IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
O no to super poprawiłaś mi humor chociaż pewnie dobrze wiecie, ze wolałabym mieć męża kolo siebie ale niestety nie wszystko można sobie dopasować. Dzis moja siostra była u wróżki i powiedziała jej ze bede w ciąży ale musze trochę poczekać
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2014, 19:39
mala29_, MisiaMisia, Fedra lubią tę wiadomość
Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą !!!!
10.02.2019 1 wizyta w OA -
Do bardziej doświadczonych staraczek: jak to jest? Zakładając, ze po stymulacji pierwsze ivf sie nie uda, drugie podejście będzie z mrożonego zarodka i tez sie nie uda, a następne będzie wymagało kolejnej stymulacji, to zgodnie z programem, która to będzie próba? Wiem, ze w ref. Ivf sa trzy próby, ale jak one sa liczone? W opisanym przypadku, to będzie drugie podejście, bo drugi raz była stymulacja?
I kolejne nurtujące mnie pytanie: wiemy, ze tylko 6 komórek jest zapladnianych, a co jeżeli kobieta wyprodukuje więcej? U mnie w klinice jest, ze reszta albo ulega zniszczeniu, albo można oddać do adopcji. A czy nie można ich zamrozić, żeby nie trzeba było podchodzić do kolejnej stymulacji? Co Wy robicie z nadmiarowymi komórkami? Ja mam dylemat... -
Konwalia, z tego co nam lekarz mowil, to refundowany cykl liczy sie jako stymulowany. O ile przy trzech podejsciach udaloby sie za kazdym razem zaplodnic 6 komorek, to czysto teoretycznie mamy do 18 szans na ciaze.
A jak to wyglada w kwestii mrozenia komorek sie nie wypowiem, bo nie wiem.
Moge jedynie przypuszczac, patrzac na zalozenia programu - chyba nikt nie zabroni ci zamrozic komorek, ale zapewne za ich ewentualne zaplodnienie, transfery i mrozenie zarodkow musialabys placic z wlasnej kieszeni. Ale to tylko moje przypuszczenia i oczywiscie moga byc bledne
Konwalia lubi tę wiadomość
-
Nie wiem czy w każdej klinice tak jest, ale w invimedzie w warszawie oocyty powyżej 6 mozna zamrozić - koszt 900 zl za pierwszy rok, potem chyba 400 za następne. Mozna je też oddac do adopcji lub poprosic o zniszczenie. Ja mam zamrożone 2 (tak naprawdę to lekarz zdecydował za nas), a z 6 zapłodniło się 4, jeden miałam podany wczoraj, a pozostała trójka zobaczymy czy przetrwa do mrożenia ( mam nadzieję że tak...)
Konwalia, Sysiaaaaa, niecierpliwa, Tosia 1981, martusia1986, Beata.D, Sansivieria, Fedra, gosia81 lubią tę wiadomość
-
U mnie w Klinice w programie ministerialnym można nadwyżkę tylko zniszczyć albo oddać do adopcji. Mnie temat nie dotyczy, bo w 1-ym mieliśmy 3 dobre pęcherzyki a w drugim 4 dobre. No więc nie jestem zbyt produktywna
Konwalia lubi tę wiadomość
-
atyde86 wrote:Nie wiem czy w każdej klinice tak jest, ale w invimedzie w warszawie oocyty powyżej 6 mozna zamrozić - koszt 900 zl za pierwszy rok, potem chyba 400 za następne. Mozna je też oddac do adopcji lub poprosic o zniszczenie. Ja mam zamrożone 2 (tak naprawdę to lekarz zdecydował za nas), a z 6 zapłodniło się 4, jeden miałam podany wczoraj, a pozostała trójka zobaczymy czy przetrwa do mrożenia ( mam nadzieję że tak...)
Oczywiście trzymam kciuki za pierwszą próbęWiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2014, 08:49
-
Konwalia mysle, ze najlepiej i najpewniej bedzie Ci zadzwonic do swojej kliniki, bo jak widac z tego co pisza dziewczyny w kazdej klinice jest inna praktyka ja mam juz taka metode, ze zeby nie wydzwaniac co chwila do kliniki a wiadomo bynajmniej dla mnie temat jest nowy i co chwila rodza sie w glowie nowe pytania, spisuje je na kartce a potem mecze nimi biedne panie:P
Atyde trzymam kciuki za wgryzanko!! Dwoch grubasnych krech Ci zyczeWiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2014, 09:05
Tosia 1981 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Konwalia wrote:Do bardziej doświadczonych staraczek: jak to jest? Zakładając, ze po stymulacji pierwsze ivf sie nie uda, drugie podejście będzie z mrożonego zarodka i tez sie nie uda, a następne będzie wymagało kolejnej stymulacji, to zgodnie z programem, która to będzie próba? Wiem, ze w ref. Ivf sa trzy próby, ale jak one sa liczone? W opisanym przypadku, to będzie drugie podejście, bo drugi raz była stymulacja?
I kolejne nurtujące mnie pytanie: wiemy, ze tylko 6 komórek jest zapladnianych, a co jeżeli kobieta wyprodukuje więcej? U mnie w klinice jest, ze reszta albo ulega zniszczeniu, albo można oddać do adopcji. A czy nie można ich zamrozić, żeby nie trzeba było podchodzić do kolejnej stymulacji? Co Wy robicie z nadmiarowymi komórkami? Ja mam dylemat...
Kochana kolejny transfer to nie kolejna próba
przy jednej próbie może być 6 transferów
przy nadmiarowych jajeczkach można je zutylizować lub oddać do adopcji (ja tak zrobiłam) po 3 możesz zamrozić ale to już na swój koszt i nie mogą być już brane pod uwagę w programie refundowanym...
aha ja przy oddaniu jajeczek do adopcji jak się okazało przy transferze dostałam klej gratis o czym wczesniej nie wiedziałamWiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2014, 12:39
niecierpliwa, Tosia 1981, Konwalia, martusia1986 lubią tę wiadomość
17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz
2015 Nati
2017 Suzi -
Fedra a teraz jak tak piszecie o tej ilosci podejsc refundowanych nasunelo mi sie takie pytanie - tak jak w Twoim przypadku podchodzilas do ivf refundowanego, zaszlas w ciaze, niebawem zostaniesz szczesliwa mamusia nadal masz mozliwosc skorzystania z dwoch refundowanych podejsc??
-
Oglądałam na youtubie film o ref. Ivf i mówili tam, że nie ma w regulaminie wykluczenia takiego przypadku, więc stwierdzili, że można tak walczyc o drugiego dzidziusia. http://m.youtube.com/watch?v=4JDao3pHdgo
Wątek na ten temat 00:40 min.Fedra lubi tę wiadomość
-
niecierpliwa wrote:Fedra a teraz jak tak piszecie o tej ilosci podejsc refundowanych nasunelo mi sie takie pytanie - tak jak w Twoim przypadku podchodzilas do ivf refundowanego, zaszlas w ciaze, niebawem zostaniesz szczesliwa mamusia nadal masz mozliwosc skorzystania z dwoch refundowanych podejsc??
powiem Ci tak chyba się o to pytałam gina tylko trzeba pamiętać ze program jest do lipca 2016 więc musiałabym się szybko decydować na drugie... ale chyba gin mówił że mogłabym ale zamętu wprowadzać nie chce za tydzień mam u niego genetyczne to się zapytam o to bo to bardzo ciekawe pytanieniecierpliwa, gosia81, MisiaMisia lubią tę wiadomość
17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz
2015 Nati
2017 Suzi