X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • GabiK Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Nowym Roku zycze Wam wszystkim jak najszybszej realizacji marzen, zeby Wasze nadzieje sie spelnily i zeby 2015 byl dla nas szczesliwy pod kazdym wzgledem.

MIKOLAY, Lenuś, Viki26, libellula83, Beata.D, martusia1986 lubią tę wiadomość

2r8ri09ksg9rle49.png
  • MIKOLAY Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GabiK jeśli chodzi o pappa to się trochę naczytałam wypowiedzi jak wychaodził 1/15 i było wszystko ok, a też były wyniki 1/100 i po aminopunkcji się okazało obciążenie genetyczne. Dodatkowo leki mogą zafałszować wyniki np. dupek. Najczęściej są negatywne opinie na forach jeśli chodzi o tą matematykę.

Nospa forte i max to to samo. Te skurcze mogą być ćwiczeniem w macicy, które w 22 tygodniu są normalne. Mi się skurcze zaczęły trochę wcześniej, bo ok. 19 tygodnia i lekarz sprawdził szyjkę i dał Aspargin (magnez i potzas). Do nospy możesz spokojnie dołożyć. Na wizycie niech sprawdzi dokładnie szyjkę i jak ma Usg może sprawdzić jej ujście w macicy czy się nie rozwiera - ale to maja paranoja.
    Jak będą długotrwałe i częste to IP i mają sprawdzić.

GabiK lubi tę wiadomość

b4ipuen.png
  • GabiK Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi wynikami to fakt,jedynym wiarygodnym zrodlem info jest amniopunkcja. I wlasnie dlatego nie powinnas sie zamartwiac zbyt intensywnie,bo to tylko procenty. Niepokoju sie nie wyzbedziesz, jak kazda z nas,ale mysl pozytywnie. Kosc nosowa jest ok, NT tez,wiec skoro sa dwa markery do dwoch to wychodzi na plus!
    Dzieki za wiadomosc o nospie, szyjke ostatnio mialam dluga i ladnie zamknieta. Ale to sie moze szybko zmieniac. Szpital w razie czego blisko.

Konwalia lubi tę wiadomość

2r8ri09ksg9rle49.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 stycznia 2015, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane życzę Wam wszystkiego dobrego w Nowym Roku <3 Dużo dużo zdrówka i żeby się spełniły wasze najskrytsze marzenia a zwłaszcza to jedno <3

niecierpliwa, MisiaMisia, GabiK, Kava, Lenuś, Konwalia, Viki26, Beata.D lubią tę wiadomość

• Anko:-) Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny.
    Na początek życzę każdej z was, więcej sił spokoju i radości w 2015 roku.
    Oby ten rok był dla nas laskawy i pomyślny.
    Aby zniknęły wszystkie obawy, rozczarowania i stresy.
    Wielu z was na tym forum dzięki Bogu(i medycynie;-)) juz się udało, wam wiec życzę satysfakcji i radości z macierzyństwa, tym które tak jak ja oczekują na swój cud-zycze spełnienia.
    Odzywałam się tu zaledwie 3 czy 5 razy, ale czytam was regularnie, wraz z wami przeżywam emocje....od jutra startuje z moim pierwszym ivf dzięki temu forum wszystko będzie dużo prostsze. Dziękuję.

niecierpliwa, GabiK, Moniaa, Kava, Lenuś, kapturnica, Viki26, Tosia 1981, libellula83, Sysiaaaaa, Beata.D, martusia1986 lubią tę wiadomość

dfe01f0225.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabik nospa max i nospa forte to to samo, z tym, ze forte na recepte. Co do dawkowania moja lekarka mi pozwolila brac nospe max do 3 razy na dobe, a z kolei lekarka, ktora pare dni temu przyjela mnie w zastepstwie bo moja na urlopie powied9iala, ze nospa do 3 razy na dobe, ale ta zwykla 40, nie 80, ale ja biore max jak mnie pobolewa.

Mikolay, ja nie zdeneqgwowalam sie, ze to napisalas, tylko na sam fakt co przezywasz, a ze ja za 3 tygodnie mam badania prenatalne to troszke'sie zestresowalam i dodatkowo przeraza mnie fakt, ze tak na prawde nie mam zielonego pojecia o tych wszystkich testach, ale tez nie wiem czy chce czytac na ten temat nie chce martwic sie na zapas, a mam czym i ja i moja matka mamy rozszczep podniebienia...

MisiaMisia, GabiK lubią tę wiadomość

• Madzia82 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabik ja tak jak Mikolay mam paranoje na punkcie szyjki. I wiem, ze z dnia na dzien sytuacja moze ulec zmianie. Dlatego dla swietego spokoju pojechalabym na IP by sprawdzili czy wszystko ok.

