X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brenya77 wrote:
    Zreszta, zadna klinika nie zaleca odstawienia lekow w 10dpt nawet 5dniowych zarodkow.
    Mojej kolezance beta z krwi wyszla pod koniec pierwszego miesiaca ciazy, sa kobiety, ktorym w ogole beta nie wychodzi, wiec ja jestem ekstra ostrozna.
    Nie pisz ze "zadna" bo jest wiele takich klinik.
    10dpt blastki to 15dpo - tyle nawet nie trwa książkowa faza lutealna.
    "Pod koniec pierwszego miesiaca ciazy" - pierwszy miesiac konczy sie 28dni po rozpoczęciu krwawienia, wiec to dosc logiczne ze wtedy beta jest pozytywna.
    I jak mozna byc "ekstra ostrozna"? - na wszelki wypadek faszerujesz sie lekami caly miesiac po transferze?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2017, 12:26

lipa lubi tę wiadomość

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤

Matylda 🩷11.08.2022

preg.png
  • brenya77 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine wrote:
    Są kobiety którym beta w ogóle nie wychodzi? Nie rozśmieszaj mnie.

To beta jest wyznacznikiem ciąży a nie jakimś dodatkiem który raz wyjdzie raz nie.

Kobiety którym beta nie wyszła to kobiety które nie są w ciąży.

Wybacz Justine, ale chyba jeszcze malo wiesz. Sa kobiety, ktore maja mutacje w bialku beta HCG i standardowy test u nich bety nie wykrywa.
    OK, nie odzywam sie wiecej w tym temacie, bo widze, ze wiecie lepiej. Moze macie wieksze doswiadczenie w temacie.

5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
    1 x naturalna cb
    Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brenya77 wrote:
    Wybacz Justine, ale chyba jeszcze malo wiesz. Sa kobiety, ktore maja mutacje w bialku beta HCG i standardowy test u nich bety nie wykrywa.
    OK, nie odzywam sie wiecej w tym temacie, bo widze, ze wiecie lepiej. Moze macie wieksze doswiadczenie w temacie.
    To napewno bardzo czeste przypadki. W jaki sposob dowiaduja sie ze sa w ciazy nie wiedzac o mutacji?

Edit: nie mowie oczywiscie o ciazach na cyklach naturalnych, bo wtedy po prostu nie maja miesiaczki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2017, 12:38

Moja historia leczenia

Matylda 🩷11.08.2022

preg.png
  • brenya77 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    Nie pisz ze "zadna" bo jest wiele takich klinik.
    10dpt blastki to 15dpo - tyle nawet nie trwa książkowa faza lutealna.
    "Pod koniec pierwszego miesiaca ciazy" - pierwszy miesiac konczy sie 28dni po rozpoczęciu krwawienia, wiec to dosc logiczne ze wtedy beta jest pozytywna.
    I jak mozna byc "ekstra ostrozna"? - na wszelki wypadek faszerujesz sie lekami caly miesiac po transferze?

Zadna z moich klinik nie zaleca, a wrecz zakazuje odstawic jakiekolwiek leki nawet jesli beta negatywna, nawet jesli test sikany negatywny i nawet jesli wystapilo krwawienie miesiaczkowe - bo z ich DOSWIADCZENIA wynika, ze niektore kobiety i tak okazuja sie byc w ciazy.

Majac na mysli pierwszy miesiac ciazy mialam na mysli miesiac po terminie miesiaczki, ktora nie przyszla. Przepraszam, przejezyczenie. Wiec powtorze, moja kolezanka miala pozytywny test sikany, jak rowniez bete z krwi pozytywna DOPIERO po 4 tygodniach od terminu w ktorym nie przyszedl okres.

Nie, nie faszeruje sie lekami przez miesiac. Faszeruje sie lekami do 12dnia po transferze 5 dniowych blastocyst. I ani dnia krocej.

1 x naturalna cb
  • brenya77 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    To napewno bardzo czeste przypadki. W jaki sposob dowiaduja sie ze sa w ciazy nie wiedzac o mutacji?

Edit: nie mowie oczywiscie o ciazach na cyklach naturalnych, bo wtedy po prostu nie maja miesiaczki.

Potwierdzaja ciaze na usg.

1 x naturalna cb
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brenya77 wrote:
    Potwierdzaja ciaze na usg.
    Tylko jak ja utrzymuja skoro potrzebne sa do tego leki, ktore sie odstawia po negatywnej becie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2017, 12:42

Moja historia leczenia

Matylda 🩷11.08.2022

preg.png
  • emka29 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sysiaaaaa wrote:
    Powodzenia &&&&
    Ja dziś mam kryzys :/
    Ja także miałam wczoraj. Byłam skłonna kupić sobie nawet test 10 bo w domu mam 25. Ale mój mąż powiedział że jak zrobię i nie wyjdzie to będę rycze.

12.05.2016 ciąża pozamaciczna :(
    18.04.2017 7 tc serce przestało bić :(
    20.01.2018 7tc serce przestało bić :(
    28.01.2020 KD blastka 3BB ❤🤰
    1.06.2020 zdrowa 👨‍👩‍👧
    12.10.2020 ❤ Dominika
    km5suay3h4up5iou.png
  • Justine Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brenya77 wrote:

Podrzuć literaturę, chętnie poczytam. Śmiało może być po angielsku.

Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
    3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
    Mała Królewna jest już z nami <3
    Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/
  • Justine Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emka29 wrote:
    Ja także miałam wczoraj. Byłam skłonna kupić sobie nawet test 10 bo w domu mam 25. Ale mój mąż powiedział że jak zrobię i nie wyjdzie to będę rycze.

