X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • GabiK Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Nowym Roku zycze Wam wszystkim jak najszybszej realizacji marzen, zeby Wasze nadzieje sie spelnily i zeby 2015 byl dla nas szczesliwy pod kazdym wzgledem.

MIKOLAY, Lenuś, Viki26, libellula83, Beata.D, martusia1986 lubią tę wiadomość

2r8ri09ksg9rle49.png
  • MIKOLAY Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GabiK jeśli chodzi o pappa to się trochę naczytałam wypowiedzi jak wychaodził 1/15 i było wszystko ok, a też były wyniki 1/100 i po aminopunkcji się okazało obciążenie genetyczne. Dodatkowo leki mogą zafałszować wyniki np. dupek. Najczęściej są negatywne opinie na forach jeśli chodzi o tą matematykę.

Nospa forte i max to to samo. Te skurcze mogą być ćwiczeniem w macicy, które w 22 tygodniu są normalne. Mi się skurcze zaczęły trochę wcześniej, bo ok. 19 tygodnia i lekarz sprawdził szyjkę i dał Aspargin (magnez i potzas). Do nospy możesz spokojnie dołożyć. Na wizycie niech sprawdzi dokładnie szyjkę i jak ma Usg może sprawdzić jej ujście w macicy czy się nie rozwiera - ale to maja paranoja.
    Jak będą długotrwałe i częste to IP i mają sprawdzić.

GabiK lubi tę wiadomość

b4ipuen.png
  • GabiK Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi wynikami to fakt,jedynym wiarygodnym zrodlem info jest amniopunkcja. I wlasnie dlatego nie powinnas sie zamartwiac zbyt intensywnie,bo to tylko procenty. Niepokoju sie nie wyzbedziesz, jak kazda z nas,ale mysl pozytywnie. Kosc nosowa jest ok, NT tez,wiec skoro sa dwa markery do dwoch to wychodzi na plus!
    Dzieki za wiadomosc o nospie, szyjke ostatnio mialam dluga i ladnie zamknieta. Ale to sie moze szybko zmieniac. Szpital w razie czego blisko.

Konwalia lubi tę wiadomość

2r8ri09ksg9rle49.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 stycznia 2015, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane życzę Wam wszystkiego dobrego w Nowym Roku <3 Dużo dużo zdrówka i żeby się spełniły wasze najskrytsze marzenia a zwłaszcza to jedno <3

niecierpliwa, MisiaMisia, GabiK, Kava, Lenuś, Konwalia, Viki26, Beata.D lubią tę wiadomość

• Anko:-) Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny.
    Na początek życzę każdej z was, więcej sił spokoju i radości w 2015 roku.
    Oby ten rok był dla nas laskawy i pomyślny.
    Aby zniknęły wszystkie obawy, rozczarowania i stresy.
    Wielu z was na tym forum dzięki Bogu(i medycynie;-)) juz się udało, wam wiec życzę satysfakcji i radości z macierzyństwa, tym które tak jak ja oczekują na swój cud-zycze spełnienia.
    Odzywałam się tu zaledwie 3 czy 5 razy, ale czytam was regularnie, wraz z wami przeżywam emocje....od jutra startuje z moim pierwszym ivf dzięki temu forum wszystko będzie dużo prostsze. Dziękuję.

niecierpliwa, GabiK, Moniaa, Kava, Lenuś, kapturnica, Viki26, Tosia 1981, libellula83, Sysiaaaaa, Beata.D, martusia1986 lubią tę wiadomość

dfe01f0225.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabik nospa max i nospa forte to to samo, z tym, ze forte na recepte. Co do dawkowania moja lekarka mi pozwolila brac nospe max do 3 razy na dobe, a z kolei lekarka, ktora pare dni temu przyjela mnie w zastepstwie bo moja na urlopie powied9iala, ze nospa do 3 razy na dobe, ale ta zwykla 40, nie 80, ale ja biore max jak mnie pobolewa.

Mikolay, ja nie zdeneqgwowalam sie, ze to napisalas, tylko na sam fakt co przezywasz, a ze ja za 3 tygodnie mam badania prenatalne to troszke'sie zestresowalam i dodatkowo przeraza mnie fakt, ze tak na prawde nie mam zielonego pojecia o tych wszystkich testach, ale tez nie wiem czy chce czytac na ten temat nie chce martwic sie na zapas, a mam czym i ja i moja matka mamy rozszczep podniebienia...

MisiaMisia, GabiK lubią tę wiadomość

• Madzia82 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabik ja tak jak Mikolay mam paranoje na punkcie szyjki. I wiem, ze z dnia na dzien sytuacja moze ulec zmianie. Dlatego dla swietego spokoju pojechalabym na IP by sprawdzili czy wszystko ok.