GabiK lubi tę wiadomość

• MisiaMisia Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też miewam takie skurcze. Mogą to być skurcze Braxtona-Hicksa (?) Mam ich niewiele ale jak czuję, że jest ich więcej niż 3 to biorę no-spę.
    Info o tych skurczach z Belly:

"Są to bezbolesne skurcze macicy, które możesz odczuwać jako twardnienie lub napinanie się brzucha. Część kobiet zaczyna odczuwać je w drugiej połowie ciąży (po 20 tygodniu ciąży), część może nie doświadczyć ich w ogóle. Wraz z rozwojem ciąży skurcze Braxtona Hicksa występują częściej i są bardziej wyraźne, a na kilka tygodni przed porodem mogą one stać się nawet lekko bolesne. Jednak w przeciwieństwie do skurczy porodowych nie są regularne i zazwyczaj szybko mijają po zmianie pozycji lub zmianie wykonywanej czynności.
    Zasadniczo skurcze Braxtona Hicksa nie powinny Cię niepokoić. Chyba, że odczuwasz je częściej niż cztery na godzinę i jesteś przed 37 tygodniem ciąży. Wówczas skontaktuj się z lekarzem, ponieważ może to być symptom przedwczesnego porodu, zwłaszcza jeśli występują u Ciebie również inne niepokojące objawy. (czytaj więcej Jakie są oznaki przedwczesnego porodu?)"

Kilka dni temu byłam u swojego gina i stwierdził, że wszystko jest w normie, szyjka długa i twarda.
    Jeżeli się niepokoisz, to no-spa max czy forte do 3 razy dziennie i do tego sam magnez do 3 razy dziennie wystarczy. Ja bym z potasem nie szalała.
    Czasami można zmienić pozycję albo ograniczyć zbliżonka (jeżeli po nich odczuwasz więcej takich skurczy)

GabiK lubi tę wiadomość

MisiaMisia
    rfxgdqk3jsp86isr.png
  • MisiaMisia Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A GabiK jak czujesz ruchy to musi być wszystko w porządku. Myśl w ten a nie inny sposób. Jeżeli jednak nasze słowa nie dają Ci otuchy, to nikt Ciebie nie zbeszta za wizytę na SOR :)

GabiK lubi tę wiadomość

MisiaMisia
    rfxgdqk3jsp86isr.png
  • GabiK Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruchy sa juz nawet czasem wyczuwalne pod dlonia, serduszko bije rownomiernie. I rzeczywiscie skurcze sa bezbolesne i nie czesciej niz 1 czy 2 na godz,czasem rzadziej.
    Dziekuje za wyczerpujace informacje o nospie, biore 3x1. I sie suplementuje.
    Uspokoilyscie mnie, lepiej uslyszec cos od innych,zawsze pomaga :-)

MisiaMisia, Konwalia lubią tę wiadomość

2r8ri09ksg9rle49.png
  • Lenuś Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MisiaMisia wrote:
    Chyba warto trzymać się zaleceń kliniki, która Ciebie prowadzi.

Odpuszczę sobie w takim razie robienie bety w poniedziałek, zrobię w środę, skoro i tak będę musiała w razie czego powtarzać.
    Dziękuję :)

MisiaMisia, GabiK lubią tę wiadomość

• Anatolka Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zrobilam w 11dpt 5dniowej blastocysty (kazali 12-14), zadzwonilam do gina-kazal powtorzyc w 12 i 14, ale nie mialam mozliwosci, wiec 12 i 14 zrobilam test10, negatyw jak i beta. Nie chcial ogladac wyniku, w sensie kartki jak poszlam na wizyte.

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenuś wrote:
    Odpuszczę sobie w takim razie robienie bety w poniedziałek, zrobię w środę, skoro i tak będę musiała w razie czego powtarzać.
    Dziękuję :)
    Lenus ja w GynC robilam bete w 1 podejsciu 11dpt, a w crio 9dpt i nikt nie kazal mi jej powtarzac jak byla ewidentnie ujemna, tak po prawdzie nawet nie dalam im zadnego wyniku, tylko telefonicznie informowalam

Lenuś lubi tę wiadomość

• niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia pisalas, ze Twoim zdaniem test pappa jest lepszy niz test nifty, moge zapytac dlaczego tak uwarzasz??

MisiaMisia lubi tę wiadomość

• libellula83 Ekspertka

Wysłany: 1 stycznia 2015, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine,Tyska bardzo mi przykro:((
    Anko powodzenia!!!
    Mikolay trzymam kciuki za poniedzialek i wierze,ze bedzie wszystko ok,musi byc!!!!
    Mam nadzieje,ze nowy rok bedzie dla nas wszystkich rokiem pieknym,przelomowym i zapomnimy o wszystkich zmartwieniach...

Anko:-) lubi tę wiadomość

3bgzlmbjn0igw8vk.png
  • MisiaMisia Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    Misia pisalas, ze Twoim zdaniem test pappa jest lepszy niz test nifty, moge zapytac dlaczego tak uwarzasz??

No tak, żebym nie wprowadziła nikogo w błąd. Nie jestem przeciwniczką Nifty. Myślę o badaniach prenatalnych podstawowych w komplecie czyli USG+test PAPPA, razem poddane wspólnej kalkulacji i konsultacji genetycznej.

