IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
MIKOLAY wrote:Życzę Wam w Nowym Roku samych radości i dobrych wieści
Dla mnie stary rok jest okrutny i niestety na koniec zakpił ze mnie okrutnie ...
Mikolay co się stało???!!! ;( ;( Zmartwilas mnie bardzo...Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2014, 22:35
-
Wczoraj byłam na usg genetycznym i dwa markery zwiększją szansę na zespół downa ;(
Głupia myślałam, że jak przyzierność karkowa i kinol jest to jest ok ;(
W badaniu wyszło hyperechogenny obraz jelit i niewielką falę zwrotną w jakiejś zastawce trójdzielnej czy coś..........
W poniedziałek idę na genetykę wolnego dna Nifi
Niech ten rok się skończy, bo już nie mam siłniecierpliwa lubi tę wiadomość
-
Kochana a te markery wyszły Ci w usg genetycznym tj. wtedy kiedy bada się przyziernosc karkowa czy to jeszcze jakieś dodatkowe badanie trzeba robić?
Kochana nie pomogę Ci za bardzo, bo się na tym nie znamA jaki jest % że rzeczywiście będzie ten zespół? Bo wiesz parametry swoje a życie swoje.
-
Usg genetyczne, sprawdzają wczystko, dodatkowo jest kilka markerów min. przyzierność, i nosek. jeśli chodzi o % to net nie pomaga, bo ślęczę dziś od 9-ej i czytam........
Wg jednej strony jeśli są dwa markery to 10 %, a wg. innego opracowania jeśli są jelitka to 42%.
Sama zgłupiałam.... -
Mikolay poczytalam o obrazie jelit i moim zdaniem jeszcze nie ma czym się zamartwiac i stawiać jednoznaczna diagnozę. Z tego co piszą to u niektórych dziewczyn pokazuje się obraz w jakimś tygodniu a potem znika. Poza tym wszystko jeszcze zależy od jakości aparatury... Ktoś jeszcze napisał, że ZD objawia się wieloma nieprawidłowościami.
Kciukam za Ciebie w poniedziałek. Daj znać.MisiaMisia lubi tę wiadomość
-
Mikolay mi w ciąży teź podejrzewano ZD i kazano nawet zastanowić się nad przerwaniem ciąży. Prawdopodobieństwo wyszło mi 1:21. A mąż się uparł i powiedział, że czy dziecko będzie zdrowe czy chore będzie tak samo kochane i nie pozwolił mi zrobić dodatkowych badań. Później trafiłam do szpitala i nikomu nic na ten temat nie mówiłam. Także proszę pozytywnie myśleć.
A moje dziecko jest chore i tak marudzi, że jeszcze nie śpi.
Dziewczyny życzę Wam byście w kolejnego Sylwestra tuliły w ramionach swoje pociechy.Konwalia, Beata.D, Mimbla lubią tę wiadomość
-
Mikolay bardzo Cie przepraszam, bo czytajac Twoja wiadomosc wczorajsza tak sie zdenerwowalam, ze przez przypadek na tel kiliknelo mi sie lubie
i za cholere nie umiem "odlubic", wybacz! Jestem pewna, ze wszystko bedzie dobrze, a lekarze wola powiedziec o ewentualnym ryzyku
-
niecierpliwa przepraszam, że cię zdenerwowała mój wpis. Staram się nie odzywać na forum nie na temat i z takimi emocjami - niestety wczoraj coś we mnie pękło
Madzia82 dziękuję z twoją historię, nie raz dawała mi siłę. Kochana czy dr. Maciej proponował Ci przerwanie, bo ja mam czekać na wyniki aby się umówić na podszycie.
Ja za 6 dni kończę 33 latka, mężusia mam z "odzysku" i ma 43 latka.
Na razie się cieszę, że czarny grudzień się skończył> 29-ego byłam na IP bo miałam krwawienie brązowe - diagnoza trofoblast niedaleko szyjki i mogę mieć plamienia
30- ego USG i też złe informacje.
Ehhhh...... Mamy styczeń 2015 -
Minuśka zaproszenia przyjęte.
Test Nifti jak Harmony mają czułość 97 % i nie jest tak inwazyjne jak aminopunkcja, ale cena jest zabujczaUmówiłam się na poniedziałek, a wynik za 2 tygodnie do 3.
