X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • brenya77 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    A na moje pytanie odpowiesz?

Testy z moczu dzialaja na podstawie antyHCG, powinny wyjsc, tak samo jak zwykle hcg z krwi, poniewaz oprocz bety wykrywa takze alfe hcg.

Testy ciazowe z moczu wg mojej wiedzy wykrywaja tylko b-HCG. Alfe-hcg wykrywa zwykly test owulacyjn bo alfa subunit jest identyczny w hcg, lh, fsh i tsh. Wykrycie alfy hcg nie potwierdza ciazy. Dlatego robi sie bete.

5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
    1 x naturalna cb
    Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019
  • Evaa Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nie rozumiem klinik ktore uznaja ,,,sikance,,, u mnie w klinice tylko test z bety,zadne testy.Ci do progesteronu to kompletna bzdura,ze tylko 14dni bo skoro nie jest jeszcze produkowany itd.to ciaze mozna stracic,dlatego daja dupka plus progesteron minimum do 12/14tyg ciazy ...jesli oczywiscie progesteron.jest ok i dobrze wyksztaltowane lozysko,jesli nie bierze sie prog.do konca ciazy.
    Ja odstawilam progesteron,dupka w 14tyg Po wizycie u gin,sprawdzeniu z krwi progesteronu i zobaczeniu czy lozysko ladnie uformowane.i odstawilam stopniowo do 16tc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2017, 13:23

,,Dopoki walczysz,jestes zwyciezca,, Sw.Augustyn
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brenya77 wrote:
    Testy ciazowe z moczu wg mojej wiedzy wykrywaja tylko b-HCG. Alfe-hcg wykrywa zwykly test owulacyjn bo alfa subunit jest identyczny w hcg, lh, fsh i tsh. Wykrycie alfy hcg nie potwierdza ciazy. Dlatego robi sie bete.
    To chyba mamy jakieś inne testy bo na moich nie ma mowy o becie tylko o HCG.
    Poza tym we wszystkich laboratoriach, w ktorych badam krew mozna zrobic hcg, gdzie wynik pozytywny jest potwierdzeniem ciazy.

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤

Matylda 🩷11.08.2022

preg.png
  • brenya77 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    Przy cyklu sztucznym prg jest potrzebny tylko do 14dpt? A z czego zyje po tym czasie zarodek skoro organizm tego hormonu jeszcze nie produkuje?

Tak, tylko do 14dpt. Tutaj jedno z meta-studies, ktore potwierdza, ze suplementacja progesteronem jest potrzebna tylko do ok 14 dpt. Potem nastepuje tzw. rescue prg poprzez stymulacje hcg. To samo potwierdzil moj lekarz i lekarz na Bocianie.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3551800/

1 x naturalna cb
  • Evaa Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasne jak bym brala tylko do 14dpt to bym dawno miala poroniona ciaze ....z calym szacunkiem.

• brenya77 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shooa wrote:
    "Proszę pamiętać, że przygotowując się do transferu w cyklu bezowulacyjnym progesteron i estradiol (Progynovę) należy przyjmować do 70-tego dnia ciąży, a więc do czasu kiedy czynność hormonalną przejmie łożysko."

Embriolog nOvum

"Suplementacja w IVF jest niezbędna jedynie przez 14 dni później albo ciąża jest prawidłowa i jest wszytko ok albo nieprawidłowa i pomimo suplementacji i tak nie będzie dziecka Z poważaniem JD

JD: dr n. med. Jan Domitrz
    Od 1989 roku pracuje w Zakładzie Endokrynologii Ginekologicznej AM w Białymstoku kierowanym przez dr hab. Sławomira Wołczyńskiego. Od 1991 roku jest członkiem Zespołu IVF ET kierowanego przez prof. Mariana Szamatowicza. Zajmuje się szeroko rozumianą medycyną rozrodu a w szczególności endokrynologią rozrodu oraz embriologią. Przyjaciel Naszego Bociana.