Bete już miałaś wysoką więc test by wyszedł ;)

• Bella93 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine wrote:
    Bete już miałaś wysoką więc test by wyszedł ;)
    A nie mylisz emki29 a z emcia123?

Moja historia leczenia

Matylda 🩷11.08.2022

preg.png
  • Justine Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    A nie mylisz emki29 a z emcia123?

Aaaaa może mylę :(

Dzięki za czujność ;)

Bella93 lubi tę wiadomość

• Bella93 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emka, beta powinna juz wyjsc, mozesz jutro isc, a pozniej powtorzyc tak jak zalecili w klinice ;)

Moja historia leczenia

Matylda 🩷11.08.2022

preg.png
  • brenya77 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine wrote:
    Podrzuć literaturę, chętnie poczytam. Śmiało może być po angielsku.

Tutaj mozna poczytac o mutacjach w HCG, ktore sa skorelowane z poronieniami, niewytlumaczona nieplodnoscia:
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22554618
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18782867

Takie dwa przyklady od reki. Nie moge niestety znalezc teraz tego case-study z kobieta z mutacja bHCG, w ktorej testy wychodzily negatywnie. Zajrzyj do internetu i poszukaj po forach i zobacz ile jest kobiet na swiecie, ktorym zadna beta nigdy nie wyszla. Oczywiscie, nie kazda z nich badala sie genetycznie, ale takie przypadki sie zdarzaja i majac wyksztalcenie biologiczne wiem, ze rozne mutacje ludzie maja i nic nie mozna nigdy wykluczyc.

W kazdym razie powyzsze artykuly pokazuja, ze mutacje w bHCG istnieja. Testy ciazowe dzialaja poprzez wiazanie przeciwcial przeciwko bHCG - jesli takie wiazanie nie wystapi bo bialko jest zmutowane - to test nic nie wykaze.

Wiec absolutna wiara w bete jest w moim odczuciu na wyrost.

1 x naturalna cb
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A na moje pytanie odpowiesz?

Testy z moczu dzialaja na podstawie antyHCG, powinny wyjsc, tak samo jak zwykle hcg z krwi, poniewaz oprocz bety wykrywa takze alfe hcg.

Moja historia leczenia

Matylda 🩷11.08.2022

preg.png
  • brenya77 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    Tylko jak ja utrzymuja skoro potrzebne sa do tego leki, ktore sie odstawia po negatywnej becie?

Mowie o kobietach zachodzacych w ciaze naturalnie, ktore lekow zadnych nie biora. Do utrzymania ciazy nie sa im potrzebne zadne leki.
    Przy invitro leki (progesteron) potrzebne sa jedynie do ok 14 dni po transferze (meta-studies potwierdzaja to). To co jest jednak niebezpieczne u kobiet podchodzacych do invitro to nagle odstawienie progesteronu - spadek progesteronu jest sygnalem dla organizmu do zluszczenia endometrium (miesiaczka).

1 x naturalna cb
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi dr kazał betować w 7dpt blastki, po negatywie powiedział, żeby EWENTUALNIE powtórzyć 8 dpt dla mojego spokojnego sumienia i odstawić leki. Nie widzę sensu faszerować się lekami przez 2 tygodnie. A te które piszą po forach, że im beta nie wyszła to wszystko są cykle naturalne i one nawet nie mają pojęcia kiedy miały owulacje (która jak wiadomo często gęsto się opóźnia).

lipa, Evaa lubią tę wiadomość

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brenya77 wrote:
    Mowie o kobietach zachodzacych w ciaze naturalnie, ktore lekow zadnych nie biora. Do utrzymania ciazy nie sa im potrzebne zadne leki.
    Przy invitro leki (progesteron) potrzebne sa jedynie do ok 14 dni po transferze (meta-studies potwierdzaja to). To co jest jednak niebezpieczne u kobiet podchodzacych do invitro to nagle odstawienie progesteronu - spadek progesteronu jest sygnalem dla organizmu do zluszczenia endometrium (miesiaczka).
    Przy cyklu sztucznym prg jest potrzebny tylko do 14dpt? A z czego zyje po tym czasie zarodek skoro organizm tego hormonu jeszcze nie produkuje?

Moja historia leczenia

Matylda 🩷11.08.2022

preg.png
  • lipa Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój doktor też po zerowej becie w 7dpt blastki kazał obstawiać leki. Zresztą w obu moich klinikach tak było.
    Nie wiem po co gadamy o wynikach naturalnych starań na wątku ivf :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2017, 13:11

Bella93, Karo-Linka, Evaa, ewe_a85, Asia_88, Beata.D lubią tę wiadomość

age.png
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipa wrote:
    Mój doktor też po zerowej becie w 7dpt blastki kazał obstawiać leki. Zresztą w obu moich klinikach tak było.
    Nie wiem po co gadamy o wynikach naturalnych starań na wątku ivf :-)
    A ja nie rozumiem kliniki, które kaza sie opierac swoim pacjentkom na testach z moczu i po ich wyniku decydowac o odstawieniu lekow ;)

Evaa, lipa lubią tę wiadomość

Moja historia leczenia

Matylda 🩷11.08.2022

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2017, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brenya77 wrote:

"Proszę pamiętać, że przygotowując się do transferu w cyklu bezowulacyjnym progesteron i estradiol (Progynovę) należy przyjmować do 70-tego dnia ciąży, a więc do czasu kiedy czynność hormonalną przejmie łożysko."

Embriolog nOvum

Evaa lubi tę wiadomość

‹‹ 4547 4548 4549 4550 4551 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