X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • Flowwer Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2018, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madlenka wrote:
    Tak Bella zgadzam sie z tobą. Ale czy nie uważasz ze należy trochę zaufać lekarzowi i spróbować niż samemu wynajdować coraz to nowe badania?
    Ja jestem przykładem naiwności, głupoty tak to ujmę bo 30 lekarzy stwierdziło że jestem zdrowa!!! Tylko kurna ciąży przez 15 lat brak więc ze swojego pryzmatu własnych doświadczeń warto wydać kasę i trochę zrobić na własną rękę parę badań.
    Więc się zgadzam z Bellą warto to i tamto wykonać.
    Lepiej poświęcić 1000-1500 zł na dodatkowe badania niż stracić ładne zarodki bo one są bezcenne.

gosia81 lubi tę wiadomość

kjmni09k3h9ob9x5.png
    112 cs o syna, 15 lat walki !!
    Provita-Paliga
    NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
    Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
    ⛄⛄⛄
  • madlenka Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2018, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze macie racje. Moze ja patrzę na to wszystko ze swojego punktu widzenia. Ważne aby działania zakończyły sie sukcesem czego Wam życzę dziewczyny :)

qdkk2n0ao2txirxa.png
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2018, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madlenka wrote:
    Tak Bella zgadzam sie z tobą. Ale czy nie uważasz ze należy trochę zaufać lekarzowi i spróbować niż samemu wynajdować coraz to nowe badania?
    Jak czujemy tak podswiadomie, ze problem jest czysto techniczny: brak owu, slabe nasienie, niedrozne jajowody, to myślę ze smialo mozna probowac bez badan. Gdy przy idealnych warunkach nie udaje sie nawet IUI to bym sie zastanowila. I tu zupelnie nie chodzi o zauwanie do lekarza, oni leca schematem i zazwyczaj zlecaja badania dopiero gdy cos sie nie uda.
    Przyklad: badanie kariotypow.
    Troche slabo wydac 8tys na IVF przy nieprawidlowych kariotypach, gdy szanse na zdrowy zarodek sa o wiele niższe. Warto zaoszczędzić sobie tych wszystkich nerwow z powodu braku zarodkow/zagniezdzenia/poronien i zrobic takie podstawowe przed procedura, a to jednak jest rzadkością przed pierwszym podejsciem.

Yoselyn82, madlenka, Kabełka, gosia81 lubią tę wiadomość

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤

Matylda 🩷11.08.2022

Twins are coming:
    preg.png
  • japonka Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2018, 23:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ninkali, u nas ta sama sytuacja, tylko od 2013 kiedy się staramy, naturalnie nie zaskoczyliśmy ani razu, przez IUI raz za drugim podejściem ale dziecko miało wady letalne (podobno zupełnie losowe, na 100% nie genetyczne, zdążyliśmy zrobić NIFTY w 10 tygodniu), a teraz po kolejnej inseminacji i pierwszym podejściu do IVF nadal nic. Czekam na wyniki drugiego transferu i jeśli się nie uda, to przed kolejną procedurą poproszę o dodatkowe badania typu immunologia i kariotypy, bo tego nie sprawdzaliśmy. Też nam wpisali niepłodność idiopatyczną (u mnie 100% cykli owulacyjnych, książkowe i jak w zegarku, jajowody drożne, brak PCO i zdiagnozowanej endometriozy, tylko AMH już mi ze względu na wiek leci, u męża dolna granica normy ale dobre parametry). Też myślę, że jakiś problem gdzieś musi być, tylko go jeszcze nie znaleźliśmy - jeśli tą jedną inseminacją dało się go ominąć, chociaż na krótko...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2018, 23:55

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • ona333 Przyjaciółka

Wysłany: 7 stycznia 2018, 00:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurna ja jestem po 4 praktycznie IVF ICSI i nikt mi nie zaproponował kariotypów i nadal nie proponuje ;/// czy to nie jest dziwne??

