X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brenya77 wrote:
    Zreszta, zadna klinika nie zaleca odstawienia lekow w 10dpt nawet 5dniowych zarodkow.
    Mojej kolezance beta z krwi wyszla pod koniec pierwszego miesiaca ciazy, sa kobiety, ktorym w ogole beta nie wychodzi, wiec ja jestem ekstra ostrozna.
    Nie pisz ze "zadna" bo jest wiele takich klinik.
    10dpt blastki to 15dpo - tyle nawet nie trwa książkowa faza lutealna.
    "Pod koniec pierwszego miesiaca ciazy" - pierwszy miesiac konczy sie 28dni po rozpoczęciu krwawienia, wiec to dosc logiczne ze wtedy beta jest pozytywna.
    I jak mozna byc "ekstra ostrozna"? - na wszelki wypadek faszerujesz sie lekami caly miesiac po transferze?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2017, 12:26

lipa lubi tę wiadomość

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤

Matylda 🩷 11.08.2022
    Zoya 🤎 Vincent 🩶 25.08.2025
  • brenya77 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine wrote:
    Są kobiety którym beta w ogóle nie wychodzi? Nie rozśmieszaj mnie.

To beta jest wyznacznikiem ciąży a nie jakimś dodatkiem który raz wyjdzie raz nie.

Kobiety którym beta nie wyszła to kobiety które nie są w ciąży.

Wybacz Justine, ale chyba jeszcze malo wiesz. Sa kobiety, ktore maja mutacje w bialku beta HCG i standardowy test u nich bety nie wykrywa.
    OK, nie odzywam sie wiecej w tym temacie, bo widze, ze wiecie lepiej. Moze macie wieksze doswiadczenie w temacie.

5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
    1 x naturalna cb
    Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brenya77 wrote:
    Wybacz Justine, ale chyba jeszcze malo wiesz. Sa kobiety, ktore maja mutacje w bialku beta HCG i standardowy test u nich bety nie wykrywa.
    OK, nie odzywam sie wiecej w tym temacie, bo widze, ze wiecie lepiej. Moze macie wieksze doswiadczenie w temacie.
    To napewno bardzo czeste przypadki. W jaki sposob dowiaduja sie ze sa w ciazy nie wiedzac o mutacji?

Edit: nie mowie oczywiscie o ciazach na cyklach naturalnych, bo wtedy po prostu nie maja miesiaczki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2017, 12:38

Moja historia leczenia

Matylda 🩷 11.08.2022
  • brenya77 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    Nie pisz ze "zadna" bo jest wiele takich klinik.
    10dpt blastki to 15dpo - tyle nawet nie trwa książkowa faza lutealna.
    "Pod koniec pierwszego miesiaca ciazy" - pierwszy miesiac konczy sie 28dni po rozpoczęciu krwawienia, wiec to dosc logiczne ze wtedy beta jest pozytywna.
    I jak mozna byc "ekstra ostrozna"? - na wszelki wypadek faszerujesz sie lekami caly miesiac po transferze?

Zadna z moich klinik nie zaleca, a wrecz zakazuje odstawic jakiekolwiek leki nawet jesli beta negatywna, nawet jesli test sikany negatywny i nawet jesli wystapilo krwawienie miesiaczkowe - bo z ich DOSWIADCZENIA wynika, ze niektore kobiety i tak okazuja sie byc w ciazy.

Majac na mysli pierwszy miesiac ciazy mialam na mysli miesiac po terminie miesiaczki, ktora nie przyszla. Przepraszam, przejezyczenie. Wiec powtorze, moja kolezanka miala pozytywny test sikany, jak rowniez bete z krwi pozytywna DOPIERO po 4 tygodniach od terminu w ktorym nie przyszedl okres.

Nie, nie faszeruje sie lekami przez miesiac. Faszeruje sie lekami do 12dnia po transferze 5 dniowych blastocyst. I ani dnia krocej.