GabiK lubi tę wiadomość

• MisiaMisia Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też miewam takie skurcze. Mogą to być skurcze Braxtona-Hicksa (?) Mam ich niewiele ale jak czuję, że jest ich więcej niż 3 to biorę no-spę.
    Info o tych skurczach z Belly:

"Są to bezbolesne skurcze macicy, które możesz odczuwać jako twardnienie lub napinanie się brzucha. Część kobiet zaczyna odczuwać je w drugiej połowie ciąży (po 20 tygodniu ciąży), część może nie doświadczyć ich w ogóle. Wraz z rozwojem ciąży skurcze Braxtona Hicksa występują częściej i są bardziej wyraźne, a na kilka tygodni przed porodem mogą one stać się nawet lekko bolesne. Jednak w przeciwieństwie do skurczy porodowych nie są regularne i zazwyczaj szybko mijają po zmianie pozycji lub zmianie wykonywanej czynności.
    Zasadniczo skurcze Braxtona Hicksa nie powinny Cię niepokoić. Chyba, że odczuwasz je częściej niż cztery na godzinę i jesteś przed 37 tygodniem ciąży. Wówczas skontaktuj się z lekarzem, ponieważ może to być symptom przedwczesnego porodu, zwłaszcza jeśli występują u Ciebie również inne niepokojące objawy. (czytaj więcej Jakie są oznaki przedwczesnego porodu?)"

Kilka dni temu byłam u swojego gina i stwierdził, że wszystko jest w normie, szyjka długa i twarda.
    Jeżeli się niepokoisz, to no-spa max czy forte do 3 razy dziennie i do tego sam magnez do 3 razy dziennie wystarczy. Ja bym z potasem nie szalała.
    Czasami można zmienić pozycję albo ograniczyć zbliżonka (jeżeli po nich odczuwasz więcej takich skurczy)

GabiK lubi tę wiadomość

MisiaMisia
    rfxgdqk3jsp86isr.png
  • MisiaMisia Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A GabiK jak czujesz ruchy to musi być wszystko w porządku. Myśl w ten a nie inny sposób. Jeżeli jednak nasze słowa nie dają Ci otuchy, to nikt Ciebie nie zbeszta za wizytę na SOR :)

GabiK lubi tę wiadomość

MisiaMisia
    rfxgdqk3jsp86isr.png
  • GabiK Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruchy sa juz nawet czasem wyczuwalne pod dlonia, serduszko bije rownomiernie. I rzeczywiscie skurcze sa bezbolesne i nie czesciej niz 1 czy 2 na godz,czasem rzadziej.
    Dziekuje za wyczerpujace informacje o nospie, biore 3x1. I sie suplementuje.
    Uspokoilyscie mnie, lepiej uslyszec cos od innych,zawsze pomaga :-)

MisiaMisia, Konwalia lubią tę wiadomość

2r8ri09ksg9rle49.png
  • Lenuś Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MisiaMisia wrote:
    Chyba warto trzymać się zaleceń kliniki, która Ciebie prowadzi.

Odpuszczę sobie w takim razie robienie bety w poniedziałek, zrobię w środę, skoro i tak będę musiała w razie czego powtarzać.
    Dziękuję :)

MisiaMisia, GabiK lubią tę wiadomość

• Anatolka Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zrobilam w 11dpt 5dniowej blastocysty (kazali 12-14), zadzwonilam do gina-kazal powtorzyc w 12 i 14, ale nie mialam mozliwosci, wiec 12 i 14 zrobilam test10, negatyw jak i beta. Nie chcial ogladac wyniku, w sensie kartki jak poszlam na wizyte.

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenuś wrote:
    Odpuszczę sobie w takim razie robienie bety w poniedziałek, zrobię w środę, skoro i tak będę musiała w razie czego powtarzać.
    Dziękuję :)
    Lenus ja w GynC robilam bete w 1 podejsciu 11dpt, a w crio 9dpt i nikt nie kazal mi jej powtarzac jak byla ewidentnie ujemna, tak po prawdzie nawet nie dalam im zadnego wyniku, tylko telefonicznie informowalam

Lenuś lubi tę wiadomość

• niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia pisalas, ze Twoim zdaniem test pappa jest lepszy niz test nifty, moge zapytac dlaczego tak uwarzasz??

MisiaMisia lubi tę wiadomość

• libellula83 Ekspertka

Wysłany: 1 stycznia 2015, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine,Tyska bardzo mi przykro:((
    Anko powodzenia!!!
    Mikolay trzymam kciuki za poniedzialek i wierze,ze bedzie wszystko ok,musi byc!!!!
    Mam nadzieje,ze nowy rok bedzie dla nas wszystkich rokiem pieknym,przelomowym i zapomnimy o wszystkich zmartwieniach...

Anko:-) lubi tę wiadomość

3bgzlmbjn0igw8vk.png
  • MisiaMisia Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    Misia pisalas, ze Twoim zdaniem test pappa jest lepszy niz test nifty, moge zapytac dlaczego tak uwarzasz??

No tak, żebym nie wprowadziła nikogo w błąd. Nie jestem przeciwniczką Nifty. Myślę o badaniach prenatalnych podstawowych w komplecie czyli USG+test PAPPA, razem poddane wspólnej kalkulacji i konsultacji genetycznej.

