X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • Yoselyn82 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wytłumaczcie jeszcze raz z ta beta i pustym jajem plodowym...nie zaleznie czy to byl 2-3 czy 5 dniowy zarodek? czy jak? czy jak jest wszystko dobrze i potem nagle zwolni?

Mój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️

Mój drugi cud - kochany Juluś♥️♥️♥️

Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
    ❤️❤️❤️
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4Koniczynka wrote:
    Dziewczyny z jednej strony cieszę się beta ze ładnie przerosła i ze wogole dodatnia A z drugiej strony boję si jeszcze cieszyć. Powiedzcie w którym tygodniu bije już serduszko?
    A w ogóle jak się.liczy tyg ciąży przy kriotransferze? Miesiączke miałam 5.12. Transfer 19.12 zarodek 5 dniowy ??
    Koniczynka z serduszkiem to bardzo indywidualna sprawa, pewnie najpierw będzie wizyta pęcherzykowa.
    Ja na wizycie byłam 22.12 czyli w 14 dpt było widać maleńką kropeczkę, właśnie pęcherzyk.
    Teraz idę 02.01 to bedzie 25 dpt i może być serduszko ale też nie musi...czasem pokazuje się bardzo szybko bo w 5 tc a czasem można zoabaczyć dopiero w 8... Zazwyczaj mówi się że w widać w 6 ale tak jak pisałam wcześniej- nie jest to regułą.
    Co do emocji, też doskonale Cię rozumiem...za wcześnie aby skakać z radości choć bardzo by się chciało...

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • PragnącaDziecka Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inkaa85 wrote:
    No i że tak zapytam co jeśli jest nieprawidłowy kariotyp ? Należy się przestać starac ? Bo jest zagrożenie czy co ?
    To zalezy co masz nie tak w kariotypie. U mnie jest tak ze 3 chromosomy mam nieprawidlowe reszta ok, - 45, X(3)/46XX(26).
    Genetyk powiedziala ze moj kariotyp zmiejsza szanse na ciaze o ile trudno powiedziec, mam jak najbardziej szanse na naturalne zajscie w ciaze. Moj kariotyp wiaze sie przed wszystkim z mozliwym poronieniem i nie wielka mozliwoscia urodzenia dziecka ( dziewczynki )z zesp. Turnera. Mam 4 mozliwosci 1.zdrowy chlopak, 2.chory chlopak sie nie urodzi. 3.zdrowa dziewczynka 4.dziewczynka z zesp. Turnera - w wiekszosci te ciaze sa ronione.
    Ale nie martw sie prawie wszystkie tutaj dziewczyny maja prawidlowe kariotypy i Ty pewnie tez.

2nn3dqk38okw5rud.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredowa wrote:
    Dziewczyny jestem po wizycie u gina swojego i
    stwierdził, że przyrost bety mógłby być lepszy najlepiej 100 % ( ja mam 74%) i że mam powtórzyć w sobotę- trochę mnie podłamał :(
    kazał zwiększyć letrox do 75
    kazał odstawić od razu bromegon
    zrobił usg - doczesna 19 mm, jajniki powiększone jak po przestymulowaniu, mały mięśniak ok 18 mm, nie widac żadnych odchyleń ( ciąża pozamaciczna itp )
    Pęcherzyka nie znalazł w jamie macicy - za wcześnie

W międzyczasie zadzwonił dr z kliniki gdzie robili mi IVF i
    stwierdził że przyrost dobry, mam się ma martwić, bety nie muszę powtarzać - chyba że chce bardzo. Mam zwiększyć letrox do 75, progesteron piękny jest go bardzo dużo można z dupka zrezygnować, E2 też ładne i wizyta USG za 2 tyg. Powiedział, ze cieszą sie w klinice że się udało ....zapomniałam zapytać o bromegon czy odstawiać od razu
    Więc już zgłupiałam zupełnie .... :(

Kredowa ten lekarz ( od niby małego przyrostu) to jakis bałwan!!! Nie powienien Cię straszyć, że przyrost jest niski bo jest w normie...Warto raz jeszcze powtórzyć ale po co gadać że mogło być 100% a nie 70...
    Na Twoim miejscu słuchałabym lekarzy z kliniki, chociaż wiem że teraz to nie możliwe aby się nie martwić. Powtórz betę dla świętego spokoju że przyrost jest w normie i stosuj się do zaleceń kliniki :)

Kredowa lubi tę wiadomość

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inkaa85 wrote:
    Czyli jeśli coś wychodzi z tych kariotypów lub trombofilli to można to leczyć? Ja będę to miała robione pierwszy raz a przy transferze chyba asekuracyjnie kazali mi brać clexane
    Inkaa z kariotypem nic się nie da zrobic tak jak pisała shooa. Ale przy trombofilii jak wyjdą Ci mutacje