1 x naturalna cb
  • brenya77 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    To napewno bardzo czeste przypadki. W jaki sposob dowiaduja sie ze sa w ciazy nie wiedzac o mutacji?

Edit: nie mowie oczywiscie o ciazach na cyklach naturalnych, bo wtedy po prostu nie maja miesiaczki.

Potwierdzaja ciaze na usg.

1 x naturalna cb
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brenya77 wrote:
    Potwierdzaja ciaze na usg.
    Tylko jak ja utrzymuja skoro potrzebne sa do tego leki, ktore sie odstawia po negatywnej becie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2017, 12:42

Moja historia leczenia

Matylda 🩷 11.08.2022
  • emka29 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sysiaaaaa wrote:
    Powodzenia &&&&
    Ja dziś mam kryzys :/
    Ja także miałam wczoraj. Byłam skłonna kupić sobie nawet test 10 bo w domu mam 25. Ale mój mąż powiedział że jak zrobię i nie wyjdzie to będę rycze.

12.05.2016 ciąża pozamaciczna :(
    18.04.2017 7 tc serce przestało bić :(
    20.01.2018 7tc serce przestało bić :(
    28.01.2020 KD blastka 3BB ❤🤰
    1.06.2020 zdrowa 👨‍👩‍👧
    12.10.2020 ❤ Dominika
    km5suay3h4up5iou.png
  • Justine Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brenya77 wrote:

Podrzuć literaturę, chętnie poczytam. Śmiało może być po angielsku.

Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
    3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
    Mała Królewna jest już z nami <3
    Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/
  • Justine Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emka29 wrote:
    Ja także miałam wczoraj. Byłam skłonna kupić sobie nawet test 10 bo w domu mam 25. Ale mój mąż powiedział że jak zrobię i nie wyjdzie to będę rycze.

Bete już miałaś wysoką więc test by wyszedł ;)

• Bella93 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine wrote:
    Bete już miałaś wysoką więc test by wyszedł ;)
    A nie mylisz emki29 a z emcia123?

Moja historia leczenia

Matylda 🩷 11.08.2022
  • Justine Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    A nie mylisz emki29 a z emcia123?

Aaaaa może mylę :(

Dzięki za czujność ;)

Bella93 lubi tę wiadomość

• Bella93 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emka, beta powinna juz wyjsc, mozesz jutro isc, a pozniej powtorzyc tak jak zalecili w klinice ;)

Moja historia leczenia

Matylda 🩷 11.08.2022
  • brenya77 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine wrote:
    Podrzuć literaturę, chętnie poczytam. Śmiało może być po angielsku.

Tutaj mozna poczytac o mutacjach w HCG, ktore sa skorelowane z poronieniami, niewytlumaczona nieplodnoscia:
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22554618
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18782867

Takie dwa przyklady od reki. Nie moge niestety znalezc teraz tego case-study z kobieta z mutacja bHCG, w ktorej testy wychodzily negatywnie. Zajrzyj do internetu i poszukaj po forach i zobacz ile jest kobiet na swiecie, ktorym zadna beta nigdy nie wyszla. Oczywiscie, nie kazda z nich badala sie genetycznie, ale takie przypadki sie zdarzaja i majac wyksztalcenie biologiczne wiem, ze rozne mutacje ludzie maja i nic nie mozna nigdy wykluczyc.

W kazdym razie powyzsze artykuly pokazuja, ze mutacje w bHCG istnieja. Testy ciazowe dzialaja poprzez wiazanie przeciwcial przeciwko bHCG - jesli takie wiazanie nie wystapi bo bialko jest zmutowane - to test nic nie wykaze.

Wiec absolutna wiara w bete jest w moim odczuciu na wyrost.

1 x naturalna cb
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A na moje pytanie odpowiesz?

Testy z moczu dzialaja na podstawie antyHCG, powinny wyjsc, tak samo jak zwykle hcg z krwi, poniewaz oprocz bety wykrywa takze alfe hcg.