Zdaję sobie sprawę, że Nifty daje 99% wiarygodności wyniku przy czym jednak nie jest tani i tu pojawia się dla wielu par ściana. Mam czasami wrażenie - oby mylne - że ktoś na tym ładnie zarabia.

Gdybym była na miejscu osoby u której operator USG wyraźnie zauważył niepokojące cechy, zrobiłabym pewnie i Pappa i Nifty ale zdecydowałabym się na amniopunkcję, której przecież zwolenniczką nie jestem. Nie jest to przecież zabieg kosmetyczny a wiążący się ryzykiem. Z drugiej strony pewnie łatwiej mi wyrażać taką opinię bo nie jestem w takiej sytuacji.
    Zanim udało nam się zajść w ciążę rozpatrywaliśmy ten temat wielokrotnie - co by było gdyby...

niecierpliwa, Mimbla, libellula83 lubią tę wiadomość

MisiaMisia
    rfxgdqk3jsp86isr.png
  • miriiam Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam noworocznie
    Może niektóre dziewczyny mnie pamiętają, mam córeczkę po IVF, sliczną i zdrową.
    Przeczytałam o Twoich przejściach MIKOLAY i postanowiłam sie odezwać.
    Ja też po badaniach prenatalnych i Pappie miałam ryzyko ZD 1:380, lekarz proponował amniopunkcję lub NIFTY. Ja zdecydowałam się na test NIFTY ze względu na brak ryzyka. Lekarze w klinice mówili i to też wyczytałam w artykułach medycznych to fakt że testy Pappa wychodzą fałszywie dodatnie przy dużych dawkach luteiny, więc są zwykle fałszywe przy procedurze IVF.

Test nifty jest drogi bo wykorzystuje nowoczesne i najnowsze technologie i robiony jest tylko w 2 miejscach na świecie//: Belgii i chiny. Pokazuje wiarygodny wynik co do 3 podstawowych trisomii. Pozostałe nie, dlatego amnipunkcja jest bardziej wiarygodna bo pokaże wszelkie anomalie.
    jeśli masz podejrzenie konkretnego zespołu to test nifty jest pod tym względem bezpieczny i w pełni wiarygodny.
    Trzymam kciuki, czekanie jest okrutne ale na pewno wynik rozwieje wszelkie wątpliwości. Bonusem jest tam też podana płeć bobasa:)
    Pozdrawiam koleżanki i cieszę się że tak dzielnie walczycie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2015, 20:54

MisiaMisia, libellula83, Mimbla, Beata.D, Konwalia, Anko:-), niecierpliwa, Tosia 1981 lubią tę wiadomość

Jestem mamą
  • Madzia82 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriiam jak milo, ze tutaj zagladasz. Co u Was slychac?
    A ja z malym wyladowalam w szpitalu. Ma zapalenie oskrzeli i dusi sie.
    Mikolay u mnie inni lekarze robili usg w 12tc i podejrzewali ZD. A gdy trafilam do dr Macieja to mu jasno powiedzialam, ze nie bede robila zadnych badan, bo ja i tak chce to malenstwo. Znal od innego lekarza moja historie i uszanowal naszą decyzje. Ale gdy bylam w 21tc na oddziale robil mi usg genetyczne i dokladnie obejrzal serduszko i wtedy wykluczyl problem z sercem, więc od tej pory wiedzieliśmy, że mały powinien być zdrowy.

Anko:-) lubi tę wiadomość

• Beata.D Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2015, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rowniez skladam Wam zyczenia noworoczne-wszystkie zyczenia sie juz pokazaly wiec pozostaje mi dołączyc do dziewczyn i zyczyc jeszcze przede wszystkim duuuuzo zdrowia oraz wytrwałości w dazeniu do celu :D <3

Anko:-), GabiK, martusia1986 lubią tę wiadomość

• agness.aa24 Ekspertka

Wysłany: 2 stycznia 2015, 00:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, podczytuje Was nadal jednak siedzę cicho ;-) przeczytalam dzis wypowiedź miriiam i zainteresowała mnie ponieważ sama za 1.5 tyg bede podchodzila do badań prenatalnych i cholernie sie boje- jestem po icsi i stad moje obawy ze cos będzie nie tak.. jeszcze jak czytam ze u co niektórych z was lekarze tez cos podejrzewali to az sie trzese. .. kto z Was jest świeżo po takich badaniach? Pytam konkretnie o nieinwazyjne

Asienka1184 lubi tę wiadomość

05.11 transfer 5dniowej blastocysty klasy 4 AB;
    22.11 beta 6025 pęcherzyk 8.1 mm (5 tydz. 4 dzień ciąży) - czekamy na <3
    28.11 beta 25280; jest <3
    09.12 Szkrab mierzy 15 mm i pięknie bije mu <3 (8 tydz. 2 dzień ciąży)
    15.12 Szkrab mierzy 20 mm, <3 bije 170 razy na minutę (9 tydz. 1 dzień ciąży)
‹‹ 696 697 698 699 700 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