IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
karolka i nadzieja wrote:dziękuje za info
ja też początkująca i to było moje pierwsze ICSI. Właśnie będę dzwonić do kliniki, że się nie udało i chciałam co nieco wiedzieć jak to jest z tym crio. Ja też podpytam o badania dodatkowe immuno i genetykę, my mamy jedną blastke 5 dniową. Kciukam za Ciebie
05.2016, 10.2016 - ciąże pozamaciczne
07.2016 - 5 tc. c.b.
30.10.2017 -I IMSI- 2 x 3dniowe - c.b.
11.12.2017 - crio - 2 x 3dniowe- c.b.
04.2018 - ciąża naturalna - CUDZIE TRWAJ
04.01.2019 - nasze marzenie się spełniło - synek -
sylwia198808 wrote:A czy zrobią mi tą histopatologię wycinka? Pewnie bym musiała coś naściemniać lekarzowi żeby dał skierowanie.. Chyba, że prywatnie bym robiła.
Robiłyście prywatnie? Orientujecie się ile to może kosztować??
Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
Dodatnie MTHFR w układzie heterozygotycznym mutacji A1298C.
Dwa Aniołki - kwiecień 2015, październik 2015 -
Madagaskar wrote:Teraz tak czytam wiekszosc z Was miała laparoskopie i histeroskopie wiec chyba Warto to zrobić przed kolejnym podejsciem?
Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
Dodatnie MTHFR w układzie heterozygotycznym mutacji A1298C.
Dwa Aniołki - kwiecień 2015, październik 2015 -
Meli92 wrote:cierpliwa kciuki za pick up!
flower dzwonili już do Ciebie?
Ja po wizycie. Dokumenty podpisane. W grudniu ruszamy ze stymulacja. Już 4.12 wizyta. Kolejna 11.12 + anestezjolog.
never_lose_hope, Scent86, Meli92, jasmina6, zohasamoha, Flowwer, V., Cccierpliwa, Alrauna1987, Reni lubią tę wiadomość
PCOS, niedoczynność, problem męski
2 x IUI, 2017 próba IVF, ICSI + PICSI
4.12 start / 15.12 pick up 4 jaj/ 20.12 podany 1 5d orzeszek/ 7dpt beta 55.5/10dpt beta 284 -
sylwia198808 wrote:Dziewczyny, a czy u Was przed IVF histeroskopia była standardem? Nigdy nie miałam, podejrzenia endometriozy nie mam, zawsze bardzo skąpe miesiączki i cienkie endometrium. I zastanawiam się czy robić histero tak zapobiegawczo przed kolejną procedurą
Ja będę robiła histero przed kolejnym crio
Z tego co się orientuje tylko laparoskopia jest w stanie powtwierdzic lub wykluczyć endometriozę.MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnykarolka i nadzieja wrote:rozumiem, że jeśli cykle są regularne i owulacja występuje lekarz może zaproponować crio na cyklu naturalnym, jak było u Ciebie?
Ja mam regularne cykle, ale moze ze wzgledu na odległość od kliniki, a może po prostu tak jest wygodniej, kolejne crio mialam zawsze na cyklu sztucznym. Przed oststnim transferem mialam tez robioną histeroskopie i scratching, moze o to spytaj, co prawda dodatkowe koszty, ale może pomoc -
nick nieaktualnysylwia198808 wrote:To okazuje się, że jestem głąb kompletny, myślałam, że to właśnie histeroskopia wyklucza endometriozę.. Powiedzcie mi proszę w takim razie czego mogę się dowiedzieć po histeroskopii?
Z tego co zrozumialam, choc tez jestem raczej zielona, histero ppkazuje, czy nie masz zrostów, polipow w macicy, ktore moga utrudniac zagniezdzenie. Mi jeszcze lekarz pokazal ze mam otwarte wejcie do jajowodów. Podczas zabiegu, jesli cos znajdzie, lekarz od razu to usuwa takimi mikronarzędziami. No i pobieraja wycinek do badań przeważnie. -
Ana31 wrote:Ja mam regularne cykle, ale moze ze wzgledu na odległość od kliniki, a może po prostu tak jest wygodniej, kolejne crio mialam zawsze na cyklu sztucznym. Przed oststnim transferem mialam tez robioną histeroskopie i scratching, moze o to spytaj, co prawda dodatkowe koszty, ale może pomoc
Dokładnie taka będę miała ze scratchingiem.
MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3. -
sylwia198808 wrote:To okazuje się, że jestem głąb kompletny, myślałam, że to właśnie histeroskopia wyklucza endometriozę.. Powiedzcie mi proszę w takim razie czego mogę się dowiedzieć po histeroskopii?
Endometrioza pojawia się w jamie brzusznej,więc dokładnie jak napisała sylwia80, to laparoskopia potwierdzi istnienie lub brak endometriozy, również podczas laparo można ją usunąć.
Podczas histero lekarz zagląda za to do jamy macicy i sprawdza prawidłową budowę wnętrza macicy, np.czy są jakieś zrosty wewnątrz, polipy, przegroda macicy, prawidłowy wygląd endometrium a dzięki pobraniu wycinka może wykluczyć np stan zapalny. To są czynniki, które mogą utrudniać zagnieżdżenie zarodka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2017, 10:22
-
Ana31 wrote:Z tego co zrozumialam, choc tez jestem raczej zielona, histero ppkazuje, czy nie masz zrostów, polipow w macicy, ktore moga utrudniac zagniezdzenie. Mi jeszcze lekarz pokazal ze mam otwarte wejcie do jajowodów. Podczas zabiegu, jesli cos znajdzie, lekarz od razu to usuwa takimi mikronarzędziami. No i pobieraja wycinek do badań przeważnie.
Dokładnie tez tak zrozumiałam jak tłumaczył mi dr Pałaszewski cel robienia u mnie histero.
MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3. -
nick nieaktualnyDziewczynie, weźcie mi cos doradźcie. Zawsze pilam duzo zielonej i czarnej herbaty, teraz podobno lepiej odstawic, ale musze pić cos ciepłego. Robie sobie wode z miodem i cytryną, i chcialam sie dowiedziec, czy herbatka z pokrzywy tez jest ok? Ewentualnie coś tam mi podpowiedzcie, dziekuje
-
dziewczyny dzwonili !! wszystkie 8 jajek sie zaplodnilo. teraz oby się ładnie rozwijały
never_lose_hope, Ana31, Scent86, Bella93, Kozisina, Yoselyn82, Flowwer, KateHawke, V., Cccierpliwa, Alrauna1987, Reni, zohasamoha, niezapominajka2017, gosia81, Kotowa, Natka-matka wariatka :), Sabinkak, Beata.D lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDzięki za rozjaśnienie! W takim razie poproszę lekarza o skierowanie na histeroskopię (laparoskopia była w czerwcu więc chyba nie ma sensu kolejnych dziur w brzuchu robić).. Może się uda na NFZ, szkoda bulić, i tak tyle badań fundujemy sobie sami
Swoją drogą to chore, tyle kasy miesięcznie pobierają nam na składki, a jak przyjdzie co do czego to leczymy się prywatnie, bo kto ma czas i cierpliwość czekać miesiącami w kolejkach
Ehhh..... Nie wspomnę już o braku pomocy państwa przy IVF, bo tu w ogóle nóż się otwiera w kieszeni
-
Kabełka wrote:Cześć dziewczyny, to i ja się wtrącę
Endometrioza pojawia się w jamie brzusznej,więc dokładnie jak napisała sylwia80, to laparoskopia potwierdzi istnienie lub brak endometriozy, również podczas laparo można ją usunąć.
Podczas histero lekarz zagląda za to do jamy macicy i sprawdza prawidłową budowę wnętrza macicy, np.czy są jakieś zrosty wewnątrz, polipy, przegroda macicy, prawidłowy wygląd endometrium a dzięki pobraniu wycinka może wykluczyć np stan zapalny. To są czynniki, które mogą utrudniać zagnieżdżenie zarodka.
Dodam tu tylko, że w laparoskopii można jeszcze ocenić same jajniki, jeśli ktoś ma problem z ty elementem układu rozrodczego, np. torbiele.Kabełka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ana31 wrote:Dziewczynie, weźcie mi cos doradźcie. Zawsze pilam duzo zielonej i czarnej herbaty, teraz podobno lepiej odstawic, ale musze pić cos ciepłego. Robie sobie wode z miodem i cytryną, i chcialam sie dowiedziec, czy herbatka z pokrzywy tez jest ok? Ewentualnie coś tam mi podpowiedzcie, dziekuje
Ana31 lubi tę wiadomość