X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • pysia Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2016, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak myślcie jak jest lepiej mrozic zarodki? Np jak jest 6zaplodnionych to nie wiem czy lepiej mrozić wszytskie w 3 dobie żeby było więcej szans czy lepiej blastki a mniej szans? Juz nie wiem co lepsze..

uwo9qqmzfcz2axe8.png
    Luty 2015-HSG,3iui :(
    1 IMSI:1 crio blastkiAB beta:8dpt 3,71/10dpt 1,17 :(
    2 crio:(
    Szczep.immuno
    2 IMSI: 3 transfery :(
    3 IMSI: blastka 9dpt beta82/11dpt:beta252/13dpt:beta 708 / 34dpt:jest <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2016, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2016, 23:15

• ukulele Przyjaciółka

Wysłany: 26 lipca 2016, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny:)

Do tej pory od czasu do czasu byłam jedynie czytelniczką forum. Nadszedł jednak dzień, kiedy zrozumiałam, że nie chce być z tym sama i że potrzebuję Was. Z Wami na pewno będzie mi łatwiej przez to wszystko przechodzić.
    Ogromnie cieszą mnie informacje o Waszych dwóch kreskach. Jest to niesamowicie budujące i daje nadzieję.
    Troszkę o mnie... o dzidziusia staramy się z moim M od dwóch lat, z pomocą medyczną od roku. Przeszłam w tym czasie 5 nieudanych inseminacji, drożność i histeroskopię. Ze mną jest ok, a mąż ma bardzo dobre wyniki nasienia. Jest to więc niepłodność idiopatyczna. Wyczerpaliśmy niby wszystkie możliwości. Pozostaje IVF, ale wg lekarza, u którego się leczę w klinice muszę mieć udokumentowane dwa lata leczenia i tu jest problem. Czy ta zasada dotyczy każdej jednej procedury przystąpienia do IVF, czy to zależy może od kliniki?

problemik lubi tę wiadomość

* IVF -10/2016 - brak rozwoju zarodków
    * 5 IUI :(
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2016, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2016, 23:16

• MoNaKo Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2016, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pysia, u mnie tylko świeże transfery robią w 3 dobie a z mrożeniem czekają do 5 doby.
    Musisz zaufać lekarzowi.
    Ja wolałabym przetrzymać do 5 doby ( u mnie czekali nawet do 6 ) i mieć większą pewność ciąży niż więcej szansy na transfer ale z niewiadomym skutkiem.
    Sama teraz czekałam jak to bedzie z moimi zarodkami- od dnia punkcji nie miałam żadnej informacji czy się zapłodniły i ile....Cierpliwie czekałam do 5 doby a i tak nie wszystko było wiadome.

Jeśli masz swojego lekarza któremu ufasz to on powinien dobrze Ci doradzić. Dla nas to są trudne decyzje bo my niestety kierujemy się emocjami a lekarze nauką i doświadczeniem.
    Wierzę że kolejane podejście bedzie dla Ciebie szczęśliwe i dobrze że już teraz zaczynasz myśleć o tym co zmienić i co poprawić.
    Bardzo mocno Ci kibicuję!!!

SzewskaPasja lubi tę wiadomość

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • Vaina Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2016, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ukulele wrote:
    Cześć Dziewczyny:)

Do tej pory od czasu do czasu byłam jedynie czytelniczką forum. Nadszedł jednak dzień, kiedy zrozumiałam, że nie chce być z tym sama i że potrzebuję Was. Z Wami na pewno będzie mi łatwiej przez to wszystko przechodzić.
    Ogromnie cieszą mnie informacje o Waszych dwóch kreskach. Jest to niesamowicie budujące i daje nadzieję.
    Troszkę o mnie... o dzidziusia staramy się z moim M od dwóch lat, z pomocą medyczną od roku. Przeszłam w tym czasie 5 nieudanych inseminacji, drożność i histeroskopię. Ze mną jest ok, a mąż ma bardzo dobre wyniki nasienia. Jest to więc niepłodność idiopatyczna. Wyczerpaliśmy niby wszystkie możliwości. Pozostaje IVF, ale wg lekarza, u którego się leczę w klinice muszę mieć udokumentowane dwa lata leczenia i tu jest problem. Czy ta zasada dotyczy każdej jednej procedury przystąpienia do IVF, czy to zależy może od kliniki?
    Od kliniki zależy. Tak naprawdę pierwszą wizytę u mojego lekarza miałam 20 maja 2015, a już w kwietniu 2016 zapadła z nim decyzja o IVF i zaczeliśmy stopniowe przygotowania, więc można powiedzieć że nawet rok nie minął a już dał zielone światło.
    W jakiej klinice się leczysz?