Pappa ma 60 % wiarygodności i może dodatkowo zamieszać przez np. wiek i inne czynniki. -
MIKOLAY ja akurat uważam test PAPPA za dobre rozwiązanie. Jedynym, moim zdaniem) najbardziej gwarantowanym badaniem może być amniopunkcja a nie test Nifty.
Również na pocieszenie Ci napiszę, że znajomemu ginekologowi miało się urodzić dziecko z ZD bo nie było widać kości nosowej. Ma teraz zdrową córeczkę.
Nie daj się zwariować i głowa do góry!Konwalia lubi tę wiadomość
-
niecierpliwa wrote:Lenus, a kiedy Ty testujesz???
Powinnam w środę - w 12 dpt, ale wydawało mi się, że nie doczekam się do środy i pójdę na betę już w poniedziałek. Teraz już sama nie wiem, bo straciłam ciekawość. Wszystko niestety wskazuje na to, że w ciąży nie jestem.
Mam takie dodatkowe pytanie, czy jeżeli zrobię betę w 10dpt i wyjdzie negatywna, to czy muszę ją powtarzać w 12 dniu jak w wytycznych z kliniki, czy od razu mogę odstawić leki i nie powtarzać badania?MisiaMisia lubi tę wiadomość
-
Lenuś wrote:Powinnam w środę - w 12 dpt, ale wydawało mi się, że nie doczekam się do środy i pójdę na betę już w poniedziałek. Teraz już sama nie wiem, bo straciłam ciekawość
. Wszystko niestety wskazuje na to, że w ciąży nie jestem.
Mam takie dodatkowe pytanie, czy jeżeli zrobię betę w 10dpt i wyjdzie negatywna, to czy muszę ją powtarzać w 12 dniu jak w wytycznych z kliniki, czy od razu mogę odstawić leki i nie powtarzać badania?
Chyba warto trzymać się zaleceń kliniki, która Ciebie prowadzi.Lenuś lubi tę wiadomość
-
Chociaż to forum pełne jest różnych wiadomości i tych dobrych i tych, które chwilowo zasmucają, to...
Chciałabym Wam życzyć żeby Nowy Rok był znacznie lepszy dla Was niż poprzedni, żeby Wszechświat Wam sprzyjał.
I choć jestem z branży medycznej i powinnam głównie kierować się logiką, to nie wykluczam takich rzeczy jak siła wizualizacji. Więc wizualizowałam sobie naszą rodzinę powiększoną o dzieci, starałam się wyobrazić sobie dotyk a nawet płacz malucha. I mojego Męża z dzieckiem na rękach. I wszystko co tylko.
Nawet parę razy włożyłam sobie poduchę pod bluzkę oglądając swoje przyszłe odbicie w lustrze. No i teraz brzuch przeszkadza mi przy zmywaniu naczyń
Wszystkiego czego sobie zamarzyłyście !Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2015, 12:45
GabiK, MIKOLAY, Kava, Mimbla, niecierpliwa, Tosia 1981, Lenuś, Konwalia, Giussta, Viki26, libellula83, Beata.D, martusia1986 lubią tę wiadomość
-
Lenus moim zdaniem powinnas powtorzyc wynik wedlug wytycznych kliniki. 10dpt moze byc za wczesnie na wiarygodny wynik. A beta potrafi zaskoczyc.
Mikolay a skad info,ze Pappa ma 60%? Tak jest jesli robisz ten test w II trymestrze przy usg polowkowym,natomiast usg genetyczne I trymestru +bhcg+pappa zrobione w tym samym dniu daja 90% pewnosci. Dlatego wykonuje sie je lacznie. Jako,ze to jednak tylko statystyka to trzymam kciuki,zeby u Was sie nie potwierdzila.
Mam tez pytanie od siebie. Od swiat mam skurcze macicy, takie twardnienie brzucha, dosc czeste. Najpierw myslalam,ze to niestrawnosc,potem,ze od dlugiego siedzenia. Wizyte mam dopiero 7/01 a moj gin jest gdzies na urlopie zagranica,wiec nie mam kontaktu. Mam monitor tetna dziecka,wiec co. jakis czas podsluchuje serduszko,ale zaczelam brac nospe i tu pytanie. Bralam zwykla,a pisalyscie o forte, w aptece dostalam taka z nazwa "max". Tabletki sa podluzne,zolte, czy to to samo? Moze myle nazwe i nie forte a wlasnie max? Farmaceutka powiedziala,ze bezpieczne w ciazy.MisiaMisia, Lenuś lubią tę wiadomość