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • ewe_a85 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yoselyn82 wrote:
    Wytłumaczcie jeszcze raz z ta beta i pustym jajem plodowym...nie zaleznie czy to byl 2-3 czy 5 dniowy zarodek? czy jak? czy jak jest wszystko dobrze i potem nagle zwolni?
    Puste jajo może wystąpić niezależnie od wieku zarodka. Występuje zazwyczaj z powodu zaburzeń genetycznych w zarodku. Z tą betą to też różnie - niektórym źle przyrasta od początku innym nie. U mnie np. beta przyratała bardzo ładnie cały czas a mimo to zarodek się nie wykształcił.

mhsv6iye17jtj0kr.png
  • Kredowa Ekspertka

Wysłany: 29 grudnia 2016, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoNaKo wrote:
    Kredowa ten lekarz ( od niby małego przyrostu) to jakis bałwan!!! Nie powienien Cię straszyć, że przyrost jest niski bo jest w normie...Warto raz jeszcze powtórzyć ale po co gadać że mogło być 100% a nie 70...
    Na Twoim miejscu słuchałabym lekarzy z kliniki, chociaż wiem że teraz to nie możliwe aby się nie martwić. Powtórz betę dla świętego spokoju że przyrost jest w normie i stosuj się do zaleceń kliniki :)

bardzo Ci dziękuję :*
    Dziś mam ten pogrzeb i jakoś tak mnie każda wiadomość przygnębia

MoNaKo lubi tę wiadomość

15.12 transfer 2 3 dniowe 8B
    11.01.2017 DWA PĘCHERZYKI CIĄŻOWE, DWA ZARODKI DWA PIĘKNIE BIJĄCE SERDUSZKA !!!!
    f2w39n73qzeihut4.png
  • 4Koniczynka Przyjaciółka

Wysłany: 29 grudnia 2016, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoNaKo wrote:
    Koniczynka z serduszkiem to bardzo indywidualna sprawa, pewnie najpierw będzie wizyta pęcherzykowa.
    Ja na wizycie byłam 22.12 czyli w 14 dpt było widać maleńką kropeczkę, właśnie pęcherzyk.
    Teraz idę 02.01 to bedzie 25 dpt i może być serduszko ale też nie musi...czasem pokazuje się bardzo szybko bo w 5 tc a czasem można zoabaczyć dopiero w 8... Zazwyczaj mówi się że w widać w 6 ale tak jak pisałam wcześniej- nie jest to regułą.
    Co do emocji, też doskonale Cię rozumiem...za wcześnie aby skakać z radości choć bardzo by się chciało...
    O to szybciutko było widać ta kropeczke, kurczę jakie to musi być uczucie :-)
    Aha czyli reguły nie ma, będziemy czekać.
    Lekarza kazał mi powtórzyć wyniki za 7 dni i się skontaktować wtedy z nim.
    A jak z tym liczeniem Tyg ciąży ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2016, 21:19

• Emma 32 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koniczynka ja mialam crio 12.12 3 dniowych zarodkow i gdzies wyczytalam ze trzeba do dni po transferze dodac 14 dni ale nie wiem czy to do konca prawda.

010idqk3hkbcgs9f.png
  • Emma 32 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koniczynka a masz juz ustalona date usg??

010idqk3hkbcgs9f.png
  • Emma 32 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewe a mialas objawy ciazy przy tym pustym jaju?y

010idqk3hkbcgs9f.png
  • ewe_a85 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emma 32 wrote:
    Ewe a mialas objawy ciazy przy tym pustym jaju?y
    Tylko mega wzdęcia i nic po za tym. Ale to czy są objawy czy nie to już zalezy od organizmu kobiety.

mhsv6iye17jtj0kr.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4Koniczynka wrote:
    O to szybciutko było widać ta kropeczke, kurczę jakie to musi być uczucie :-)
    Aha czyli reguły nie ma, będziemy czekać.
    Lekarza kazał mi powtórzyć wyniki za 7 dni i się skontaktować wtedy z nim.
    A jak z tym liczeniem Tyg ciąży ?

https://bellybestfriend.pl/kalkulator-ktory-to-tydzien.html#
    Ja liczyłam tutaj, ale miałam crio na cyklu naturalnym i według ostatniej miesiączki dziś mam 5t5d, według owulacji- dziś jest 5t6d...nie wiem jak bedzie wg usg.
    Wiem że ciąże z crio na cyklu sztucznym liczy się inaczej ale nie wiem jak.
    Co do kropeczki dr był zaskoczony że widać ją było tak szybko. Oczywiście ryczałam bo dostałam wtedy pierwsze w życiu zdjęcie usg ciążowe, co prawda z kropeczką ale zawsze :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2016, 21:34