1 x naturalna cb
  • brenya77 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    A ja nie rozumiem kliniki, które kaza sie opierac swoim pacjentkom na testach z moczu i po ich wyniku decydowac o odstawieniu lekow ;)

Bello. Wiekszosc klinik za granica robi wylacznie testy z moczu. Ze wzgledu na to, ze wszedzie poza Polska, testy bety z krwi sa po prostu bardzo drogie. U mnie w UK za jedna bete place 42 funty. Jak ktos robi IVF panstwowo, to takiego badania nie dostanie w ogole. W ogole w UK beta nie funkcjonuje tak jak w Polsce, gdzie kazda kobitka sobie lata do labu dwa razy dziennie badac poziom. Mozemy sie tu wzajemnie obrazac, krytykujac leczenie, tylko po co?

1 x naturalna cb
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brenya77 wrote:
    Tak, tylko do 14dpt. Tutaj jedno z meta-studies, ktore potwierdza, ze suplementacja progesteronem jest potrzebna tylko do ok 14 dpt. Potem nastepuje tzw. rescue prg poprzez stymulacje hcg. To samo potwierdzil moj lekarz i lekarz na Bocianie.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3551800/
    Nie poczytam, nie znam angielskiego :)
    14dpt 5dniowych zarodkow czy 2/3dniowych, bo to juz duza roznice robi? :D

A tak wlasciwie dlaczego masz opisy procedur po angielsku na polskim forum?

Moja historia leczenia

Matylda 🩷11.08.2022

preg.png
  • brenya77 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    To chyba mamy jakieś inne testy bo na moich nie ma mowy o becie tylko o HCG.
    Poza tym we wszystkich laboratoriach, w ktorych badam krew mozna zrobic hcg, gdzie wynik pozytywny jest potwierdzeniem ciazy.

Badanie HCG polega na badaniu beta-subunitu HCG. HCG sklada sie z dwoch subunitow. Alfa jest wspolny dla wielu innych hormonow, dlatego sie go nie bada.

1 x naturalna cb
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2017, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brenya77 wrote:
    "Suplementacja w IVF jest niezbędna jedynie przez 14 dni później albo ciąża jest prawidłowa i jest wszytko ok albo nieprawidłowa i pomimo suplementacji i tak nie będzie dziecka Z poważaniem JD

Od 1989 roku pracuje w Zakładzie Endokrynologii Ginekologicznej AM w Białymstoku kierowanym przez dr hab. Sławomira Wołczyńskiego. Od 1991 roku jest członkiem Zespołu IVF ET kierowanego przez prof. Mariana Szamatowicza. Zajmuje się szeroko rozumianą medycyną rozrodu a w szczególności endokrynologią rozrodu oraz embriologią. Przyjaciel Naszego Bociana.

Naszego bociana znam dobrze od lat:)

a może odezwą się jakieś pacjentki z kliniki gdzie pracuje dr Domitrz i powiedzą jakie mają zalecenia przyjmowania progesteronu?

Brenya, z całym szacunkiem do tego co piszesz, rzuciłam również okiem na link do metaanalizy, ale w Polsce kliniki każą przyjmować progesteron do ok 14-15tc albo dłużej.
    Myślę, że nie wynika to z nieznajomości badań w tym temacie, tylko albo z ostrożności albo innych doświadczeń, które się z metaanalizami nie pokrywają.

na szczęście każdy może robić to co chce, sprawdzać ciąże testem lub betą, brać progesteron lub odstawić po 14dpt, oszczędzać się w ciąży lub nawet skakać na bungee.

• brenya77 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    Nie poczytam, nie znam angielskiego :)
    14dpt 5dniowych zarodkow czy 2/3dniowych, bo to juz duza roznice robi? :D

A tak wlasciwie dlaczego masz opisy procedur po angielsku na polskim forum?

Bo zaczelam pisanie na watku "IVF w Anglii".

1 x naturalna cb
  • Justine Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brenya77 wrote:

Czyli wg tego lekarza nie powinnam już brać prg czyli powinnam pozwolić mojemu dziecku odejść.

Dobrze że mam innego lekarza.

Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
    3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
    Mała Królewna jest już z nami <3
    Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/
  • brenya77 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shooa wrote:

Brenya, z całym szacunkiem do tego co piszesz, rzuciłam również okiem na link do metaanalizy, ale w Polsce kliniki każą przyjmować progesteron do ok 14-15tc albo dłużej.
    na szczęście każdy może robić to co chce, sprawdzać ciąże testem lub betą, brać progesteron lub odstawić po 14dpt, oszczędzać się w ciąży lub nawet skakać na bungee.