Zdaję sobie sprawę, że Nifty daje 99% wiarygodności wyniku przy czym jednak nie jest tani i tu pojawia się dla wielu par ściana. Mam czasami wrażenie - oby mylne - że ktoś na tym ładnie zarabia.

Gdybym była na miejscu osoby u której operator USG wyraźnie zauważył niepokojące cechy, zrobiłabym pewnie i Pappa i Nifty ale zdecydowałabym się na amniopunkcję, której przecież zwolenniczką nie jestem. Nie jest to przecież zabieg kosmetyczny a wiążący się ryzykiem. Z drugiej strony pewnie łatwiej mi wyrażać taką opinię bo nie jestem w takiej sytuacji.
    Zanim udało nam się zajść w ciążę rozpatrywaliśmy ten temat wielokrotnie - co by było gdyby...

niecierpliwa, Mimbla, libellula83 lubią tę wiadomość

MisiaMisia
    rfxgdqk3jsp86isr.png
  • miriiam Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam noworocznie
    Może niektóre dziewczyny mnie pamiętają, mam córeczkę po IVF, sliczną i zdrową.
    Przeczytałam o Twoich przejściach MIKOLAY i postanowiłam sie odezwać.
    Ja też po badaniach prenatalnych i Pappie miałam ryzyko ZD 1:380, lekarz proponował amniopunkcję lub NIFTY. Ja zdecydowałam się na test NIFTY ze względu na brak ryzyka. Lekarze w klinice mówili i to też wyczytałam w artykułach medycznych to fakt że testy Pappa wychodzą fałszywie dodatnie przy dużych dawkach luteiny, więc są zwykle fałszywe przy procedurze IVF.

Test nifty jest drogi bo wykorzystuje nowoczesne i najnowsze technologie i robiony jest tylko w 2 miejscach na świecie//: Belgii i chiny. Pokazuje wiarygodny wynik co do 3 podstawowych trisomii. Pozostałe nie, dlatego amnipunkcja jest bardziej wiarygodna bo pokaże wszelkie anomalie.
    jeśli masz podejrzenie konkretnego zespołu to test nifty jest pod tym względem bezpieczny i w pełni wiarygodny.
    Trzymam kciuki, czekanie jest okrutne ale na pewno wynik rozwieje wszelkie wątpliwości. Bonusem jest tam też podana płeć bobasa:)
    Pozdrawiam koleżanki i cieszę się że tak dzielnie walczycie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2015, 20:54

MisiaMisia, libellula83, Mimbla, Beata.D, Konwalia, Anko:-), niecierpliwa, Tosia 1981 lubią tę wiadomość

Jestem mamą
  • Madzia82 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriiam jak milo, ze tutaj zagladasz. Co u Was slychac?
    A ja z malym wyladowalam w szpitalu. Ma zapalenie oskrzeli i dusi sie.
    Mikolay u mnie inni lekarze robili usg w 12tc i podejrzewali ZD. A gdy trafilam do dr Macieja to mu jasno powiedzialam, ze nie bede robila zadnych badan, bo ja i tak chce to malenstwo. Znal od innego lekarza moja historie i uszanowal naszą decyzje. Ale gdy bylam w 21tc na oddziale robil mi usg genetyczne i dokladnie obejrzal serduszko i wtedy wykluczyl problem z sercem, więc od tej pory wiedzieliśmy, że mały powinien być zdrowy.

Anko:-) lubi tę wiadomość

• Beata.D Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rowniez skladam Wam zyczenia noworoczne-wszystkie zyczenia sie juz pokazaly wiec pozostaje mi dołączyc do dziewczyn i zyczyc jeszcze przede wszystkim duuuuzo zdrowia oraz wytrwałości w dazeniu do celu :D <3

Anko:-), GabiK, martusia1986 lubią tę wiadomość

• agness.aa24 Ekspertka

Wysłany: 2 stycznia 2015, 00:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, podczytuje Was nadal jednak siedzę cicho ;-) przeczytalam dzis wypowiedź miriiam i zainteresowała mnie ponieważ sama za 1.5 tyg bede podchodzila do badań prenatalnych i cholernie sie boje- jestem po icsi i stad moje obawy ze cos będzie nie tak.. jeszcze jak czytam ze u co niektórych z was lekarze tez cos podejrzewali to az sie trzese. .. kto z Was jest świeżo po takich badaniach? Pytam konkretnie o nieinwazyjne

Asienka1184 lubi tę wiadomość

05.11 transfer 5dniowej blastocysty klasy 4 AB;
    22.11 beta 6025 pęcherzyk 8.1 mm (5 tydz. 4 dzień ciąży) - czekamy na <3
    28.11 beta 25280; jest <3
    09.12 Szkrab mierzy 15 mm i pięknie bije mu <3 (8 tydz. 2 dzień ciąży)
    15.12 Szkrab mierzy 20 mm, <3 bije 170 razy na minutę (9 tydz. 1 dzień ciąży)
‹‹ 696 697 698 699 700 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