2015-2017 - lapar.usunięcie torbieli - uszkodzony jajnik,niedrożność,endometrioza, stym. CLO, inseminacje - Novum
    04.2017 - 1 IFV -ICSI - :( 05.2017 - 2 crio - nie doszło, 2* [*]
    08.2017 - 3 IFV ICSI :( 11.2017 - histeroskopia OK
    20.12.2017 - 4 crio ... :(
  • innamorata88 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2018, 01:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ona333 wrote:
    Kurna ja jestem po 4 praktycznie IVF ICSI i nikt mi nie zaproponował kariotypów i nadal nie proponuje ;/// czy to nie jest dziwne??
    Na Twoim miejscu ucieklabym już dawno z tej kliniki. :/

geriatria lubi tę wiadomość

Mikołaj 25.04.2011

08.06 - transfer 3dniowego malucha, 1x❄️3dniowy, 1x❄️5dniowy
    27.02 3480g Michaś 56cm długości <3
  • Kozisina Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2018, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ona333 wrote:
    U mnie bez kariotypów nie było mowy o ivf.

PCOS, niedoczynność, problem męski
    2 x IUI, 2017 próba IVF, ICSI + PICSI
    4.12 start / 15.12 pick up 4 jaj/ 20.12 podany 1 5d orzeszek/ 7dpt beta 55.5/10dpt beta 284
  • Kabełka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2018, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W naszym przypadku też wymagali zrobienia odrazu kariotypów do ivf, ale wydaje mi się, że to ze względu na czynnik męski, gdyż wiem, że nie każda para ma takie zalecenia przed pierwszym podejściem.

km5sdf9h9gfpaiic.png
  • Erl Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2018, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badanie kariotypu zleca się przy czynniku męskim, przy przynajmniej 2-3 poronieniach lub przy wygasającej czynności jajników. Ja nie miałam zleconego, bo żadna z tych okoliczności nie występuje w naszej sytuacji, ale w sumie się zastanawiam czy przypadkiem przyczyna naszych niepowodzeń nie leży w genach i może zrobię to badanie jeśli crio się nie powiedzie. Mój M oprócz standardowego badania nasienia (które wyszło bardzo dobrze) miał zlecone test na defragmentację DNA plemników i test HBA - oba też wyszły bardzo dobrze. Nasz lekarz twierdził że dobre parametry nasienia w podstawowym badaniu nie musi iść w parze z dobrymi wynikami tych szczegółowych badań. Szkoda że nie da się w podobny sposób przebadać jajeczek..
    U mnie chyba właśnie z jajeczkami kłopot.. Na 8 zapłodnionych jajeczek tylko dwa zarodki w trzeciej dobie były 8A, trzy 6B, a pozostałe były opóźnione w rozwoju i ostatecznie nie przetrwały. Mamy zamrożone 2 8A i 2 6B - za 2 tygodnie biorę 2 śpioszki z kliniki do domu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2018, 10:13

XII 2017 IMSI => 22 I 2018 CRIO z EG 3-dn. Maluchów 8A i 6B => 8dpt II beta 11; 9dpt 23,4; 11dpt 79; 14dpt 357,2; 16dpt 918,1; 23dpt 8646; 25dpt ❤ ur. 17.10.2018
    ❄❄
    1 VI 2014 Aniołek [*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 stycznia 2018, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas kariotypy zlecono po nieudanej procedurze IVF, u męża ok, a u mnie niby też prawidłowy, ale w komentarzu wskazano, że jest jakiś błąd w chromosomach, rzadko występujący. W trakcie konsultacji z genetykiem (co prawda telefonicznej, w cenie badania na testdna.pl) usłyszałam, że to może być przyczyna zatrzymania zarodków.. Pani genetyk po wysłuchaniu naszej historii i moich wyników AMH + kariotyp uznała, że gdyby była na moim miejscu to nie podchodziłaby raczej do IVF na moich komórkach, bo to może być z góry skazane na porażkę..

Oprócz kariotypów badałam mutacje (wyszły 3), homocysteine unormowałam, kwas foliowy też, wit. B12 została mi do poprawy, do tego wysyłam męża na fragmentację DNA plemników i posiew nasienia..

W piątek mamy wizytę w sprawie IVF z KD, jesteśmy zdecydowani..

Flowwer, Bella - jakie badania oprócz tych, które wymieniłam wyżej - warto byłoby jeszcze zrobić żeby na spokojnie podejść do procedury? Żeby chociaż trochę zminimalizować ryzyko, albo żeby przekonać się czy mam szukać głębiej i dopiero wtedy podejść do IVF??

