-
Dziękuję za szybką odpowiedź5 inseminacji - 😔😔😔😔😔
1 IVF - transfer słabego zarodka w 3 dobie - 😔
2 IVF - brak transferu - ☹️
3. IVF z KD - jedna blastka 3.1.2 - transfer nieudany
Ciąża naturalnaostatnia miesiączka w maju, czyli teraz 17 tydzień (chłopak:))
-
Dzien dobry,witam sie i ja.
Anatolko pisalas o mutacji MTHFR,jakie badanie robilas w tym kierunku i co bylo wskazaniem do takiego badania?,w sensie czy wyszlo ci cos we wczesniejszym badaniu?5 inseminacji/ czerwiec 2014 beta 70,niestety biochemiczna
I IMSI Transfer 8.01- beta <1,2
5.04- II IMSI-podano 2 zarodeczki 8A i 6A ☺
8t2dz cud przestal trwac
16.09.2016 criotransfer babla 8B
2017- 3 szczepienia w Łodzi...allo mlr 62,3% ☺
12.06.transfer- -
Tyszanka81 wrote:Dzien dobry,witam sie i ja.
Anatolko pisalas o mutacji MTHFR,jakie badanie robilas w tym kierunku i co bylo wskazaniem do takiego badania?,w sensie czy wyszlo ci cos we wczesniejszym badaniu?
Nic nigdy nie wyszlo. Wymyśliłam kolejne badanie, zapłaciłam i zrobiłam. Ja robiłam tzw "plujke" (badanie że śliny z invicta). Można też droższe z krwi. Ze śliny badają podstawowe, najczęściej występujące mutacje a z krwi też te mniej popularne. Ja i wiele dziewczyn robiliśmy takie:
http://www.invicta.pl/1198/bad,483/panel_nieplodnosc_zenska_podloze_nieplodnosci_zenskiej.html -
olencja wrote:czesc Anatolek:) zerkam tu czasem na wasz watek i zaciekawily mnie te badania, co sie robi jesli cos wyjdzie nie teges w sensie jakas niepozadana mutacja? leczy sie to?
Nie. Genów się nie da wyleczyć. Lekami można niwelowac potencjalne skutki. -
Dzieki,a pamietasz koszt badania?,jechalas do invicty?5 inseminacji/ czerwiec 2014 beta 70,niestety biochemiczna
I IMSI Transfer 8.01- beta <1,2
5.04- II IMSI-podano 2 zarodeczki 8A i 6A ☺
8t2dz cud przestal trwac
16.09.2016 criotransfer babla 8B
2017- 3 szczepienia w Łodzi...allo mlr 62,3% ☺
12.06.transfer-