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • Inkaa85 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PragnącaDziecka wrote:
    To zalezy co masz nie tak w kariotypie. U mnie jest tak ze 3 chromosomy mam nieprawidlowe reszta ok, - 45, X(3)/46XX(26).
    Genetyk powiedziala ze moj kariotyp zmiejsza szanse na ciaze o ile trudno powiedziec, mam jak najbardziej szanse na naturalne zajscie w ciaze. Moj kariotyp wiaze sie przed wszystkim z mozliwym poronieniem i nie wielka mozliwoscia urodzenia dziecka ( dziewczynki )z zesp. Turnera. Mam 4 mozliwosci 1.zdrowy chlopak, 2.chory chlopak sie nie urodzi. 3.zdrowa dziewczynka 4.dziewczynka z zesp. Turnera - w wiekszosci te ciaze sa ronione.
    Ale nie martw sie prawie wszystkie tutaj dziewczyny maja prawidlowe kariotypy i Ty pewnie tez.
    Dziękuję za wyjaśnienie

• 4Koniczynka Przyjaciółka

Wysłany: 29 grudnia 2016, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emma 32 wrote:
    Koniczynka a masz juz ustalona date usg??
    JesZcze nie mam, lekarz kazał mi za 7 dni powtórzyć wyniki i się nim skontaktować, pewnie wtedy bedzi mógł już ustalić datę, zobacZy po wynikach czy są ok. Też gdzieś czytałam ze 14 dni plus ile.dni miał zarodek się odejmuje ale czy to prawda to nie wiem. Ja brałam od 2 dc estrofem i luteine to czyli to było na sztucznym cyklu? Nic więcej nie bralam

• Bella93 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na cyklu sztucznym od dnia w ktorym zaczynacie brac prog trzeba odjac 14dni (liczac z tym dniem) i to uznac za OM - teoretycznie.

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤

Matylda 🩷11.08.2022

Twins are coming:
    preg.png
  • Milkowiec Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przy pustym jaju miałam pozna imlantacje. W 10 dpt blastki beta była 34. Później przyrastala idealnie. W 18 dpt było widać maleńki pęcherzyk a ok 26 dpt pęcherzyk zaczął się odwarstwiac i beta bardzo zwolniła co było już ewidentnym sygnałem że to koniec.

mhsvdf9hc5k12r5t.png
    klz9g7rf19f59cr1.png
    starania od 2012r., 2xIUI, 3xICSI (5 transferów w tym 1x cb i 1x cbz)
  • Kredowa Ekspertka

Wysłany: 29 grudnia 2016, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobietki jeszcze z ciekawostek
    Na prawym jajniku doktor na usg znalazł u mnie ciałko żółte ?

Wydawało mi się, że w cyklu IVF, w wyniku punkcji wszystkie pęcherzyki zostają wciągnięte i nie powstają ciałka żółte - dlatego się ten progesteron suplementuje zewnętrznie ale chyba coś mi się pomyliło.

Czy edndometrium 19 mm 4 tyg ciąży to prawidłowa grubość ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2016, 22:18

15.12 transfer 2 3 dniowe 8B
    11.01.2017 DWA PĘCHERZYKI CIĄŻOWE, DWA ZARODKI DWA PIĘKNIE BIJĄCE SERDUSZKA !!!!
    f2w39n73qzeihut4.png
  • Wife Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredowa ja miałam endo 11 mm jak byłam na wizycie zaraz po pozytywnej becie i dr nie mówił że małe więc Twoje napewno ok :-)

Kredowa lubi tę wiadomość

09.2016 IVF
    09.12.2016 crio 2 blastek
    5dpt-8,67,7dpt-38,68, 10dpt -222,37 12dpt-606,27
  • pysia Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny dzis mialam chyba rekord podawania intralipidu :) 6 godzin :) 200 mlintralipidu w 500 ml Nacl

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2016, 22:36

uwo9qqmzfcz2axe8.png
    Luty 2015-HSG,3iui :(
    1 IMSI:1 crio blastkiAB beta:8dpt 3,71/10dpt 1,17 :(
    2 crio:(
    Szczep.immuno
    2 IMSI: 3 transfery :(
    3 IMSI: blastka 9dpt beta82/11dpt:beta252/13dpt:beta 708 / 34dpt:jest <3
‹‹ 4358 4359 4360 4361 4362 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