Podpowiedzcie coś proszę :*

• Erl Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2018, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona333, z tego co wiem przy paru niepowodzeniach ivf też proponuje się badanie kariotypu, więc może pogadaj o tym ze swoim lekarzem. A może właśnie warto pomyśleć o zmianie kliniki? Może inny lekarz zwróci uwagę na coś innego? Albo jeśli będziecie się decydować na kolejne ivf to laboratorium innej kliniki okaże się skuteczniejsze?

XII 2017 IMSI => 22 I 2018 CRIO z EG 3-dn. Maluchów 8A i 6B => 8dpt II beta 11; 9dpt 23,4; 11dpt 79; 14dpt 357,2; 16dpt 918,1; 23dpt 8646; 25dpt ❤ ur. 17.10.2018
    ❄❄
    1 VI 2014 Aniołek [*]
  • magda_31 Ekspertka

Wysłany: 7 stycznia 2018, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flower, a jakie znaczenie ma wg ciebie Helicobacter? Bo ja dopiero brałam antybiotyki- 2 tyg. spokoju i czuje, że chyba z powrotem wróciła. Ciągle mam z nią problem.Masz jakiś cudowny sposób, żeby się jej pozbyć?

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 stycznia 2018, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy jest w ogóle sens badania fragmentacjo DNA plemnika, skoro mój mąż ma kariotyp prawidłowy, a i tak podchodzimy do IVF metodą ICSI, ponieważ liczebność i morfologia ciutkę poniżej normy??

• Erl Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2018, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia, Fragmentację DNA mieliśmy zleconą na samym początku, jeszcze przed moją laparoskopia i przed podejściem do pierwszego IUI, myślę że gdyby na tamtym etapie wyszedł zły wynik lekarz zaproponowałby nam inne kroki. Test HBA mieliśmy przed ivf i lekarz sugerował że jeśli by coś wyszło nie tak to zmodyfikuje podejście do ivf, choć i tak planowane mieliśmy IMSI (pomimo dobrych wyników nasienia - nasz lekarz jest zdania że to zapewni większą skuteczność, ICSI w mojej klinice nie robią), więc za bardzo nie wiem na czym ta modyfikacja miałaby polegać. I nie wiem też czy badanie fragmentacji DNA coś zmieni w Waszej sytuacji, jeśli jesteście już na etapie ICSI? Może porozmawiaj o tym ze swoim lekarzem?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2018, 12:58

❄❄
    1 VI 2014 Aniołek [*]
  • Madagaskar Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2018, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia198808 wrote:
    A czy jest w ogóle sens badania fragmentacjo DNA plemnika, skoro mój mąż ma kariotyp prawidłowy, a i tak podchodzimy do IVF metodą ICSI, ponieważ liczebność i morfologia ciutkę poniżej normy??
    U nas morfologia obniżona ale za to ma bardzo dużą ilość plemników. Lekarz zlecił w nowej klinice fragmentacje DNA plemnika i przeciwciała przeciwplemnikowe bo icsi nie daje 100 % gwarancji że wybiorą napewno dobre plemniki. Mówił że jak w tych badaniach wyjdzie coś zle to zrobimy imsi i filtracje plemnikôw. U nas zarodki padały po 3 dobie wiec chyba tak jak u Ciebie jak dobrze pamiętam, wg dr L w 3 dobie wł się gen plemnika wiec jest dużo prawdopodobieństwo że to jego wina. Kariotypy mamy ok.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2018, 13:22

Wysoki prg w fazie folikularnej, Niedoczynność tarczycy;
    3 x ciąża pozam. natural.- usunięte oba jajowody;
    3 Kliniki;
    4 x ICSI, 8 transferów, 10 zarodków, 1 x cb
    Ostani transfer 18.08.2020 r.
    Nasz mały wielki cud 🙏❤️
    8dpt- beta 88; 10dpt- beta 234; 13dpt- beta 1199; 15dpt- beta 3100
    16dpt- pęcherzyk ciążowy
    24dpt -❤️
    1. USG Prenatalne z Sanco - zdrowa 👧
    2. USG Połówkowe ✅
    3. USG III trym ✅
    2021 r. - córka mój cały Świat
  • Madagaskar Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2018, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To że plemnik jest wizualnie dobry pod mikroskopem nie znaczy że ma prawidłowy materiał genetyczny... w naturalny sposób plemniki same poddawane są selekcji bo wygrywa najlepszy najszybszy najsilniejszy a w laboratorium ocenia to tylko człowiek...

