IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
Witajcie dziewczyny. Dawno nie pisałam, ale czytam Was cały czas. Gratuluję, tym którym się udało i trzymam kciuki za te które czekają na swoją kolej Powiedzcie, czy robiłyście badanie kariotypu przed IVF(u nas jest problem męski)?Bliźniaki są z nami :*
-
zai2014 wrote:Witajcie dziewczyny. Dawno nie pisałam, ale czytam Was cały czas. Gratuluję, tym którym się udało i trzymam kciuki za te które czekają na swoją kolej Powiedzcie, czy robiłyście badanie kariotypu przed IVF(u nas jest problem męski)?
u nas tez męski problem
musimy zrobic kariotyp i mutacje genu CFTR do badan klinicznych w Novum -
No właśnie my nie musimy, ale ja chcę.
Nikt nam tego nie zaproponował, ale kiedy zapytałam lekarza o te badania to powiedział, że jeśli chcemy to jak najbardziej można zrobić. Powiedział też, że i tak byśmy je robili po ewentualnej nieudanej próbie IVF, gdy zastanawialibyśmy się dlaczego się nie udało.Dobrze,że jest internet i to forum, bo inaczej błądziłabym jak dziecko we mgle. Masakra- o wszystkim trzeba mówić samemu. No ale cóż.....
Mycha, my też zrobimy z CFTR. A oboje robicie z CFTR, czy tylko twój mąż? Orientowałaś się może jaki jest koszt za osobę?Bliźniaki są z nami :* -
dziewczyny a któraś z Was podchodzi lub podchodziła do ivf w gyncentrum ?GYNCENTRUM
31/10/15 kriotransfer - wczesne blastocysty BB i BB
Ciąża biochem: 6dpt-4,1 9dpt-18,1 11dpt-21,8 16dpt-8
04/03/16 transfer - zarodek 2-dniowy
- zamrożona wczesna blastocysta AB
10 dpt-0 -
zai2014 wrote:Witajcie dziewczyny. Dawno nie pisałam, ale czytam Was cały czas. Gratuluję, tym którym się udało i trzymam kciuki za te które czekają na swoją kolej Powiedzcie, czy robiłyście badanie kariotypu przed IVF(u nas jest problem męski)?
My musieliśmy zrobić przed iv bo miałam za sobą poronienie (też problem męski u Nas)...17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz
2015 Nati
2017 Suzi -
Dziewczyny,mam pytanie do tych z Was,ktore korzystaly z in vitro z programu MZ, czy po transferze lub na innym etapie dostalyscie od lekarza jakas rozpiske z info na temat diety jaka powinnyscie stosowac. Ja oprocz recepty i wskazowek jak stosowac i zeby sie zglosic na bete po 2 tyg nigdy nie otrzymalam zadnych info na ten temat. No, oprocz zakazu jedzenia surowego miesa.
-
Zai2014 nam lekarka ktora zajmuje sie tymi badaniami klinicznymi napisala ze maz musi zrobic kariotyp i CFTR bo to konieczne przy tak malej ilosci plemnikow ( u nas tylko 0,170 mln/ ml). Ale czytalam ze dobrze jak i ja bym zrobila kariotyp wiec robimy oboje. Koszty sa dosc spore bo chyba ok.2 tys zl ale my zapisalismy sie do Novm na NFZ. Wystarczy tylko skierowanie do Poradni Genetycznej od lekarza ktory ma umowe z NFZ (ginekologa albo lekarza rodzinnego).
My postaramy sie zalatwic od rodzinnego raczej nie powinnismy miec problemu.Tylko ze wizyte w Poradni Genetycznej mamy dopiero na 21.10 ale ta lekarka zNovum powiedziala ze moze uda jej sie zalatwic szybszy termin zebysmy mogli szybciej przystapic do kwalifikacji
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2014, 17:21
-
Witam w Invimedzie we Wrocławiu na pierwszej wizycie dostaliśmy rozpiskę badań potrzebnych do IVF. Kazali zrobić i mi i m. kariotyp. M.miał zrobić jeszcze CFTR i AZF ktore u nich kosztuje po 400zł każde.
Pozdrawiam cieplutko i trzymam za Was kciuki -
Jesteśmy po wizycie w klinice. Zostaliśmy zakwalifikowani do programu wystarczyło tylko przynieść wyniki badań TSH, AMH, cytologię i badanie nasienia. Niczego więcej od nas nie potrzebowali, dlatego jestem zdziwiona bo Wy piszecie o różnych innych badaniach potrzebnych do kwalifikacji.
Zrobiła się kolejka i jutro ma do mnie doktor zadzwonić powiedzieć mi kiedy mniej więcej będziemy mogli zacząć. może to być październik-listopad lub nawet styczeń. Jeszcze mamy zrobić badania bakteriologiczne z krwi ale to już w klinice w Szczecinie w ramach programu.
Pytałam o protokół. Otóż to zależy , na którego lekarza "trafię" ;] powiedział, że najlepiej by było gdyby był to krótki z antagonistą, od 20 dc zastrzyki, potem badanie krwi i dopiero stymulacja.
Także teraz dziewczyny czekamy ;]sisi, MisiaMisia, Tosia 1981, Fedra, Beata.D lubią tę wiadomość
17.09 Icsi
22.12.2015 transfer 4AA
-
Madzia, a czy kwota (2000 zł.) o której pisałaś to w GynC?
Dziewczyny, a czy gdzieś na południu Polski mozna zrobić kariotyp na NFZ? Powiem szczerze, że ta kwota mnie zabiła. To znaczy czytałam o jakichś poradniach, ale czas oczekiwania na wynik to jakieś pół roku a drugie pół czeka się pewno na wizytę. To są jakieś jaja...Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2014, 21:03
Bliźniaki są z nami :* -
Fedra wrote:Kochana ale zauważ ze w Naszej klinice nie ma danych o urodzeniach wtedy była by pewnie wyżej a jak porównuje procent skuteczności do Provity to nie jest jakaś wielka różnica pomimo ze w Provicie niby więcej ciaż jest więc chyba ta Nasza klinika nie taka zła
A pozostajaca w tematyce kariotypu to myslicie, ze przy dobrych wynikach nasienia nalezaloby go zrobic?
-
Dziś zaczęłam stymulację. Oczywiście pełna panika przed zastrzykami. Wykupiłam szybko receptę w aptece (tak nam poradziła położna ze względu na cenę) i wróciliśmy do kliniki, żebym sobie zrobiła pierwszy zastrzyk pod profesjonalnym okiem Jakoś poszło. Od jutra jestem z tym sama, a zastrzyk rano i wieczorem
Co do kariotypu, to nam nie kazano zrobić. Mamy problem męski, więc trochę mnie to zaskoczyło. Pytałam dziś o to położną, a ona stwierdziła, że będzie to zalecane po pierwszym nieudanym iv, ponieważ nie poroniłam nigdy. Teraz to i tak przysłowiowa musztarda po obiedzie, bo wyników nie będzie na czas. Szkoda, że nikt o tym wcześniej nie mówił, bo na pewno zrobilibyśmy.MisiaMisia, Katha81 lubią tę wiadomość