06.2016 I IMSI -> 03.2017 nasz urwis jest już z nami <3 :)
    12.2018 -pICSI -> 08.2019 nasz drugi urwis jest z nami <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2016, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj ukulele!
    Mnie nikt nie pytał jak długo się leczyłam, tzn. Pani dr pytała ale w kontekście tego co było robione, itd. I jeśli bym się uparła to bym miała od razu in vitro, ale Pani dr chciała jeszcze spróbować inseminacji jak u katarinki :-)
    A to prywatna klinika?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2016, 11:29

• MoNaKo Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2016, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witaj ukulele, u mmnie było dokładnie tak jak u MedA- nikt nie oczekiwał udokumentowanych dwóch lat.
    Może napisz co to za klinika, dużo nas tutaj i może z tej samej kliniki jest ktoś jeszcze więc coś podpowie :)

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • tanka Ekspertka

Wysłany: 26 lipca 2016, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysia, ja też się zdadzam z Katariina.
    Niektórzy twierdzą, że zawsze to w macicy lepsze środowisko, ale to juz podobno stara śpiewka, bo teraz stosuje się coraz lepsze pożywki.
    Statystycznie blastki dają dużo większą szansę na ciążę właśnie dlatego, że te 3-dniowe często zostają zamrożone jeszcze w stadium w którym nie ujawniły się defekty w ich rozwoju.
    Szczegolnie ma to znaczenie w przypadku czynnika męskiego, bo przyjmuje się, że do 3 dnia "wini" się za nieprawidłowy rozwój niskiej jakości komórkę jajową, a po 3dobie wzrasta znaczenie czynnika męskiego.

To się dosyć ładnie sprawdziło w naszym przypadku, gdzie do 3 doby 100% naszych zarodków było najwyższej jakości, bez nawet malutki defragmentacji, a dopiero od 3 jeden zaczął źle "przyspieszać" a drugi dziwnie się dzielić. U mnie zrobiliśmy transfer w 3d tylko ze względu na to, że był to pierwszy.

starania od 2014 - ciężki czynnik męski
    07.2016 I IVF
    21.07.16 szczęśliwy transfer <3 <3 <3
    b4446b047f.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2016, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ukulele, ja do kliniki trafiłam 1 czerwca 2015, i kwalifikacje do IVF dostałam już w listopadzie 2015, jednak ze względów zawodowych przesunęliśmy procedurę na wakacje. Ta "dokumentacja" to chyba bardziej pro forma przy IVF rządowym. Bo jeśli staracie się dwa lata, było IUI, HSG itp. to jest to powód aby do IVF podchodzić.
    My tak na prawdę o niepłodności wiedzę mieliśmy dopiero od listopada 2014 (po półtora roku naturalnych starań) kiedy to mąż zrobił badanie nasienia,a tam szok. Czyli my mieliśmy teoretycznie rok na papierze.

• ukulele Przyjaciółka

Wysłany: 26 lipca 2016, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę mnie uspokoiłyście, bo już się martwiłam, że będę bezczynnie czekała przez kolejny rok. Leczę się w Invicta w Gdańsku. Ogólnie moja pani doktor jest bardzo dokładna i jestem z niej zadowolona...mimo, że dojeżdżam tam 200 km. Przeczytała mi ostatnio, jakie są warunki do spełnienia i tam m.in. było to, że trzeba mieć 4 nieudane IUI. No i oczywiście te dwa lata udokumentowane. Nie rozumiem dlaczego tak...