Wysoki prg w fazie folikularnej, Niedoczynność tarczycy;
    3 x ciąża pozam. natural.- usunięte oba jajowody;
    3 Kliniki;
    4 x ICSI, 8 transferów, 10 zarodków, 1 x cb
    Ostani transfer 18.08.2020 r.
    Nasz mały wielki cud 🙏❤️
    8dpt- beta 88; 10dpt- beta 234; 13dpt- beta 1199; 15dpt- beta 3100
    16dpt- pęcherzyk ciążowy
    24dpt -❤️
    1. USG Prenatalne z Sanco - zdrowa 👧
    2. USG Połówkowe ✅
    3. USG III trym ✅
    2021 r. - córka mój cały Świat
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2018, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella ty byłas u Paśnika?

Grlui lubi tę wiadomość

Emilka
    preg.png
    04.03.21 - Igunia na świecie
    21.04.23 - beta 411
  • juhaska Przyjaciółka

Wysłany: 7 stycznia 2018, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia198808 wrote:
    U nas kariotypy zlecono po nieudanej procedurze IVF, u męża ok, a u mnie niby też prawidłowy, ale w komentarzu wskazano, że jest jakiś błąd w chromosomach, rzadko występujący. W trakcie konsultacji z genetykiem (co prawda telefonicznej, w cenie badania na testdna.pl) usłyszałam, że to może być przyczyna zatrzymania zarodków.. Pani genetyk po wysłuchaniu naszej historii i moich wyników AMH + kariotyp uznała, że gdyby była na moim miejscu to nie podchodziłaby raczej do IVF na moich komórkach, bo to może być z góry skazane na porażkę..

Oprócz kariotypów badałam mutacje (wyszły 3), homocysteine unormowałam, kwas foliowy też, wit. B12 została mi do poprawy, do tego wysyłam męża na fragmentację DNA plemników i posiew nasienia..

W piątek mamy wizytę w sprawie IVF z KD, jesteśmy zdecydowani..

Flowwer, Bella - jakie badania oprócz tych, które wymieniłam wyżej - warto byłoby jeszcze zrobić żeby na spokojnie podejść do procedury? Żeby chociaż trochę zminimalizować ryzyko, albo żeby przekonać się czy mam szukać głębiej i dopiero wtedy podejść do IVF??

Podpowiedzcie coś proszę :*
    A powiedz mi jaki jest koszt IVF z KD w twojej klinice?

• Inkaa85 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2018, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mum2b wrote:
    Mthfr
    Czyli powinnam to zbadać przy podwyższonym klasie foliowym? Jeśli się okaże że coś nie tak to jakimi lekami się to normuje? I który wynik dokładnie zrobić bo to mthfr są z różnymi cyframi

• Flowwer Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2018, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia198808 Ja jak Erl miałam IMSI( mimo dobrych wyników nasienia) ICSI w naszej klinice dawno odeszli

http://www.forumginekologiczne.pl/artykul/imsi-nowa-procedura-in-vitro-juz-w-polsce/4365

sylwia198808 wrote:

Jedno z drugim ma mało co wspólnego więc warto.

magda_31 wrote:
    Flower, a jakie znaczenie ma wg ciebie Helicobacter? Bo ja dopiero brałam antybiotyki- 2 tyg. spokoju i czuje, że chyba z powrotem wróciła. Ciągle mam z nią problem.Masz jakiś cudowny sposób, żeby się jej pozbyć?

Na wątku immunologia Rucola dużo o tym pisała i sama miała, wyleczyła i teraz dwa pęcherzyki w macicy <3 <3 ogólnie HP zamurza immunologię na polskich strona mało jest artykułów a na zagranicznych sporo.
    tu coś więcej napisane ;
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5026672/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2018, 17:37

magda_31 lubi tę wiadomość

kjmni09k3h9ob9x5.png
    112 cs o syna, 15 lat walki !!
    Provita-Paliga
    NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
    Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
    ⛄⛄⛄
‹‹ 5385 5386 5387 5388 5389 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