IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
MIKOLAY wrote:Życzę Wam w Nowym Roku samych radości i dobrych wieści

Dla mnie stary rok jest okrutny i niestety na koniec zakpił ze mnie okrutnie ...
Mikolay co się stało???!!! ;( ;( Zmartwilas mnie bardzo...Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2014, 22:35
-
Wczoraj byłam na usg genetycznym i dwa markery zwiększją szansę na zespół downa ;(
Głupia myślałam, że jak przyzierność karkowa i kinol jest to jest ok ;(
W badaniu wyszło hyperechogenny obraz jelit i niewielką falę zwrotną w jakiejś zastawce trójdzielnej czy coś..........
W poniedziałek idę na genetykę wolnego dna Nifi
Niech ten rok się skończy, bo już nie mam sił
niecierpliwa lubi tę wiadomość
-
Kochana a te markery wyszły Ci w usg genetycznym tj. wtedy kiedy bada się przyziernosc karkowa czy to jeszcze jakieś dodatkowe badanie trzeba robić?
Kochana nie pomogę Ci za bardzo, bo się na tym nie znam
A jaki jest % że rzeczywiście będzie ten zespół? Bo wiesz parametry swoje a życie swoje.
-
Usg genetyczne, sprawdzają wczystko, dodatkowo jest kilka markerów min. przyzierność, i nosek. jeśli chodzi o % to net nie pomaga, bo ślęczę dziś od 9-ej i czytam........
Wg jednej strony jeśli są dwa markery to 10 %, a wg. innego opracowania jeśli są jelitka to 42%.
Sama zgłupiałam.... -
Mikolay poczytalam o obrazie jelit i moim zdaniem jeszcze nie ma czym się zamartwiac i stawiać jednoznaczna diagnozę. Z tego co piszą to u niektórych dziewczyn pokazuje się obraz w jakimś tygodniu a potem znika. Poza tym wszystko jeszcze zależy od jakości aparatury... Ktoś jeszcze napisał, że ZD objawia się wieloma nieprawidłowościami.
Kciukam za Ciebie w poniedziałek. Daj znać.
MisiaMisia lubi tę wiadomość
-
Mikolay mi w ciąży teź podejrzewano ZD i kazano nawet zastanowić się nad przerwaniem ciąży. Prawdopodobieństwo wyszło mi 1:21. A mąż się uparł i powiedział, że czy dziecko będzie zdrowe czy chore będzie tak samo kochane i nie pozwolił mi zrobić dodatkowych badań. Później trafiłam do szpitala i nikomu nic na ten temat nie mówiłam. Także proszę pozytywnie myśleć.
A moje dziecko jest chore i tak marudzi, że jeszcze nie śpi.
Dziewczyny życzę Wam byście w kolejnego Sylwestra tuliły w ramionach swoje pociechy.
Konwalia, Beata.D, Mimbla lubią tę wiadomość
-
Mikolay bardzo Cie przepraszam, bo czytajac Twoja wiadomosc wczorajsza tak sie zdenerwowalam, ze przez przypadek na tel kiliknelo mi sie lubie
i za cholere nie umiem "odlubic", wybacz! Jestem pewna, ze wszystko bedzie dobrze, a lekarze wola powiedziec o ewentualnym ryzyku
-
niecierpliwa przepraszam, że cię zdenerwowała mój wpis. Staram się nie odzywać na forum nie na temat i z takimi emocjami - niestety wczoraj coś we mnie pękło

Madzia82 dziękuję z twoją historię, nie raz dawała mi siłę. Kochana czy dr. Maciej proponował Ci przerwanie, bo ja mam czekać na wyniki aby się umówić na podszycie.
Ja za 6 dni kończę 33 latka, mężusia mam z "odzysku" i ma 43 latka.
Na razie się cieszę, że czarny grudzień się skończył> 29-ego byłam na IP bo miałam krwawienie brązowe - diagnoza trofoblast niedaleko szyjki i mogę mieć plamienia
30- ego USG i też złe informacje.
Ehhhh...... Mamy styczeń 2015
-
Minuśka zaproszenia przyjęte.
Test Nifti jak Harmony mają czułość 97 % i nie jest tak inwazyjne jak aminopunkcja, ale cena jest zabujcza
Umówiłam się na poniedziałek, a wynik za 2 tygodnie do 3.