Bianka4 lubi tę wiadomość

* IVF -10/2016 - brak rozwoju zarodków
    * 5 IUI :(
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2016, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarinka juZ sie ciesze,dzis tez kupilam tez jednak wole czekac I sie Nie ludzic ,zrobie 10dpt Za tydzien to napewno juZ bedzue wynik wiarygodny na bank , tez moge miec blizniaki jak Ty ;))) oby!!!!
    Tania u mnie AMH 1.6 wiec tez OK a mam 36 lat ..., u nas wszy OK od samegp poczatku badan poprzez sprawdzane trzy razy I zawsze OK .
    Teraz tylko jeszcze ten Tydz I sie dowiemy ,czuje sie zmeczona dzis w nocy bolal brzuch ale to chyba normalne,piersi troche pobolewujace
    Trzymam kciuki Za was

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2016, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha moje pytanie skoro jestem zmeczona czy jedna kawa Za dnia z plaskiej lyzki zle wplynie??? Moja kumpela przed 9 mscy pila trzy solidne dziennie I syn 4.300 Sue urodzil ale to ciaza naturalna byla , czy wy pijecie kawe czy zero ???bo ja od dluzsze go czasu zero tylko ze teraz czuje sie zmeczona z rana a w sobote postanowilambtez wrocic do pracy juZ 2 tyg siedze tylko I rozmyslam

• tanka Ekspertka

Wysłany: 26 lipca 2016, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj ukulele. Tak jak pisały dziewczyny, te 2 "udokumentowane" lata były potrzebne tylko w niektórych przypadkach, gdy podchodziło się do rządówki a i tak znam przypadki, gdzie udało się to gładko ominąć.
    Teraz wszsytko zależy tak naprawdę od lekarza, bo to on powinien uznać, że wszystkie inne metudy juz u ciebie wykorzystano, bądź nie mają sensu, bo generalnie ivf to swego rodzaju "ostatnia szansa".
    U nas mieliśmy "udokumentowane" 6 miesięcy leczenia M. u androloga, a ja poszłam do lekarza w klinice ze zrobionami na własna rękę AMH, hormonami i cytologią.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2016, 12:08

starania od 2014 - ciężki czynnik męski
    07.2016 I IVF
    21.07.16 szczęśliwy transfer <3 <3 <3
    b4446b047f.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2016, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś

Antonelka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2016, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katariinkaa a który to dzień po transferze?

• pysia Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2016, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co można zrobić żeby zarodki przetrwały do blastki. Skoro czynnik męski to może jakieś witaminy dla męża? Białko do stymulacji chyba nie wiele da skoro czynnik męski? Ogólnie mąż zawsze miał dobre nasienie. Ostatnio trochę się pogorszyło przed właśnie in vitro ale lekarz mówił ze ok bo on potrzebuje tylko 6 plemników ..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2016, 12:02

uwo9qqmzfcz2axe8.png
    Szczep.immuno
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2016, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś

• pysia Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2016, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katariiinkaa ale coś się zaczyna dziać. To dobrze. To dopiero 4 dzień

uwo9qqmzfcz2axe8.png
    Szczep.immuno
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2016, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie dopiero zaczynają produkcje :)

Bianka4 lubi tę wiadomość

‹‹ 3572 3573 3574 3575 3576 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zwiększyć szansę na ciążę? Poznaj badanie PGT wykorzystywane w leczeniu in vitro.

Starania o dziecko dla wielu par stanowią najważniejszy i najbardziej emocjonalny etap w życiu. Gdy naturalne poczęcie okazuje się trudne lub niemożliwe z pomocą przychodzi medycyna. Dzięki nowoczesnym technologiom i coraz lepszemu zrozumieniu mechanizmów genetycznych specjaliści są w stanie nie tylko wspierać proces zapłodnienia pozaustrojowego, ale także zapobiegać potencjalnym trudnościom. Coraz większą rolę w leczeniu niepłodności odgrywa diagnostyka genetyczna zarodków – a jednym z najbardziej przełomowych narzędzi w tym obszarze jest badanie PGT (Preimplantation Genetic Testing).

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