Moja historia leczenia

Matylda 🩷 11.08.2022
  • brenya77 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    Tylko jak ja utrzymuja skoro potrzebne sa do tego leki, ktore sie odstawia po negatywnej becie?

Mowie o kobietach zachodzacych w ciaze naturalnie, ktore lekow zadnych nie biora. Do utrzymania ciazy nie sa im potrzebne zadne leki.
    Przy invitro leki (progesteron) potrzebne sa jedynie do ok 14 dni po transferze (meta-studies potwierdzaja to). To co jest jednak niebezpieczne u kobiet podchodzacych do invitro to nagle odstawienie progesteronu - spadek progesteronu jest sygnalem dla organizmu do zluszczenia endometrium (miesiaczka).

1 x naturalna cb
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi dr kazał betować w 7dpt blastki, po negatywie powiedział, żeby EWENTUALNIE powtórzyć 8 dpt dla mojego spokojnego sumienia i odstawić leki. Nie widzę sensu faszerować się lekami przez 2 tygodnie. A te które piszą po forach, że im beta nie wyszła to wszystko są cykle naturalne i one nawet nie mają pojęcia kiedy miały owulacje (która jak wiadomo często gęsto się opóźnia).

lipa, Evaa lubią tę wiadomość

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brenya77 wrote:
    Mowie o kobietach zachodzacych w ciaze naturalnie, ktore lekow zadnych nie biora. Do utrzymania ciazy nie sa im potrzebne zadne leki.
    Przy invitro leki (progesteron) potrzebne sa jedynie do ok 14 dni po transferze (meta-studies potwierdzaja to). To co jest jednak niebezpieczne u kobiet podchodzacych do invitro to nagle odstawienie progesteronu - spadek progesteronu jest sygnalem dla organizmu do zluszczenia endometrium (miesiaczka).
    Przy cyklu sztucznym prg jest potrzebny tylko do 14dpt? A z czego zyje po tym czasie zarodek skoro organizm tego hormonu jeszcze nie produkuje?

Moja historia leczenia

Matylda 🩷 11.08.2022
  • lipa Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój doktor też po zerowej becie w 7dpt blastki kazał obstawiać leki. Zresztą w obu moich klinikach tak było.
    Nie wiem po co gadamy o wynikach naturalnych starań na wątku ivf :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2017, 13:11

Bella93, Karo-Linka, Evaa, ewe_a85, Asia_88, Beata.D lubią tę wiadomość

age.png
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipa wrote:
    Mój doktor też po zerowej becie w 7dpt blastki kazał obstawiać leki. Zresztą w obu moich klinikach tak było.
    Nie wiem po co gadamy o wynikach naturalnych starań na wątku ivf :-)
    A ja nie rozumiem kliniki, które kaza sie opierac swoim pacjentkom na testach z moczu i po ich wyniku decydowac o odstawieniu lekow ;)

Evaa, lipa lubią tę wiadomość

Moja historia leczenia

Matylda 🩷 11.08.2022
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2017, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brenya77 wrote:

"Proszę pamiętać, że przygotowując się do transferu w cyklu bezowulacyjnym progesteron i estradiol (Progynovę) należy przyjmować do 70-tego dnia ciąży, a więc do czasu kiedy czynność hormonalną przejmie łożysko."

Embriolog nOvum

Evaa lubi tę wiadomość

‹‹ 4547 4548 4549 4550 4551 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masz objawy duszności wydechowej, ale nie jesteś zdiagnozowany? Lekarz online może pokierować Cię dalej

Duszność wydechowa utrudnia oddychanie, szczególnie podczas wydychania powietrza. Uczucie braku tchu może budzić niepokój. Jeśli doświadczasz takich objawów, a diagnoza wciąż nie jest postawiona, warto skonsultować się z lekarzem. Konsultacja online to szybki sposób na omówienie symptomów, uzyskanie wstępnej oceny i wskazówek dotyczących dalszej diagnostyki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