Pappa ma 60 % wiarygodności i może dodatkowo zamieszać przez np. wiek i inne czynniki. -
MIKOLAY ja akurat uważam test PAPPA za dobre rozwiązanie. Jedynym, moim zdaniem) najbardziej gwarantowanym badaniem może być amniopunkcja a nie test Nifty.
Również na pocieszenie Ci napiszę, że znajomemu ginekologowi miało się urodzić dziecko z ZD bo nie było widać kości nosowej. Ma teraz zdrową córeczkę.
Nie daj się zwariować i głowa do góry!
Konwalia lubi tę wiadomość
-
niecierpliwa wrote:Lenus, a kiedy Ty testujesz???
Powinnam w środę - w 12 dpt, ale wydawało mi się, że nie doczekam się do środy i pójdę na betę już w poniedziałek. Teraz już sama nie wiem, bo straciłam ciekawość
. Wszystko niestety wskazuje na to, że w ciąży nie jestem.
Mam takie dodatkowe pytanie, czy jeżeli zrobię betę w 10dpt i wyjdzie negatywna, to czy muszę ją powtarzać w 12 dniu jak w wytycznych z kliniki, czy od razu mogę odstawić leki i nie powtarzać badania?
MisiaMisia lubi tę wiadomość
-
Lenuś wrote:Powinnam w środę - w 12 dpt, ale wydawało mi się, że nie doczekam się do środy i pójdę na betę już w poniedziałek. Teraz już sama nie wiem, bo straciłam ciekawość
. Wszystko niestety wskazuje na to, że w ciąży nie jestem.
Mam takie dodatkowe pytanie, czy jeżeli zrobię betę w 10dpt i wyjdzie negatywna, to czy muszę ją powtarzać w 12 dniu jak w wytycznych z kliniki, czy od razu mogę odstawić leki i nie powtarzać badania?
Chyba warto trzymać się zaleceń kliniki, która Ciebie prowadzi.
Lenuś lubi tę wiadomość
-
Chociaż to forum pełne jest różnych wiadomości i tych dobrych i tych, które chwilowo zasmucają, to...
Chciałabym Wam życzyć żeby Nowy Rok był znacznie lepszy dla Was niż poprzedni, żeby Wszechświat Wam sprzyjał.
I choć jestem z branży medycznej i powinnam głównie kierować się logiką, to nie wykluczam takich rzeczy jak siła wizualizacji. Więc wizualizowałam sobie naszą rodzinę powiększoną o dzieci, starałam się wyobrazić sobie dotyk a nawet płacz malucha. I mojego Męża z dzieckiem na rękach. I wszystko co tylko.
Nawet parę razy włożyłam sobie poduchę pod bluzkę oglądając swoje przyszłe odbicie w lustrze. No i teraz brzuch przeszkadza mi przy zmywaniu naczyń
Wszystkiego czego sobie zamarzyłyście !
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2015, 12:45
GabiK, MIKOLAY, Kava, Mimbla, niecierpliwa, Tosia 1981, Lenuś, Konwalia, Giussta, Viki26, libellula83, Beata.D, martusia1986 lubią tę wiadomość
-
Lenus moim zdaniem powinnas powtorzyc wynik wedlug wytycznych kliniki. 10dpt moze byc za wczesnie na wiarygodny wynik. A beta potrafi zaskoczyc.
Mikolay a skad info,ze Pappa ma 60%? Tak jest jesli robisz ten test w II trymestrze przy usg polowkowym,natomiast usg genetyczne I trymestru +bhcg+pappa zrobione w tym samym dniu daja 90% pewnosci. Dlatego wykonuje sie je lacznie. Jako,ze to jednak tylko statystyka to trzymam kciuki,zeby u Was sie nie potwierdzila.
Mam tez pytanie od siebie. Od swiat mam skurcze macicy, takie twardnienie brzucha, dosc czeste. Najpierw myslalam,ze to niestrawnosc,potem,ze od dlugiego siedzenia. Wizyte mam dopiero 7/01 a moj gin jest gdzies na urlopie zagranica,wiec nie mam kontaktu. Mam monitor tetna dziecka,wiec co. jakis czas podsluchuje serduszko,ale zaczelam brac nospe i tu pytanie. Bralam zwykla,a pisalyscie o forte, w aptece dostalam taka z nazwa "max". Tabletki sa podluzne,zolte, czy to to samo? Moze myle nazwe i nie forte a wlasnie max? Farmaceutka powiedziala,ze bezpieczne w ciazy.
MisiaMisia, Lenuś lubią tę wiadomość