Wiele klinik tak robi i super. Ja tez, jak juz zajde w ciaze bede brala progesteron w dawce tysiac tysiecy milionow trylionow. Co nie zmienia faktu, ze naukowo jest to dzialanie kompletnie zbedne. I tak twierdzi rowniez moj lekarz, ktory zaznaczyl, ze mimo wynikow badan u mnie w klinice daja wspomagacze przez 3 miesiace na wszelki wypadek. Bo przeciez dlaczego by nie?

Ja nikomu nic nie narzucam. Uwazam jedynie, ze 10dpt 3zarodkow to wczesnie na odstawienie lekow. Ale jak ktos chce to moze odstawic i dwa dni po transferze, prawda?

W ogole nie wiem po co sie tak wzajemnie rzucamy na siebie :-( Jakbysmy malo mialo zmartwien.

1 x naturalna cb
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie " oszalalas dziewczyno" raczej nie jest sympatycznym zwroceniem uwagi, ze jednak moze byc za wczesnie na odstawienie lekow, brzmi raczej jak atak ;)
    Jak mozna zauwazyc Pysia kiedys bete miala pozytywna, wiec nie trzeba sie martwic ze ma mutacje.

lady_pink, Asia_88 lubią tę wiadomość

Moja historia leczenia

Matylda 🩷11.08.2022

preg.png
  • Evaa Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nauka nauka,a jesli zajdzie sie w ciaze Po latach...to sie o nia dba a nie odstawia bo tak napisali w artykule.
    W UK Maja olewajace podejscie,moja kolezanka stracila dwie wczesne ciaze bo nie daja progesteronu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2017, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie lubię złośliwości, rzucania się do gardeł i tego nie praktykuję, merytorycznie z Tobą dyskutuję.

Ale fakt jest taki, że wprowadziłaś nowe kontrowersyjne teorie na forum, a to zawsze wywołuje dyskusje, zwłaszcza wśród osób, które z IVF mają (niestety) sporo i od dłuższego czasu do czynienia.

Bella93, Evaa, Justine, lady_pink, Milkowiec, Beata.D lubią tę wiadomość

• Bella93 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak bardziej szczegolowo, ten 14dpt dotyczy ET czy FET (a jesli FET to na cyklu sztucznym czy naturalnym) czy dotyczy 3kombinacji?

Ewee lubi tę wiadomość

Moja historia leczenia

Matylda 🩷11.08.2022

preg.png
  • triss Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shooa wrote:

a może odezwą się jakieś pacjentki z kliniki gdzie pracuje dr Domitrz i powiedzą jakie mają zalecenia przyjmowania progesteronu?

Dr Domitrz i cała ekipa Artemidy rzeczywiście dość skapo rozpisuja leki po ivf.
    Niemniej Suplementacja progesteronu wg zaleceń tejże kliniki do minimum 12 tygodnia ciąży

shooa, lady_pink, sylvuś lubią tę wiadomość

• brenya77 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shooa wrote:
    Ja nie lubię złośliwości, rzucania się do gardeł i tego nie praktykuję, merytorycznie z Tobą dyskutuję.

Ale fakt jest taki, że wprowadziłaś nowe kontrowersyjne teorie na forum, a to zawsze wywołuje dyskusje, zwłaszcza wśród osób, które z IVF mają (niestety) sporo i od dłuższego czasu do czynienia.

Niestety, jak sie ma tyle niepowodzen to czlowiek zaczyna czytac, czytac, czytac. I wyczytuje wiele rzeczy :-( Powtorze, ja bym nie odstawila lekow w 10dpt 3 dniowych zarodkow. Koniec tematu z mojej strony.

1 x naturalna cb
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2017, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brenya a tak poza tematem, masz też sporo nieudanych transferów dobrych blastek. poza tym, że dostajesz żelazny zestaw co lekarze mówią? próbować do skutku czy mają jakieś pomysły? stosuje się w Anglii intralipidy, wlewy IVIG itd?

‹‹ 4548 4549 4550 4551 4552 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